– Staten återtar därmed kontrollen över spelmarknaden vid årsskiftet, vilket betyder att spelbolagen ska följa lagen och betala skatt i Sverige, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), som också gladdes åt att äntligen få ”spelfrågan i mål”:
– Det har varit ett av de mera komplexa rättsområden som finns med påverkan av många olika aktörer med motstridiga intresssen. Utredaren Håkan Hallstedt fick det omöjliga uppdraget och levererade svaret på alla frågeställningar som berör reformen.
En omreglerad spelmarknad
I propositionen föreslås en ny spelreglering. Den nya regleringen bygger på ett licenssystem där alla som agerar på den svenska spelmarknaden ska ha en licens, och aktörer utan licens ska stängas ute. Regleringen ska vara tillämplig på allt spel som tillhandahålls i Sverige, även spel över internet som riktas till den svenska marknaden.
Spelverksamhet ska vara lämplig ur allmän synpunkt samt bedrivas på ett sunt och säkert sätt under offentlig kontroll. Krav på ett starkt konsumentskydd och en hög säkerhet ska ställas på spelen. De negativa konsekvenserna av spelande ska begränsas. Spelmarknaden delas upp mellan en konkurrensutsatt del, som främst omfattar spel online och vadhållning, en del som förbehålls spel för allmännyttiga ändamål och som främst omfattar lotterier och bingo samt en del som förbehålls staten och som främst omfattar de statliga kasinona och spel på värdeautomater.
En licenshavare ska ha en långtgående skyldighet att skydda spelarna mot överdrivet spelande. Höga krav på måttfullhet ska gälla vid marknadsföring av spel. En statlig spelmyndighet ska besluta om licenser och utöva tillsyn enligt lagen. Straffen för olovlig spelverksamhet skärps. Den som vidtar en åtgärd som är ägnad att påverka utgången av ett spel, s.k. matchfixning, ska kunna dömas för spelfuskbrott.
Punktskatt ska tas ut på licenspliktigt spel med 18 procent av skillnaden mellan de sammanlagda insatserna och de sammanlagda utbetalningarna. Spel förbehållet allmännyttiga ändamål ska fortsatt vara skattebefriat.
Källa: Finansdepartementet, Regeringen.
Inte klart med finansiering
Den absolut viktigaste frågan är dock inte på långa vägar besvarad eller löst! Frågan om marknadsavgift, alltså vad spelbolagen ska betala för travsportens fortsatta överlevnad. Tidigare har statsrådet Ardalan Shekarabi vid ett flertal tillfällen varit glasklar, att försvara hästnäringens intressen.
Som det ser ut idag finns det inga garantier för hur finansieringen kommer se ut och hur travsportens framtida intäkter ska kunna säkerställas. Kommer det införas en marknadsavgift, eller ska finansieringen ske på något annat sätt?
– Det finns självklart oro runt delar kring förslaget. Inte minst för den för landsbygden så viktiga frågan om hästnäringen och vad som händer med hästsporten och den framtida finansieringen som ATG skapat för hästnäringen på olika plan. ATG kommer få en ny roll på en omreglerad spelmarknad och därför är det viktigt att regeringen snabbt utreder vilka konsekvenser det får och hur den finansiering som idag kommer hästnäringen till del via de spel som sker hos ATG ska kunna garanteras på en omreglerad spelmarknad, betonade Per Londenius (C).
Det har tidigare beslutats om att en statlig utredning ska tillsättas för att titta på en marknadsavgift, men ännu har inte någon utredare utsetts, vilket betyder att frågan fortfarande ligger i malpåse.
Fotnot: här kan du ladda ner regeringens proposition.