Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Ny succé i Tyskland?

Derbyvinnare återupptar segerrad? Svensktränad jagar ny seger i finalen i Europaserien för franskfödda travare. Travbana slår igen portarna. Comeback av kallblodsstjärna. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Peter Untersteiner tränar Wish Lane. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Peter Untersteiner tränar Wish Lane. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 För några veckor sedan vann Peter Untersteiner Grosser Preis von Deutschland (€40.000) i Hamburg med Toto Barosso. På söndag har duon chansen att ta hem finalen i Tyskt Breeders Crown (€35.782) för fyraåriga hingstar och valacker i Berlin.

Mariendorf-banan bjuder på Breeders Crown-finaler både lördag och söndag för två-, tre-, fyraåringar plus äldre travare (5-7 år). Peter Untersteiner är också på plats med Lazar Flevo i BC-finalen (€24.852) för treåriga hingstar och valacker.

Dagen innan skickar Adrian Kolgjini ner pappa Lutfi till Berlin för att köra Jacky Bros i BC-finalen (€53.403) för äldre ston. Ytterligare ett svenskt inslag finns på Mariendorf. Mats Strandqvist startar In Style i BC-finalen ($40.893) för fyraåriga ston.

***

2 Tomas Malmqvist-tränade Express Jet ger sig ut på nya utlandsäventyr till helgen. Efter ha vunnit Grand Prix de Gelsenkirchen (€50.000) i Tyskland är det dags för en ny start utanför sitt hemland. Då åker Goetmals Wood-sonen till Belgien för att starta i Grand Prix de la Toussaint (€100.000) och Gabriele Gelormini sköter tömmarna i finalen av Tour Européen Francais 2021.

Tomas Malmqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Förutom Express Jet har Feydeau Seven (e. Redeo Josselyn) vunnit två försök för Jos Verbeeck i Grand Prix Victoria Park (€55.000) i Holland och Prix du Président (€46.296) i Schweiz.

Vunnit har även Eclat de Gloire (e. Tiego d’Etang) på Mallorca i Grand Prix des Baleares (€50.000) i serien som endast omfattar franskfödda travare.

Grand Prix de la Toussaint (€100.000)
2.300 meter, autostart.

 1. Baron du Bourg – Jeremy G van Eeckhaute
 2. Charme de Star – Christophe Groots
 3. Dostoievski – Nicholas Bazire
 4. Eclat de Gloire – Loris Garcia
 5. Blues d’Ourville – Pierre Houel
 6. Feydeau Seven – Joseph Verbeeck
 7. Donuts Delandou – Rick Wester
 8. Express Jet – Gabriele Gelormini
 9. Diva Beauregard – Jean-Charles Piton
 10. Et Voila de Muze – Piet van Pollaert
 11. Cicero Noa – Nico Dhaenens
 12. Coeur Baroque – Dries Devolder
 13. Cyriel d’Atom – Hanna Huygens

***

3 Danske Derbyvinnaren Festival of Speed galopperade bort sig i Ålborgs Stora Pris efter ha inlett karriären med tolv raka segrar. På fredag startar Steen Juuls stjärna i Grand Circle 4-års Championat med 195.000 danska kronor i förstapris.

Steen Juul och Festival Speed vid segern i Derbyt. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Peter Untersteiner skickar danska Derbyfyran Forever Shadow till Skive och han körs av Henriette Larsen. På plats i Skive finns också Thomas Uhrberg och Peter Ingves. Thomas Uhrberg sitter upp bakom Steen Juul-tränade Frodo Cash, som Jägersrotränaren guidade till en andraplats i Danskt Derby, medan Peter Ingves tar hand om tömmarna bakom Magnus Ladegårds Fireblade.

Grand Circle 4-års championat
Fyraåriga hingstar/valacker.
Priser: 195.000-78.000-47.000-27.000-23.500-19.500 danska kronor.
2.140 meter, autostart.

 1. First Blood (e. Prodigious) – Birger Jörgensen
 2. Fetlock Joint (e. Noras Bean) – Rene Kjaer
 3. Filibuster H (e. Great Challenger) – Knud Mönster
 4. Fireblade (e. Ens Snapshot) – Peter Ingves
 5. Felix (e. Ens Snapshot) – Rene Jonassen
 6. Fossa (e. Wishing Stone) – Flemming Jensen
 7. Festival of Speed (e. Cantab Hall De) – Steen Juul
 8. Frodo Cash (e. Zola Boko) – Thomas Uhrberg
 9. Forever Shadow (e. Orlando Vici) – Henriette Larsen

***

4 På lördag tar Billund farväl och den danska travbanan går i graven. Banan öppnades den 18 juli 1971 inför 15.000 åskådare, men arrangerar sin sista tävlingsdag på lördag. Då bjuds det på Grand Circle 4-års Championat för ston med 195.000 danska kronor i förstapris.

Billund avverkar sin sista tävlingsdag på lördag. Foto: Emil Persson.

Bent Svendsens Flower Dust, som både vunnit Derbystoet och Ålborgs Stochampionat i år har lottats till bakspår. Jörgen Sjunnesson åker till Billund och han kör Finest Aveve, vilken han slutade trea med i Danskt Stoderby.

Grand Circle 4-års championat
Fyraåriga ston.
Priser: 195.000-78.000-47.000-27.000-23.500-19.500 danska kronor.
1.900 meter, autostart.

 1. F The Big New (e. Muscle Hill) – Steen Juul
 2. Fiore (e. Great Challenger) – Jeppe Juel
 3. Fly High Shadow (e. Andover Hall) – Rene Kjaer
 4. Fewofakind (e. Västerbo Prestige) – Knud Mönster
 5. Fox On the Run (e. Explosive Matter) – Jan Dahlgaard
 6. Fighter K K (e. Ens Snapshot) – Gordon Dahl
 7. Freja Blåbjerg (e. From Above US) – Morten Friis
 8. Facebook (e. Wishing Stone) – Hussein Kassir
 9. Flower Dust (e. Love You) – Bent Svendsen
 10. Finest Aveve (e. Pine Chip) – Jörgen Sjunnesson
 11. Frontrunner Shadow (e. Farifant) – Birger Jörgensen
 12. Friday (e. Ens Snapshot) – Michael Lönborg

***

5 Paris-banan Enghien är ensam om att arrangera travtävlingar i Frankrike idag och Tomas Malmqvist och Jörgen Westholm plockar ut varsin travare. Malmqvist startar Estelle Nordique (e. Real de Lou) i sadelloppet Prix du Pont Neuf (€49.000) och Adrien Lamy över 2.875 meter. Det sjuåriga stoet har vunnit sex lopp i år, varav en seger kommit i monté i Chateaubriant.

Jörgen Westholm lånar ut Grahal des Rioults (e. Booster Winner) till Franck Ouvrie i Prix du Faubourg Saint-Honore (€33.000) för femåriga hingstar/valacker. Två segrar har valacken vunnit tidigare i år i Le Croisé-Laroche och Rambouillet.

***

6 Förra årets bästa svenskfödda kallblod – Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) – i treåringskullen med andraplatsen Kriteriet på Dannero som toppnummer. Årets tävlingssäsong blev dock inte alls vad tränaren Oskar Kylin Blom hoppats när det gäller fuxen. Efter andraplats i årsdebuten i mars skadades hästen i ena bakbenet månaden efter och storloppssäsongen var förstörd.

Oskar Kylin Blom. Foto: Stalltz.se

Men ikväll är fyraåringen redo för comeback. I Leufstaloppet för jämnåriga hästar möter han fem konkurrenter i kamp om 75.000 kronor. Bland dessa finns norske Derbytvåan Langlands Hövding (e. H.G.Balder) och svenske Derbyfyran Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage).

– Hästen har tränat på väldigt mycket under en längre tid och känns jättefin. Han har gått två jobb inne på banan, visserligen inga tempon att tala om, men han har varit bra i dessa jobb. Det är tufft motstånd och vi möter hästar som kommer med full form, vilket han inte kommer att ha, berättar Oskar Kylin Blom på sin hemsida inför comebacken.

Bäcklös Faron har gjort tio starter (6–3–0) och passerat 700.000 kronor i insprungna pengar.

***

7

Jimmy Jonsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Gävle (start 18.20) är ensam svensk kvällsbana denna torsdag och bjuder på fler godbitar, framför allt på kallblodssidan.

Ett lopp för fem- och sexåringar är kvällens högst doterade med 100.000 kronor till vinnaren och Alf Jonssons femåring Tekno Jerven (e. Tekno Odin) jagar snabb revansch för galoppen på Solänget i lördags. Han startar 20 meter före dubbelmiljonärerna Nordsjö Odin (e. Tekno Odin), Våler Nicolai (e. Åsajerven) och B.W.Rune (e. Tekno Odin).

Fem- och sexåringsloppet är placerat utanför Gävle V64-omgång, men fem av sex V64-avdelningar är förbehållna kallblod! Bland dessa finns stjärnstoet Stjärnblomster (e. B.W.Modde) som vunnit åtta av elva starter i år och i senaste starten slog hingstarna i högsta klassen inom V75 i Skellefteå.

Varmblodsloppet på kupongen är finalen av Maharajahs stoserie med 75.000 kronor till vinnaren och ett möte mellan segermaskinerna Bellatrix Club (e. Infinitif) och Margareta Tooma (e. S.J.’s Caviar).

Lunchbana är Boden (start 12.20), där snabbloppet lockat fullt fält med elva miljonärer och en ”icke-miljonär” bakom startbilen. Det är en rutinerad samling veteraner som slåss om segern och medelåldern för de elva valackerna och ensamme hingsten Eder Bob (e. Crazed) är 8,5 år. Minst rutinerad är sexårige Global Wise Guy (e. S.J.’s Caviar) – Derbyfyran från 2019 – med 32 starter innanför västen.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar. 

Fokustema
V75-Jägersro
Läs senare

”En stenhård häst”

Rygg ledaren och dödens sista 950 meterna var segerreceptet för Mindyourvalue W.F. och Björn Goop i Meadow Prophets Minne.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goop dubblade på V75 idag och vann med Mindyourvalue W.F. och Kurri Jari Boko. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Björn Goop dubblade på V75 idag och vann med Mindyourvalue W.F. och Kurri Jari Boko. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Han var jättefin och kändes väldigt laddad, sade Björn Goop i vinnarcirkel.

Per Nordström försvarade innerspåret med Harran Boko och Björn Goop kröp tidigt ner i rygg med Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec-Mind Your Manners). Snabba 1.08,4 första 500 meterna blev 1.11,7 första rundan och 950 meter före mål smög Goop ut i dödens med Robert Berghs åttaårige valack.

Redan 300 kvar var ledaren slagen och Mindyourvalue W.F. gick enkelt ifrån till sin fjärde raka seger på 1.12,1a/2.140 meter före piggt spurtande Gareth Boko. Triumfen var värd 150.000 kronor.

– En stenhård häst och Robert (Bergh) gör ett kanonjobb som håller honom på den här nivån, sade Goop.

Mindyourvalue W.F. har blandat sulky med sadel under hösten och vunnit såväl Monté-SM på Åby som Prix Reynolds (€100.000) på Vincennes plus två försök i gulddivisionen framför sulky.

Björn Goop vann också med Kurri Jari Boko (e. Make It Happen-Astrid Wibb) i bronsdivisionen efter ha blivit släppt till ledningen efter 500. meter. Sedan var duon aldrig utmanad någon gång och fyraåringen kom hem på 1.13,7a/2.640 meter.

– Han har ett hjärta av guld och har en positiv inställning till att tävla, betygsatte Björn Goop Kurri Jari Boko.

Noteras kan också…

…att Rackham (e. Love You-Red Orchid) svarade för en grym insats för Christoffer Eriksson efter ha travat utvändigt Sweetman sista 1.400 meterna. Redan mitt i sista sväng satte Love You-sonen klorna i ledaren, vilken vägrade att ge upp och inte förrän 50 kvar var saken klar på 1.11,5a/2.140 meter efter vassa 1.09,9 sista kilometern.

– En härlig häst på många sätt. Tuff och rejäl och så spänstig och fin som han var idag har han inte varit på hela säsongen, sade Christoffer Eriksson, som berättade att nästa start blir i Frankrike i mitten av december.

…att Erik Adielsson haft det motigt en period och segern bakom dansktränade Ideaal (e. Make It Happen-Beralda) var den första sedan 3 november. Ett perfekt lopp i rygg på ledande Black Mission och lucka 150 kvar räckte för att Ideaal och Erik Adielsson skulle hinna fram till vinst.

– Det blev så bra som det kunde, konstaterade Erik Adielsson, som också vann med Ola Samuelssons Rare Magic (e. Magic Tonight-Rare Wise As) från spets i ett klass II-lopp på 1.12,5a/1.640 meter.

…att Björn Lindblom-tränade Eight Hour (e. Ganymede-Fifth Avenue) och Stefan Persson tog hem ett försök i Diamantstoet efter ha gått i tredjespår sista 700 meterna och vunnit säkert på 1.13,1/2.160 meter och det var stoets andra V75-seger för säsongen.

Fakta

V75-resultat:

3-11-5-2-5-3-11

Omsättning: 88.137.410 kr
Antal system: 1.233.134 st

Utdelning:

Sju rätt: 6.141 kr
Sex rätt: 82 kr
Fem rätt: jackpot

Expandera
Fokustema
Italien
Läs senare

Nuncio-avkomma vann Grupp I-lopp

Ringostarr Trebs halvbror Denzel Treb övertygade då han vann hingstklassen av Gran Premio Anact (€154.000) i Rom.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Sonen till Nuncio klev ut som favorit i lördags storlopp och gjorde ingen besviken. Massimo Compagnos häst löste uppgiften från positionen utvändigt ledaren och vann med en längd på 1.13,8a/1.640 meter i lag med Cesare Ferranti.

Denzel Treb.

Dardo Zack (e. Libeccio Grif) slutade tvåa tiondelen efter och Decimomeridio Gpd (e. Nad Al Sheba) tog bronset på 1.14,1.

Denzel Treb är en halvbror till Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb och får anses vara förste utmanare till Tetrick Wania rörande att titulera sig Europas bästa tvååring.
Lördagens lopp var hans sjätte i karriären och Denzel Treb är alltjämt lyckligt ovetande om hur det känns att förlora travlopp.

I stoklassen (€154.000) drog Philippe Allaires uppfödning Danish Melody (e. Brilliantissime) längsta strået på 1.13,6a/1.640 meter i lag med sin tränare Andrea Guzzinati följd av Doyourbest (e. Walner) på 1.13,7 och Dorothy Bar (e. Ringostarr Treb) på 1.14,2.

Danish Melody är halvsyster med årets Orsi Mangelli-vinnare Callmethebreeze (e. Trixton) 1.12,2/€481.030, Palomar Lb (e. Varenne) 1.12,7/€242.834 samt Beautiful Colibri (e. Ready Cash) 1.12,0/€163.259.

Fokustema
Svensk Uppfödningslöpning
Läs senare

Överlägsen trots galopp

Tetrick Wania tappade drygt 60 meter på galopp, men var ändå överlägsen i Svensk Uppfödningslöpning när Riina Rekilä skrev historia och blev första kvinna i sulkyn att vinna ett klassiskt lopp på svensk mark.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Glada miner efter Tetrick Wanias seger. Foto: Mikael Rosenquist/ MiRo Media
Glada miner efter Tetrick Wanias seger. Foto: Mikael Rosenquist/ MiRo Media
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag var så rädd när Tetrick Wania galopperade, men när han började trava igen så tänkte jag att vi är inte så långt efter…, sade Riina Rekilä i vinnarcirkeln.

Fakta

Tetrick Wania

Brun hingst 2 år e. Muscle Hill-Random Destiny e. Ken Warkentin
Rekord: 1.15,7k* – 1.12,8ak*
Prissumma: 2.303.578 kr
Resultat: 7 st: 5-1-0
Ägare: Karin Walter-Mommert, Tyskland
Uppfödare: Riina Rekilä, Finland
Tränare: Riina Rekilä, Finland
Skötare: Graziano Barone

Expandera

Kort efter start galopperade Tetrick Wania (e. Muscle Hill-Random Destiny) och tappade massor med mark. Inte förrän 1.100 kvar lyckades Tetrick Wania få klungkontakt.

Tetrick Wania och Riina Rekilä vinner i överlägsen stil. Foto: Mikael Rosenquist/ MiRo Media

Riina Rekilä tog sats i tredjespår redan 800 kvar och hittade ner i dödens 200 meter senare med Tetrick Wania. Redan i mitten av sista sväng tog duon över täten och sedan försvann Tetrick Wania ifrån till en överlägsen seger på 1.13,8a/1.640 meter.

– Han måste leka lite ibland, började titta åt ett annat håll och tog ett felsteg, men kunde ändå klara hem segern och det blev enkelt till slut, sade Riina Reiklä.

Vann med sex längder

Tetrick Wania travade 1.11,9 sista 1.400 meterna efter galoppen och han stod i en egen klass och vann utan att bottnas med sex längder trots att han hängde på högertömmen. Till andraplatsen spurtade Monastry Boko (e. Chelsea Boko) piggt, medan Julia Sisu (e. Kadabra) slutade trea.

– En otroligt snabb och stark häst och jag är så glad att jag har tagit fram Tetrick Wania, säger Rekilä, som både fött upp, ägt, tränar och kör den toppstammade tvååringen.

Byter tränare

Vinsten var värd 1,4 miljoner kronor och pengarna går till den nya ägaren Karin Walter-Mommert, som köpte Tetrick Wania efter att Muscle Hill-sonen vunnit sitt försök till Svensk Uppfödningslöpning. Nu tar hon hem sitt nyförvärv till Tyskland och där ska Tetrick Wania tränas av Michael Nimczyk.

Läs hela historien om Tetrick Wania här!