Jan Törnqvist är till vardags måldomare på Gävletravet och Hagmyren och han tar uppehåll även från dömandet där ett tag, alltså inte enbart från rollen som riksdomare.
– Jag har ett civilt jobb också och efter att ha dömt nio V75-omgångar på en och en halv månad har det börjat kännas slitigt med att vara riksdomare också. Så kom dessutom de här två överklagandena från Derbyhelgen som gick igenom. Då bestämde jag mig för att ta en paus. Det känns inte alls bra att överdomstolen inom ett år tagit bort tre avstängningar för oreglementsenlig drivning i storlopp, Jorma Kontios bakom Villiam i Kriteriet förra året och nu Björn Goop med Chianti och Adrian Kolgjini bakom Speedy Face i Derbyt. Då måste vi ställa oss frågan om vi som dömer ute på banorna har fel nivå, och om de filmer som finns från loppen som hjälp för oss duger, säger Jan Törnqvist.
Då måste vi ställa oss frågan om vi som dömer ute på banorna har fel nivå
Att det i de här fallen handlat om hur drivningar bedöms gör det hela än allvarligare, tycker Jan Törnqvist.
– Ja, för det är ju en djurskyddsfråga. Petar ST:s Överdomstol i hur vi i måldomartornen bedriver djurskyddsarbetet och har en strikt juridisk attityd – alltså att syns det inte tillräckligt tydligt på filmerna så ”har det inte hänt” – blir det här svårt att hantera, säger Jan Törnqvist som idag fredag haft ett långt samtal med överdomstolens ordförande Olle Sohlberg.
– Ja. Jag vill inte kommentera vad vi pratade om och hur han motiverade deras ställningstaganden mer än att jag betonade för honom att jag är bekymrad över att det nu uppstått en situation där måldomarna får svårare att döma för oreglementsenliga drivningar.
jag är bekymrad över att det nu uppstått en situation där måldomarna får svårare att döma för oreglementsenliga drivningar
Beslutet gällande Adrian Kolgjini har publicerats på travsport.se (det kan läsas här) medan Överdomstolens motiveringar till friandet av Björn Goop ännu inte är skrivna/publicerade.
Jan, i Adrian-domen står det att du var tveksam till om han skulle dömas för oreglementsenlig drivning?
– Det stämmer inte, och det irriterar mig att det skrivits så i beslutet. Det jag ville säkerställa innan vi dömde var att filmerna stödde att Adrian ”slog dubbelslag” i början av upploppet, och var ”uppe över axelhöjd” en bit längre fram. Efter att ha tittat om på filmerna några gånger var vi i nämnden eniga om att det Adrian gjorde var brott mot drivningsreglerna, säger han.
Överdomstolen fann dock: ”Vad avser filmerna från loppet ger måldomarnämndens övervakningsfilm ingen ledning och filmen från Kanal 75 är enligt överdomstolens uppfattning otydlig beträffande de moment som nu är av betydelse. Filmen ger inte entydigt stöd till måldomarnämndens bedömning.”
I Björn Goops fall dömdes han för oreglementsenlig drivning för att ”ha drivit för mycket på för kort sträcka”. Hästen ska ges chansen att svara på varje maning innan kusken får ge nästa maning och det var det som måldomarna slog ner på gällande Chianti.
– Vi var enhälliga om att det var för mycket, och även i det fallet tyckte vi att filmerna från loppet gav oss stöd för det, säger Jan Törnqvist.
Något som nu skapar problem för Svensk Travsport är att den typen av drivningsförseelser, det kan kallas ”normalbrott”, Kolgjini och Goop dömdes för att ha begått i Derbyt, inte är överklagningsbara när de inträffar i vanliga lopp. Påföljderna blir endast överklagningsbara i storlopp eftersom böterna sätts utfrån loppets prissumma. I Derbyts fall var bötesbeloppen 40.000 kronor. Gränsen för överklagande går vid 3.000 kronor.
Om Björn och Adrian gjort exakt de här drivningarna i ett ”vanligt lopp” hade de inte varit överklagningsbara. Alltså skickar Överdomstolens beslut upp ett stort frågetecken över om måldomarnämndernas sätt att bedöma drivningar är hållbart; när två ”drivningsförseelser bedömda och hanterade enligt mallarna” gick till överprövning och inte höll där.
– Vi dömer storloppen efter samma reglemente och mallar som gäller i vanliga lopp. Så när de här typerna av drivningsförseelser överprövats och fallit i överdomstolen…ja då blir det jobbigt att vara måldomare, säger Jan Törnqvist.