Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Storloppsbiljett på spel

Om 70 årskalas på Fornaboda, svenskt miljonsto i montédebut och biljettsläpp till Axevallas trippeltrav går det bland annat att läsa i veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
I kväll gör Double Exposure årets tredje start. Foto Mia Törnberg/Sulkysport.se
I kväll gör Double Exposure årets tredje start. Foto Mia Törnberg/Sulkysport.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Den 9 mars 1886 bildades Lindes Travklubb av en grupp entusiaster med veterinären Axel Pålman i spetsen. En dryg vecka senasre hölls de första tävlingarna på isen på Lindesjön. Fröet till travsport var sått, men det dröjde 65 år innan det stora steget togs. Då flyttade Linde Travklubb upp på landbacken och 1951 var det premiär på banan i Fornaboda.

I år firar banan 70 år och kvällens tävlingar med V86 är Lindesbergs största för säsongen. Huvudnumret Bergslagsloppet över sprinterdistans för högsta klassen har sett många namnkunniga vinnare genom åren och har på senare tid blivit en specialtet för Daniel Redéns travare. Fyra av de sex senaste vinnarna kommer nämligen från hans stall i form av Delicious U.S, Västerbo Highflyer, Canari Match och ifjol Missle Hill.

Redén skickar ett starkt kort till årets upplaga också, när toppstoet och fjolårets Åbergsvinnare Double Exposure (e. Donato Hanover) tillsammans med Örjan Kihlström ska försöka lösa uppgiften från spår nio.

Vinnaren i Bergslagsloppet får ett wild card till Årjängs Stora Sprinterlopp den 17 juli – där vinnaren får en biljett till Hugo Åbergs Memorial.

***

2

Fredrik Wallin-tränade Millie Millionaire vid ett tidigare segerlopp på Enghien. I kväll gör hon montédebut på samma bana. Foto Scoopdyga.com

Idag gör Fredrik Wallin-tränade Millie Millionaire (e. Jocose) montédebut på fransk mark. Det åttaåriga stoet rids av Franck Nivard i Prix de la Place du Trocadero (€51.000) där 22.950 euro väntar den häst som är först i mål över de 2.250 meter som ska avverkas.
Bland motståndarna syns bland annat svenskfödda Catch My Love (e. Symphonic Hanover).

I loppet innan möts flera spännande fyraåringar under det absolut toppskiktet i Prix de la Madeleine (€44.000). Bland dem syns svenskbekante King Schermer (e. Trixton) som bland annat möter en Paul Hagoort-duo bestående av svenskfödde Kuyt F Boko (e. Conway Hall) och Paul Hagoort samt Kilimanjaro (e. Conway Hall).

Även Björn Goop har häst till start på Enghien då Issalio (e. Doberman) dyker upp i Prix du Pantheon (€33.000) för treåriga hingstar och valacker i lag med Yoann Lebourgeois.

***

3 Under juni var det blott en svensk travbana som arrangerade tävlingar vid fyra av fem onsdagar, men idag är de två till antalet.

Utöver Lindesberg travas det även i Åmål med start klockan 15:00. Det handlar om breddtrav, men även i sådana sammanhang kan det dyka upp intressanta namn.

Bland annat startar Mikael Å Linderoth sin miljonär Dokonjo (e. Thai Tanic) som kommer från en andraplats på 1.11,8 i Tingsryd och därtill debuterar Sophia Olsson Jacobsen sitt italienska nyförvärv Axel Rek (e. Non Solo Bar) som vann fem lopp i födelselandet under fjolåret.

***

4 Från norska Trav og Galoppnytt rappporteras att Spikfaks (e. Järvsöfaks) 1.23,1k/943.558 NOK har lämnat jordelivet.
För sin tränare Björn Steinseth vann hästen en final av Dubbelcupen på Hagmyren under september i fjol vilket också var karriärens största triumf.
– Han fungerade inte som bäst under våren och blev opererad i båda framknäna. Lars Moen opererade honom och i det ena knäet var det brosken helt ödelagd. Det gick inte att göra något med det, säger Steinseth till TGN.

***

5 Från kort till långt – och längre. Jubileumsloppet Fornaboda 70 år är en spårtrappa över 2.640 meter med 15 hästar från brons- till silvedivisionsklass. Här finns bland annat Jörgen Westholm-tränade Digital Dominance (e. Super Photo Kosmos), som slutade trea i Harper Hanovers lopp tidigare i sommar, och David Perssons rikstotovane tyskfödde sexåring Oxidizer (e. Dream Vacation).

Oxidizer och David Persson beger sig till Fornaboda. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett halvvarv längre är distansen i Bo Palmgrens Minne, som hedrar Lindes Travklubbs mångårige ordförande som gick bort 2014. Oskar J Andersson har ett riktigt ämne i Readly Lavec (e. Bird Parker), som inlett karriären med sex segrar och ett andrapris på sju starter. Hästen har inte startat sedan början av februari, då han vann en avdelning i Margaretas Tidiga Unghästserie och kammade in 300.000 på ett bräde.
– Han tjänade mycket pengar och jag tyckte det var läge igen att ge honom den träningsperioden som han inte riktigt fick under vintern. Hästen behövde bli starkare och mer genomträngd helt enkelt, säger Oskar J Andersson i en intervju med Sulkysport.

Lär hela intervjun här.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

6 Är du sugen på att besöka Axevalla under Trippeltravshelgen? I sådana fall får du vara på tårna denna onsdagskväll för klockan 18:00 släpps biljetterna till samtliga tre tävlingsdagar via Axevallas hemsida.

Axevalla kommer att tillåta 600 personer fritt utomhus samtliga tre dagar.
– Vi har diskuterat frågan ingående och bland annat vägt in hur andra travbanor som har arrangerat eller ska arrangera större tävlingsdagar nu sedan restriktionerna lättade, har resonerat och agerat. Vi har därefter gjort en noggrann bedömning utifrån de förutsättningar vi anser oss ha för att kunna genomföra Trippeltravet på ett coronasäkert sätt, där vi värnar om att ge den publik som gästar oss dessa dagar en optimal och trivsam upplevelse. Vi har varit helt enhälliga i vår beslutsprocess, säger Magnus Sundén, ordförande i Västergötlands Travsällskap i ett pressmeddelande.

En av de hästar som kommer till start under trippeltravshelgen blir hemmastjärnan Handsome Brad (e. Brad de Veluwe).
– Hästen kommer att starta i Axevallalöpning om två och en halv vecka. Jag tycker att han gick fantastiskt i lördags, men tror ändå att han kommer vara ännu bättre om två och en halv vecka, sade Ulf Stenströmer i ATG Live under gårdagen.

***

7 Startfältet till S:T Michel-Ajo som avgörs på Mikkeli-banan söndag den 18 juli börjar allt mer ta form. Att Face Time Bourbon (e. Ready Cash) och Zacon Gio (e. Ruty Grif) ska delta står klart sedan tidigare precis som att Timo Nurmos ska bidra med Seismic Wave (e. Explosive Matter).

Hemmalaget ställer upp med Grainfield Aiden (e. Andover Hall) samt titelförsvaren Next Direction (e. Orlando Vici), men däremot tycks det mer osäkert om Suur Hollola Ajo-vinnaren Mas Champ (e.  Il Villaggio) kommer att delta, skriver finska Ravinetti.

Mikkeli har även förhoppning om att Daniel Redén ska bidra med någon häst till storloppet där vinnaren kammar hem 80.000 euro.

Fokustema
V75 Färjestad
Läs senare

”Min bästa segerchans”

Björn Goop, Daniel Redén och Robert Bergh har alla 13 tränarsegrar i STL-lopp 2021.
Alla kan förbättra den siffran på Färjestad i morgon.
Så här säger Redén om sina tre V75-hästar.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Missle Hill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Missle Hill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I de rikstotolopp som ingår i STL har Daniel Redén drygt 19 i segerprocent efter 13 segrar på 68 starter hittills i år. När Unionstravet avgörs på Färjestad på lördagen plockar Redén ut tre hästar i STL-lopp.

Missle Hill (e. Muscle Hill) startar i gulddivisionen efter sex veckors tävlingsuppehåll. I sin senaste start slutade han tvåa från 40 meters tillägg över lång distans i Sommartravets final.

– Han gick väldigt bra och visade uppåtform. Nu har det gått lite lång tid mellan starterna, men Missle har tränat på fint. Det är bra distans och läge nu, det känns bra. Jag har inte bestämt mig om vagn än, det kan bli tal om vanlig vagn eftersom han gick så bra i en sådan senast, sade Daniel Redén till V65 Direkt.

Hästen är bra för klassen, men är lite vansklig från start

Mest betrodd av Redéns V75-travare är Bugatti Miles (e. Djali Boko), som vunnit tre av sju starter sedan han kom till Redén men också galopperat vid två tillfällen. Klass I-hästen kommer närmast från seger i ett långlopp i Eskilstuna.

– Bugatti var mycket bra vid segern, han fungerade bra och Per (Lennartsson) var nöjd. Hästen är bra för klassen, men är lite vansklig från start, det är där han kan galoppera. Annars är hästen förnuftig och fin. Han kommer att göra ett bra lopp och borde gått framåt med senaste starten. Det är min bästa segerchans, sade Redén.

Deal Done Zet (e. Googoo Gaagaa) har klivit upp i bronsdivisionen, där han står hårt inne på pengarna.

– Hästen har tränat på och gått bra, han gjorde ett starkt lopp senast. Han håller sin fina form och jag tror att han gör ett bra lopp igen, men han har kommit upp i klass och då blir det tuffare.

V75-tips: Vi tar grepp direkt!

Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Proffstränare utreds för djurskyddsbrott

En svensk proffstränare misstänks för att ha gått mycket hårt åt och slagit en häst utanför tävling. Enligt uppgifter till Sulkysport ska det också finnas en film på händelsen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En proffstränare är misstänkt för att ha slagit en häst och ST har startat en utredning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
En proffstränare är misstänkt för att ha slagit en häst och ST har startat en utredning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det här ett relativt nyligen initierat utredningsförfarande och i det skedet kan vi bara bekräfta att vi har en pågående utredning. Vilka åtgärder som vi vidtar kan jag inte gå in närmare på, säger Jesper Holm, utredare på Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning.

Enligt uppgifter till Sulkysport är händelsen filmad.

– Jag kan inte kommentera något i utredningen just nu och inte heller vilken typ av material som finns, säger Jesper Holm.

Kan bli en polisanmälan

Vad som sker återstår att se, men om det visar sig vara ett djurskyddsbrott kan det bli frågan om en polisanmälan också.

– I ett sådant fall ligger det på vår veterinär. Alla veterinärer har en skyldighet att polisanmäla om det sker ett djurskyddsbrott, säger ST:s förbundsjurist Göran Wahlman.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Helt annan häst”

Inleder man sin tävlingskarriär med att springa banrekord får man förväntningar på sig.
Efter tre mindre lyckade starter studsade Global Crusader tillbaka med besked under torsdagskvällens tävlingar på Bergsåker!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Henrik Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Henrik Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den treårige S.J.’s Caviar-valacken inledde sin karriär med att springa banrekord i Östersund. Henrik Svenssons häst kom i mål på 1.15,7/2.140 meter vid tävlingsdebuten den 5 juli efter att kvalat på 1.18,6 två veckor tidigare.

Fakta

GLOBAL CRUSADER

Treårig brun valack e. S.J.’s Caviar-Undine Kronos e. Muscle Hill

St: 5: 2–0–1, 1.14,9k, 112.500 kr.

Ägare: Henrik Svensson Travstall AB, m fl.
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.

Tränare: Henrik Svensson, Bergsåker.

– Det har har alltid varit en trevlig häst; han har haft lätt för sig och är en fin travare men han har varit jättetrög och inte så träningsvillig. Därför var det en väldig överraskning när han debuterade på 1.15,7. Han hade piggnat till i några jobb innan det och även i kvalet, men att han skulel gå ut och debutera på banrekord gick inte att förutspå.

”Svarade på allt”

Därefter har det följt tre raka starter med begränsade resultat innan det åter blev full pott i torsdagskvällens lopp ingående i Svensk Travsports Unghästserie.
Från tät vann Global Crusader på 1.14,9/1.640 meter via 1.11,4 sista 500 meterna. Det hämtades hem 50.000 kronor med gott om sparade krafter i reserven.
– Han är en helt annan häst när han är i öppet läge, men jag tror dock att han kommer lära sig att gå i ryggar vad det lider. Om han får gå invändigt och får häst på utsidan tror jag att han kommer lära sig att ta i. Faktum var att han även var trög i debuten, men svarade på allt som kom så det går åt rätt håll.

För ovanlighetens skull hade Svensson utrustat en treåring med urryckare i torsdagskvällens lopp.
– Jag brukar inte ha det så tidigt på hästarna, men i och med att han är så trög så testade jag. Jag fick fullt i tömmarna så fort jag ryckte dem och det fanns krafter kvar i hästen över mållinjen.

Framtiden?
– Vi får göra någon start till det här året för han känns så fin, men jag har inte tittat ut något specifikt lopp. Sedan ställer vi av honom när det blir hårda banor.

Oaksvinnare på mödernet

S.J.’s Caviar (e. S.J.’s Photo) är far till någon storstjärna varje säsong. I den kull som Global Crusader tillhör är Oaksfinalisten Rihanna W.I. 1.12,9am/910.000 kr den hittills främsta och han har dessförinnan fyra raka årgångar bakom sig där han är far till minst en svenskfödd miljonär.

Mödernet på Global Crusader går i tredje led tillbaka till Syrinx Hanover (e. Lindy Lane) 1.10,4ak/$1.699.426 som var en fantastiskt framgångsrik tävlingshäst med triumfer i Breeders Crown som tvååring samt äldre och Hambletonian Oaks bland mycket annat.
– Vi lånade faktiskt Global Crusaders mor Undine Kronos (e. Muscle Hill) av Global, tog två avkommor och behöll den här själva så Global Crusader har varit hos oss hela tiden, avslutar Henrik Svensson.