Fokustema
Oaks Norge
Läs senare

Salmelas toppsto reste sig

Galopp ut på slutvarvet i ledning och småslagen i sista sväng.
Ändå visade sig Petri Salmela-tränade Lilium Sisu bara vara bäst i norskt Oaks på Momarken tillsammans med Mika Forss.
– Hon vill bara vara först, sade Mika.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Petri Salmela-tränade Lilium Sisu och Mika Forss vann norska Oaks trots galopp ut på slutrundan. Skärmbild ATG Live
Petri Salmela-tränade Lilium Sisu och Mika Forss vann norska Oaks trots galopp ut på slutrundan. Skärmbild ATG Live
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Petri Salmela tränar den norska treåringskullens bästa sto. Lilium Sisu (e. Face Time Bourbon) slutade tvåa i Prinsesse Märtha Louises Pokallopp för ston bakom Skylight (e. Readly Express) och plockade sedan hem Stokriteriet på Bjerke på löpningsrekord.

Idag tog hon hem årets sista storlopp för treåringarna i Norge när hon vann Oaks på Momarken med 300.000 kronor i förstapris.

Men det var inte utan dramatik, även om det såg ut att gå om en dans. Lilium Sisu blixtstartade till ledningen och även om klockan visade 1.10,5 första halvvarvet var allt upplagt för Salmelas sto och Mika Forss, som varvade på 1,13,9.

Men ut på slutrundan tappade hon plötsligt stilen, det blev galopp och tydliga aktionsproblem.
– Jag blev mycket orolig. Det är mjukt och löst i den svängen och hon tappade fästet totalt, men när hon fick häst på utsidan tog hon tag igen och det blev lätt till slut, sade Mika Forss.

Petri Salmela. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ja, segern blev säker, men Skylight utmanade rejält på sista bortre långsidan och genom slutsvängen, där hon såg ut att skaffa sig ett övertag, men på upploppet var Lilium Sisu den starkaste.
– Hon har rätt tävlingsinstinkt och vill bara vara först. Sedan har hon blivit bättre från start, men hennes bästa sida är styrkan, sade Mika Forss.

Lilium Sisu har har gjort elva starter(4-3-0)  i år och det kan bli fler.
– Ja, det kan bli start i Breeders Crown, men hon har inte kvalat dit och måste i så fall komma med på seedning och prispengarna, så det här kan ha varit årets sista start, sade Mika Forss.

Dundermödernet bakom vinnaren

Ostartade mamman Hey Gorgeous (e. Cantab Hall) – kvalade på 1.19,7 i USA – är en riktig pärla i avelsboxen och har åtta norskregistrerade avkommor.

Bland dessa finns:

  • Dixi Sisu (e. Ready Cash), 1.11,7ak/1.498.551 kr, tävlade för Per Nordström och vann tio lopp på 23 starter. Hon utmärkte sig som tvååring med vinster i Svampen, Bjerkebanans Uppfödningslopp och Menhammar Stuteris Tvååringspris.
  • Just Perfect Sisu (e. Brillantissime), 1.10,4ak/1.119.955 kr, vann norska sprintermästaren Jarlsberg Grand Prix förra sommaren och slutade tvåa i Norskt Travderby bakom Born In Bergen (e. Born In the U.S.A.) i regi Jägersros Preben Sövik.
  • Caviar Sisu (e. S.J.’s Caviar), 1.11,5ak/856.901 kr, vann Menhammars Stora Tvååringspris och kvalade in till båd Norskt Oaks och Stoderbyt i regi först Patrik Karlsson och sedan Björn Goop.
  • Exquisite Sisu (e. S.J.’s Caviar), 1.12,1ak/534.059 kr, var tvåa i Hans Petter Tholfsens Minneslopp.

Hey Gorgeous senaste avkommor är en tvåårig och en ettårig hingst med Bold Eagle som pappa. I år fick hon ett hingstföl efter Ideal du Pommeau.

Hennes gener har också gått vidare på bästa sätt. Dottern Dixi Sisu är till exempel mamma till Timo Nurmos-tränade Kojak Sisu (e. Muscle Mass), 1.12,2k*/738.500 kr, som tangerade världsrekord när han vann Big Noon-pokalen i augusti förra året som treåring på 1.12,2/1.640 meter voltstart på Solvalla.

Själv är Hey Gorgeous undan Stunning Lindsey (e. Malabar Man), vilken ägs av Staffan ”Staro” Nilsson och hon lämnade världsrekordhållaren Sevruga (e. S.J.’s Caviar), 1.08,6/$12.17.021, på andra sidan Atlanten innan hon hamnade i Sverige.
Här har hon lyckats allra bäst med duon Staro Miami (e. S.J.’s Caviar), 1.10,2ak/5.069.719 kr, och Staro On the Rocks (e. Conway Hall), 1.11,2ak*/653.398 kr.
Staro Miami vann divisioner av Margaretas Tidiga Unghästserie både som tre- och fyraåring. Nämnas kan också andraplatserna i finalerna i Breeders Crown, Korta E3 och Svenskt Trav-Oaks plus tredjepriset i BC-finalen som treåring.

I år har Stunning Lindseys ettåring Staro Thunder Road (e. Readly Express) sålts på Elitauktionen för 500.000 kronor och hon har också hunnit bli mor till en dotter efter S.J.’s Caviar.