Det var i våras som Svensk Travsport (ST) bestämde att licenssystemet skulle förändras, vilket skulle drabba landets amatörer negativt. När detta beslutades fick STaR, som är en av landets BAS-organisationer, inte komma till tals överhuvudtaget.
– Vi fick läsa om det i pressen och det mörkades i 3,5 år för oss, säger Bengt Larwik.
Licenssystemet reformeras från och med 2020 och att begreppet proffs och amatör försvinner och ersätts med två kategorier; den ena är för kuskar som kört fler än 100 lopp de senaste fem åren och minst 20 lopp de två senaste åren. Den andra kategorin är ”övriga”.
– Vi hade ett telefonmöte med representanter från Svensk Travsport i 1,5 timme igår, men kom ingenstans. Det var som att hälla vatten på en gås. ST kan inte acceptera att vi vill behålla våra amatörlopp, utan vill istället att vi ska blandas rakt över i en licens.
”Ingen förståelse”
STaR representerades av ordförande Bengt Larwik och vice ordförande Claës Ljung, medan ST:s lag bestod av sportchefen Petter Johansson och Mattias Stenby.
– ST har ingen förståelse för det arbete de ideella organisationerna från Jägersro i söder till Boden i norr gör för att dra in folk till sporten. Erik Adielsson och Stefan Melander – för att ta några exempel – började hos oss en gång i tiden, men ett sådant arbete är tydligen inget värt. Jägersros största dag är Gentlemannadagen med 19.000 människor, men det betyder inget att amatörer jobbar med sådana saker, säger Larwik, och fortsätter:
– Nu ska de ta ifrån oss alla amatörlopp och dra in allihopa som kör lopp under ett och samma täcke. Vi är amatörer, inte bättre än så och vi vill köra mot varandra. Det är vår morot för att vi lägger ner massa ideellt arbete. Personligen har hållt på i 50 år och jobbat ideellt utan lön. När Gentlemannadagen drog igång 1971 fick jag till och med försvara mig mot kyrkan som ringde och frågade var vi var för hedningar som skulle tävla på Kristi flygare-dag.
- Finns det ingen öppning för amatörerna?
– Jo, vi skulle få behålla K.G. Bertmarks Minneslopp och Amatör-SM, men vem som skulle få köra i de loppen var oklart från ST:s sida. I övrigt finns inget kvar för oss. Flera proffstränare har också sagt, att går det nya licenssystemet igenom kan vi lika gärna lämna in vår licens. Och från ST:s sida tror man att intresset skulle öka med det nya licenssystemet? Hur ska det öka, det kommer minska när den lilla amatören inte ens kan få köra tre-fyra amatörlopp om året mot likvärdiga kuskar.
- Ingen återkoppling med Svensk Travsport?
– Tyvärr går det inte att diskutera med tjänstemännen…
Det internationella utbytet med andra länder kommer också att påverkas i negativ riktning.
– Vem ska vi skicka till VM? Enligt F.E.G.A.T:s regler får inte en kusk ta betalt för att köra andras hästar och F.E.G.A.T. har väldigt klara regler.
Styrelsen höll med
Amatörernas situation var också uppe nyligen på förtroenderådet i Malmö.
– Jag talade med några representanter från ST:s styrelse efteråt (Marjaana Alaviuhkola, Mats Norberg och Remy Nilson, reds. anm.) och de förstod oss, men trots att de håller med oss sker ingen förändring. I förlängningen handlar det här om sportens överlevnad och vi vet idag att det inte finns något som pekar i rätt riktning i svensk travsport. Alla siffror för amatör-, lärling- och montélicenser plus publik går åt helt fel håll.
Vidta åtgärder
Vice ordförande i STaR, Claës Ljung, tillika president i Europeiska Travamatörfederationen (FEGAT), var också besviken efter mötet.
– Roligt är det inte. Sverige är förmodligen det största landet i världen är det gäller amatörer och att vi inte längre ska kunna köra amatörlopp känns inte bra. Stämningen på mötet var inte rolig, både jag och Bengt gav några lusingar. Från ST:s sida ansåg man att vi amatörer skulle rasera hela det nya licenssystemet om kategorin ”amatör” behölls, säger Claës Ljung.
Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR) har inte gett upp helt.
– Åtgärder kommer att vidtas från vår sida, men vad som sker kommer bli bestämt på årsmötet i STaR i samband med SM-helgen på Åby, säger Ljung.