Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Ny succé i Tyskland?

Derbyvinnare återupptar segerrad? Svensktränad jagar ny seger i finalen i Europaserien för franskfödda travare. Travbana slår igen portarna. Comeback av kallblodsstjärna. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Peter Untersteiner fixade sonen Johans jubileum. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Peter Untersteiner fixade sonen Johans jubileum. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 För några veckor sedan vann Peter Untersteiner Grosser Preis von Deutschland (€40.000) i Hamburg med Toto Barosso. På söndag har duon chansen att ta hem finalen i Tyskt Breeders Crown (€35.782) för fyraåriga hingstar och valacker i Berlin.

Mariendorf-banan bjuder på Breeders Crown-finaler både lördag och söndag för två-, tre-, fyraåringar plus äldre travare (5-7 år). Peter Untersteiner är också på plats med Lazar Flevo i BC-finalen (€24.852) för treåriga hingstar och valacker.

Dagen innan skickar Adrian Kolgjini ner pappa Lutfi till Berlin för att köra Jacky Bros i BC-finalen (€53.403) för äldre ston. Ytterligare ett svenskt inslag finns på Mariendorf. Mats Strandqvist startar In Style i BC-finalen ($40.893) för fyraåriga ston.

***

2 Tomas Malmqvist-tränade Express Jet ger sig ut på nya utlandsäventyr till helgen. Efter ha vunnit Grand Prix de Gelsenkirchen (€50.000) i Tyskland är det dags för en ny start utanför sitt hemland. Då åker Goetmals Wood-sonen till Belgien för att starta i Grand Prix de la Toussaint (€100.000) och Gabriele Gelormini sköter tömmarna i finalen av Tour Européen Francais 2021.

Tomas Malmqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Förutom Express Jet har Feydeau Seven (e. Redeo Josselyn) vunnit två försök för Jos Verbeeck i Grand Prix Victoria Park (€55.000) i Holland och Prix du Président (€46.296) i Schweiz.

Vunnit har även Eclat de Gloire (e. Tiego d’Etang) på Mallorca i Grand Prix des Baleares (€50.000) i serien som endast omfattar franskfödda travare.

Grand Prix de la Toussaint (€100.000)
2.300 meter, autostart.

 1. Baron du Bourg – Jeremy G van Eeckhaute
 2. Charme de Star – Christophe Groots
 3. Dostoievski – Nicholas Bazire
 4. Eclat de Gloire – Loris Garcia
 5. Blues d’Ourville – Pierre Houel
 6. Feydeau Seven – Joseph Verbeeck
 7. Donuts Delandou – Rick Wester
 8. Express Jet – Gabriele Gelormini
 9. Diva Beauregard – Jean-Charles Piton
 10. Et Voila de Muze – Piet van Pollaert
 11. Cicero Noa – Nico Dhaenens
 12. Coeur Baroque – Dries Devolder
 13. Cyriel d’Atom – Hanna Huygens

***

3 Danske Derbyvinnaren Festival of Speed galopperade bort sig i Ålborgs Stora Pris efter ha inlett karriären med tolv raka segrar. På fredag startar Steen Juuls stjärna i Grand Circle 4-års Championat med 195.000 danska kronor i förstapris.

Steen Juul och Festival Speed vid segern i Derbyt. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Peter Untersteiner skickar danska Derbyfyran Forever Shadow till Skive och han körs av Henriette Larsen. På plats i Skive finns också Thomas Uhrberg och Peter Ingves. Thomas Uhrberg sitter upp bakom Steen Juul-tränade Frodo Cash, som Jägersrotränaren guidade till en andraplats i Danskt Derby, medan Peter Ingves tar hand om tömmarna bakom Magnus Ladegårds Fireblade.

Grand Circle 4-års championat
Fyraåriga hingstar/valacker.
Priser: 195.000-78.000-47.000-27.000-23.500-19.500 danska kronor.
2.140 meter, autostart.

 1. First Blood (e. Prodigious) – Birger Jörgensen
 2. Fetlock Joint (e. Noras Bean) – Rene Kjaer
 3. Filibuster H (e. Great Challenger) – Knud Mönster
 4. Fireblade (e. Ens Snapshot) – Peter Ingves
 5. Felix (e. Ens Snapshot) – Rene Jonassen
 6. Fossa (e. Wishing Stone) – Flemming Jensen
 7. Festival of Speed (e. Cantab Hall De) – Steen Juul
 8. Frodo Cash (e. Zola Boko) – Thomas Uhrberg
 9. Forever Shadow (e. Orlando Vici) – Henriette Larsen

***

4 På lördag tar Billund farväl och den danska travbanan går i graven. Banan öppnades den 18 juli 1971 inför 15.000 åskådare, men arrangerar sin sista tävlingsdag på lördag. Då bjuds det på Grand Circle 4-års Championat för ston med 195.000 danska kronor i förstapris.

Billund avverkar sin sista tävlingsdag på lördag. Foto: Emil Persson.

Bent Svendsens Flower Dust, som både vunnit Derbystoet och Ålborgs Stochampionat i år har lottats till bakspår. Jörgen Sjunnesson åker till Billund och han kör Finest Aveve, vilken han slutade trea med i Danskt Stoderby.

Grand Circle 4-års championat
Fyraåriga ston.
Priser: 195.000-78.000-47.000-27.000-23.500-19.500 danska kronor.
1.900 meter, autostart.

 1. F The Big New (e. Muscle Hill) – Steen Juul
 2. Fiore (e. Great Challenger) – Jeppe Juel
 3. Fly High Shadow (e. Andover Hall) – Rene Kjaer
 4. Fewofakind (e. Västerbo Prestige) – Knud Mönster
 5. Fox On the Run (e. Explosive Matter) – Jan Dahlgaard
 6. Fighter K K (e. Ens Snapshot) – Gordon Dahl
 7. Freja Blåbjerg (e. From Above US) – Morten Friis
 8. Facebook (e. Wishing Stone) – Hussein Kassir
 9. Flower Dust (e. Love You) – Bent Svendsen
 10. Finest Aveve (e. Pine Chip) – Jörgen Sjunnesson
 11. Frontrunner Shadow (e. Farifant) – Birger Jörgensen
 12. Friday (e. Ens Snapshot) – Michael Lönborg

***

5 Paris-banan Enghien är ensam om att arrangera travtävlingar i Frankrike idag och Tomas Malmqvist och Jörgen Westholm plockar ut varsin travare. Malmqvist startar Estelle Nordique (e. Real de Lou) i sadelloppet Prix du Pont Neuf (€49.000) och Adrien Lamy över 2.875 meter. Det sjuåriga stoet har vunnit sex lopp i år, varav en seger kommit i monté i Chateaubriant.

Jörgen Westholm lånar ut Grahal des Rioults (e. Booster Winner) till Franck Ouvrie i Prix du Faubourg Saint-Honore (€33.000) för femåriga hingstar/valacker. Två segrar har valacken vunnit tidigare i år i Le Croisé-Laroche och Rambouillet.

***

6 Förra årets bästa svenskfödda kallblod – Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) – i treåringskullen med andraplatsen Kriteriet på Dannero som toppnummer. Årets tävlingssäsong blev dock inte alls vad tränaren Oskar Kylin Blom hoppats när det gäller fuxen. Efter andraplats i årsdebuten i mars skadades hästen i ena bakbenet månaden efter och storloppssäsongen var förstörd.

Oskar Kylin Blom. Foto: Stalltz.se

Men ikväll är fyraåringen redo för comeback. I Leufstaloppet för jämnåriga hästar möter han fem konkurrenter i kamp om 75.000 kronor. Bland dessa finns norske Derbytvåan Langlands Hövding (e. H.G.Balder) och svenske Derbyfyran Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage).

– Hästen har tränat på väldigt mycket under en längre tid och känns jättefin. Han har gått två jobb inne på banan, visserligen inga tempon att tala om, men han har varit bra i dessa jobb. Det är tufft motstånd och vi möter hästar som kommer med full form, vilket han inte kommer att ha, berättar Oskar Kylin Blom på sin hemsida inför comebacken.

Bäcklös Faron har gjort tio starter (6–3–0) och passerat 700.000 kronor i insprungna pengar.

***

7

Jimmy Jonsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Gävle (start 18.20) är ensam svensk kvällsbana denna torsdag och bjuder på fler godbitar, framför allt på kallblodssidan.

Ett lopp för fem- och sexåringar är kvällens högst doterade med 100.000 kronor till vinnaren och Alf Jonssons femåring Tekno Jerven (e. Tekno Odin) jagar snabb revansch för galoppen på Solänget i lördags. Han startar 20 meter före dubbelmiljonärerna Nordsjö Odin (e. Tekno Odin), Våler Nicolai (e. Åsajerven) och B.W.Rune (e. Tekno Odin).

Fem- och sexåringsloppet är placerat utanför Gävle V64-omgång, men fem av sex V64-avdelningar är förbehållna kallblod! Bland dessa finns stjärnstoet Stjärnblomster (e. B.W.Modde) som vunnit åtta av elva starter i år och i senaste starten slog hingstarna i högsta klassen inom V75 i Skellefteå.

Varmblodsloppet på kupongen är finalen av Maharajahs stoserie med 75.000 kronor till vinnaren och ett möte mellan segermaskinerna Bellatrix Club (e. Infinitif) och Margareta Tooma (e. S.J.’s Caviar).

Lunchbana är Boden (start 12.20), där snabbloppet lockat fullt fält med elva miljonärer och en ”icke-miljonär” bakom startbilen. Det är en rutinerad samling veteraner som slåss om segern och medelåldern för de elva valackerna och ensamme hingsten Eder Bob (e. Crazed) är 8,5 år. Minst rutinerad är sexårige Global Wise Guy (e. S.J.’s Caviar) – Derbyfyran från 2019 – med 32 starter innanför västen.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar. 

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Tjomsland löste svenska uppdraget

”Vi vill gärna köpa en starthäst”, sade de svenska hästägarna till Öystein Tjomsland.
Igår på Hagmyren firade gänget med att se Brageson ta både fjärde och femte segern efter inköpet i slutet av förra året.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Att köpa en femåring med blott fem starter innanför västen sent på hösten kanske kan vara riskfyllt. Öystein Tjomsland visste vad han gjorde när han köpte en ny starthäst på uppdrag av svenska hästägare.

Hos Bengt Erik Persson – mannen bakom kallblodsstjärnan Lome Brage (e. H.G.Balder), 1.19,3ak/4.906.726 kr – hittade Tjomsland ifjol Brageson (e. Lome Brage), som då hade tre segrar och två andrapris på fem starter bakom sig.

– Vi sade till Öystein att vi ville ha en starthäst, men det var inte så lätt att få tag på. Efter några månader ringde ringde Öystein och sade att han hittat den här, berättade en av delägarna Börje Andersson i Hagmyrens vinnarcirkel.

Efter drygt fyra månader hos nye tränaren debuterade Brageson på tränarens hemmabana Sörlandet i början av april – med seger förstås. Sedan gick färden raskt till Tjomslands filial Wolmsta utanför Sundsvall och där fortsatte den med två raka segrar.

Fakta

Brageson

Valack 6 år e. Lome Brage – Solrappa e. Briskeby Philip
Resultat: 10 st: 8–2–0
Rekord: 1.27,8m* – 1.26,4am*
Intjänat: 224.235 kr
Uppfödare: Svein Knut Granum, Norge
Ägare: Bergsåker Open Trotters KB, Sundsvall
Tränare: Öystein Tjomsland, Sörlandet/Bergsåker
Körsven: Öystein Tjomsland, Sörlandet/Bergsåker
Skötare: Anna-Karin Jonsson

Expandera

Igår på Hagmyren väntade Hallsta Lotus lopp – ett av få för kallblod med försök och final samma dag – och Brageson fortsatte att göra det han gillar allra bäst: att vinna travlopp.

Efter seger i försöket över sprinterdistans med startbil väntade medeldistans och 20 meters tillägg i finalen. Tjomsland hittade snabbt tredje utvändigt, men när hästen framför tidigt fick problem med farten och tappade var Tjomsland tvungen att attackera 1.300 meter från mål.

Ett hastigt speedryck senare satt Brageson i ledning inför slutrundan.

– Jag ville ge honom ett rygglopp, men det blev fel när jag var tvungen att lägga en ordentlig speed, men hästen var verkligen bra, sade Öystein Tjomsland.

Ja, väl i front var spänningen närmast över även om Klack Ibra (e. Klack Jo) fullföljde starkt som tvåa efter att ha tagit sig fram utvändigt om vinnaren in i slutsvängen.

Åt Brageson fanns det dock inget att göra. Via strax under 1.26 sista 1.300 meterna kom sexåringen i mål på 1.27,8/2.160 meter och bärgade karriärens åttonde seger på tio starter! 70.000 kronor var de två triumferna på Hagmyren värda.

Fantastisk mödernelinje

Brageson är alltså en son till forne Elitkampsvinnaren Lome Brage och kommer ut hingstens första stora kull med knappa 30 avkommor födda 2016 – Lome Brage har en avkomma född 2015 – och i denna kull är svenskfödde Monster Brage Bo mest framgångsrik hittills med 291.800 kronor på kontot.

Lome Brage har stallats upp i Sverige flera säsonger och finns hos Hudik Stallion i sommar. Största svenska kullen är född 2019 med 44 avkommor. Bland dessa årets vinstrikaste svenska treåring Lome Lux, som vunnit fyra lopp och tjänat nästan 200.000 kronor.

Bragesons möderne går tillbaka till avelsdrottningen Stöva, vars gren via dottern Slogum Sol (e. Slogum Jarl) givit stjärnhästar som Slogum Jörn, Tangen Bork, Tangen Scott, Tangen Haap, Galileo, Philip Ess, Grisle Odin G.L. och många fler.

Bragesons moder Solrappa (e. Briskeby Philip) var ostartad och har ytterligare tre norska avkommor. Hon köptes till Sverige och Anna Edström, Söråker, 2020 och fick det året en helbror till Brageson i Räser Laban. Även mormor Tangen Sol (e. Spikeld) finns i Sverige, hos Tomteboda Stuteri.

Brageson. Källa breedersbible.com
Fokustema
Rättvik
Läs senare

Inför BC: ”Verkligen utvecklats”

Efter ett sju veckor långt tävlingsuppehåll är Kungapokalstvåan Power Doc tillbaka på tävlingsbanan vid eftermiddagens Breeders Crown-kval i Rättvik.
– Jag tycker loppet ser hårt ut, men min häst är inte sämre än någon annan, säger Örebrotränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Lindblom beger sig till Rättvik för att starta Power Doc i Breeders Crown. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Åke Lindblom beger sig till Rättvik för att starta Power Doc i Breeders Crown. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Att Power Doc (e. Muscle Massive) skulle spurta in som tvåa i finalen av Kungapokalen bakom Francesco Zet (e. Father Patrick) var det inte särskilt många som trodde.
Åke Lindbloms häst besegrade dock oddsen spelad till 204 gånger pengarna (!) och tog steget in i kullens absoluta toppskikt.
– Han var ju i final i E3 som treåring också och har gjort det fantastiskt bra även tidigare, men visst har han utvecklats som fyraåring, medger Åke Lindblom som minns tillbaka till storloppet på Åby med glädje:
– Jag har nog aldrig varit så nöjd med en andraplats som jag var den dagen. Det var verkligen en skön känsla och fantastiskt roligt att vi lyckades nå ett så bra resultat från sämsta spåret. Att kunna runda alla utom Francesco Zet var starkt gjort.

Mot just dagens lopp i Rättvik har siktet därefter ställts in.
– Han fick ta det lugnt en vecka efter Kungapokalen och gå i hagen, men har tränat på normalt efter det. Han är inget träningslejon, men känns fräsch och fin. Det här loppet kommer rätt i tiden för honom.

”Förhoppningar om Derbyt”

Tolftespåret i Kungapokalen har byts ut mot ett betydligt smaskigare andraspår i dagens lopp.
– Jag tycker loppet ser hårt ut – det är bra hästar med – men det blir sådana här lopp han får gå i nu helt enkelt. Å andra sidan är han inte sämre än någon annan här och vi har förhoppningar om Derbyt med den här hästen; det är ingen tvivel om den saken.

För att kvala in till Breeders Crown-semifinalen behöver Power Doc vara bland de fem främsta. En bedrift som stallkamraten Nail’em (e. Trixton) lyckades med i april, men därefter har det inte gått som på räls.
– Han blev väldigt besvärlig vid sidan om tävlingsbanan och fick kastreras. Det var tråkigt, men så är det. Vi ska ha honom som tävlingshäst och då måste man kunna hantera honom. Han tappade dessutom rätt mycket vikt i samband med kastrationen så det dröjer innan han kommer ut igen. Vi får sikta mot hösten för han är ju som sagt redan inkvalad till Breeders Crown-semifinalen, avslutar Åke Lindblom.

Fokustema
Holland
Läs senare

Breeders Course-etta i topp

Finalen i Driejarigen Criterium (€33.000) avgjordes igår på Victoria Park i Wolvega och segern gick till Gio Cash och Dion P. Tesselaar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Invändige Gio Gash håller undan för Look of Love D.E. vid segern förra året i finalen i Breeders Course. Foto: Mikael Rosenquist/MiRo Media
Invändige Gio Gash håller undan för Look of Love D.E. vid segern förra året i finalen i Breeders Course. Foto: Mikael Rosenquist/MiRo Media
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Duon vann på 1.13,5a/2.100 meter och andrahandsfavoriten Gio Cash (e. Victor Gio-Give Me Love) erhöll 13.500 euro för segern.

Tvåa slutade favoriten Y Not Diamant (e. Odessa Santana) på 1.13,6 och tredjeplatsen gick till Mistral (e. Broadway Fortuna) på 1.14,0

Ifjol vann Gio Cash både försök och final i Breeders Course (600.000 kronor i förstapris) plus Derby der Tweejarigen i Holland.

Gio Cash är första avkomman undan Gio Me Love (e. Judge Joe), 1.15,4/€5.914, vilken ingår i samma syskonskara som Opinion Leader (e. Bosphorus), 1.16,1/€21.629.

Mormor Ofarim Boshoeve (e. Hans Boshoeve), 1.15,5/€11.988, är halvsyster med Diamond Way (e. Super Way), 1.14,5/€729.200, som inte bara var en utmärkt tävlingshäst utan räknade in 18 raka hingstchampionat i Tyskland mellan 1992 och 2009.