Tvärtom så dundrade bara Stefan Melanders häst på framme i tät i lag med Ulf Eriksson och kom i mål på 1.11,6a/2.640 meter. Det innebar nytt svenskt rekord för femåriga och äldre utländska hästar över gällande förutsättningar och var en sänkning med Vienvia Fonts gamla rekord med fyra tiondelar.
– Det värmer varje gång man kör den här hästen. När han får ledningen och kan trumma på är han vass så taktiken var ganska given på förhand. Jag fick en halv längds övertag direkt på Handsome Brad och kände att jag behövde trycka till. Jag hade enormt bra känsla och drog själv upp farten på sista bortre långsidan. Hästen är fantastisk; han tål länge och i bra fart, sade Ulf Eriksson i vinnarcirkeln.
Triumfen innebar även att Milligan’s School nu är klar för start i Åby Stora Pris lördag den 14 augusti där 1,5 miljon kronor väntar på vinnaren.
– Han var trea där 2019 och flyttades sedan upp som tvåa, sade Ulf Eriksson och syftade då givetvis på att Propulsion fråntogs segern i efterhand.
Som Milligan’s School såg ut denna gång då han vann med klar marginal före Ble du Gers (e. Quinoa du Gers) och Short In Cash (e. Ready Cash) är det rimligt att tro att han kommer ha med utgången att göra även detta år.
Lördagens gladaste vinnare? Ja, varför inte utnämnda hemmatränaren Hans Crebas till det. För andra trippeltravslördagen i följd vann han ett Diamantstoförsök och denna gång gjorde han det själv bakom egentränade Dream of Moneyd.e. (e. Quite Easy U.S.).
Favoriten Nymke Brigadoon (e. Make It Happen) såg ut att ha allt under kontroll framme i tät, men Dream of Moneyd.e. störtdök verkligen när luckan kom från vinnarhålet 75 meter före mål. På linjen var hon först!
– En underbar känsla. Ägaren har varit på sjukhus och mår inte så bra, sade en tagen Crebas i vinnarcirkeln och fortsatte:
– Jag hade inte gett slaget förlorat när jag åkte ut till loppet. Jag tycker att jag satt bakom en väldigt bra häst och det kändes så bra när luckan kom.
”Överraskad att jag fick svar”
Crebas har nederländskt påbrå liksom Jeroen Engwerda och Rick Ebbinge som kom till Axevallas med segermaskinen Zion Font (e. Village Mystic).
Sexåringen hade 17 segrar på 20 starter med sig i bagaget och visade med eftertryck att han är rätt sort. Nu vann han Klass I-försöket från dödspositionen på 1.11,7a/2.140 meter och kommer sannolikt bli storfavorit till att även vinna finalen på Åby den 14 augusti.
– Jag blev lite överraskad att jag fick svar och fick byta taktik. Jag lade mig lugn på utsidan och körde sista 900 meterna. Hästen tittade lite på bildskärmen på innerplan sista 100 meterna, konstaterade Rick Ebbinge i vinnarcirkeln rörande hästens lätt bromsade stil sista biten.
Under fjolårets trippeltrav var Peter Untersteiner-tränade Adde S.H. (e. Nu Pagadi) knappt slagen tvåa i Bronsdivisionen, men nu tog han revansch i Silverdivisionen. Från femte utvändigt såg det ut att bli hopplöst långt fram till Final Dream (e. Royal Dream) som hade loppet i sin hand tills två meter återstod, men då fick se sig passerad av såväl Adde S.H. som Beartime.
Tillbaka med besked
Det var Johan Untersteiner som körde Adde S.H. och han vann även med egentränade Maestro Crowe (e. Love You) i ett stayerlopp.
Untersteiner vägrade låta Björn Goop fuska bort loppet med Zurich As (e. Broadway Hall) framme i tät och tog dödspositionen efter ett varv. Därifrån var hästen bara bäst och visade nu att den sämre prestationen i Smålandsstayern var en tillfällighet.
Peter Ingves tog ett vaket initiativ halvvägs in i Klass II-försöket bakom Joakim Lövgren-tränade Versace Broline (e. Quite Easy U.S.). När ledaren Havbergs Classic (e. Classic Photo) brottades med aktionsproblem i en tempohöjning tryckte han till och pressade täthästen i galopp. Konkurrenter jagade upploppet ner och även om Versace Broline vann med en säker längd så är det ingen vild gissning att Ingves taktiska val var direkt avgörande för loppets utgång.
Lördagens största favorit Amornero Roc (e. Igor Font) höll till vinst i Bronsdivisionen, men det var inte på ett lika övertygande vis som varit fallet tidigare.
Alessandro Gocciadoros häst fick bäras in sista 75 meterna av Mika Forss som skickligt höll tungan rätt i munnen.