Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Ny succé i Tyskland?

Derbyvinnare återupptar segerrad? Svensktränad jagar ny seger i finalen i Europaserien för franskfödda travare. Travbana slår igen portarna. Comeback av kallblodsstjärna. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Peter Untersteiner visade upp en imponerande debutvinnare.. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Peter Untersteiner visade upp en imponerande debutvinnare.. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 För några veckor sedan vann Peter Untersteiner Grosser Preis von Deutschland (€40.000) i Hamburg med Toto Barosso. På söndag har duon chansen att ta hem finalen i Tyskt Breeders Crown (€35.782) för fyraåriga hingstar och valacker i Berlin.

Mariendorf-banan bjuder på Breeders Crown-finaler både lördag och söndag för två-, tre-, fyraåringar plus äldre travare (5-7 år). Peter Untersteiner är också på plats med Lazar Flevo i BC-finalen (€24.852) för treåriga hingstar och valacker.

Dagen innan skickar Adrian Kolgjini ner pappa Lutfi till Berlin för att köra Jacky Bros i BC-finalen (€53.403) för äldre ston. Ytterligare ett svenskt inslag finns på Mariendorf. Mats Strandqvist startar In Style i BC-finalen ($40.893) för fyraåriga ston.

***

2 Tomas Malmqvist-tränade Express Jet ger sig ut på nya utlandsäventyr till helgen. Efter ha vunnit Grand Prix de Gelsenkirchen (€50.000) i Tyskland är det dags för en ny start utanför sitt hemland. Då åker Goetmals Wood-sonen till Belgien för att starta i Grand Prix de la Toussaint (€100.000) och Gabriele Gelormini sköter tömmarna i finalen av Tour Européen Francais 2021.

Tomas Malmqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Förutom Express Jet har Feydeau Seven (e. Redeo Josselyn) vunnit två försök för Jos Verbeeck i Grand Prix Victoria Park (€55.000) i Holland och Prix du Président (€46.296) i Schweiz.

Vunnit har även Eclat de Gloire (e. Tiego d’Etang) på Mallorca i Grand Prix des Baleares (€50.000) i serien som endast omfattar franskfödda travare.

Grand Prix de la Toussaint (€100.000)
2.300 meter, autostart.

 1. Baron du Bourg – Jeremy G van Eeckhaute
 2. Charme de Star – Christophe Groots
 3. Dostoievski – Nicholas Bazire
 4. Eclat de Gloire – Loris Garcia
 5. Blues d’Ourville – Pierre Houel
 6. Feydeau Seven – Joseph Verbeeck
 7. Donuts Delandou – Rick Wester
 8. Express Jet – Gabriele Gelormini
 9. Diva Beauregard – Jean-Charles Piton
 10. Et Voila de Muze – Piet van Pollaert
 11. Cicero Noa – Nico Dhaenens
 12. Coeur Baroque – Dries Devolder
 13. Cyriel d’Atom – Hanna Huygens

***

3 Danske Derbyvinnaren Festival of Speed galopperade bort sig i Ålborgs Stora Pris efter ha inlett karriären med tolv raka segrar. På fredag startar Steen Juuls stjärna i Grand Circle 4-års Championat med 195.000 danska kronor i förstapris.

Steen Juul och Festival Speed vid segern i Derbyt. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Peter Untersteiner skickar danska Derbyfyran Forever Shadow till Skive och han körs av Henriette Larsen. På plats i Skive finns också Thomas Uhrberg och Peter Ingves. Thomas Uhrberg sitter upp bakom Steen Juul-tränade Frodo Cash, som Jägersrotränaren guidade till en andraplats i Danskt Derby, medan Peter Ingves tar hand om tömmarna bakom Magnus Ladegårds Fireblade.

Grand Circle 4-års championat
Fyraåriga hingstar/valacker.
Priser: 195.000-78.000-47.000-27.000-23.500-19.500 danska kronor.
2.140 meter, autostart.

 1. First Blood (e. Prodigious) – Birger Jörgensen
 2. Fetlock Joint (e. Noras Bean) – Rene Kjaer
 3. Filibuster H (e. Great Challenger) – Knud Mönster
 4. Fireblade (e. Ens Snapshot) – Peter Ingves
 5. Felix (e. Ens Snapshot) – Rene Jonassen
 6. Fossa (e. Wishing Stone) – Flemming Jensen
 7. Festival of Speed (e. Cantab Hall De) – Steen Juul
 8. Frodo Cash (e. Zola Boko) – Thomas Uhrberg
 9. Forever Shadow (e. Orlando Vici) – Henriette Larsen

***

4 På lördag tar Billund farväl och den danska travbanan går i graven. Banan öppnades den 18 juli 1971 inför 15.000 åskådare, men arrangerar sin sista tävlingsdag på lördag. Då bjuds det på Grand Circle 4-års Championat för ston med 195.000 danska kronor i förstapris.

Billund avverkar sin sista tävlingsdag på lördag. Foto: Emil Persson.

Bent Svendsens Flower Dust, som både vunnit Derbystoet och Ålborgs Stochampionat i år har lottats till bakspår. Jörgen Sjunnesson åker till Billund och han kör Finest Aveve, vilken han slutade trea med i Danskt Stoderby.

Grand Circle 4-års championat
Fyraåriga ston.
Priser: 195.000-78.000-47.000-27.000-23.500-19.500 danska kronor.
1.900 meter, autostart.

 1. F The Big New (e. Muscle Hill) – Steen Juul
 2. Fiore (e. Great Challenger) – Jeppe Juel
 3. Fly High Shadow (e. Andover Hall) – Rene Kjaer
 4. Fewofakind (e. Västerbo Prestige) – Knud Mönster
 5. Fox On the Run (e. Explosive Matter) – Jan Dahlgaard
 6. Fighter K K (e. Ens Snapshot) – Gordon Dahl
 7. Freja Blåbjerg (e. From Above US) – Morten Friis
 8. Facebook (e. Wishing Stone) – Hussein Kassir
 9. Flower Dust (e. Love You) – Bent Svendsen
 10. Finest Aveve (e. Pine Chip) – Jörgen Sjunnesson
 11. Frontrunner Shadow (e. Farifant) – Birger Jörgensen
 12. Friday (e. Ens Snapshot) – Michael Lönborg

***

5 Paris-banan Enghien är ensam om att arrangera travtävlingar i Frankrike idag och Tomas Malmqvist och Jörgen Westholm plockar ut varsin travare. Malmqvist startar Estelle Nordique (e. Real de Lou) i sadelloppet Prix du Pont Neuf (€49.000) och Adrien Lamy över 2.875 meter. Det sjuåriga stoet har vunnit sex lopp i år, varav en seger kommit i monté i Chateaubriant.

Jörgen Westholm lånar ut Grahal des Rioults (e. Booster Winner) till Franck Ouvrie i Prix du Faubourg Saint-Honore (€33.000) för femåriga hingstar/valacker. Två segrar har valacken vunnit tidigare i år i Le Croisé-Laroche och Rambouillet.

***

6 Förra årets bästa svenskfödda kallblod – Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) – i treåringskullen med andraplatsen Kriteriet på Dannero som toppnummer. Årets tävlingssäsong blev dock inte alls vad tränaren Oskar Kylin Blom hoppats när det gäller fuxen. Efter andraplats i årsdebuten i mars skadades hästen i ena bakbenet månaden efter och storloppssäsongen var förstörd.

Oskar Kylin Blom. Foto: Stalltz.se

Men ikväll är fyraåringen redo för comeback. I Leufstaloppet för jämnåriga hästar möter han fem konkurrenter i kamp om 75.000 kronor. Bland dessa finns norske Derbytvåan Langlands Hövding (e. H.G.Balder) och svenske Derbyfyran Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage).

– Hästen har tränat på väldigt mycket under en längre tid och känns jättefin. Han har gått två jobb inne på banan, visserligen inga tempon att tala om, men han har varit bra i dessa jobb. Det är tufft motstånd och vi möter hästar som kommer med full form, vilket han inte kommer att ha, berättar Oskar Kylin Blom på sin hemsida inför comebacken.

Bäcklös Faron har gjort tio starter (6–3–0) och passerat 700.000 kronor i insprungna pengar.

***

7

Jimmy Jonsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Gävle (start 18.20) är ensam svensk kvällsbana denna torsdag och bjuder på fler godbitar, framför allt på kallblodssidan.

Ett lopp för fem- och sexåringar är kvällens högst doterade med 100.000 kronor till vinnaren och Alf Jonssons femåring Tekno Jerven (e. Tekno Odin) jagar snabb revansch för galoppen på Solänget i lördags. Han startar 20 meter före dubbelmiljonärerna Nordsjö Odin (e. Tekno Odin), Våler Nicolai (e. Åsajerven) och B.W.Rune (e. Tekno Odin).

Fem- och sexåringsloppet är placerat utanför Gävle V64-omgång, men fem av sex V64-avdelningar är förbehållna kallblod! Bland dessa finns stjärnstoet Stjärnblomster (e. B.W.Modde) som vunnit åtta av elva starter i år och i senaste starten slog hingstarna i högsta klassen inom V75 i Skellefteå.

Varmblodsloppet på kupongen är finalen av Maharajahs stoserie med 75.000 kronor till vinnaren och ett möte mellan segermaskinerna Bellatrix Club (e. Infinitif) och Margareta Tooma (e. S.J.’s Caviar).

Lunchbana är Boden (start 12.20), där snabbloppet lockat fullt fält med elva miljonärer och en ”icke-miljonär” bakom startbilen. Det är en rutinerad samling veteraner som slåss om segern och medelåldern för de elva valackerna och ensamme hingsten Eder Bob (e. Crazed) är 8,5 år. Minst rutinerad är sexårige Global Wise Guy (e. S.J.’s Caviar) – Derbyfyran från 2019 – med 32 starter innanför västen.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar. 

Fokustema
Östersundstravet
Läs senare

Slutar som travbanechef

Efter nästan 20 år som travbanechef är det snart över. Jan Quicklund har sagt upp sig från sin post på Östersundstravet.
– Efter nyår får jag bestämma över mig själv. Det ska bli skönt, säger Quicklund till Östersunds-Posten.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan Quicklund slutar som travbanechef i Östersund vid årsskiftet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jan Quicklund slutar som travbanechef i Östersund vid årsskiftet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Jan Quicklund kom in i travsporten och anställdes som travbanechef på Östersundstravet 2005. Efter 20 år är det dags att knyta ihop säcken och lämna tjänsten, berättar Quicklund i en intervju med Östersunds-Posten. Han har sagt upp sin anställning från årsskiftet.

Quicklund minns speciellt när Östersundstravet fick arrangera finalen av europeiska löpningsserien Trotting Masters 2018 med två miljoner kronor i förstapris.
– För mig är UET Masters, med hästar från hela Europa på plats, den sportsligt finaste biten jag fått uppleva. Vi flög in hästar från Frankrike till Frösön. Att sen Propulsion och Readly Express gjorde upp om segern, är en helt annat sak. Men bara att Östersund fick arrangera ett så stort travlopp, kändes fantastiskt, säger Quicklund till ÖP.

Propulsion var först i mål, men fråntogs i efterhand segern som istället gick till Milligan’s School (e. Yankee Glide) före Readly Express (e. Ready Cash).

”Uppemot 200 miljoner”

Arbetet på en travbana har förändrats under de 20 åren, där både publiksiffror och antalet aktiva minskat.
– I den meningen har utvecklingen gått åt fel håll. Men så är det med sociala medier och en ständigt utvecklande digitaliserad värld. Antalet licenser som travtränare blir allt färre, liksom hästarna i träning. Men det går inte att jämföra travet med exempelvis fotbollen. Ett lokalt fotbollslag engagerar väldigt många människor, där finns en styrka som travet sällan når upp till, säger Quicklund.

Östersundstravet är Sveriges mest central belägna travbana, bara några kilometer från stadskärnan, och det har mött påtryckningar utifrån.
– Vart annat år uppvaktas vi av Östersunds kommun där frågan om en eventuell försäljning av travets 25 hektar ställs. Personligen är jag emot någonting sådant. Visserligen finns uträkningar om att travet skulle kunna få 100-150 miljoner kronor för anläggningen under en lågkonjunktur. Och upp emot 200 miljoner när konjunkturen vänder uppåt, säger Quicklund och berättar att kostnaden för att bygga en ny bana på annan plats skulle kunna bli uppemot 400 miljoner kronor.

Vad han ska göra efter nyår vet inte travbanechefen.
– Efter nyår får jag bestämma över mig själv. Det ska bli skönt, säger Quicklund.

Östersundstravet är en av landets äldsta travbanor och öppnade 1936.

Fokustema
Hingstligan 8-14 april 2024
Läs senare

Passerade tio miljoner

Maharajah fortsätter att ånga vidare i känd stil och förra veckan passerade Sveriges flerfaldige championhingst tio intjänade miljoner på svensk mark under 2024.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tropic Thunder var en av Maharajahs nio vinnare förra veckan. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Tropic Thunder var en av Maharajahs nio vinnare förra veckan. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Nio segrande avkommor hade Maharajah förra veckan och Tropic Thunder var den som drog in mest pengar. Stoet erhöll 70.000 kronor vid sin triumf på Solvalla i onsdags.

Övriga vinnare från Maharajah var: Ajlexes Hans, Bliding Light, Chili Gel, Eight, Fiammetta Jet, Moonlight Diva, Riverdale Z.och Tyson Renegade.

Ready Cash. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

När det gäller snittinkomsten bland de 20 vinstrikaste avelshingstarna behåller Maharajah sin sjätteplats med 15.560 kronor. Toppar gör Ready Cash med 23.586 kronor och han följs av Nuncio och Bold Eagle med 21.140 respektive 20.584 kronor.

Fakta

Förra veckans toppar

Varmblod:

Nio segrar:

 • Maharajah

Åtta segrar:

 • Nuncio
 • Readly Express

Sex segrar:

 • Father Patrick

Fem segrar:

 • Orlando Vici
 • Scarlet Knight
 • Tobin Kronos

Fyra segrar:

 • Trixton

Tre segrar:

 • Brillantissime
 • From Above
 • Make It Happen
 • Uncle Lasse

Fotnot: 8-14 april 2024 och listan tar upp varmblodiga avelshingstar med tre eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Kallblod:

Tre segrar:

 • Tekno Odin

Två segrar:

 • Järvsö Björn

Fotnot: 8-14 april 2024 och listan tar upp kallblodiga avelshingstar med två eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Expandera

Högst segerprocent

Bästa segerprocenten av 20-i-topp-hingstarna har Nuncio med 19,7 procent, medan andraplatsen delas av Bold Eagle och Ready Cash med 19,3 proccent. Maharajahs segerprocent uppgår till 16,8.

Nuncio har bästa segerprocenten av avelshingstarna. Foto Stalltz.se

Förra veckan tog sig en ny avelshingst in på listan över de 20 vinstrikaste avelshingstarna. Father Patrick petade ut Brillantissme från 20-bästa-listan och han räknade in fem vinnare, varav både Ballerina Girl och Kentucky River vann V75-lopp i lördags, värderat till 110.000 respektive 150.000 kronor.

Ensam i topp

Tekno Odin lyckades bäst av kallbloden förra veckan med tre vinnare och där ingick kulldrottningen Majblomsters seger, men även Ragnar och Willollis vinster. Totalt har det blivit 36 vinster och 3.093.700 kronor för Tekno Odin. Tvåa är Bork Odin med 1.472.300 kronor och tredjeplatsen håller Järvsöviking med 1.081.200 kronor.

Noteras kan också att två nya kallblodshingstar passerade en miljon kronor förra veckan; Moe Odin (1.065.100 kr) och Smedheim Solan (1.006.150 kr).

***

Avelshingstar med högst snittinkomst i Sverige 2024:

Namn (förra veckan) – Starter – Segrar – Segerprocent – Prispengar – Snitt/start

 1. Ready Cash (1) – 238 – 46 – 19,3% – 5.613.550 kr – 23.586 kr
 2. Nuncio (3) – 299 – 59 – 19,7% – 6.320.750 kr – 21.140 kr
 3. Bold Eagle (2) – 257 – 43 – 19,3% – 5.290.000 kr – 20.584 kr
 4. Muscle Hill (4) – 157 – 25 – 15,9% – 2.969.300 kr – 18.913 kr
 5. Readly Express (5) – 287 – 53 – 18,5% – 4.872.800 kr – 16.978 kr
 6. Maharajah (6) – 683 – 115 – 16,8% – 10.627.450 kr – 15.560 kr
 7. Father Patrick (18) – 171 – 24 – 14,0% – 2.486.850 kr – 14.543 kr
 8. From Above (7) – 197 – 26 – 13,2% – 2.657.600 kr – 13.488 kr
 9. Tobin Kronos (9) – 220 – 30 – 13,6% – 2.797.400 kr – 12.715 kr
 10. Raja Mirchi (10) – 331 – 38 – 11,5% – 3.980.250 kr – 12.025 kr
 11. S.J.’s Caviar (11) – 618 – 70 – 11,3% – 7.362.900 kr – 11.914 kr
 12. Uncle Lasse (13) – 339 – 39 – 11,5% – 3.683.000 kr – 10.864 kr
 13. Super Photo Kosmos (12) – 258 – 20 – 7,8% –2.709.600 kr – 10.502 kr
 14. Love You (14) – 307 – 34 – 11,1% – 3.114.200 kr – 10.144 kr
 15. Quite Easy (15) – 258 – 21 – 8,1% – 2.557.600 kr – 9.913 kr
 16. Tekno Odin (16) – 319 – 36 – 11,3% – 3.093.700 kr – 9.698 kr
 17. The Bank (19) – 252 – 15 – 6,0% – 2.247.850 kr – 8.920 kr
 18. Make It Happen (18) – 339 – 29 – 8,6% – 3.019.100 kr – 8.906 kr
 19. Orlando Vici (17) – 460 – 41 – 8,9% – 4.067.400 kr – 8.842 kr
 20. Zola Boko (20) – 345 – 18 – 5,2% – 2.523.400 kr – 7.314 kr

Ut från listan: Brillantissime (8).

Fokustema
Tränarintervjuer
Läs senare

Gocciadoro: ”Totalt förändrad”

Alessandro Gocciadoro växlar nu upp sin säsong på svensk mark och prövar lyckan med en trio inom lördagens STL-tävlingar på Jägersro.
Här kan du läsa hans tankar inför de aktuella loppen.
Av
Emil Persson
Sweden Cup-vinnaren Bengurion Jet är en av Alessandro Gocciadoros tre starthästar inom V75-spelet på Jägersro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Sweden Cup-vinnaren Bengurion Jet är en av Alessandro Gocciadoros tre starthästar inom V75-spelet på Jägersro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Jägersro lördag 20 april

Catullo Jet (lopp 7/V75-3) ville jag ta det lugnt med senast då det var ett enkelt lopp för hans del att lösa. Jag vill inte att han ska gå utvändigt ledaren varje gång och i synnerhet inte när vi hade planerat för det här loppet drygt två veckor senare. Därför tog jag en lugn start och när jag skulle gå ut i andraspår så fick han av misstag körspöet från kusken framför i sitt huvud. Hästen blev rädd och galopperade helt enkelt vilket var retligt, men det var inget fel på hästens sätt att trava. Hästen är i toppslag precis som han var vid besöket på Jägersro i november. Det blir öppet huvudlag, jänkarvagn och så ska jag fundera på om vi ska fortsätta barfota fram eller testa barfota runt om den här gången, säger Alessandro Gocciadoro.

– Dany Capar (lopp 10/V75-6) tror jag kommer få en väldigt bra säsong i Sverige. Han hade slutat tvåa bakom Denver Gio i sista starten ifjol utan galopp in mot upploppet och var en häst som tävlade mot de bästa i årgången flera gånger under fjolåret. Hästen är alldeles för bra för att befinna sig i Bronsdivisionen, men det ska sägas att detta inte är någon enkel uppgift. Dels verkar han möta bra hästar, men från spår åtta är det alltid risk att det blir problem. Hästen kan öppna mycket snabbt, men jag vill inte låsa mig vid någon taktik i det här skedet. Det blir troligtvis öppet huvudlag på nytt och så jänkarvagn samt barfota runt om, säger Alessandro Gocciadoro.

Bengurion Jet (lopp 11/V75-7) kom vi igång lite senare med i förberedelserna inför säsongen då han var iväg och tjänstgjorde som avelshingst i 40 dagar. Han hade en fullständig paus i det skedet och utifrån det var han mycket bättre i comebacken än vad jag hade förväntat mig. Hästen avslutade under 1.09 sista 800 meterna i Turin med 1.07 sista 600 meterna med öppet huvudlag och gick jättebra hela vägen in till mål. Hästen är totalt förändrad efter det loppet kontra hur han var i träningen inför comebacken. Han är mycket mer kraftfull och jag tror att han är nära sin högsta nivå redan nu, uppskattningsvis runt 90 procent. Nu blir det helstängt huvudlag, jänkarvagn och barfota runt om istället för barfota fram som det var i årsdebuten, säger Alessandro Gocciadoro.

Tränarintervjuer för fri publicering.