ASVT:s ordförande Ingemar Alin belyste att frågan är så oerhört svår att styrelsen inte kunnat enas om ett förslag innan stämman. Men innan omröstningen skulle ske – och efter att mötet ajournerats med 20 minuter – kom ett förslag från styrelsen, vilket dock röstades ner med klar majoritet.
Istället fanns det två förslag på bordet och med röstsiffrorna 55-21 vann den grupp som kallade sig ”svenskfött”. Stämman beslutade att jobba vidare med tre punkter från gruppen ”svenskfött”, men även förslag från John Bootsman (4) respektive Johan Björnsson (5):
1 För att utlandsfödd häst ska klassas som svenskfödd, med fullständiga starträttigheter och rätt till uppfödarpremier, ska fölet födas i länder inom UET och transporteras tillsammans med stoet innan 31 december dess födelseår. Transporteras det före 6 månaders ålder behöver fölet ej vara chippat i födelselandet, men är det äldre än 6 månader krävs det att det är chippat och att ett tillfälligt hästpass medföljer fölet. Detta förutsätter att Svensk Travsport omedelbart återkallar sina “utökade geografiska områden”. Uppfödning av svenska travhästar utanför UET får ej förekomma.
Fölen ska sedan tillbringa minst 6 månader i Sverige innan dess att de passerat en ålder om 18 månader. Eftersom alla hästar som passerar en gräns inom EU ska vara registrerad på det Traces är det dessutom möjligt att kontrollera relativt enkelt. Om en häst inte uppfyller detta krav ska hästen jämstaällas med en häst med “begränsad starträttighet” på samma vis som att den vore fallen efter en fadershingst som vid betäckningstillfället ej var avelsvärderad. Det innebär att hästen ej får starta i Svensk Uppfödningslöpning, Svenskt Trav-Kriterium, Svenskt Trav-Oaks, Stochampionatet, Svenskt Travderby, Derbystoet och Svensk Travsports Unghästserie
***
2 Regelbundna stickprover avseende doping och otillåten medicinering enligt svensk lag ska årligen genomföras, förslagsvis på åtminstone fem procent av den totala kullen under perioden 1 november till 30 april.
***
3 Uppfödarpremier på starter gjorda utomlands, upp till en miljon kronor intjänat, ska återinföras på lopp inom Grupp I-III samt alla starter gjorda i Norden. Eftersom dessa starter måste anses meriterande för det svenska avelsarbetet så är grupp I-III självskrivna, men även de starter som sker i de nordiska länderna hävdar vi är meriterande då de loppen sker på ett liknande sätt, med liknande reglemente, djurskyddsregler och klimat som de svenska.
***
4 Öronmärka ett visst antal lopp för hästar som är producerade (med svenskregistrerad moder) i Sverige. Inför svenska sire stakes då det gynnar dem som har betäckt sina ston i Sverige.
***
5 Att styrelsen ska verka för att oavsett var de svenskregistrerade stona betäcks ska de begränsas till 150 stycken svenskregistrerade föl per fadershingst.
***
Innan mötet kunde ASVT:s generalsekreterare Sara Lennartsson berätta att det inte är förenligt med EU-rätten att ställa krav vad hästen ska födas och var uppstallad för att registreras som svenskfödd med anledning av den starka rätten till fri rörlighet inom union.
– Efter det har det gjorts två granskningar av granskningen och där kom man fram till att det inte fanns några hållabara motiv för att kräva att hästen ska vara född, uppvuxen och uppstallad i Sverige, men samtidigt är inte frågan prövad i EU-rätten, konstaterade Sara Lennartsson.