Lars Deckeman företräder Anders Arneflod, Johan Högberg och Bo Paulsson i rättegången mot veterinär Anders Ekfalk och trion utkräver skadestånd på grund av felaktig veterinärutövning. Förutom själva köpsumman på 625.000 dollar för Corky så begär trion ytterligare tio miljoner kronor i uteblivit avelsvärde.
– Om Anders Ekfalk hade gjort sitt jobb hade de definitivt inte ens övervägt att förvärva Corky, säger Lars Deckeman.
För tingsrätten gäller det nu att ställning – dom meddelas om cirka sex veckor – om Anders Ekfalk varit vårdslös i sin veterinärutövning, vilket påstås av Anders Arneflod, Johan Högberg och Bo Paulsson.
– En besiktning är ingen garanti för hästens felfrihet utan en iakttagelse som just den veterinären vid det ögonblicket gör. Veterinären tittar och ser om det finns några anmärkningar och utifrån sin samlade erfarenhet och kunskap värderas om de fynd som görs har någon som helst betydelse för hästens fortsatta tävlingskarriär. Och det är precis vad Anders Ekfalk har gjort, säger advokat Jesper Arvenberg, ombud för Anders Ekfalk.
Radar upp felaktigheter
Under rättegången radar Lars Deckeman upp den ena felaktigheten efter den andra som Anders Ekfalk påstås ha gjort i samband med sin undersökning av Corky. Nästan varje ”miss” som skett benämns som ”vårdslös” och för att köpet skulle genomföras var – det hävdar Deckeman med bestämdhet – en förutsättning att Corky skulle vara frisk och felfri och kunna användas som avelshingst efter avslutad tävlingskarriär.
Corky
Valack 7 år e. Muscles Yankee-Clarice Marie
Resultat: 43 st: 12-11-5
Rekord: 1.10,0ak
Prissumma: 6.939.173 kr.
Tränare: Jimmy Takter, Stig H Johansson och Mikael Melefors (nuvarande)
Ägare: Stall Corkad*
Meriter: Segrar i finalen i New Jersey Sire Stakes 2012, Historic-Dickerson Cup 2013, Earl Beal Jr. Memorial 2013, Fyraåringseliten 2014, Telebolaget Grand Prix 2014, tvåa i Peter Haughton Memorial 2012 och trea i Hambletonian Stakes 2013.
Fotnot:* Corky bytte ägare 14 september 2015 och ägs numera av Mikael Melefors med flera.
– Anders Ekfalk har fört ett märkligt resonemang, så tillvida att han uppgett till tingsrätten att om testiklarna skulle varit roterade vid köpet hade det inte varit inom hans ansvarsområde eftersom detta var ett faktum. Naturligtvis har det inte legat i Ekfalks uppdrag att bota Corky från roterade testiklar. Uppdraget har inneburit att konstatera att testiklarna varit roterade och i så fall hade inte något köp kommit till stånd eller överhuvudtaget övervägts. Det är ju synnerligen långsökt att testiklarna inte var roterade vid Ekfalks besiktning, men väl vid veterinär Daniel Söderbergs undersökning tre veckor tidigare, säger Lars Deckeman.
Avrådde köp
Det fanns nämligen flera spekulanter till Corky efter hans imponerande seger i Fyraåringseliten på Solvalla vid den här tidpunkten och den 30 maj 2014 undersöktes Corky av veterinär Daniel Söderberg för en annan hästägares räkning. Anders Ekfalk genomförde sin besiktning den 23 juni 2014. Att Corky hade undersökts av en annan veterinär innan Anders Ekfalk kom först till Johan Högbergs kännedom i augusti 2015.
– Daniel Söderberg avrådde Fred Person att köpa Corky eftersom han fann sådana fel att det inte fanns någon anledning att gå vidare med ytterligare undersökningar, konstaterar Deckeman.
Anders Ekfalks ombud Jesper Arvenberg anser det vara märkligt, att Corkys ägare inte använder sig av det veterinärintyg som Daniel Söderberg utfärdade den 30 maj 2014, utan istället nöjer sig med de minnesanteckingar som Söderberg skrev ner den 27 augusti 2015.
– Det är ju väldigt tydligt att Daniel Söderbergs veterinärintyg inte är något utdömande av hästen utan att vissa observationer gjorts av Corky och då bland annat gällande testiklarna. Daniel Söderberg nämnde också en viktig sak och det var att hästen hade hostat vid undersökningstillfället. Enligt hans uppfattning kunde det vara en indikation på att hästen hade en infektion i kroppen och det kan bero på att Corky reagerade som han gjorde på böjprovet, säger Arvenberg.
Inget fel på hästen
Jesper Arvenberg var också tydligt i sin argumentation att det inte kunde varit något större fel på Corky eftersom han startade den 11 juni, alltså elva dagar efter Daniel Söderbergs undersökningstillfälle.
– Corky hade inte blivit behandlad mellan undersökningen och start enligt hästens skötare och det är inte heller möjligt att starta hästen eftersom det är 14 dagars karenstid i Sverige vid den här typen av behandlingar.
Lars Deckeman hävdar att Corky under lång tid sannerligen utsatts för mycket allvarligt lidande.
– Under den tid Corky tävlat har han i stigande grad fått bekymmer av sina fysiska fel och framför allt har testiklarna legat i ett läge som måste smärtat oerhört och som så småningon blivit blodfyllda och inflammerade. Det är mycket beklagligt, säger Deckeman.
”Missnöjda över resultatet”
Jesper Arvenberg köpte inte det resonemanget under sin slutpläddering.
– I själva verket är det nog så att Stall Corkad är missnöjda över Corkys resultat på tävlingsbanan. Om man tittar på de starter som Corky gjort så har han inte galopperat eller fått startförbud och det har inte funnits något som inverkat på hans rörelsemönster eller någon som haft synpunkter på det. Det finns helt enkelt inget som tyder på att hästen haft allvarliga fel, säger Jesper Arvenberg.
Senare – i februari 2015 – kastrerades Corky efter det under hösten hade konstaterats att Corky led av ”tjockt blod”, så kallat överträningssymptom.
– Beslutet att kastrera hästen var ägarnas och ingen annans och därför kan man fråga sig vilken skada de har lidit? Varje dålig start som en häst gör är att jämföras med en nedgång på börsen och dödsstöten kom i slutet av 2014. Sedan var det som sagt Corkys ägare som beslutade att kastrera. Inte Anders Ekfalk, säger Jesper Arvenberg.
Lars Deckeman framhöll också vid sin slutpläddering att Erik Adielsson och Stig H Johansson erhållit provision från Jimmy Takter och att summan var på 25.000 dollar och fördelat på tre personer.
– Det kom som en överraskning för mig, sade Stig H Johansson när han vittnade.
Både Erik Adielsson och Stig H Johansson har, enligt egen utsago, betalat tillbaka 8.300 dollar till Jimmy Takter.
– När Jimmy Takter ingick en förlikning med Corkys ägare betalade vi tillbaka vår provision till honom. Situationen var jobbig, förklarade Erik Adielsson i vittnesbåset.
– Omständigheten att Erik Adielsson och Stig H Johansson mottagit provision av säljaren säger de inte inverkat på deras intressekonflikt mellan köpare och säljare. Man kan fråga sig av vilket skäl båda två betalat tillbaka provisionen som de fått från Takter?
– Naturligtvis har den omständigheten att Takter betalat dem provisionerna påverkat förmedlarnas intresse att Corky skulle komma att godkännas vid en besiktning. Dessutom har Jimmy Takter bestämt, och flera gånger upprepat, att han faktiskt i vart fall informerat Erik Adielsson om att Daniel Söderberg tre veckor innan inte godkänt köpet av Corky, deklarerade Lars Deckeman.
”Inget som jag informerats om”
Erik Adielsson å sin sida förklarade att han inte kände till den uppgiften:
– Det är något som jag inte informerats om överhuvudtaget.
Lars Deckeman anser att omständigheterna mellan Anders Ekfalks besiktning och köpet är minst sagt diffusa och motsägelsesfulla.
– Stig H Johansson har fått provision på 70.000-80.000 kronor som hux flux hamnat på hans konto utan han visste varför. Det är inte trovärdigt. Självklart låg det i Johanssons intresse att det inte skulle konstateras några fel hos Corky, vilket skulle innebära rätt till provision, sade Deckeman och fortsatte:
– När Stig H Johansson tillfrågats om de närmare omständigheterna kring det uppdrag han lämnat till Ekfalk har han rakt igenom varit oprecis och svävande. Han hänvisade att Anders Ekfalks undersökningar brukar vara pålitliga. Det har senare framkommit – och styrkts av Stig H Johansson – att det var beställt att Ekfalk skulle göra en fullständig och inte begränsad undersökning. I den ingick att kontrollera hälsotillstånd, könsorgan och testiklar eftersom hästen skulle användas i avel efter avslutade tävlingskarriär. Om Ekfalks undersökning genomförts på ett korrekt sätt hade Anders Arneflod, Johan Högberg och Bo Paulsson aldrig ens övervägt att förvärva Corky.
Tingsrätten meddelar dom i målet den 13 juli klockan 11.00.