Med det sagt så kan det också konstateras att ATG:s resultat första nio månaderna inte räcker för att fylla ”eget kapital”, vad som lekmän kallar ”Hästsportens Fond”, till Pokalåret 2018. Det kommer att behöva lånas pengar från tidigare år.
– Det egna kapitalet har sedan Pokalårsöverenskommelsen 2018 ökat med 100 miljoner kronor. Vi har några månader kvar på det här året, och vi hoppas och räknar med en fortsatt positiv utveckling 2018.
”Närmare att uppfylla”
Hur mycket kommer ATG behöva låna från Hästsportens Fond för att uppfylla Pokalåret?
– Det kommer jag inte svara på. Jag nöjer mig att konstatera att vi är närmare att uppfylla Pokalårsöverenskommelsen än vi varit någon gång tidigare, säger Lotta Nilsson Viitala.
Såväl ATG:s styrelse som Hasse Skarplöth har tidigare bestämt att Hästsportens Fond inte ska understiga 400 miljoner kronor. Just nu finns 587 miljoner i fonden, det saknas alltså 113 för att Pokalåret ska vara finansierat fullt ut.
ATG har övergått och redovisa sina kvartalsrapporter enligt IFRS, ett globalt sätt som gör att det enklare ska gå att jämföra bolag. Till exempel använder alla börsbolag IFRS, något även Svensk Spel gör.
– Att göra den här förändringen är för att vi ska bli mer transparanta inför en licensiserad spelmarknad 2019. Det ger en liten positiv effekt på resultat, men samtidigt speglar det också våra tillgångar bättre, säger Lotta Nilsson Viitala.
Under de nio första månader har ATG slagit omsättningsrekord och den svenska omsättningen uppgick för första gången över tio miljarder, totalomsättningen för ATG är tolv miljarder på nio månader.
Tuffa sista månader
De sista tre månader kommer att bli tuffare. ATG möter siffror från införandet av V86 tillsammans och Top7 som infördes i november respektive oktober förra året.
– Dessutom är det en V75-lördag mindre under det sista kvartalet, vilket kommer påverka, säger Nilsson Viitala.
ATG:s nettokostnader har ökat under de första nio månaderna med 20 miljoner kronor, men i delårsrapporten för Q3 (kvartal 3) syns en tydlig inbromsning. Nettokostnaderna för ATG och Kanal75 har gått ned med 17 miljoner kronor.
Förvisso har en del av dessa med avskrivning att göra, men kostnadsbiten har sänkts med cirka tre miljoner kronor under tredje kvartalet.
– Vi hoppas kunna fortsätta på inslagen linje även under fjärde kvartalet, säger Nilsson Viitala.
Totalt har ATG betalat ut 1.275 miljoner kronor till trav- och galoppsporten under 2017, vilket är en ökning med åtta. Totalt ska ökningen vid årsskiftet vara 15 miljoner enligt ”Pokalårsöverenskommelsen”.
– Det kommer det också att vara, även om det är svårt att pricka på kronan. Inställda tävlingsdagar och mycket andra variabler kan påverka, säger Nilsson-Viitala.
Är det här den kvartalsrapport du är mest stolt över hittills?
– Jag är stolt varje dag jag går till jobbet med många duktiga medarbetare. Självklart är det roligt att kunna presentera de här siffrorna utåt, men även för våra egna medarbetare som gör ett fantastiskt jobb, avslutar Nilsson-Viitala.