Genom stenhårt arbete, ett gott humör och ett stort hjärta för hästen har han blivit en av Europas främsta tränare. Han gav sig själv tre år att lyckas i Sverige och efter 28 år är han fortfarande kvar. Totalt har det blivit 2.702 segrar, 345 miljoner inkört och otroliga 35 Grupp I-segrar. Hans plats i Hall of Fame känns självklar.
– Det är overkligt och något jag aldrig trodde var möjligt för en man som startade upp som ”svarttränare” i Norge i början av 1980-talet, säger huvudpersonen själv.
Roger Walmann
Född: 12 april 1953
Meriter: världsrekord, VM, Elitloppet och nästan 3.000 segrar
Större segrar: VM, Axel Jensens Minneslopp, Ulf Thoresens Minneslopp, S:t Michel-Ajo, Grosser Preis von Deutschland (2 gånger), Invitation Trot (iMontreal), Allerage Farms Open Trot (2), Svenskt Trav-Oaks (5), Svenskt Travderby, Derbystoet, Kungapokalen, Drottning Silvias Pokal (3), Stochampionatet (3), Sundsvall Open Trot, Elitloppet, flera E3- och Breeders’ Crown-finaler i Sverige.
För det är som Roger Walmann själv säger, att det är en lång ävetyrsresa som han varit på. Från starten som tolvåring i Porsgrunn, inte så långtifrån Klosterskogens travbana. Där lärde han sig och träna och köra häst, säger Johannes Kvaase Realfsen.
– Jag trivdes inte i skolan, men det gjorde jag med hästarna och så har det alltid varit. Det är hästen som hela tiden varit min drivkraft. Inte pengarna. Det är förstås bra att ha, men ingen motivationsfaktor.
Sköt fart på 1980-talet
Travkarriären inleddes i liten skala och sköt fart under 1980-talet och efter att Ulf Thoresen, fyrfaldig världsmästare och första norrman att väljas in i Hall of Fame, började köra för Roger Walmann.
– Ulf betydde otroligt mycket för mig. Utan hans kuskfärdigheter och namn hade det inte varit möjligt för mig att skapa mig en karriär i en tuff bransch, varken i Norge eller Sverige.
Tillsammans med Ulf Thoresen tog han det – som han anser – som karriärens mest betydelsefulla seger; världsmästerskapet på Roosevelt Raceway i New York med femårige Habib efter en kuskuppvisning i ultraklass.
– Samarbetet med Ulf kulminerade i VM. Det är den segern som gett mig störst uppmärksamhet i media och som fick fart på min karriär i Norge.
God hand med hästar
Inga träd växer till himlen och det fick Walmann erfara genom två konkurser.
– Jag har god hand med hästar, men inte med ekonomi. Hästägarna betalade inte räkningarna och så blev det tomt i kassan.
Efter 190 tränarsegrar, 23 som kusk och fem miljoner inkört gjorde Roger Walmann omstart och började en ny karriär, en karriär som ingen kunde förutspå, inkluderat han själv.
– Meadowbranch Ewing vant Kronprins Haakons lopp i Drammen och blev inbjuden till ett storloppet i Eskilstuna. Jag pratade med Sundbyholmtravets ledning och sportchefen gav mig ett erbjudande om ett stall och licens vid banan. Den 1 oktober 1991 lämnade jag Norge med fyra hästar på bilen. Jag använde Ulfs namn så mycket som jag kunde. Svensk Travsport använde sig av ett tränardebiteringssystem och jag fick tag i en person som skötte ekonomin och jag kunde ägna mig åt det jag var duktig på…att träna häst.
Vände med Handbag och Impossant Sund
Någon flygande start blev det inte i Sverige, men sakta och säkert fick Roger Walmann fotfäste i svensk travsport. Vändningen kom med Imposant Sund och Handbag 1995.
– Förr var jag mest känd för att förbättra äldre travare, men nu fick jag toppstammade unghästar att jobba med.
Resten är historia. Per den 29 mars 2019 har Roger Walmanns hästar tagit 2.702 segrar, vunnit 35 Grupp I-lopp och sprungit in över 345 miljoner. Lägger vi till talen från Norge också är Walmann uppe i 2.892 vinster och 350 miljoner.
Största stjärnan
Listan över storloppsvinnare är lång; Habib, Imposant Sund, Handbag, Glory and Gold, Alexia Ås, Colombian Necktie, Nursery Rhyme, Dust all Over, Conrads Epilog, Calamara Donna, Tamla Celeber, Stepping Space, D.One, Pojke Kronos, Noble Knight, Magic Tonight, Heavy Sound, Exodus Hanover, Spoil Me, Dibaba och den största stjärnan av dem alla – Giant Diablo. Hon var absolut världsrekordhållare med 1.08,5ak, 28 segrar och 13,2 miljoner intjänat.
– Giant Diablo är den bästa jag tränat. Inget tvivel om den saken. Hon kunde allt och vann det mesta. I det stora hela har jag haft turen att vinna de stora loppen vid rätt tidpunkter. Hästarna har räddat mig hela tiden. Det här är, ja…ett tufft yrke. Den som säger något annat ljuger.
Konkurrensen är enorm och vi tränare lever under ständig press. Jag har haft tur, men hade aldrig klarat det på egen hand. Själv ser jag mig som en lagledare och som fått möjlighet att göra det enda som jag kan, nämligen att träna häst.
Ett kapitel kvarstår för 66-åringen…
– Jag hoppas kunna fortsätta och träna häst till jag blir 70 år och så är det ett lopp som jag gärna skulle vilja vinna och det är Svenskt Travkriterium.
Invalda i Hall of Fame
År, Namn
2007: Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008: Stig H Johansson, Steggbest
2009: Big Noon, Karsten Buer
2010: Bulwark, Rex Rodney
2011: Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012: Uno Swed, Frances Bulwark, Gunnar Eggen
2013: Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander
2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström
2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop
2017: Steinlager, Åke Svanstedt, Stefan Hultman
2018: Elding, Viking Kronos, Torbjörn Jansson
2019: Jorma Kontio, Roger Walmann, Scarlet Knight, Jimmy Takter
Fotnot: Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).