Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Golfproffset plockade fram E3-finalist

Golfproffset som blev matbordsbyggare, vi litar på Kihlström, dags att söka Jim Fricks stipendium och Gocciadoros svenska storköp debuterar i amatörlopp.
Här är ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Red Lady Express och Christian Persson. Adam Ström/Stalltz.se
Red Lady Express och Christian Persson. Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Semestertider, lättnader i coronarestiktioner och chans att besöka trav på plats. Juli är här och det genom en rivstart med lördagens två E3-finaler kryddat med rikstotofinaler på Färjestad.

Svante Båth plockade fem av 24 finalplatser när hans hästar firade framgångar i uttagningsloppet i Eskilstuna för knappt två veckor sedan och med 14 E3-titlar på meritlistan – Lutfi Kolgjini och Roger Walmann delar andraplatsen med åtta tränarsegrar vardera – har han dukat för att rycka i toppen.

Men det finns utmanare…som B-tränaren Christian Persson med licens på Åby med sin ögonsten och försöksvinnare Red Lady Express (e. Readly Express). Christian kan bli historisk eftersom ingen B-tränare/amatör har vunnit E3-final som tränare på stosidan.

– Hon har chans; det kan jag lova. Tänk att få plocka de här gubbarna, det vore något, berättar det forna golfproffset och numera matbordstillverkaren Christian Persson i Sulkysports långa helgintervju.

Läs hela intervjun med Christian här!

***

2E3-finalerna är riktigt öppna och vi väljer faktiskt att helgardera stoklassen. Det skriver Sulkysports Emil Persson i den stora V75-omgången inför Färjestad tävlingar i eftermiddag. Han lutar sig istället mot ett rutinerat kort när det gäller singelstrecken. Örjan Kihlström kör båda spikförslagen. Ena hästen kör han för första gången och den andra…

– Born Unicorn har gått bra hela tiden, men senast var han bättre än någonsin. Jag hoppas att han är lika bra nu och då ska han vara långt framme. Hästen är ingen startraket, men kliver förhoppningsvis iväg okej och sedan får vi lösa det därifrån, sade Örjan till V65 Direkt.

Strukna hästar, V75-1: 8 Swagger. V75-3: 9 Hachiko de Veluwe.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång till V75 på Färjestad!

Här går det att köpa andelar i Sulkysports system till V75!

***

Jim Frick efter ha vunnit fem lopp på Solvalla 2005. Foto Stefan Melander/stalltz.se

3Den 25 juli förra året avled Jim Frick, 68 år gammal. Efter hans bortgång instiftades en stiftelse för ungdomar i travsporten och nu är det dags att söka årets stipendium. 30.000 kronor – eller 15.000 kronor vardera om två stipendiater utses – är det på och travungdomar som är födda 2001 eller senare får söka.

Jim Fricks fru Åsa, parets barn och representanter för Svensk Travsport och Siljans Travsällskap utser stipendiaten och det delas ut vid en ceremoni i samband med Rättviks V75-tävlingar den 7 augusti.

Sista ansökningsdag till stipendiet är den 20 juli.

***

4Färjestad (första start 14.45) spelar förstås huvudfiolen denna travlördag i Sverige, men ytterligare två banor ackompanjerar på avstånd.

Oviken (start 14.00) har säsongens andra av tre tävlingsdagar och fokus riktas mot utslagningsloppet för kallblod. Tre försök i olika klasser ska plocka fram fyra finalister i varje och 40.000 kronor väntar vinnaren i finalen där hästarna som gått vidare från försöken placeras på tre volter.

Robert Skoglund kör egentränat i två av försöken och både Sundbo Komet (e. Sundbo Kravall) och Ängsbalder (e. Spikeld) har kunnande att slåss om slutsegern.

Lördagskvällen avrundas i Vaggeryd (start 18.30) med kusk- och ryttarmatchen Dubbelkampen, där tolv inbjudna möts både i sadel och sulky. Tova Bengtsson har vunnit kampen tre år i rad och plockade förra året hem vandringspriset för gott, så nu är ett nytt pris upprättat och Tova Bengtsson finns förstås med i startlistorna igen. Tråkigt nog får bara tio av tolv deltagare vara med i montéloppet – så få hästar anmäldes nämligen till loppet.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

5Idag är det dags för svenskfödde Global Trustworthy (e. Muscle Hill) att göra debut på italiensk mark. Tidigare i år köptes hästen av hästägare hos Alessandro Gocciadoro och comebackuppgiften som valts ut är ett amatörlopp på La Maura-banan i Milano, där Global Trustworthy kommer att köras av Filippo Monti.

På La Maura körs även Grupp I-loppet Gran Premio Nazionale (€154.000) för treåringar och i Premio Emilia (€12.100) för treåriga ston sänder Gocciadoro ut Cash Bank Bigi (e. The Bank), som vann Treåringseliten för ston på Solvalla under Elitloppsdagen.

Startlista Gran Premio Nazionale (€154.000)

2.250 meter, autostart.

 1. Corazon Bar (e. Oropuro Bar) – Pietro Gubellini
 2. Cris Mail (e. Varenne) – Giampaolo Minnucci
 3. Caramel Club (e. The Bank) – Alessandro Gocciadoro
 4. Capital Mail (e. Nad Al Sheba) – Mario Minopoli Jr.
 5. Charmant de Zack (e. Vivid Wise As) – Marco Smorgon
 6. Callmethebreeze (e. Trixton) – Andrea Guzzinati
 7. Chuky Roc (e. Nad Al Sheba) – Filippo Rocca
 8. Canto dei Venti (e. Mago d’Amore) – Antonio di Nardo
 9. Cagliostro Ferm (e. The Bank) – Gaetano di Nardo
 10. Classic Gar (e. Vivid Wise As) – Vincenzo Luongo
 11. Candy Bar (e. Love You) – Vincenzo Piscuoglio Dell’Annunziata
 12. Colosseuss (e. Raja Mirchi) – Roberto Vecchione
 13. Chloe Bar (e. Love You) – Santo Mollo
 14. Carlomagno d’Esi (e. Love You) – Andrea Farolfi

***

Vagabond Bi och Ulf Ohlsson vann Walter Lundbergs Memorial. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

6Det är svensktätt så det förslår i dagens High Five-lopp på Enghien. Fyra av deltagarna är svenskfödda och det finns ytterligare en svensktränad häst med i loppet då Fredrik Wallin sänder ut Vagabond Bi (e. Varenne) till start.

Sjuåringen gör sin andra start på fransk mark och det sker i Prix du Roussillon (€51.000) över 2.150 meter autostart vilket även lockat Jarmo Niskanens Olle Rols (e. Ready Cash), Jean Michel Bazires Tjacko Zaz (e. Crazed), Anders Lindqvists Havbergs Knight (e. Scarlet Knight) och Jean Philippe Darondels Staro Italy (e. Make It Happen).

Ytterligare ett EU-lopp körs på Enghien och då handlar det om Prix de l’Observatoire (€50.000) för fem- och sexåringar. Tomas Malmqvists Eric the Eel (e. Muscle Hill) jagar sin andra raka seger på fransk mark möter bland annat Jeroen Engwerdas svenskfödde sexåring Velten Versailles (e. Prodigious).

Fredrik Wallin starta därtill Euskara (e. Texas Charm) i Prix de Neuilly-Levallois (€42.000) och Jörgen Westholms Hittlite (e. Bird Parker) finns med i inledningsloppet Prix de la Place des Alpes (€29.000).

Även Vire arrangerar premiumtävlingar och där startar Jarmo Niskanen Ecurie Skyttens Filippa (e. The Best Madrik) i Prix Blc Assistance-Vire-Normandie (€19.000).

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Enghien.

***

Ulf Ohlsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

7Slutligen, halvårsskiftet har passerat och Sulkysport presenterade tidigare i veckan de framgångsrikaste avelshingstarna, både bland varmblod och kallblod. Hur har det då gått för de tvåbenta? Här är några topplistor för första halvåret 2021!

Segerrikaste kuskar

 1. Ulf Ohlsson – 1.117 st: 172–142–99 – 15,4%
 2. Örjan Kihlström – 519 st: 109–84–49 – 20,6 %
 3. Magnus A Djuse – 690 st: 105–79–71 – 15,2%
 4. Mats E Djuse – 794 st: 101–76–86 – 12,7%
 5. Rikard N Skoglund – 783 st: 97–81–80 – 12,4%
  Gäller starter på svensk mark

Vinstrikaste tränare

 1. Robert Bergh – 14.296.704 kr
 2. Daniel Redén – 11.947.000 kr
 3. Timo Nurmos – 10.639.762 kr
 4. Jörgen Westholm – 9.359.035 kr
 5. Björn Goop – 9.245.973 kr
  Starter på svenska och utländska banor

Vinstrikaste kallblodstränare

 1. Jan-Olov Persson – 4.598.400 kr
 2. Öystein Tjomsland – 2.217.002 kr
 3. Fredrik Fransson – 1.658.440 kr
 4. Jörgen Westholm – 882.300 kr
 5. Robert Skoglund – 762.800 kr
  Starter på svenska och utländska banor
Fokustema
Solänget
Läs senare

Borups Victory i BC-debut

Näst sista försöksomgången i Breeders Crown för tre- och fyraåringar hålls på tisdag på Solänget och det är gott om gästhästar som åker till Örnsköldsvik för att tävla om platser i semifinalerna på Solvalla den 24 oktober.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh startar bland annat sina två toppfyraåringar Fifty Cent Piece och Rome Pays Off. Den förstnämnde möter bland annat Derbyfinalisterna Henry Flyer Sisu och Readly Lavec, medan Fifty Cent Piece ställs mot två finalister i Derbystoet, Hoboken Am och Sayonara.

En intressant debut gör också treårige Borups Victory för sin nya tränare Svante Båth.

I fredags körde Svante Båth 1.15,5/1.600 meter i ett jobb inne på Solvalla, rapporteras det på stallets hemsida.

Här alla startlistorna till Solängets Breeders Crown-tävlingar på tisdag.

Fokustema
Italien
Läs senare

Åttonde tränaren för Cokstile

Elitloppsvinnaren Cokstile byter adress. Igen!
Erik Bondo blir hans åttonde tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trav-og Galopp-Nytt i Norge berättar idag att fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile lämnar Vincenzo Gallo och skriver om alla tränarbyten som gjorts sedan hästen köptes på Klasselöpsauktionen på Bjerke som ettåring.

Dansken Erik Bondo, som varit verksam i Italien sedan 1990-talet, tar över träningen och siktet är inställt på Gran Premio della Lotteria i Neapel den 3 oktober. Bondo har inte bara fått Cokstile i träning från ägaren Renato Santese, utan också en annan Elitloppsdeltagare, Cheif Orlando.

Fokustema
Victor Gio
Läs senare

Första segrande avkomman

Peter Haughton Memorial-tvåan Victor Gio har redan haft segrande avkommor i sin första kull i Holland och hemlandet Italien, men igår fick han sin första svenskfödda vinnande tvååring.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I Skellefteå vann Petri Salmela-tränade Quantity of Time (e. Victor Gio-Quite A Yankee) för Ulf Ohlsson på 1.17,5/1.660 meter i Ung i Norr och kunde kvittera ut 25.000 kronor.

Victor Gio (e. Ready Cash-Ilaria Jet), 1.09,0ak/1.447.550 kr, har 24 hästar i sin första svenskfödda kull och Quantity of Time är hans enda startande avkomma.