Fokustema
Jägersro
Läs senare

Olympisk klass, Calgary Games!

En osannolik prestation av en sagolik häst!
Calgary Games uppvisning i Svenskt Travderby från dödens på nytt världsrekord slår ut det mesta i löpningens historia.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Överlägsen på nytt världsrekord var Calgary Games i Svenskt Travderby. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Överlägsen på nytt världsrekord var Calgary Games i Svenskt Travderby. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Calgary Games hade kunnat springa ännu fortare om det hade behövts, sade tränaren och ägaren Timo Nurmos efter triumfen.

Tre vinnare…Jorma Kontio, Margareta Wallenius-Kleberg och Timo Nurmos. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Calgary Games underskred Who’s Whos världsrekord med tre tiondelar och kom hem på 1.11,7a/2.640 meter.

– När jag såg Calgary Games som föl hos världens bästa uppfödare på Menhammar Stuteri så var det en kopia av pappan Readly Express. Att få träna en häst av Calgary Games kaliber är en dröm och man blir glad varje gång man kör ut med honom från stallet. Jag har aldrig kört en Ferrari, men jag tror att det kan vara lite av samma känsla.

Sju starter och lika många segrar – Calgary Games vet inte hur det känns att förlora.

– Han har aldrig varit trött någon gång och inte heller idag. Om han har någon svaghet? Den frågan bör kanske ställas om några år, men det finns inte mycket svagheter hos en häst som vinner Derbyt med fast huva och några växlar kvar från dödens.

”En riktig häst…”

Timo Nurmos köpte Calgary Games från Menhammar Stuteri i april 2018 och föll pladask för sonen till Derbyvinnaren Readly Express och Olympia Tilly.

– Redan som liten var han en otroligt fin individ och jag märkte tidigt att det var en riktig häst och av samma klass som Readly Express och min egen uppfödning Villiam.

Timo Nurmos har inte sparat på lovorden när det gäller Calgary Games trots att hästen inte alls hade samma rutin som sina motståndare i Svenskt Travderby. Han gick in i loppet med endast sex vinster i kroppen, men Nurmos visste vad som fanns inombords.

– Jag har tränat Calgary Games i samma backe som Readly Express och han har alltid visat riktig styrka. Han är lika koncentrerad i träning som i tävling och har ett fantastiskt självförtroende. Dessutom är han en naturlig travare, behöver nästan inga gamascher, skydd eller någon vikt. Han går ännu lägre med huvudet än sin pappa som kunde slå ihop lite grann. Att Calgary Games har en otroligt fin exteriör gör inte heller saken sämre.

Nio Derbysegrar

För Timo Nurmos var det nionde Derbysegern – fyra i Sverige och fem i Finland.

– Åtta av dem har jag vunnit tillsammans med Jorma Kontio och jag tycker att Jorma och Calgary Games passar väldigt bra ihop och jag vet också att han gillar hästen väldigt mycket. I sådana här sammanhang är det väldigt vikitgt att ha en kusk med stor erfarenhet och som inte tänker för mycket.

Fyra uppfödarvinster är Margareta Wallenius-Kleberg ensam om i Svenskt Travderby. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Fyra svenska vinster i travets ”blå band” har också Margareta Wallenius-Kleberg (Menhammar Stuteri) och det är hon ensam om i loppets historia.

– Och fyra segrar sedan 2002, säger Margareta Wallenius-Kleberg.

From Above, Maharajah, Who’s Who och Calgary Games är sannerligen ingen dålig kvartett!

Köpte av Stall Tilly

Modern Olympic Tilly (e. Lindy Lane-Pearl Tilly), 1.11,8ak/1.827.100 kr, köpte Margareta Wallenius-Kleberg som fyraåring från Kerstin och Hans-Gunnar Tillander (Stall Tilly) för snart sex år sedan och då hade hon bland annat vunnit finalen i Breeders Crown för treåriga ston.

Margareta Wallenius-Kleberg var förstås ute efter Sveriges mest exklusiva möderne med start med mormors mormors mor Scotch Dot, följd av Glenna H, Cikora Tilly och Pearl Tilly – mormor till Calgary Games, vars mor Olympic Tilly har sin första avkomma i årets vinnare av Svenskt Travderby.

Victory Tilly. Foto Stalltz.se

Och i Calgary Games stamtavla finns det fler Derbyvinnare och även en gång i tiden världens snabbaste travare och den vinstrikaste svenskfödda hästen i historien. Victory Tilly (e. Quick Pay), 1.08,9ak/37.705.278 kr, vann Svenskt Travderby 1999 för Stig H Johansson.

Scotch Dot är mormor till Opal H. – historiens mest överlägsna Derbyvinnare 1975 och på den tiden var distansen 3.100 meter och förstapriset 100.000 kronor. Då räckte det med 1.20,2a att vinna – idag travade Calgary Games 1.11,7a/2.640 meter.

Opal H. vinner Derbyt i överlägsen stil.

Även i Finland finns det en Derbyvinnare med Scotch Dots mödernelinje. Seabiscuit (e. Credit Winner-Candy Tilly), 1.10,4ak/3.796.411 kr, som tränades av…Timo Nurmos och kördes av…Jorma Kontio.

Calgary Games. Källa: breedersbible.com