Fokustema
Regeländringar
Läs senare

Max tio hästar för amatörer

Högst tio icke egenägda hästar per år som amatör och tuffare krav i kvallopp.
Det är några av nyheterna som träder ikraft vid årsskiftet i svensk travsport.
Av
Mathias Hedlund
Nya regler träder ikraft vid årsskiftet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Nya regler träder ikraft vid årsskiftet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Som amatörtränare – B-licensierad – får man träna högst fem hästar som ägs av andra samtidigt, medan antalet hästar där man är ägarföreträdare är obegränsat. Det gäller även från 2024 i svensk travsport, men en skillnad och begränsning blir det.
B-tränaren får nämligen ha max tio olika ickeägda hästar på träningslistan under ett år. Tidigare har B-tränare kunnat flytta hästar som ägs av andra fritt in och ut från träningslistan för att ha högst fem åt gången ”i träning”.
– Det är jättebra att B-tränare kan träna några få hästar åt grannar och kompisar, och även kunna ta betalt för arbetet om man har F-skattsedel. Men det är inte meningen att B-tränare ska driva storskaliga tränarverksamheter genom att trixa med träningslistan, säger Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson på travförbundets hemsida.

Högre krav i kvallopp

Dessutom skärps kraven för att få vara med i lopp. De tider som gäller i kvallopp för varmblod sänks och harmoniseras nu med de tider som gäller i Danmark och Norge.

För svensk del ändras tiderna för godkänt kval enligt följande:

  • Tvååringar: Från 1.28,0 till 1.25,0
  • Treåringar: Från 1.25,0 till 1.23,0
  • Fyraåriga och äldre: Från 1.23,0 till 1.22,0
  • Monté: Från 1.23,0 till 1.22,0

– Hästarna och träningsmetoderna utvecklas, det är vettigt att ändra gränserna så att de ligger något närmre de tider hästarna behöver springa när de ska ut i loppen. Men att sänka kvalgränserna hela vägen ner till ”riktig tävlingsnivå”, tror vi inte är bra. Kvalloppen är främst till för att hästarna ska visa att de klarar de olika tävlingsmomenten på ett säkert sätt, det är inte meningen att hästarna ska behöva gå nära sitt max för att klara kvalet, säger Robert Karlsson.

För kallbloden sker inga förändringar. Där gäller 1.55 för tvååringar, 1.50 för treåringar, 1.42 för fyraåriga och äldre, samt 1.45 i monté.

”Inte stanna kvar i breddlopp”

En annan nyhet är att fler startpoäng delas ut till de två främsta hästarna i lopp. Förutom en startpoäng per 100 kronor så delas följande poäng ut för hästarna som är placerade 1-5 i loppen: 400-200-100-50-25 poäng.
– Vi höjer i praktiken placeringspoängen för ettan och tvåan. Det beror dels på att vi vill att hästar som vunnit breddlopp ska gå vidare till vanliga lopp i sin nästa start, inte stanna kvar i breddloppen. Och dels vill vi ytterligare premiera hästar med segrar i raden, när det gäller att ha chans till startplatser i loppen med större spelformer, säger Robert Karlsson.

Sedan tidigare har Sulkysport berättat om att anmälningsavgifterna höjs som en del i budgeten/prispengarna 2024: