Fokustema
Kallblod
Läs senare

Räknar olika i statistiken

616 betäcka kallblodsston i Sverige och 536 ston i Norge har Svensk Travsport rapporterat.
Det är inte hela sanningen.
Glappet mellan de två länderna är betydligt mindre – på grund av en del svenska ston räknas dubbelt.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

För första gången i modern tid betäcktes 2021 fler kallblodsston i Sverige än i Norge och efter att Norge tagit tillbaka kommandot året efter var det ifjol – med bred marginal – åter Sverige i topp vad gäller antalet betäckningar: 616 mot 536 enligt travförbundens siffror.

Men hur väl stämmer dessa siffror?

Norska Trav- og Galopp-Nytt tar upp det, och sättet att räkna fram betäckningssiffrorna, idag. Den stora skillnaden mellan Sverige och Norge är att norrmännen räknar antalet betäckta ston, medan Sverige räknar in dubbelbetäckningar, alltså betäckningar där ett sto provats hos två olika hingstar. Detta aktualiserades i samband med den digitala informationsträffen om ”Avelschansen” i tisdags.

”Vi hade ingen aning”

Enligt TGN uppgår antalet dubbelbetäckningar i Sverige till 65 ston och dessa räknas alltså in två gånger i ST:s statistik.
– Vi har alltid rapporterat betäckningar på det här sättet. Det skedde redan före min tid. Det är självklart att vi inkluderar dubbelbetäckningar. Vi hade ingen aning om hur det här rapporterades i Norge, men nu vet vi. Det är olyckligt. Vi måste jämföra samma saker och nu ska vi räkna ut siffror så att vi får betäckta ston för båda länderna i statistiken, säger ST:s avelschef Christina Olsson till TGN.

Det norska travförbundet DNT:s avelsrådgivare Tone Blindheim blev minst sagt förvånad när det visade sig hur Sverige räknar betäckningar.
– När rubriken för statistiken är ”betäckta kallblodsston” så måste man utgå från att det är som det står. Jag blir brydd över att Christina Olsson inte känner till vilka siffror som presenteras från DNT. Jag har preciserat att vi absolut inte ska visa dubbelbetäckningar för det skapar bara förvirring, så man kan undra hur någon under alla dessa år inte trott att dubbelbetäckningar skulle vara fel, säger Tone Blindheim till TGN.

På varmblodssidan räknar ST på samma sätt när det gäller betäckta ston, alltså med dubbelbetäckningar i statistiken. Exempelvis Danmark å sin sida räknar precis som Norge, det vill säga att ett betäckt sto räknas bara en gång även om stoet provats med fler än en avelshingst.

Fakta

Betäckningssiffror

ST:s redovisning av betäckta kallblodsston:
År – Sverige – Norge (differens utgångspunkt Sverige)

  • 2023 – 616 – 536 (+80)
  • 2022 – 636 – 651 (-15)
  • 2021 – 681 – 647 (+34)
  • 2020 – 652 – 798 (-146)
  • 2019 – 630 – 774 (-144)