Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Svensktät vårpremiär

Om vårpremiären på Paris "reservbana", långväga resenärer till Boden samt en auktionsdyring som bytt tränare för nionde gången går bland annat att läsa i fredagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Under fredagkvällen startar vårmeetinget på Enghien. Foto: Skärmdump LeTrot.
Under fredagkvällen startar vårmeetinget på Enghien. Foto: Skärmdump LeTrot.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 När en Paris-bana avslutar sin säsong tar en annan vid. Efter att Vincennes vintermeeting avslutats i lördags tar idag Enghien (först start 16.03) vid och och kör nio tävlingsdagar under våren.
Höjdpunkten är som vanligt Grupp I-klassade Prix de l’Atlantique (€200.000) som i år avgörs lördag den 22 april.

Dagens tävlingar innehåller flitigt med svenska hästar och tätast av allt är det i Prix Quick Williams (€46.000) för fem- och sexåriga hästar som högst tjänat 64.000 euro.

Christoffer Eriksson låter fjolårets Breeders Crown-finalist Grappa Boy (e. Djali Boko) göra Frankrike-debut i lag med Franck Nivard, Björn Goop är själv på plats och kör Icarus Bourbon (e. Prodigious) och därtill syns den svenskfödda duon Cabasse (e. Readly Express) samt Mister Invictus (e. Ready Cash) bland deltagarna.

Två svensktränade hästar startar därtill i Prix Cyrano II (€40.000) för treåringar. Björn Goops Kamikaze du Campus (e. Ready Cash) är på jakt efter sin tredje raka seger och får sällskap av Tomas Malmqvists Kash Madrik (e. Ready Cash).
Svenskintresse finns även i Prix d’Herblay (€35.000) där Christoffer Eriksson startar Joker Darling (e. Love You), i Prix de Saint-Pierre Le Moutier (€40.000) genom Tomas Malmqvists Jorgio de Vandel (e. Ready Cash) samt i Prix de Noirmoutier (€52.000) genom Björn Goops Geoffrey d’Am (e. Timoko).

Det tävlas därtill i Cordemais (11.40) med blågula inslag. Tomas Malmqvist startar en duo då Kapla Devol (e. Che Jenilou) syns i Prix du Credit Mutuel (€19.500) och Eric the Eel (e. Muscle Hill) luftas i Prix Ors Traiteur (€33.000).

***

2 50 mil till närmaste totalisatorbana Rovaniemi i Finland, 110 mil (!) till hemlandets större bana i regionen Harstad och omkring 80 mil till Bodentravet. Norska amatören Sonja Jensen och hennes dotter Andrine Alme får inte vara rädda för långa resor när de tävlar med sina hästar. De bor nämligen i Jarfjord längst upp i Nord-Norge, bara någon kilometer från ryska gränsen!

Från Jarfjorden i nordligaste Norge till Bodentravet reser S.K.’s Sjarmtroll för att tävla ikväll. Foto Skärmdump TGN

För två veckor sedan gjordes resan via Finland till Boden och resultatet var succé! Kallblodsstona S.K.’s Sjarmtroll (e. Prins Juventus) och Helmin Eldi (e. Joker Elden) startade i samma lopp och slutade etta-tvåa.

Det är egentligen sjukt att hålla på med trav när vi bor så långt från travbanorna. Nu har dieselpriser och allt annat ökat också, men en upplevelse som denna gör det värt allt. Det är då vi inser varför vi håller på, sade Andrine Alme till Trav- og Galopp-Nytt efter dubbelsegern.

Ikväll är S.K.’s Sjarmtroll tillbaka i Boden för att tävla och sällskapet den här gången är varmblodet S.K.’s El Capitano (e. Juliano Rags), som debuterar i familjens regi.

Efter en vinter med isbana blir det andra förutsättningar i Boden (första start 18.20) när vi går in i mars. Travbanechefen David Zimmer hälsar att det är grusbana som gäller från och med nu.

Hur tacklar vinterkungen Selmer I.H. (e. Love You) de förutsättningarna? Gabriella Laestanders travare har varit i toppslag hela vintern med lysande framgångar på isbana. Åtta starter i rad har gjorts på is i Sverige och Finland med sex segrar och två andrapris som resultat , men den forne Breeders Crown-vinnaren har visat att han bemästrar alla underlag. Sju motståndare väntar i snabbloppet över sprinterdistans med startbil och Samu Sundqvist sitter som vanligt i sulkyn.

***

3 Svensk travsport varvar upp och fredagen bjuder på tävlingar på fyra banor. Östersund (första start 12.20) är lunchbana och detta spetsas med jackpot på V65 med nästan två miljoner kronor extra i sexrättspotten.

Jomar Blekkan kommer från Tröndelag med stallets stjärna, segermaskinen Alma Prins (e. Tekno Odin) som vunnit hela 38 av livets 100 starter, och nu ska försöka plocka in 20 meter på Buska Blyg (e. Järvsöviking). 

Saxbana ikväll är Romme (start 18.30), där Fredrik Wallins ämne Global Education (e. Express Bourbon) dyker upp i treåringsloppet. Hästen startade så sent som i måndags på Färjestad, vilket slutade med karriärens andra vinst och Global Education vet fortfarande inte hur det känns att förlora.

Kalmar (start 18.25) kompletterar kvällsutbytet med breddlopp.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

4 Daniel Wäjerstens femårige amerikan Arnold N.Dicky (e. Bar Hopping) 1.10,0ak/1.785.686 kr har låtit vänta på sig sedan han importerades till Sverige under hösten år 2021.
Som tvååring slog hästen världsrekord då han sprang 1.10,9a/1.609 meter på 800 metersbana i Delaware, men på svensk mark var hästen alltjämt osynad innan han genomförde ett kvallopp på Bergsåker under gårdagens lunchtävlingar.

Hingsten kom i mål på 1.18,0/2.140 meter efter att mestadels travat utvändigt ledaren under slutvarvet som i sin tur avverkades i 1.16-tempo och är med andra ord godkänd för att börja starta på nytt.

***

5 Nu fyraårige Ers Excellence (e. Villiam) har varit en följetång från det att han tog sina första steg på denna jord.
Som den niofaldiga miljonärskan Your Highness första avkomma har han haft blickarna på sig och klubbades för 1.575.000 kronor på Menhammar Online Sales som ettåring, men framgångarna har uteblivit.

Ers Excellence som ettåring. Foto Menhammar Stuteri

Fem starter in i karriären har det som bäst blivit en tredjeplats och hästen har hunnit avverka åtta (!) olika proffstränare innan han under måndagen åter bytte regi.

Numera är det Halmstadamatören Pernilla Larsson som har hand om den forne auktionsdyringen och får försöka se om han kan leva upp till de högt ställda förväntningar som en gång i tiden fanns.

***

6 På onsdag gör fjolårets Kriterie- samt Breeders Crown-femma Coquaholy (e. Orlando Vici) årsdebut på Solvalla.
Den sker i ett öppet fyraåringslopp över 2.140 meter autostart och Roger Walmann luftar även stallkamraten Every Day Elegant (e. Maharajah) som likaså var finalist i Svenskt Travkriterium ifjol.

Startlista
2.140 meter autostart, förstapris: 60.000 kronor

  1. Letsdoit (e. Nuncio) – Björn Goop (Stefan Melander)
  2. Custom Chef (e. Brillantissime) – Ole Johan Östre (Henry Rorgemoen)
  3. Hickoexplosive (e. Explosive Matter) – Magnus A Djuse (Robert Bergh)
  4. Thereisnolimit (e. Nuncio) – Ulf Ohlsson (Stefan Melander)
  5. Coquaholy (e. Orlando Vici) – Örjan Kihlström (Roger Walmann)
  6. Destino D.J. (e. Wishing Stone) – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
  7. Every Day Elegant (e. Maharajah) – Per Lennartsson (Roger Walmann)

***

7 Idag är det dags för avelsvärdering för varmblod på Solvalla. För den som önskar se avelsvärderingen i efterhand så kommer den att filmas och publiceras på Svensk Travsports Youtube-kanal från och med tisdag den 14 mars.

De hästar som visas för avelsvärderingsnämnden är Benedetto O.P., Busy Doing Nothing, Click Bait, Cokstile, Extreme samt Ken’s Walner.
Därtill avelsvärderas åtta utlandsstationerade listhingstar i form av Bilibili, Back of the Neck, Boccador du Simm, Ecurie D., Hooker Berry, Ideal du Pommeau, Rebuff samt Third Shift.

Calle Crown var anmäld till avelsvärderingen, men har blivit struken.