Fokustema
Arqana Trot
Läs senare

Sex nya svenskköp i Deauville

Tomas Malmqvist fortsatte att handla ettåringar under andra dagen i Deauville och samma visa var det för Björn Goop och Robert Bergh. Klev in och köpte franskfödda travare på Arqana Trot-auktionen gjorde också Fredrik Wallin och Mattias Djuse.
Av
Claes Freidenvall
Tomas Malmqvist vann Danskt Travkriterium. Foto: Hanold/ALN
Tomas Malmqvist vann Danskt Travkriterium. Foto: Hanold/ALN

Hingsten Ichiro de Joudes (e. Prince Gede) ropade Tomas Malmqvist in för 24.000 euro. Han är undan Crown de Joudes (e. Nice Love), 1.16,7/€20.720, och hennes första avkomma.

Fakta

Svenska köp i Deauville:

 • Ichiro de Joudes (hingst e. Prince Gede-Crown de Joudes),
  24.000 euro, Tomas Malmqvist.
 • Illegal (hingst e. Very Nice Marceaux-Catika du Moutchic),
  22.000 euro, Björn Goop.
 • Icone de l’Etre (sto e. Brillantissime-Rosalie des Baux),
  20.000 euro, Fredrik Wallin.
 • Irina Paulois (sto e. Orlando Vici-Chiquitita),
  18.000 euro, Robert Bergh.
 • Ibiza Bay (sto e. Orlando Vici-Noix de Leau),
  12.000 euro, Fredrik Wallin.
 • Ilhao des Ambres (hingst e. Atlas de Joudes-Sarifante),
  12.000 euro, Mattias Djuse.
Expandera

Crown de Joudes är i sin tur undan ostartade Pearl de Joudes (e. Defi d’Aunou), vars främsta avkomma är Anar de Joudes (e. And Arifant), 1.14,3/€122.410,. Hon har också lämnat Vendetta de Joudes (e. Prodigious), 1.14,0/€79.260.

Två till Wallin

Activateds tränare Fredrik Wallin köpte två ston och dyrast var Icone de l’Etre (e. Brillantissime) för 20.000 euro. Hennes mor Rosalie des Baux (e. Cygnus d’Odyssee) är ostartad. Två av hennes sex avkommor har startat med topparna Espoir de l’Etre (e. Redeo Josselyn), 1.14,3/€53.450, och Debussy de l’Etre (e. Cezio Josselyn), 1.15,6/€46.000.

Fredrik Wallin lade också beslag på stoet Ibiza Bay (e. Orlando Vici) för 12.000 euro och hennes mor Noix de Leau (e. Arnaqueur), 1.13,6/€95.120, vann fyra lopp på den franska landsorten.

Av hennes sex avkommor i startbar ålder har fyra varit ute och tävlat och bäst har det gått för duon Celia Rocq (e. Ni Ho Ped d’Ombree), 1.13,3/€72.865, och Velco Rocq (e. Echo), 1.14,7/€62.580.

Modern Noix de Leau ingår i en syskonskara på 15 avkommor och är näst framgångsrikast efter Loustic de Leau (e. Echo), 1.13,7/€126.347. Nämnas kan också Altesse des Brumes (e. Jasmin de Flore), 1.12,6/€90.390.

Illegal ny hos Goop

Björn Goop fortsatte att handla under andra dagen i Deauville och precis som första kvällen blev det ett köp. Hingsten Illegal (e. Very Nice Marceaux) ropades in för 22.000 euro. Han är undan Catika du Moutchic (e. Let’s Go Along), 1.19,3/€1.530, och hennes första avkomma.

Mormor Miss Wood (e. Goetmals Wood), 1.13,4/€207.220, har elva avkommor i startbar ålder med Va Trotte (e. Origano Lap), 1.15,0/€94.080, som den främsta.

Robert Bergh ”höll i plånboken” och idag blev det endast ett köp. Stoet Irina Paulois (e. Orlando Vici) ropades in för 18.000 euro. Modern är undan ostartade Chiquitita (e. Sam Bourbon) och Irina Paulois är hennes andra avkomma. Mormor Ibiza des Brisants synade inte heller tävlingsbanan och bland hennes tio avkommor sticker Agora (e. Prodigious), 1.11,2/€330.770, ut allra mest.

Mattias Djuse köpte en son till Atlas de Joudes vid namn Ilhao des Ambres för 12.000 euro. Modern Sarifante (e. And Arifant), 1.15,2/€41.120, har lämnat en startande avkomma på tre och själv hon är vinstrikast i en syskonskara på fem hästar.

Här hittar ni samtliga resultat från Deauville-auktionen. Imorgon är sista dagen på Arqana Trot och första utrop är satt till klockan 13.30.

Fokustema
V64
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tänds en stjärna på Mantorp?

I segerlistan finns superstjärnor som Victory Tilly och Scarlet Knight.
Tänds en ny i kvällens final av Sikta Mot Stjärnorna på Mantorp?
Av
Ola Lernå
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg

200.000 kronor väntar vinnaren i Sikta Mot Stjärnorna som de senaste två åren tagits hem av ston. Ifjol vann Fanny Chenal och året före Violet Bi. Ikväll är det ett sto (Svecak Palema) som mäter krafterna med tio hingstar över 2.140 meter.
Johan Untersteiners Guzz Mearas (e. Muscle Mass) har lovat massor, men inte riktigt fått den utdelning som väntat. Han var tvåa i långa E3-kvalet, men gjorde bort sig med galopp i finalen. Och senast var han tapper trea i Kriteriekvalet från hopplöst startspår.
– Det är väl en sådan häst som lika gärna kunde haft en eller två miljoner till på sitt konto, men tur förtjänar man. Jag var jättenöjd med honom senast i Kriteriekvalen, men trots en topprestation tog han sig inte vidare, säger Johan Untersteiner.
Ikväll ställs han mot namnkunniga konkurrenter som Zola Key och Admiral As.
– Jag har stor respekt för motståndet, men jag vet att jag har en häst som kan besegra dem. När han nu inte tog sig till Kriteriet ligger det här loppet bra i tiden inför Breeders Crown som blir nästa mål.

”Rörelsen utvecklas”

Johan Untersteiner är nyss hemkommen från Lexington där han köpte två nya hästar. Johan har handlat friskt i höst och fyllt på stallet underifrån.
– Det är förstås ett krav om man vill vara med i toppen och kriga. Jag är nöjd med året, även om vi inte haft de där topphästarna som vunnit Grupp 1-loppen. Det måste till om vi ska nå upp i siffrorna från mina toppår. Jag tycker ändå att min rörelse utvecklas efterhand och jag har fortsatt en hel del idéer om saker som ska göra det ännu bättre, säger Untersteiner.
Han har kört in 11,8 miljoner som tränare och 14,6 miljoner som kusk. Siffror som kan förbättras under kvällen då Johan kör i samtliga V64-avdelningar – och dessutom är väldigt hårt betrodd!
– Är jag? Mina egna har jag förstås bra koll på, men de jag kör åt pappa Peter har jag svårare att bedöma.
Kan du ranka segerchansen inbördes mellan dina sex uppsittningar på V64?
– Då sätter jag Velegance (V64-4) överst. Hon var grym efter galopp senast och utgångsläget är bra positivt. Hon blev för het senast och att inleda bakom hästar är inget negativt för henne. Det är nog bästa chansen trots allt.
Och sedan?
Guzz Mearas (V64-5) har bra läge, känns fin i jobben och jag vet att han kan besegra de här hästarna.
Patch Wibb (V64-1) är också hårt betrodd?
– Det klart att han kan vinna, men från det här läget hamnar han sist från början. Det är en häst med utveckling i, men spåret här är inte alls bra och det kan bli strul på vägen. Nej, han hamnar inte topp tre.
Everton (V64-3) då. Han är omgångens mest betrodda häst!?
– Jag har inte läst på motståndet där tillräckligt. Kan jag komma till spets? Jamen då är mycket vunnet. Det är en bra häst, men ingen man bara åker ut med känslan att han bara vinner.
Mr Magnifique (V64-1) och Cobol Queen (V64-6)?
– Två hästar i rätt så bra slag och den sistnämnda är verkligen värd en seger, men samma här. Det krävs lite klaff på vägen för att det ska räcka hela vägen till seger.
Några ändringar på dina hästar?
– Av de som jag tränar själv (Mr Magnifique, Patch Wibb, Guzz Mearas och Cool McQueen) blir det inga ändringar på. Om det sker något på de Peter tränar vet jag inte ännu.

Fokustema
EM
Läs senare

EM: Sju kämpar om 1,2 miljoner

Europamästerskapen för treåringar avgörs i samband med Europaderbyt på Vermo. Efter masstrykningar finns endast sju hästar med i anmälningslistan trots att förstapriset är 60.000 euro.
Av
Ola Lernå
Ecurie D, tränad i Norge men ägd i Sverige, jagar 60.000 euro i EM för treåringar på Vermo. Foto Simon Hagen
Ecurie D, tränad i Norge men ägd i Sverige, jagar 60.000 euro i EM för treåringar på Vermo. Foto Simon Hagen

Av dessa är ingen tränad i Sverige, däremot är ju Ecurie D. (e. Infinitif) numera svenskägd och körs dessutom av Björn Goop.

EM för femåringar ser fjolårets Europaderbyvinnare Villiam (e. Muscle Hill) från spår tre och han ställs bland annat mot Björn Goop-tränade Portland. Villiams senaste framträdande var galoppen i Jibuleumspokalen och han har endast startat en gång (trea i Rättvik i juli) sedan triumfen i Europaderbyt i oktober ifjol.

EM för treåringar. 2.120 m. autostart. Förstapris 60.000 euro.

 1. First Class Lady  – Tapio Perttunen
 2. Ferus Galax  – Harri Koivunen
 3. Maya Turbo – Robin Bakker
 4. Custom Colt – Mika Forss
 5. Golden Dream ME – Noralf P Brækken
 6. Raskolnikov Frido – Santtu Raitala
 7. Ecurie D. – Björn Goop

EM for femåringar. 2.120 m. autostart. Förstapris 50.000 euro

 1. Stonecapes Queila – Hannu Torvinen
 2. Commit Boom Bay – Nicolaj Andersen
 3. Villiam –  Jorma Kontio
 4. Callela Lisbeth –  Esa Holopainen
 5. Cameron Evo –  Olli Koivunen
 6. Portland – Björn Goop
 7. Hotshot Luca –  Pekka Korpi
 8. Willow Pride – Mika Forss
 9. Le Gros Bill  – Iikka Nurmonen
 10. Club Nord Elit  –  Jukka Torvinen
Fokustema
Dansk dramatik
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Ingves i backen

Igår kördes Danskt Travkriterium på Charlottenlund och Peter Ingves körde Enjoy the Coktail till seger i Kriterium Consolation åt Christian Lindhardt, men efter loppet höll det på att gå illa.
Av
Cecilia Kristoffersson
Peter Ingves efter Enjoy the Coktails seger på Lunden igår. Foto Burt Seeger
Peter Ingves efter Enjoy the Coktails seger på Lunden igår. Foto Burt Seeger

Kriterium Consolation kördes som dagens femte lopp och efter att Enjoy the Coktail (e. Coktail Jet) skurit mållinjen först tillsammans med Peter Ingves skulle Ingves göra ”benet”, den segergest han är känd för. Men Enjoy the Coktail blev rädd och Ingves fick hoppa ur sulkyn.

– Det var odramatiskt egentligen och det är ingen fara med mig idag. Han blev lite vass då han såg mitt ben genom hålet i murphyn och var på väg att börja slå. Jag hoppade ur sulkyn och tappade ena tömmen, men lyckades få tag i huvudet på honom. Det var tur att han inte kom lös, säger Ingves som precis är färdig med dagens träningsjobb åt Peter Untersteiner.

Fyra lopp senare körde Peter Ingves Explosive Lady (e. Classic Photo) åt John Friis i Noras Bean Dansk Hoppe Kriterium, men de slutade oplacerade.