Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

Night Brodde överlägsen

Den främsta prestationen i V75-loppen på Jägersro stod Conrad Lugauer-tränade Night Brodde för.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Night Brodde (e. Up And Quick – Nagajka) är i sina ljusa stunder en grym frontrunner och trots att han såg ut att slösa rätt ordentligt med krafterna i Marc Elias händer fram till 1.10,7 första varvet, på den inte speciellt lättsprungna höstblöta banan, vann Night Brodde silverdivisionsförsöket lekande lätt på dagssnabbaste 1.11,8a/1.640.

Fakta

Night Brodde

hingst fem år e. Up And Quick – Nagajka e. Viking Kronos
37 st: 11–4–3
Rekord: 1.14,9m* – 1.10,9ak*
Insprunget: 1.563.500 kr
Uppfödare: Brodda Stuteri AB & Stall Anderberg AB
Ägare: Firma CatMit
Tränare: Conrad Lugauer, Jägersro
Körsven: Marc Elias, Jägersro
Skötare: Simon Mitman

Expandera

Tre- och fyraåringsloppet Johan Jacobssons Minne har ett vandringspris som inte går av för hackor; en silverpokal värd någonstans runt 200.000 kronor! För att ta hem det får alltid krävs tre inteckningar för samma hästägareägare/ägarföreträdare, och nu blev det första inristningen i pokalen för Rune Anderssons Mellby Gård.

Treårige Mellby Ironman (e. Ready Cash – Love n’Hate) ledde för Robert Bergh från start till mål på 1.15,3/2.140 och avvisade snyggt Furies Rains (e. Muscle Hill) spurtfråga. Mellby Ironman tog tredje segern i nionde starten och dubblade sin samlade prissumma med förstaprisets 150.000 kronor.

Mewllby Ironman vann Johan Jacobssons Minne.
Foto: Jörgen Tufvesson ALN,

Mellby Ironmans mamma Love n’Hate (e. Muscles Yankee – R.Heavenly Blush) vann för Åke Svanstedt Drottning Silvias Pokal 2012 och sprang sammanlagt in 1,2 miljoner kronor.

I bronsdivisionsförsöket över 2.640 meter med voltstart kom Katja Melkkos starka fransos Exaudio Vici (e. Quattre Juillet – Origa Vici) till ledningen smidigt och sedan såg Jorma Kontio till att höja farten successivt fram till ohotad seger, på 1.15,8/2.640.

Däremot blev det platt fall för Melkkos storfavorit i gulddivisionen, Elian Web. Trots att denne fick bestämma på för klassen löjligt långsamma 1.17,3 första varvet i ledningen var Elian Web svarslös när Thomas Uhrberg attackerade från ledarryggen med Halmstadamatören Roger Perssons Västerbo Exact (e. Racer Bourbon – Västerbovivinnare). Västerbo Exact avgjorde Meadow Prophets Minne på 1.14,2a/2.140.

– Otroligt, för ett par starter sedan var ju Västerbo Exact med i breddlopp, sade Roger Persson till Vinnare V75 om nioåringens första gulddivisionsseger.

Toppstammade Upper Face (e. Trixton – Lisa America) vann klass I-försäket. När Adrian Kolgjini kastade loss från andra par utvändigt med den fyraårige valacken var ledande Frodo S. svarslös. Upper Face vann på 1.13,0a/2.140.

Märken gav dubbel avstängning

Peter Untersteiner-tränade Opulent Tile (e. Donato Hanover – Andie Sophia) såg närmast ut att tränga Ovation. L.A. av banan för att komma till ledningen i klass II-försäket över sprinterdistans och sedan höll Opulent Till för Johan Untersteiner med knapp marginal undan på 1.13,3a/1.640.

För Johan Untersteiner blev det en sur efterräkning: de 1.500 kronorna i böter för snäv körning mot Ovation L.A.när han tog ledningen  kunde Untersteiner säkert stå ut med, men dessutom blev det ”dubbel bot och avstängning” för felaktigt bruk av körspö. Vid dopingprovet efter segern hittades nämligen märken på hästen efter drivningen, och därför blev påfäöjden sex dagars avstängning och 4.000 kronor i böter istället för tre dagar och 2.000.

Devs Daffodil (e. Enjoy Lavec – Spring Skandal) var överlägsen för Conrad Lugauer i Diamantstoet-försöket. Det blev ett galoppfyllt lopp och Devs Daffodil hamnade från 40 meters tillägg i andra par utvändigt. Det blev spel mot ett mål till slut på 1.13,0/2.180.

Efter loppet var Robert Bergh, som körde Mily och dömdes för att ha orsakat en omstart, kolsvart i ögonen gällande hur starten gick till och ansåg att startpersonalen inte gjorde sitt jobb. Bergh gestikulerade och höll på redan under startproceduren och höll inte tillbaka på orden efter loppet (Mily var tidigt slagen), med innebörden att det är ”dags för Svensk Travsports domarbas Jonny Staaf att börja jobba”.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
6 – 9 – 6 – 2 – 3 – 1 – 6
Utdelning:
Sju rätt: 780.854 kr
Sex rätt: 2.499 kr
Fem rätt: 187 kr
Omsättning: 124.551.862 kr

Expandera

– Conrad Lugauer som ledde vår volt på 40 meters tillägg var ju 20 meter fel i förhållande till nummer ett i startvolten. Så här kan vi bara inte ha det i V75 lördag efter lördag med ett spel som omsätter miljarder, sade Bergh till VinnareV75.

Pappan i Danmark och mamman i Ryssland

Stoet bakom Nordströms klassiska succé

Fokustema
Inför V75
Läs senare

Från vägran till V75-vinst

Från banrekord i debutframträdandet till tävlingsvägran ett år senare.
Lördagens V75-favorit Kantens Rose (e. Ready Cash) må komma med fem raka segrar i bagaget, men ingen kan påstå att resan varit spikrak.
– Även om jag alltid uppfattat henne som fartfylld måste jag säga att utdelningen varit över förväntan, säger hästens uppfödare, ägare och tidigare tränare Tomas Blom.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN

Låt oss börja med att backa bandet. Tomas Blom är alltjämt aktiv som B-tränare med två hästar i stallet och han saknar inte meriter.
Kantens Rose mamma Chivas Bluegrass (e. Pine Chip) gjorde Blom till V75-vinnare och stoet sprang totalt in 675.600 kronor under sin karriär som innehöll åtta fullträffar på 69 försök.

Dessförinnan har han även V75-triumfer med Kanten’s Guy (e. Rosalind’s Guy) som vann såväl Klass III som Klass I-försök, men då var det Magnus Jakobsson som tränade. Faktum var att hästen vann 15 av 45 lopp i karriären.

Ändå får man säga att Chivas Bluegrass är hans bästa häst genom tiderna och – i förlängningen – den han har haft mest nytta av.
Att betäcka henne med Ready Cash har nämligen visat sig vara ett lyckat beslut utifrån hur Kantens Rose har tävlat.

Specialtränad

Ja, åtminstone initialt under karriären samt nu under 2020 års andra halva. Tävlingsdebuten ägde rum i Åmål i oktober som treåring och hade omöjligen kunnat gå bättre.
– Hon vann på 1.16,2/2.080 meter vilket var nytt banrekord för treåriga ston. Så visst märkte jag att hon hade farten som behövdes, men hon har alltid varit speciell. Hon vann lopp som fyraåring också, men på hösten fungerade det inte alls. Vi for till Romme för att tävla, men hon ville helt enkelt inte vara med så vi fick stryka och åka hem, säger Tomas Blom.

Från defilering och fram mot start spände sig helt enkelt stoet så till den grad att hon blev besvärlig att hantera och inte gick att tävla med.
– Då tog jag beslut att testa ett miljöombyte och lämnade henne till Robert Bergh. Han körde sitt koncept hemma och allt verkade bra, men när hon var inne till Åby för att kvala i våras gick det inte alls. Samma sak upprepade sig och det blev inget kval.

Det blev inget kval

Kantens Rose medgörlighet har inte alltid varit den bästa.

Stallets lärling Dwight Pieters fick i uppdrag att ”specialträna” henne inne på Åby och det gav resultat.
Den 4 juni genomförde Kantens Rose ett godkänt kvallopp på 1.16,1/2.140 meter och efter det påbörjades vändningen.
Förvisso med två bakslag genom diskvalifikationer, men de kom inte i följd utan följdes direkt upp med segrar.

Fortsätter med franskt

Nu är de så pass många i följd att Kantens Rose har byggt ett snyggt, prydligt ”staket” á fem raka.
– Visst har jag förstått att det här skulle kunna bli bra bara hon hade huvudet med sig, men resultaten är över all förväntan. Hon har ju gått i dödens flera gånger och vunnit, men kanske var hon lite sämre senast, säger Blom och lägger till:
– Jag vet dock att hon hade haft lite dåliga blodvärden före det, det kan ha spelat in och i sådana fall bör hon väl vara lite vassare denna gång, men… ja, jag tror det blir svårt i morgon. Mycket handlar ju om hur hon hamnar till från sitt sjundespår bakom bilen.

Ett par decemberstarter till tycks vara aktuellt innan Kantens Rose ska få en tävlingspaus. Under tiden kan den nu pensionerade 62-åringen pyssla med den ett år äldre helbrodern Kantens Cash (e. Ready Cash) 1.14,8m/71.100 kr som nu är tillbaka i stallet hemma i Åsensbruk efter period av blandade resultat hos just Robert Bergh.
– Sedan har Chivas Bluegrass ett stoföl efter Prodigious och hon kommer betäckas med Fabulous Wood så vi fortsätter med det franska trots att de kan vara lite besvärliga, säger Tomas Blom.

Inte undra på annat. När hästarna springer åt rätt håll och bestämmer sig för att vara med tycks de oslagbara.
Hur till vida Kantens Rose ska lyckas bärga en sjätte raka seger tycks mest vara en humörfråga!

V75-tips: Förlänger segerraden

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Vercruysse bryter Bazires svit?

På söndag jagar den franska mästertränaren Jean-Michel Bazire sin femte raka tränarseger i final av Grand National du Trot (€110.000), men en Solvallabekanting ska försöka sätta stopp för hans framfart.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Drole de Jet vid sommarens seger i Prix de Washington på 1.09,8a/1.609 meter. På söndag ska han försöka vinna finalen av Grand National du Trot. Foto: Gerard Forni.
Drole de Jet vid sommarens seger i Prix de Washington på 1.09,8a/1.609 meter. På söndag ska han försöka vinna finalen av Grand National du Trot. Foto: Gerard Forni.

Bazire startar såväl Elie de Beaufour (e. Royal Dream) som han kör själv som Crusoe d’Anama (e. Ni Ho Ped d’Ombree) i söndagen storlopp och det är den duon som sannolikt kommer att få bära på favoritskapet.

Från 25 meters tillägg jagar dock Pierre Vercruysse med egentränade Drole de Jet (e. Coktail Jet) som närmast kommer från en åttondeplats i Prix de Bretagne (€95.000) där han fastnade bakom den galopperande ledaren Valzer di Poggio.

Drole de Jet har haft en stark säsong med 183.550 euro i intjänade prispengar och är för den svenska publiken mest känd som hästen som vann Europaderbyt på Solvalla år 2017.

Grand National du Trot är en rikstäckande löpningsserie i Frankrike som årligen består av 13 etapper ute på landets provisbanor.

Under de senaste fyra åren har Jean-Michel Bazire i tur och ordning vunnit med Aubrion du Gers, Bel Avis, Ble du Gers och Cleangame.

Startlista Grand National du Trot, final
2.850 meter voltstart, förstapris: 49.500 euro

 1. Dolim Jenilou – Anthony Barrier
 2. Désir Castelets – Gabriele Gelormini
 3. Classic Haufor – Damien Bonne
 4. Calou Renardiere – Thierry Guillaume
 5. Crusoe d’Anama – Nicolas Bazire
 6. Elie de Beaufour – Jean-Michel Bazire
 7. Be One des Thirons – Philippe Daugeard
 8. Django de Bocage – Philippe Daugeard
 9. Duel du Gers – Matthieu Abrivard
 10. Baron du Bourg – Jeremy Gaston van Eeckhaute
 11. Be Bop Haufor – Christian Bigeon
 12. Alinea – Charles Julien Bigeon
 13. Belle Louise Mabon – Yves Dreux (+25 tillägg)
 14. Daida de Vandel – Alexandre Abrivard
 15. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
Fokustema
Fokkers Trofee
Läs senare

Kansas snabbast i Mons

Belgiska banan Mons bjöd på två storlopp för holländska treåringar idag och Kansas Lobell vann den öppna avdelningen i Fokkers Trofee, medan Kimberly's Wish toppade bland stona.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rick Ebbinge vann storlopp i Mons idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Rick Ebbinge vann storlopp i Mons idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Från andra ytter tog Rick Ebbinge sats med Jeroen W.M. Engwerdas Kansas Lobell (e. Conway Hall-Wichita River) halvvarvet från mål. Tidigt på upploppet plockade Kansas Lobell ner ledande Karola och höll undan för icke helt körbare Kenzo W i Fokkers Trofee (€26.400) på 1.14,8a/2.300 meter.

Invändige Kansas Lobell håller undan till seger.

Kenzo W (e. Offshore Dream) noterade 1.14,9 som tvåa, medan stoet Karola (e. Virgill Boko) var trea på 1.15,3.

Belöningen var 11.000 euro och tidigare i år har Kansas Lobell bland annat vunnit Trophée d’Automne (€6.850) och försök till Holländskt Derby (€3.300), men där galopperade han bort sig i finalen.

Kansas Lobell är undan Wichita River (e. General November), 1.15,6a/47.940, som själv vann Fokkers Trofee 2007 och året innan toppade i Jofferprijs.

Bytte ut vinnarhålet

I stonas uppgörelse i Fokkers Trofee (€8.760) valde Dennis Minnema att släppa ledningen med Kimberly’s Wish (e. Offshore Dream-Paris Bi) till Kaboom efter 700 meter.

Utvändiga Kimberly’s Wish vinner.

I sista sväng bytte Kimberly’s Wish ut vinnarhålet mot dödens och sista biten tog hon sig säkert förbi ledaren och vann på 1.15,2a/2.300 meter.

Kaboom (e. Explosive Matter) var tvåa på sama tid, medan Katie Mon Amie (e. Russel November) var långt efter som trea på 1.16,4 efter en resa i tredje inner.

Segern var den andra i karriären. Tidigare i år har Bas Crebas sto vunnit ett lopp i Mönchengladbach med 500 euro i förstapris. Modern Paris Bi (e. Love You), 1.15,4/€11.488, har också lämnat Jitske’s Wish (e. Joint Venture), 1.14,9/€7.130.