Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Nya popsporten tar över på Åby

Tränarens plusrapport inför Uppfödningslöpningen, ”gäller att inte trilla ur”, mässhallen blir tennishall, Jasmine slåss på flera fronter och inga lopp i januari.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Åbymässan och hotellet ligger vägg i vägg. Foto Åbymässan
Åbymässan och hotellet ligger vägg i vägg. Foto Åbymässan

1Sveriges äldsta storlopp och klassiker. Redan 1926 skars mållinjen för första gången av en vinnare i Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro. Skånebanan har varit hemvist för loppet alla år utom fyra – tre gånger har det blivit inställt och ett år avgjordes loppet på Åby.

Revelation och Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förra året slutade det med hemmasuccé och stort jubel för Per Nordström efter triumfen med Revelation (e. Readly Express) och det är närmast en underdrift att säga att Nordström satt sig i förarsätet i årets upplaga. Båda försöksvinnarna och en av tvåorna bar hans signum.

För Nordström var det ingen nyhet att vinna loppet, som han körde för första gången som 22-åring 1989 med Dear Hornline. Han är mannen bakom det senaste stoet som vunnit tvååringarnas svenska klassiker, Denim Boko (e. Chocolatier), 2012.

Nu har han två ston i Good Vibes (e. Django Riff) och Islay Mist Sisu (e. Beer Summit), samt hingsten Felix Orlando (e. Orlando Vici) till start.

– Alla tre gick rutinjobb i tisdags och kändes jättebra i 700-metersintervallerna. De var mjuka och smidiga och låg bra i puls, hälsar en optimistisk Per om finslipningen inför finalen.

Fakta

Senaste vinnarna av Svensk Uppfödningslöpning

År/segrare – Härstamning – Tid – Körsven – Tränare

 • 2000 Omega Topline – Smasher – Happy Secret – 1.18,6a – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini
 • 2001 Hövding Lavec – Echo – Somber Susan – 1.16,5a – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini
 • 2002 Luxury Ås – Pine Chip – Nobella Lobell – 1.16,8a – Lars Lindberg – Svante Båth
 • 2003 Even Who – Copiad – Lavette Sund – 1.17,2a – Björn Goop – Svante Båth
 • 2004 Bertuzzi – Buzzin Brian – Micla Maja – 1.16,0a – Jorma Kontio – Sölve Bäck (a)
 • 2005 Simb Chaplin – Pearsall Hanover – Moonie Ås – 1.16,3a – Jorma Kontio – Markku Nieminen
 • 2006 M.T.Cheyenne – Pine Chip – Southwind Sweetbay – 1.17,0a – Tommy Hanné – Tommy Hanné
 • 2007 Micro Mesh – Viking Kronos – Gambari – 1.16,7a – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini
 • 2008 Zimba Boko – Yankee Glide – Simb Capi – 1.16,9a – Jorma Kontio – Markku Nieminen
 • 2009 Raja Mirchi – Viking Kronos – Dame Lavec – 1.15,4a – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini
 • 2010 Global Noble – Rite On Line – Kyanite – 1.16,6a – Johnny Takter – Anna Forssell
 • 2011 Fascination – Super Arnie – Elizza F.C. – 1.15,3a – Johnny Takter – Lars I Nilsson
 • 2012 Denim Boko – Chocolatier – Radiant Lindy – 1.12,9a – Per Nordström – Per Nordström
 • 2013 Onceforall Face – Viking kronos – Lemonsoda Om – 1.13,7a – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini
 • 2014 Mister J.P. – Taurus Dream – Baghdad Dream – 1.13,8a – Björn Goop – Björn Goop
 • 2015 Gareth Boko – Make It Happen – Vanilla Boko – 1.14,0a – Per Lennartsson – Per Lennartsson
 • 2016 Coin Perdu – S.J.’s Caviar – Piova Kronos – 1.12,7a – Erik Adielsson – Svante Båth
 • 2017 Global Welcome – S.J.’s Caviar – Share The Promise – 1.13,1a – Erik Adielsson – Svante Båth
 • 2018 Belker (dött lopp) – Scarlet Knight – Oki I Can – 1.13,7a – Tobjörn Jansson – Sten O Jansson
  Bythebook – Googoo Gaagaa – Stellar Value – 1.13,7a – Örjan Kihlström – Svante Båth
 • 2019 Revelation – Readly Express – Monrovia – 1.13,4a – Per Nordström – Per Nordström
Expandera

***

2V75-jackpot med nästan 27 miljoner kronor extra i sjurättspotten ger ett extra sug till lördagen med Jägersros klassiker. Hemmatränaren Christoffer Eriksson har en toppfyraåring i välvuxne Rackham (e. Love You), som senast slutade oplacerad i Breeders Crown-finalen för fyraåriga hingstar och valacker. Nu väntar spår fyra i volten i ett långlopp i V75-inledningen, men tränare Eriksson är full av förväntan.

Rackham och Christoffer Eriksson blir favoriter i den inledande avdelningen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Jag läser i tipsen att det är avgörande att komma till ledningen, men jag tror inte att det är det som är huvudsaken. Det är nog att köra felfritt och inte trilla ur. Jag har bra känsla för hästen, han har mött Power och Hail Mary på sistone och hängd med dem till slut trots tuffa lopp, så han har mött betydligt tuffare motstånd än han gör nu, sade Christoffer Eriksson till V65 Direkt.

För Sulkysport var det full pott med sju rätt när Jägersro arrangerade V75 för tre veckor sedan. Här är Sulkysports tips till dagens tävlingar!

***

3Den 10.000 kvadratmeter stora mässhallen och hotellet invigdes våren 2019 som två av tre ben i Åby Arena. Nu tvingas det ena byta fot – mässhallen skrotas och blir istället en padelarena. Det berättade Mölndals-Posten igår.

Coronapandemin har slagit hårt mot den nyöppnade mässhallen som ofta stått tom och det har, enligt Mölndals-Posten, varit akuta ekonomiska problem vid flera tillfällen för mässhallen som drivits av Easyfair. Nu väljer mässbolaget att lägga ned verksamheten och istället tar fastighetsägaren Klövern tillsammans med Padelpartners över kontraktet. Padel? Japps, mässhallen byggs om till padelbanor och tanken är att bygga upp världens största padelhall med 26 banor!

***

4Hela 15 hästar, eller rättare sagt 14 hästar och en betäckningsrätt för 2021, bjuds ut på kvällens internetauktion på auktionssajten travera.nu. Betäckningsrätten, som Sulkysport berättat om tidigare, gäller den regerande Prix d’Amérique-vinnaren Face Time Bourbon.

Kvällens utbud består av två ettåringar, fyra starthästar, sju fölston och ett fölstoprojekt. Den sistnämnda är femåriga Miss Golden Wine (e. Pastor Stephen – Fox Valley Lover), som förra året bland annat vann kval till Stosprintern.

Här är hästarna som bjuds ut på travera.nu ikväll [extern länk]

***

Jasmine Ising. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

5Solvallatränaren Jasmine Ising har en spännande dag framför sig. På Jägersro startar Icicle (e. Raja Mirchi) i Svensk Uppfödningslöpning och i Diamantstoförsöket på samma bana selar hon ut Quite a Barbara (e. Quite Easy U.S.).

Som om inte det vore nog så startar stallet även Star Costashorta (e. So Perfect) i franska Toulouse. Sexåringen har gått som tåget söderöver och tagit två raka triumfer på provinsbanorna Graignes och Chartres.

Om facktidningen Paris-Turf är rätt ute så stundar den tredje raka fullträffen idag i Prix du Fru des Corbieres (€28.000) där Benjamin Piton kör valacken i ett lopp över 2.950 meter med 12.600 euro till vinnaren.

Här är startlistan till loppet i Toulouse [extern länk]

***

6Jägersro (första start 14.45) med Svensk Uppfödningslöpning spelar förstås huvudrollen denna lördag. Kvällen avslutas sedan i Gävle (18.05) med tio lopp på programmet. Ett fint snabblopp med tolv miljonärer i startlistan ser bland annat Hazard Boko (e. S.J.’s Caviar), M.T.Joinville (e. Meaulnes du Corta), Hill Street (e. Muscle Hill) och hemmahoppen Västerbo Grosbois (e. Good As Gold) i startlistan.

Här är är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7Vill Ni tävla med er häst i januari nästa år? Då finns det inga propositioner att sikta emot än. Först den 9 december kommer dessa att släppas, skriver Svensk Travsport på sin hemsida. Anledningen är att beslutet om 2021 års budget fattas den 7 december av travförbundets styrelse.

– Travets tävlingsutbud påverkas alltid av budgetbesluten, det inkluderar därmed också tävlingarna i januari. Därför vill vi vänta med att publicera januari månads propositioner till onsdag 9 december. Men propositionerna för tävlingsdatumen 1-4 januari publiceras på travsport.se redan i nästa vecka, säger Petter Johansson till förbundets hemsida.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Vercruysse bryter Bazires svit?

På söndag jagar den franska mästertränaren Jean-Michel Bazire sin femte raka tränarseger i final av Grand National du Trot (€110.000), men en Solvallabekanting ska försöka sätta stopp för hans framfart.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Drole de Jet vid sommarens seger i Prix de Washington på 1.09,8a/1.609 meter. På söndag ska han försöka vinna finalen av Grand National du Trot. Foto: Gerard Forni.
Drole de Jet vid sommarens seger i Prix de Washington på 1.09,8a/1.609 meter. På söndag ska han försöka vinna finalen av Grand National du Trot. Foto: Gerard Forni.

Bazire startar såväl Elie de Beaufour (e. Royal Dream) som han kör själv som Crusoe d’Anama (e. Ni Ho Ped d’Ombree) i söndagen storlopp och det är den duon som sannolikt kommer att få bära på favoritskapet.

Från 25 meters tillägg jagar dock Pierre Vercruysse med egentränade Drole de Jet (e. Coktail Jet) som närmast kommer från en åttondeplats i Prix de Bretagne (€95.000) där han fastnade bakom den galopperande ledaren Valzer di Poggio.

Drole de Jet har haft en stark säsong med 183.550 euro i intjänade prispengar och är för den svenska publiken mest känd som hästen som vann Europaderbyt på Solvalla år 2017.

Grand National du Trot är en rikstäckande löpningsserie i Frankrike som årligen består av 13 etapper ute på landets provisbanor.

Under de senaste fyra åren har Jean-Michel Bazire i tur och ordning vunnit med Aubrion du Gers, Bel Avis, Ble du Gers och Cleangame.

Startlista Grand National du Trot, final
2.850 meter voltstart, förstapris: 49.500 euro

 1. Dolim Jenilou – Anthony Barrier
 2. Désir Castelets – Gabriele Gelormini
 3. Classic Haufor – Damien Bonne
 4. Calou Renardiere – Thierry Guillaume
 5. Crusoe d’Anama – Nicolas Bazire
 6. Elie de Beaufour – Jean-Michel Bazire
 7. Be One des Thirons – Philippe Daugeard
 8. Django de Bocage – Philippe Daugeard
 9. Duel du Gers – Matthieu Abrivard
 10. Baron du Bourg – Jeremy Gaston van Eeckhaute
 11. Be Bop Haufor – Christian Bigeon
 12. Alinea – Charles Julien Bigeon
 13. Belle Louise Mabon – Yves Dreux (+25 tillägg)
 14. Daida de Vandel – Alexandre Abrivard
 15. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
Fokustema
Fokkers Trofee
Läs senare

Kansas snabbast i Mons

Belgiska banan Mons bjöd på två storlopp för holländska treåringar idag och Kansas Lobell vann den öppna avdelningen i Fokkers Trofee, medan Kimberly's Wish toppade bland stona.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rick Ebbinge vann storlopp i Mons idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Rick Ebbinge vann storlopp i Mons idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Från andra ytter tog Rick Ebbinge sats med Jeroen W.M. Engwerdas Kansas Lobell (e. Conway Hall-Wichita River) halvvarvet från mål. Tidigt på upploppet plockade Kansas Lobell ner ledande Karola och höll undan för icke helt körbare Kenzo W i Fokkers Trofee (€26.400) på 1.14,8a/2.300 meter.

Invändige Kansas Lobell håller undan till seger.

Kenzo W (e. Offshore Dream) noterade 1.14,9 som tvåa, medan stoet Karola (e. Virgill Boko) var trea på 1.15,3.

Belöningen var 11.000 euro och tidigare i år har Kansas Lobell bland annat vunnit Trophée d’Automne (€6.850) och försök till Holländskt Derby (€3.300), men där galopperade han bort sig i finalen.

Kansas Lobell är undan Wichita River (e. General November), 1.15,6a/47.940, som själv vann Fokkers Trofee 2007 och året innan toppade i Jofferprijs.

Bytte ut vinnarhålet

I stonas uppgörelse i Fokkers Trofee (€8.760) valde Dennis Minnema att släppa ledningen med Kimberly’s Wish (e. Offshore Dream-Paris Bi) till Kaboom efter 700 meter.

Utvändiga Kimberly’s Wish vinner.

I sista sväng bytte Kimberly’s Wish ut vinnarhålet mot dödens och sista biten tog hon sig säkert förbi ledaren och vann på 1.15,2a/2.300 meter.

Kaboom (e. Explosive Matter) var tvåa på sama tid, medan Katie Mon Amie (e. Russel November) var långt efter som trea på 1.16,4 efter en resa i tredje inner.

Segern var den andra i karriären. Tidigare i år har Bas Crebas sto vunnit ett lopp i Mönchengladbach med 500 euro i förstapris. Modern Paris Bi (e. Love You), 1.15,4/€11.488, har också lämnat Jitske’s Wish (e. Joint Venture), 1.14,9/€7.130.

Fokustema
Belgien
Läs senare

Euromiljonärska åter en vinnare

Det blev ett lyckat gästspel i Mons när Franck Leblancs euromiljonärska Erminig d’Oliverie (e. Scipion du Goutier) gjorde resan till grannlandet.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Erminig d'Oliverie vann i belgiska Mons. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Erminig d'Oliverie vann i belgiska Mons. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Från Prix de Bretagne (€95.000) till Mons Winter Cup (€5.000). Det är ingen överdrift att säga att Leblancs sexåriga sto gick ner i klass när hon startade i Belgien under fredagslunchen.

I lag med Jules van der Putte Jr spårade stoet hela vägen och vann med god marginal på 1.16,0/2.840 meter.

Triumfen som var värd 2.500 euro var Erminig d’Oliveries första seger på 23 månader.

Erminig d’Oliverie vann enkelt i Mons. Foto: Skärmdump