Fokustema
Bjerke söndag varmblod
Läs senare

Cokstile vann Norskt Travderby

Här uppdaterar vi de fyra varmblodsfinalerna som avgörs idag på Bjerke, lopp för lopp.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Norske Derbyvinnaren Cokstile får ny kusk i Oslo Grand Prix. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com
Norske Derbyvinnaren Cokstile får ny kusk i Oslo Grand Prix. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

Lopp 10, Norskt Travderby, förstapris: 1.000.000 NOK

– Jag har aldrig varit så så säker på att vinna ett Derby som jag är just nu.

Jan Kristian Waaler satte färg på förhandssnacket inför det norska Derbyt i samband med spårlottningen och så rätt han fick! På förhand hade man tydliggjort att man skulle köra i ledningen med Cokstile (e. Coktail Jet) och Lars Anvar Kolle höll också fast vid den taktiken.

I en ursinnig kamp gentemot Ferrari B.R. (e. Muscles Yankee) hölls innerspåret och ledningen upp. Det gick så pass fort att Ferrari B.R. inte klarade av att hålla ordningen på sina ben utan slog på en galopp och fick backas ner i djup köposition.

En rörd tränare Jan Kristian Waaler tillsammans med bland andra ägaren Jan-Erik Andresen och kusken Lars Anvar Kolle efter Derbysegern. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

Cokstile kom till första halvvarvet på 1.10,3, varvet på 1.14,2 och det var just jämnt 1.14-tempo som loppet blev kört i resterande del. De första två varven nåddes på 1.14,1 och första attacken kom på sista bortre långsidan.
Då var det Björn Goop som gav sig iväg med fjolårets Kriterievinnare Shocking Superman (e. Orlando Vici) från andra utvändigt. Dödenstravande Born In The U.S.A. (e. Muscle Hill) blev rundad 400 meter före mål och med där i draget kom Evil Enok M.E. (e. Magnetic Power).
Det var Cokstile, Shocking Superman och Evil Enok M.E. det skulle stå emellan och Shocking Superman var faktiskt förbi Cokstile 150 meter före mål.

Då tog Cokstile fram löpskallen likt Cyber Lane gjorde i det svenska derbyt, kontrade och höll undan för Lars Anvar Kolle. Det på segertiden 1.13,4a/2.600 meter vilket får anses vara en toppnotering i vätan på Bjerke.

– Vi körde vad som gick båda två i första kurvan. När Ferrari kotade över blev det lite lugnare, men en sådan öppning sätter sina spår. Hela sista 500 meterna kände jag mig egentligen slagen, men den här hästen har ett hjärta av guld. En toppindivid som är enkel att köra; alla kuskars dröm, sade Lars Anvar Kolle.

Tränaren Jan Kristian Waaler tog sin andra Derbyseger i och med Cokstiles triumf.
– Det här är stort. Jag har tänkt på det här loppet sedan ifjol då jag var för snäll mot honom inför Kriteriet. Det tog vi igen nu, sade Waaler.

”Lät i halsen”

Desto mindre muntert var det fullt förståeligt hos Per Oleg Midtfjeld. Ferrari B.R. var geistlös loppet igenom och Momarken-tränaren verkade påtagligt bekymrad efteråt.

– Han kotade över i första kurvan. Där blev det fel, men han var svag för dagen oavsett och hade inte haft med utgången att göra. Det som oroar mig mest är att det var ljud i halsen på honom idag; det har han aldrig haft förut, sade Midtfjeld till Rikstoto Direkte.

Björn Goops Shocking Superman höll alltså till andraplatsen. Ett resultat Gopp verkade klart nöjd med efter loppet.

– Det kändes bra in mot upploppet, men jag såg att ledaren inte var trött. Jag trodde att vi skulle hålla en bit, men jag är jättenöjd med hästens insats. Om det norska derbyt var bättre än det svenska? Ja, det var i alla fall inte sämre. De norska fyraåringarna håller riktigt hög klass och absolut hade Cokstile kunnat vinna det Svenska Derbyt också som han var idag, sade Goop.

Fakta

RESULTAT NORSKT TRAVDERBY

Prispengar: 1.000.000-500.000-280.000-175.000-125.000-75.000-(5.000 NOK till övriga icke diskvalificerade hästar)

 1. Cokstile (e. Quite Easy U.S.) – Lars Anvar Kolle (Jan Kristian Waaler) – 1.13,4
 2. Shocking Superman (e. Orlando Vici) – Björn Goop – 1.13,4
 3. Evil Enok M.E. (e. Magnetic Power) – Noralf P Braekken – 1.13,4
 4. Born in the U.S.A. (e. Muscle Hill) – Eirik Höitomt (Nora Udjus Hansen) – 1.13,5
 5. Cheif Orlando (e. Orlando Vici) – Frode Hamre – 1.13,5
 6. C.C.Nosto (e. Thai Tanic) – Hans Christian Holm (Steinar Holm) – 1-13,6

Oplacerade: Looking Superb 1.13,9, Derby d’Estino 1.14,0, Allaway G.T. 1.14,6, N.U.Coeur de Soleil 1.14,6, Ferrari B.R. 1.14,8g, Jetsun 1.24,1.

Expandera

Lopp 8, Norskt Travkriterium, förstapris: 750.000 NOK

Svensk seger! Ola Åsebös Hard Times (e. Coktail Jet) har gått ifrån att i princip vara okänd på norsk mark till att vara landets bästa treåring. Efter den övertygande segern bakifrån i försöksloppet så bar det nu till ledningen istället i lag med Ulf Ohlsson och därifrån var hästen aldrig nära att förlora.

Initialt frontade Geir Vegard Gundersen med Gretzky B.R. (e. Quite Easy U.S.), släppte till stallkamraten Black Talisman (e. Sam Bourbon) efter 400 meter vilken överlät taktpinnen till Hard Times 200 meter senare.

Bergsåkeramatören Ola Åsebö efter Hard Times seger i norska Kriteriet. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

Varvet gick så pass fort som 1.13,1, men det spelade ingen roll. När Frode Hamre skickade iväg favoriten Vainqueur R.P. (e. Infinitif) på sista bortre långsidan från tredje utvändigt kunde man lätt tro att han skulle svepa fram till dödens på 100 meter, men istället tappade hästen stilen.

Frågan är dock om det spelade någon roll. Hard Times spänstade bara ifrån sina konkurrenter över upploppet och vann åkandes på 1.13,4a/2.100 meter.

I och med att han var anmäld till Premiechansen dubblerade han förstapriset till 1,5 miljon norska kronor!

– Jag fick bilder på hästen av uppfödaren och gillade linjerna. Jag blev dock lite besviken första gången jag såg honom, men det har gått över nu. Det här känns helt otroligt; det såg ut som att han hade fulla linor hela vägen, sade Bergsåkersamatören Ola Åsebö.

Black Talisman höll farten godkänt i rygg till andraplatsen, Ghazi B.R. (e. Cantab Hall) höll till tredjeplatsen från dödens för Tom Erik Solberg och Vainqueur R.P. kom tillbaka helt okej som fyra.

– Jag är besviken. Han var nära att galoppera 800 kvar och var inte lika fin som i kvalet. Jag tror att banan som blivit hård efter regnet påverkade honom negativt, men vi inte skylla på något. Vinnaren var väldigt bra, sade Frode Hamre till TV12.

Lopp 4, Norskt Travderby – ston, förstapris: 500.000 NOK

Uppstickaren Madelen L.T.C. (e. Thai Tanic) mådde onekligen bra av att genrepa inför Derbystoet med att sluta femma i Treasure Kronos världsrekordlopp på Solvalla.

Då stod hon på start och var ”bara” femma, men i Norskt Travderby för ston blev det full pott. Efter tredjeplatsen i stoavdelningen av Jarlsberg Grand Prix och den övertygande försökssegern hade Marius och Eirik Höitomts häst fina förutsättningar med innerspår bakom bilen. Förutsättningar som hon också utnyttjade.

Eirik Höitomt fick Thai Tanic-dottern till att hålla upp täten och där skulle han bestämt köra. Björn Goop styrde fram på hans utsida i andra kurvan med Fortuna B.R. (e. Donato Hanover), men stoet tappade stilen och galopperade 1.200 meter före mål.

Då gjorde istället Geir Vegard Gundersen slag i saken och sände fram favoriten Nice Eleven L. (e. Coktail Jet). Hon sällskapade på Madelen T.L.C.:s utsida hela slutvarvet och såg stark ut vid utgången av slutkurvan. Däremot kom inte den där riktiga överväxeln från Geir Vegard Gundersens häst när han drog ner det norska huvudlaget 200 meter före mål utan Madelen L.T.C. kunde hålla sin halva längd hela vägen in till mål.

Segertiden skrevs till 1.13,3a/2.100 meter och förstapriset var 500.000 norska kronor.

För Kriterie- och Derbyvinnaren Thai Tanic kom nu hans första segrande avkomma i Klasselöpsfinalerna.

Höitomt kunde även räkna in tredjeplatsen då Marius styrde in Lady Lane (e. Mr Commissioner) till den placering efter en resa som fyra i andraspår.

Lopp 2, Norskt Travkriterium, förstapris: 375.000 NOK

Gunnar Eggen må ha avslutat sin körsvenskarriär, men träna häst kan han alltjämt! I söndagens första klassiska, unghästfinal för varmblod kunde Gunnar se sonen Hans Jörgen Eggen vinna med Gluhwein (e. Weingartner) i hennes blott femte start i karriären.

Hans Jörgen Eggen överraskade i Stokriteriet med Gluhwein. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

När favoriten Normandie Royal (e. Orlando Vici) släpptes till tät efter 600 meter av Calina (e. Archipelago) trodde nog de flesta att loppet var över.
Hugo Langeweg Jr höll dock ett anständigt tempo på loppet och nådde varvet på 1.13,9 efter att ”halvan” gått på 1.12,1.

Frode Hamre skiftade tredje invändigt mot dödspositionen när 1.200 meter återstod bakom Thai Sarahya (e. Broadway Hall) och det syntes i mitten av slutkurvan när farten ökade ytterligare att han hade grepp om ledarinnan som kastade in handduken och blev utan prispengar.

Den tunga löpningen Thai Sarahya hade fått satte dock sina spår. När Hans Jörgen Eggen vek ut Gluhwein för attack från andra utvändigt bet det bra och 29-oddsaren hade inga problem att avgöra per omgående.

Där bakom fick istället Sigbjörn Kolnes-tränade Let’s Take A Selfie (e. Ens Snapshot) luckan från tredje invändigt och sköt till vasst, men något riktigt hot blev hon aldrig.

Calina hakade på okej som trea via vinnarhålet medan Thai Sarahya höll till fjärdeplatsen.

Segertiden skrevs till 1.14,7a/2.100 meter och eftersom Gluhwein var premiechansad dubblerade hon förstapris och fick 750.000 norska kronor.

– Jag kände i slutkurvan att hon hade väldigt mycket krafter kvar, men hela sin karriär har hon haft en tendens att bryta ut i kurvorna. Hur detta känns? Det går inte beskriva; ring mig i morgon så ska jag beskriva känslan, sade Hans Jörgen Eggen som körde sin första klasselöpsfinal enligt Trav og Galoppnytt.

Gluhwein har ett känt syskon i den femårige Malkin N.O. (e. Ken Warkentin). I Jan Kristian Waalers regi har hästen sprungit in 753.050 norska kronor och tagit rekordet 1.11,6.

Björn Goops Easy Creation (e. Quite Easy U.S.) galopperade I spetskörningen efter 250 meter.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Toppsto debuterar i ny regi

Hon kvalade in till tre stora finaler i Sverige ifjol som treåring.
På tisdag debuterar miljonärskan och ett av kullens vinstrikaste ston, Chablis Ribb, i ny regi.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Josefine Ivehag med sin tidigare stjärna Rock Me. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) har hela karriären tränats av Rättviks Leif Witasp,. Samtidigt har B-tränaren Josefine Ivehag med licens på Axevalla stått som delägare i det leasade stoet.

Ifjol kvalade Chablis Ribb in till båda E3-finalerna efter försökssegrar (trea som bäst i finalen av långa E3), samt till Oaks. Över en miljon kronor sprang hon in under treåringssäsongen efter bland annat fem segrar.

Efter att ha slutat oplacerad i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal i slutet av april lämnade Chablis Ribb Leif Witasp och tog istället plats i Josefin Ivehags stall.

På tisdag på Solvalla blir det debut för den nya tränaren i ett blott fem hästar stort fält med fyraåriga ston över sprinterdistans. Förstapriset är 60.000 kronor och Chablis Ribb, som får Carl Johan Jepson i sulkyn, drog perfekta innerspåret.

Motståndet kommer från Timo Nurmos-duon Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.) och Queen Ratzeputz (e. Miscle Hill) samt Alessandros Gocciadoros Bressa du Kras (e. Irving Rivarco) och Sybille Tinter-tränade Namanga Bo (e. Maharajah).

På Solvalla på tisdag startar också fjolårets fyraåriga drottning på svenska banor, Daniel Redén-tränade Diana Zet (e. Hard Livin), i ett stolopp. I sitt senaste framträdande galopperade hon i Prins Daniels Lopp på Solvalla.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

 • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
 • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

 1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
 2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
 3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
 4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
 5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
 6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.