Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Stjärntätt på Solvalla

Statistik från tidigare årsdebuter på kvällens stjärnhästar på Solvalla, om huvudstadsbanans publiktak på Elitloppet samt om en riktig auktionsdyring som är redo för kvallopp går bland annat att läsa i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Esprit Sisu och Daniel Wäjersten är en duo som dyker upp i Seinäjoki Race. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Esprit Sisu och Daniel Wäjersten är en duo som dyker upp i Seinäjoki Race. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Det är stjärntätt så det förslår när Dartster F.:s lopp avgörs för högsta klassen på Solvalla (18.15) denna onsdagskväll.
Det bästa sparas till sist då fältet ska släppas iväg klockan 21.51 och den 17-faldige miljonären Milligan’s School (e. Yankee Glide) är i princip ensam om att ha startat på vintern igenom av de absoluta toppnamnen som förväntas dyka upp i Grupp I-sammanhang säsongen lång.

Årsdebut handlar det om för såväl Björn Goops Diamanten (e. Adrian Chip), Reijo Liljendahls Admiral As (e. Ready Cash), Svante Båths Very Kronos (e. Ready Cash) samt Daniel Wäjerstens Esprit Sisu (e. Ready Cash) och nedan följer en lista på hur de fyra placerat sig vid föregående årsdebuter efter det att de inlett sin tävlingskarriär.

Diamanten

 • 2016: Seger i Svensk Travsports unghästserie
 • 2017: Tvåa i Breeders Crown
 • 2018: Seger i Berth Johanssons Memorial
 • 2019: Oplacerad i Malabar Circle Ås lopp
 • 2020: Sjua i Gulddivisionen
 • 2021: Femma i Yngve Larssons Memorial

Admiral As

 • 2020: Seger i flerklasslopp
 • 2021: Seger i Bronsdivisionen

Very Kronos

 • 2018: Seger i V86-lopp
 • 2019: Oplacerad med galopp i flerklasslopp
 • 2020: Oplacerad i Prix d’Angouleme
 • 2021: Tvåa i Gulddivisionen

Esprit Sisu

 • 2018: Diskvalificerad med galopp
 • 2019: Seger i lunchlopp
 • 2020: Fyra i Gulddivisionen
 • 2021: Seger i snabblopp

Här kan du läsa om Reijo Liljendahls tankar inför Admiral As årsdebut.

***

2 Solvalla kommer att införa ett publiktak om 27.000 personer under Elitloppshelgen.
Våra gäster kommer givetvis känna igen sig, men samtidigt vill vi förnya och ge fler alternativ i hur man bäst upplever folkfesten, säger Solvallas VD Jörgen Forsberg i ett pressmeddelande med rubriken ”Elitloppsmålet: En trygg folkfest!”.

trav, travsport, sulkysport, solvalla, v75, mantorp
Jörgen Forsberg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tillsammans med bryggeriet Spendrups så presenterar den svenska nationalarenan en rad nyheter till årets Elitloppshelg där ett större Festivalområde samt vad som kan vara Sveriges längsta bar är några av de saker man lyfter fram lite extra.

 • Festivalområdet – ännu större än tidigare med fokus på glädje, stämning samt god mat och dryck.
 • Totobaren – i A-läktaren mitt framför mållinjen byggs Sveriges kanske längsta bar i de gamla totoluckorna som minimerar köbildning.
 • Bubbel & Rosé – just intill E-läktaren ges möjlighet till smörrebröd ackompanjerat av ett glas bubbel eller spännande viner.
 • World of Food & Beer – med öl från olika delar av världen och helt nytt matutbud med inspiration av Asien, framtaget för att matcha de olika ölsorterna.

För att skapa en säkrare publikplats med hög trivsel och möjlighet till rörelse mellan olika områden på Solvalla framgår det därtill att det införs ett publiktak om 27.000 personer.
Det är fortfarande för tidigt att säga hur beteendet och intresset för live-event kommer vara efter pandemin, men vi vill vara tydliga med våra höga ambitioner gällande tryggheten i samband med folkfesten Elitloppet på Solvalla, säger Jörgen Forsberg i pressmeddelandet.

***

3 Enghien (17.02) är den enda franska travbanan som arrangerar tävlingar denna onsdag. I det kombinerade fem- och sexåringsloppet Prix de Nanterre (€44.000) för ston gör Magnus Dahléns italienska Aurora Show (e. Exploit Caf) debut på fransk mark och den sker med Gabriele Gelormini som kusk. Loppet innehåller även svenskfödda Handle With Care (e. Maharajah) som tränas av Jarmo Niskanen.

Tomas Malmqvists Estelle Nordique (e. Real de Lou) avslutade sitt vintermeeting på Vincennes med seger. Nu jagar hon en ny fullträff för sadel i Prix de Contrexeville (€57.000) tillsammans med Adrien Lamy.

***

4 För två veckor sedan såldes Woogie Broline (e. Chapter Seven) 1.14,2ak/221.300 kr för 270.000 kronor på Travera-auktionen och nu har femåringen fått en ny tränare.
Det blir Jägersrotränaren Tomas Malmqvist som tar över efter Svante Båth för vilken valacken tog sex segrar på 14 starter.

Woogie Broline gjorde comeback efter tre månaders frånvaro veckan innan han gick ut på auktionen och vann då ett vardagslopp i Gävle på 1.16,6a/2.140 meter.

***

5 Norska Trav og Galoppnytt kom under gårdagen med nyheten att den tvåfaldige Oslo Grand Prix-vinnaren Ble du Gers (e. Quinoa du Gers) inte längre skulle vara startberättigad på norsk mark från och med den 1 april.
– Det beror på att DNT:s regelverk är utformat på ett sådant vis att en utländsk häst vara startberättigad i födelselandet för att kunna starta i norska travlopp, säger norska travförbundets sportchef Tron Gravdal till TGN.no.

Ble du Gers är elva år gammal och har kunnat starta i Norge under årets inledande kvartal eftersom elvaåringar numera får tävla iFrankrike fram till sista mars, men senare under gårdagen tog det hela en ny vändning.
– Han blir importerad till Norge, vi har varit i kontakt med ägaren idag och kommer hinna lösa det här på 14 dagar före 1 april, säger Frode Hamre till TGN.no.

***

6 Efter att gått igenom tvååringssäsongen obesegrad på sju starter är det ikväll dags för Corazon Combo (e. Express Duo) att göra sin första start som treåring.
Det blev totalt 61.500 euro intjänat på de sju segrarna bland vilka fullträffar i Breeders Crown (€39.600) och Hevosenomistaja-Pokal (€48.300) var de mest penningstinna.

Pekka Korpi låter en treåringsstjärna göra årsdebut på Vermo. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I kvällens treåringslopp på Vermo ska Pekka Korpis häst tillsammans med Seppo Palmroos svenskfödde Luciano Bryne (e. Make It Happen) jaga från 20 meters tillägg på sex hästar som startar från grunddistansen 2.120 meter.
Corazon Combo kan mycket väl komma att dyka upp på svensk mark senare under året då han är anmäld till E3.

***

7 Det är Jägersro (18.27) som delar på kvällens V86-värdskap med Solvalla och där hamnar några av höjdpunkterna ordentligt i skymundan.
I det tionde och sista loppet på Malmöbanan – efter V86-spelet har avgjorts – gör nämligen Per Nordströms Felix Orlando (e. Orlando Vici) årsdebut i ett öppet fyraåringslopp blott innehållande fyra startande hästar.
Treåringssäsongen innehöll segrar i såväl långa som korta E3 och därtill tog han hem Vårfavoriten samt Sikta Mot Stjärnorna.

En hel del blickar lär även riktas mot den treårige Muscle Hill-sonen Nat King Cole som ska genomföra ett kvallopp. Det är Adrian Kolgjini som tränar hästen som ska köras av Thomas Uhrberg vilken ropades in för 2,2 miljoner kronor på Kolgjini Sales 2020.

Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Solvalla och Jägersro.