Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kommer lastad med V75-seger?

Dopingvåg i Frankrike. Veterinär slipper åtal. Annandagsfinaler på Solvalla. Sveriges näst segerrikaste svenskfödda tvååring finns i Estland. Uppfödarduo hårdsatsar. Slutar som vd efter ett år.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Lucifer Lane gör resan till Solvalla för start i gulddivisionsfinalen på annandagen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Lucifer Lane gör resan till Solvalla för start i gulddivisionsfinalen på annandagen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Fyra franska tränare har fastnat i dopingnät, varav en utan egen förskyllan. Det berättas i den senaste utgåvan av franska travförbundets Bullentin. En av tränarna – Richard-Wilhelm Denechere – klarade sig utan straff sedan det visat sig att den giftiga växten bolmört växt i den hage som Hurricane Run vistats i till vardags.

 • Herbe du Buisson diskvalificerats från en tredjeplats i Prix Maurice Roger (€12.000) i Alencon den 19 september sedan dopingprovet visat förekomst av antiinflammatoriska och smärtlindrande meloxicam. Tränaren Sébastien Rousseua ska betala 2.000 euro i böter.
 • Jessica de Source blev diskad trea i Prix de la Societe du Cheval Francais (€14.000) i Cholet den 26 september sedan dopingprovet visat förekomst av triamcinolonacetonid, som är en glukokortikoid och används för att dämpa immunreaktioner och antiinflammatoriska processer. Tränaren José Antonio Hernandez-Navarro döms till 3.000 euro i böter.
 • Hurricane Run diskvalificerades som tvåa i Prix de l’Auberge des Bastides Hotel Restaurant Traiteur (€12.000) i Miramont-de-Guyenne den 2 oktober. Dopingprovet visade förekomst av atropin och skopolamin, vilket ingår i den giftiga växten bolmört. Tränaren Richard-Wilhelm Denechere kunde påvisa att växten fanns i Hurricane Runs hage och klarar sig från bestraffning.
 • Hawka de Guegue var diskad i Prix Royal Horse – Equigold (€12.000) den 18 oktober i Vire Normandie. Efter loppet togs dopingprov och det innehöll triamcinolonacetonid. Tränaren Stéphane Rochais ska betala 1.500 euro i böter.

***

2 Tobin Kronos fick sin första vinnare i Italien i torsdags. Tvåårige Daddy Buio (u. Roro’ Buio e. Orlando Vici) och Carmine Piscuologio tog hem Premio Braies (€8.800) på Bolognas 800-metersbana och travade 1.18,5a/1.660 meter vid karriärens första triumf.

Tobin Kronos. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Daddy Buios ingår i Tobin Kronos första kull. På svensk mark saknar Tobin Kronos fortfarande en vinnare, men han har en svenskfödd son som vunnit sex lopp, varit tvåa tre gånger och trea vid två tillfällen på elva starter.

Tug of War (u. On Good Terms e. Juliano Star), 1.19,5am/74.305 kr, finns i träning hos Natalia Abdalla i Estland och har i år vunnit det största loppet för tvååringar på hippodromen i Tallinn – Baby Race – med 40.771 kronor i förstapris. Tug of War är uppfödd av Lars Nordlander i Villshärad och ägs av Euro System AB.

Av de svenskfödda tvååringarna har bara i USA tävlande Joviality (e. Chapter Seven), 1.09,7*/$895.341, vunnit fler lopp. I Marcus Melanders regi har det blivit nio segrar och två andraplatser på tolv starter.

***

3Solvalla (start 14.20) dukar traditionsenligt upp till årets sista rikstotofinaler på annandagen och det är god klass på tävlingarna, trots att ett par av loppen inte lockat fulla finalfält. Formtoppade fransosen Ble du Gers (e. Quinoa du Gers) eller Stefan Melanders mångmiljonär Milligan’s School (e. Yankee Glide) är frågan för många i gulddivisionsfinalen.

Sulkysports tipsexpert Emil Persson förordar en annan häst, Lucifer Lane (e. Infinitif): ”Hästen har körts i ledningen tre gånger detta år med två segrar och en andraplats som resultat och nu ser det åter ut att vara bra chans att sjuåringen kan få löpa ut i den positionen”, skriver Emil Persson i stora V75-genomgången.

Här är den stora tipsgenomgången med analyser, ranking av alla hästar, spetsstrider, spikar och systemförslag till V75 på Solvalla.

De fem senaste årens vinnare av annandagens gulddivisionsfinal på Solvalla då?

 • 2016 On Track Piraten (e. Kool du Caux) – Johnny Takter (Hans R Strömberg) – 1.12,4a
 • 2017 Zenit Brick (e. Make It Happen) – Björn Goop (Timo Nurmos) – 1.14,6a
 • 2018 Jairo (e. Love You) – Joakim Lövgren – 1.12,6a
 • 2019 Steeping Spaceboy (e. Dream Vacation) – Stefan Söderkvist (Admir Zukanovic) – 1.12,5a
 • 2020 Very Kronos (e. Ready Cash) – Erik Adielsson (Svante Båth) – 1.11,9a

Här är startlistorna till annandagens tävlingar på Solvalla.

***

Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

4Solvalla avslutar säsongen på annandagen och banans championtitlar ska fastställas. Örjan Kihlström plockar kusktiteln i stor stil för tredje året i rad – och åttonde gången totalt sedan han tog första inteckningen på huvudstadsbanan 2010.

Det är långt upp till de två dominanterna i banans historia. Stig H Johansson toppar med 29 championat före Sören Nordin på 21 titlar. En bit bakom Sören finns storebröderna Gösta och Gunnar som blev champions på Solvalla tio gånger vardera.

Igår satte Umåker punkt för 2021 och Mats E Djuse hade redan säkrat kusktiteln på banan, hans tredje titel för året. Mats tar därmed över den titel lillebror Magnus haft både 2019 och 2020. På tränarsidan blev det jämnare, när Markus Pihlström plockade titeln på 13 segrar.

Svenska banchampions 2021

Bana – Kusk – Segrar

 • Arvika – Paw Mahony, Årjäng – 5
 • Boden – Sandra Eriksson, Boden – 29
 • Bollnäs – Ulf Ohlsson, Solvalla – 31
 • Dannero – Daniel Wäjersten, Bergsåker – 11
 • Eskilstuna – Ulf Ohlsson, Solvalla – 18
 • Hagmyren – Mats E Djuse, Hagmyren – 21
 • Halmstad – Johan Untersteiner, Halmstad – 29
 • Hoting – Micael Melander, Dannero – 6
 • Jägersro – Joakim Lövgren, Jägersro – 32
 • Kalmar – Stefan Persson, Halmstad – 22
 • Lindesberg – Mika Forss, Solvalla – 11
 • Lycksele – Hanna Olofsson, Boden – 3
 • Mantorp – Carl Johan Jepson, Färjestad – 20
 • Oviken – Peter Eriksson, Bollnäs – 5
 • Rättvik – Jörgen Westholm, Romme – 17
 • Skellefteå – Sandra Eriksson, Boden – 16
 • Solänget – Daniel Wäjersten, Bergsåker – 12
 • Tingsryd – Johan Untersteiner, Halmstad – 6
 • Umåker – Mats E Djuse, Hagmyren – 26
 • Vaggeryd – Stefan Persson, Halmstad – 12
 • Visby – Claes Sjöström, Solvalla – 26
 • Åby – Johan Untersteiner, Halmstad – 65
 • Åmål – Stefan Persson, Halmstad – 7
 • Årjäng – Carl Johan Jepson, Färjestad – 12
 • Östersund – Mats E Djuse, Hagmyren – 25

***

5

Galopptränaren Jorge Navarro.

Rebecca Linke är en av veterinärerna som varit inblandade in den stora dopingskandal som FBI avslöjade och som bland annat lett till ett femårigt fängelsestraff för galopptränaren Jorge Navarro, skriver bloodhorse.com.

Hon har stått anklagad för att levererat prestationshöjande droger till travtränaren Nicholas Surick och för att ha skapat falska medicinska och farmaceutiska register för att dölja Suricks aktiviteter, enligt åtalet. Samma gäller en annan travtränare, Christopher Marino.

Linke har varit ”behjälplig” vid utredningen och hon slipper undan åtal, men förbjuds å andra sidan att utöva sitt yrke som veterinär fram till den 18 december 2023 gällande hästar som deltar i totalisatorlöpningar och får inte heller umgås med personer på den veterinärpraktik hon är anställd på i staten New Jersey. Rebecca Linke har också fått reserestriktioner av domstolen under den här perioden.

***

6 Det blev bara ett år på posten för Hippos verkställande direktör Samu Kauhanen. Till finska facktidskriften Hevosurheilu sade han, att han fått ett erbjudande från annat håll som han inte kunde motstå. Däremot ville inte Kauhanen avslöja sitt nya arbete för Hevosurheilu.

Tidigare har Kauhanen varit affärschef för vadslagning på spelbolaget Veikkaus och i slutet av 1990-talet var han travtränare på Vermo. Hans far och bror drev tidigare ett stort stall i hemstaden Ilsalmi. Europaderby-vinnaren Jexpress Dahlia (e. Express Pride), 1.13,6ak*/€286.649, var deras uppfödning och likaså travkungen Santeri Dahlia (e. Teme), 1.20,5ak/€453.873. Jexpress Dahlia var undan Kurt ”Dalia” Hellbergs uppfödning Jane Dalia (e. Shatter Way), 1.18.7ak/41.205 kr, vilken såldes till familjen Kauhanen 1977.

***

7 Hårdsatsande Al Libfeld och Marvin Katz har haft fantastiska framgångar som uppfödare under många år och nu har den kanadensiska duon utökat sin stostock med fem nya treåriga travarston. Samtliga ska betäckas med den nya schlagerhingsten Walner.

Pub Crawl och Andy Miller. Foto: Chris Gooden

Meritmässigt har duon Pub Crawl och Up and Ready gjort bäst ifrån sig. Pub Crawl största seger kom i år i The Crossroads of America ($105.000) och ifjol vann hon en division av Bluegrass Series ($87.000).

Up and Ready, vilken kostade 300.000 dollar som ettåring, har tagit sin största seger i år i finalen i Ontario Sire Stakes Gold (C$225.000).

Namn (stamtavla) – Rekord/dollar – Betäcks med

 • Pub Crawl (e. Bar Hopping-Myth) – 1.09,1/$489.545
 • Up and Ready (e. Kadabra-Glide By) – 1.10,6/$434.168
 • Piper Hanover* (e. Father Patrick-Personal Style) – 1.09,6/$165.389
 • Hello I Love You (e. Trixton-Flirtin Miss) – 1.10,3/$111.737
 • The Ice Countess** (e. Muscle Hill-The Ice Queen) – 1.11,7/$2.500

Fotnot: *delägs i partnerskap med Brittany Farms. **Hatfield Stables, Daniel Plouffe och Brad Grant.