Även från Dalatravets sida lägger man nu detta bakom sig.
– Vi tycker att hovrättsdomen var konstig, men nu har HD sagt sitt om den och då får vi acceptera det. Beskedet från Högsta Domstolen var vad vi förväntat oss, det kändes som att de inte skulle ta upp detta, men det är alltid värt att ta sådana här juridiska saker så långt det går, och det tyckte vårt försäkringsbolag att det skulle göras, säger Dalatravets chef Sven Eriksson.
Beskedet från Högsta Domstolen var vad vi förväntat oss
Mats Rånlund-tränade Delvinator förolyckades i samband med E3-kvalen på Romme 2015. Sedan hästen, efter defileringen till loppet, befriat sig från sin kusk Thomas Uhrberg skenade han runt banan. Det beslut som då fattades att öppna stallgrinden för att släppa ut den andra ekipagen till stallbacken blev ödesdigert. När sista ekipaget hunnit ut på stallbacken, men grinden inte hunnit stängas, alternativt drabbats av funktionsfel (här går åsikterna och vittnesmålen isär och det var en av de viktigaste omständigheterna till att det här gick ända till Högsta Domstolen), kom Delvinator i full fart och skadade sig av grinden och grindstolpen så illa att hästen snabbt förblödde.
Hästägarna Mats Rånlund och Saxtorps Hästklinik ställde Rommetravet till skadeståndsansvar för Delvinators olycka. Tingsrätten i Falun dömde till travbanans förmån, Denna dom överklagades och Svea Hovrätt svängde tingsrättens dom 180 grader; travbanan dömdes till skadeståndsansvar för det som hänt.
Hovrättsdomen kom i maj och överklagades av Dalarnas Travsällskap till Högsta Domstolen. När denna idag meddelade att fallet inte tas upp fastställs hovrättsdomen. Drygt en miljon kronor ska därmed travsällskapet betala ut till hästägarna, plus att Romme också får stå för alla juridiska kostnader.
– Men vi har försäkringar som täcker. Det vi behöver betala är en självrisk på runt ett prisbasbelopp (ett sådant uppgår till 45.000 kronor, reds.anm.), till och med några tusenlappar under det om jag minns rätt, säger travbanechefen Sven Eriksson och fortsätter:
– Det är inte det ekonomiska som är smällen i det här för travsällskapet. Utan det är att ansvaret vid själva anordnandet av tävlingar genom den här domen fastställs gå väldigt långt. Det blir något viktigt att ta till sig för oss och alla andra travbanor, och det är jättesvåra saker. Men som sagt, vi får bara gilla läget.
ansvaret vid själva anordnandet av tävlingar genom den här domen fastställs gå väldigt långt
Mats Rånlund:
– Nu när man hamnat i det här själv, först själva den hemska händelsen och sedan rättsprocessen som ocskå kommit att innehålla mycket känslomässigt, så har man börjat se på saker och ting annorlunda när man kommer till en bana. Det finns verkligen otroligt mycket att göra runt det säkerhetsmässiga. Inte bara när det gäller fysiska installationer och sådant, utan även hur personal och funktionärer är utbildade och övade. I det här fallet nästan baxnade man ju, när man satt i rättssalen och det stort klart att Rommes personal och funktionärer vid grinden vare sig var tydligt instruerade eller övade i hur en situation med lös häst på banan ska hanteras. Det fanns inga tydliga riktlinjer. Och lösa hästar, det har väl alla banor exempel på varje år.
I det här fallet nästan baxnade man ju
Han avslutar:
– Det viktigaste för oss är att sanningen fick segra. Det finns saker i det här som jag är mycket kritisk mot Rommetravet i, inte minst de rena påhitt i det som sades när det hela skulle redas ut.