Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Nya popsporten tar över på Åby

Tränarens plusrapport inför Uppfödningslöpningen, ”gäller att inte trilla ur”, mässhallen blir tennishall, Jasmine slåss på flera fronter och inga lopp i januari.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Åbymässan och hotellet ligger vägg i vägg. Foto Åbymässan
Åbymässan och hotellet ligger vägg i vägg. Foto Åbymässan
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Sveriges äldsta storlopp och klassiker. Redan 1926 skars mållinjen för första gången av en vinnare i Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro. Skånebanan har varit hemvist för loppet alla år utom fyra – tre gånger har det blivit inställt och ett år avgjordes loppet på Åby.

Revelation och Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förra året slutade det med hemmasuccé och stort jubel för Per Nordström efter triumfen med Revelation (e. Readly Express) och det är närmast en underdrift att säga att Nordström satt sig i förarsätet i årets upplaga. Båda försöksvinnarna och en av tvåorna bar hans signum.

För Nordström var det ingen nyhet att vinna loppet, som han körde för första gången som 22-åring 1989 med Dear Hornline. Han är mannen bakom det senaste stoet som vunnit tvååringarnas svenska klassiker, Denim Boko (e. Chocolatier), 2012.

Nu har han två ston i Good Vibes (e. Django Riff) och Islay Mist Sisu (e. Beer Summit), samt hingsten Felix Orlando (e. Orlando Vici) till start.

– Alla tre gick rutinjobb i tisdags och kändes jättebra i 700-metersintervallerna. De var mjuka och smidiga och låg bra i puls, hälsar en optimistisk Per om finslipningen inför finalen.

Fakta

Senaste vinnarna av Svensk Uppfödningslöpning

År/segrare – Härstamning – Tid – Körsven – Tränare

 • 2000 Omega Topline – Smasher – Happy Secret – 1.18,6a – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini
 • 2001 Hövding Lavec – Echo – Somber Susan – 1.16,5a – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini
 • 2002 Luxury Ås – Pine Chip – Nobella Lobell – 1.16,8a – Lars Lindberg – Svante Båth
 • 2003 Even Who – Copiad – Lavette Sund – 1.17,2a – Björn Goop – Svante Båth
 • 2004 Bertuzzi – Buzzin Brian – Micla Maja – 1.16,0a – Jorma Kontio – Sölve Bäck (a)
 • 2005 Simb Chaplin – Pearsall Hanover – Moonie Ås – 1.16,3a – Jorma Kontio – Markku Nieminen
 • 2006 M.T.Cheyenne – Pine Chip – Southwind Sweetbay – 1.17,0a – Tommy Hanné – Tommy Hanné
 • 2007 Micro Mesh – Viking Kronos – Gambari – 1.16,7a – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini
 • 2008 Zimba Boko – Yankee Glide – Simb Capi – 1.16,9a – Jorma Kontio – Markku Nieminen
 • 2009 Raja Mirchi – Viking Kronos – Dame Lavec – 1.15,4a – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini
 • 2010 Global Noble – Rite On Line – Kyanite – 1.16,6a – Johnny Takter – Anna Forssell
 • 2011 Fascination – Super Arnie – Elizza F.C. – 1.15,3a – Johnny Takter – Lars I Nilsson
 • 2012 Denim Boko – Chocolatier – Radiant Lindy – 1.12,9a – Per Nordström – Per Nordström
 • 2013 Onceforall Face – Viking kronos – Lemonsoda Om – 1.13,7a – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini
 • 2014 Mister J.P. – Taurus Dream – Baghdad Dream – 1.13,8a – Björn Goop – Björn Goop
 • 2015 Gareth Boko – Make It Happen – Vanilla Boko – 1.14,0a – Per Lennartsson – Per Lennartsson
 • 2016 Coin Perdu – S.J.’s Caviar – Piova Kronos – 1.12,7a – Erik Adielsson – Svante Båth
 • 2017 Global Welcome – S.J.’s Caviar – Share The Promise – 1.13,1a – Erik Adielsson – Svante Båth
 • 2018 Belker (dött lopp) – Scarlet Knight – Oki I Can – 1.13,7a – Tobjörn Jansson – Sten O Jansson
  Bythebook – Googoo Gaagaa – Stellar Value – 1.13,7a – Örjan Kihlström – Svante Båth
 • 2019 Revelation – Readly Express – Monrovia – 1.13,4a – Per Nordström – Per Nordström
Expandera

***

2V75-jackpot med nästan 27 miljoner kronor extra i sjurättspotten ger ett extra sug till lördagen med Jägersros klassiker. Hemmatränaren Christoffer Eriksson har en toppfyraåring i välvuxne Rackham (e. Love You), som senast slutade oplacerad i Breeders Crown-finalen för fyraåriga hingstar och valacker. Nu väntar spår fyra i volten i ett långlopp i V75-inledningen, men tränare Eriksson är full av förväntan.

Rackham och Christoffer Eriksson blir favoriter i den inledande avdelningen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Jag läser i tipsen att det är avgörande att komma till ledningen, men jag tror inte att det är det som är huvudsaken. Det är nog att köra felfritt och inte trilla ur. Jag har bra känsla för hästen, han har mött Power och Hail Mary på sistone och hängd med dem till slut trots tuffa lopp, så han har mött betydligt tuffare motstånd än han gör nu, sade Christoffer Eriksson till V65 Direkt.

För Sulkysport var det full pott med sju rätt när Jägersro arrangerade V75 för tre veckor sedan. Här är Sulkysports tips till dagens tävlingar!

***

3Den 10.000 kvadratmeter stora mässhallen och hotellet invigdes våren 2019 som två av tre ben i Åby Arena. Nu tvingas det ena byta fot – mässhallen skrotas och blir istället en padelarena. Det berättade Mölndals-Posten igår.

Coronapandemin har slagit hårt mot den nyöppnade mässhallen som ofta stått tom och det har, enligt Mölndals-Posten, varit akuta ekonomiska problem vid flera tillfällen för mässhallen som drivits av Easyfair. Nu väljer mässbolaget att lägga ned verksamheten och istället tar fastighetsägaren Klövern tillsammans med Padelpartners över kontraktet. Padel? Japps, mässhallen byggs om till padelbanor och tanken är att bygga upp världens största padelhall med 26 banor!

***

4Hela 15 hästar, eller rättare sagt 14 hästar och en betäckningsrätt för 2021, bjuds ut på kvällens internetauktion på auktionssajten travera.nu. Betäckningsrätten, som Sulkysport berättat om tidigare, gäller den regerande Prix d’Amérique-vinnaren Face Time Bourbon.

Kvällens utbud består av två ettåringar, fyra starthästar, sju fölston och ett fölstoprojekt. Den sistnämnda är femåriga Miss Golden Wine (e. Pastor Stephen – Fox Valley Lover), som förra året bland annat vann kval till Stosprintern.

Här är hästarna som bjuds ut på travera.nu ikväll [extern länk]

***

Jasmine Ising. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

5Solvallatränaren Jasmine Ising har en spännande dag framför sig. På Jägersro startar Icicle (e. Raja Mirchi) i Svensk Uppfödningslöpning och i Diamantstoförsöket på samma bana selar hon ut Quite a Barbara (e. Quite Easy U.S.).

Som om inte det vore nog så startar stallet även Star Costashorta (e. So Perfect) i franska Toulouse. Sexåringen har gått som tåget söderöver och tagit två raka triumfer på provinsbanorna Graignes och Chartres.

Om facktidningen Paris-Turf är rätt ute så stundar den tredje raka fullträffen idag i Prix du Fru des Corbieres (€28.000) där Benjamin Piton kör valacken i ett lopp över 2.950 meter med 12.600 euro till vinnaren.

Här är startlistan till loppet i Toulouse [extern länk]

***

6Jägersro (första start 14.45) med Svensk Uppfödningslöpning spelar förstås huvudrollen denna lördag. Kvällen avslutas sedan i Gävle (18.05) med tio lopp på programmet. Ett fint snabblopp med tolv miljonärer i startlistan ser bland annat Hazard Boko (e. S.J.’s Caviar), M.T.Joinville (e. Meaulnes du Corta), Hill Street (e. Muscle Hill) och hemmahoppen Västerbo Grosbois (e. Good As Gold) i startlistan.

Här är är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7Vill Ni tävla med er häst i januari nästa år? Då finns det inga propositioner att sikta emot än. Först den 9 december kommer dessa att släppas, skriver Svensk Travsport på sin hemsida. Anledningen är att beslutet om 2021 års budget fattas den 7 december av travförbundets styrelse.

– Travets tävlingsutbud påverkas alltid av budgetbesluten, det inkluderar därmed också tävlingarna i januari. Därför vill vi vänta med att publicera januari månads propositioner till onsdag 9 december. Men propositionerna för tävlingsdatumen 1-4 januari publiceras på travsport.se redan i nästa vecka, säger Petter Johansson till förbundets hemsida.

Fokustema
Italien
Läs senare

Åttonde tränaren för Cokstile

Elitloppsvinnaren Cokstile byter adress. Igen!
Erik Bondo blir hans åttonde tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trav-og Galopp-Nytt i Norge berättar idag att fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile lämnar Vincenzo Gallo och skriver om alla tränarbyten som gjorts sedan hästen köptes på Klasselöpsauktionen på Bjerke som ettåring.

Dansken Erik Bondo, som varit verksam i Italien sedan 1990-talet, tar över träningen och siktet är inställt på Gran Premio della Lotteria i Neapel den 3 oktober. Bondo har inte bara fått Cokstile i träning från ägaren Renato Santese, utan också en annan Elitloppsdeltagare, Cheif Orlando.

Fokustema
Victor Gio
Läs senare

Första segrande avkomman

Peter Haughton Memorial-tvåan Victor Gio har redan haft segrande avkommor i sin första kull i Holland och hemlandet Italien, men igår fick han sin första svenskfödda vinnande tvååring.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I Skellefteå vann Petri Salmela-tränade Quantity of Time (e. Victor Gio-Quite A Yankee) för Ulf Ohlsson på 1.17,5/1.660 meter i Ung i Norr och kunde kvittera ut 25.000 kronor.

Victor Gio (e. Ready Cash-Ilaria Jet), 1.09,0ak/1.447.550 kr, har 24 hästar i sin första svenskfödda kull och Quantity of Time är hans enda startande avkomma.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Kan strida mer än en gång”

Robert Dunder slog till med en trippel vid tisdagskvällens tävlingar i Skellefteå och bland segergodsen fanns en treåring som tycks ha framtiden för sig.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Dunder har en fin treåring i Ride Away. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Dunder har en fin treåring i Ride Away. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Even’s Cool Boy (e. Un Mec d’Heripre) som vann snabbloppet på 1.11,5a/1.640 meter och West Wind (e. Django Riff) som vann på 1.15,4a/2.140 meter får ursäkta.

Här lyfter vi Ride Away (e. Traders) lite extra efter att han tagit sin andra seger i tredje starten. Robert Dunders häst inledde från bakspår, men kom tidigt fram utvändigt ledaren och tog över taktpinnen på sista bortre långsidan.

I det skedet såg allt ut att utmynna i en odramatisk avslutning, men Ulf Ohlsson ville annat med Muscle Mike (e. Muscle Mass) och tog sig fram i ett hastigt speedryck. Faktum var att det gick så pass fort att han nära nog fick en längds övertag i slutkurvan.
– Hans häst var helt enkelt snabbare i benen. Jag var aldrig riktigt orolig för jag kände att jag hade mycket kraft kvar i hästen och det gällde bara att hålla ut honom. Ohlsson körde väldigt schysst dessutom. Hade han gått ner hade jag kunnat gå ut och ta honom på rakan, men hästen går tungt balanserad och har lite svårt för tempoväxlingar.

Vinterträning nästa

Att Ride Away är en häst han håller högt går inte att ta miste om. Nu räckte 1.16,9/2.140 meter som segertid, men att hästen skulle kunna röra sig i andra farter tycks han övertygad om.
– Skulle han gå ut i ett autolopp skulle han springa en 1.14-tid redan nu, men det är inte aktuellt. Nu har han faktiskt gjort sin sista start för året och ska få vinterträna istället och komma tillbaka till nästa år. Det finns mycket utveckling kvar i honom; det är en väldigt rofylld häst. Han är lugn och harmonisk i allt han gör och jag tror vi har något bra för framtiden här.

Fakta

RIDE AWAY

Treårig brun valack e. Traders–Sofair e. Timoko

St: 3: 2–1–0, 1.16,7m, 110.000 kr

Ägare: Vårdbolaget Framtidstro AB, Vännas.
Uppfödare: Nika Horses OÜ, Estland.

Tränare: Robert Dunder, Bergsåker.

Dina samtliga tisdagsvinnare har franska pappor, är det en tillfällighet eller har du en förkärlek för franska hingstar?
– Nej, det är ingen tillfällighet. Jag gillar hästar som klarar av att bli trötta mer än en gång och inte blir lösa i magen av att strida.

Enda avkomman

Ride Away ropades in för 50.000 kronor på Wenngarn-auktionen 2019 vilket i skrivande stund får anses vara rena rånet då hans tre inledande starter resulterat i 110.000 kronor in utan att han behövt lägga i någon högre växel.
Den ostartade modern Sofair (e. Timoko) har Ride Away som sin enda avkomma på svensk mark och exporterades under fjolåret till Ryssland.

Som mormors mor syns Raging Samantha (e. Armbro Goal) 1.10,7aak/3.793.662 kr vars karriär inleddes i Nordamerika och bland annat innehöll triumf i finalen av Trotting Classic Oaks ($275.000).
På svensk mark tränades hon av Tommy Hanné och räknade hem en seger i Enoch Karlssons Minne samt ett andrapris i C.Th.Ericssons Memorial.