Fokustema
Svenska storlopp
Läs senare

Sju svenska höjdare vi minns

När Sverige fick en kvinnlig regent. Franska uppvisningen i Elitloppet. Nurmos och Tjomsland klassiska dubblar. Världsrekordet i Stochampionatet. Fyra starter räckte för Francesco Zet.
Så här minns vi höjdarna på svensk mark 2023!
Av
Mathias Hedlund
Segerglädje efter årets stora segrar för Joviality, Hohneck, Fame And Glory och Joy Sisu. Foto Adam Ström/Stalltz, Mathias Hedlund/Sulkysport & Anton Gustavsson/SLA
Segerglädje efter årets stora segrar för Joviality, Hohneck, Fame And Glory och Joy Sisu. Foto Adam Ström/Stalltz, Mathias Hedlund/Sulkysport & Anton Gustavsson/SLA

1Med förkrossande överlägsna meriter och närmare tjugo miljoner kronor i intjänade prispengar kom Joviality (e. Chapter Seven) till start i Svenskt Travderby, men hon gjorde det också med ett frågetecken kring sig efter att ”bara” blivit fyra i Stochampionatet över samma distans.

Frågetecknet blev ett enda stort utropstecken!
För första gången på 22 år – superfuxan Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell) vann 2001 – var det ett sto i topp i travets blå band. Efter en perfekt styrning signerad Erik Adielsson plockade det av Sabine Kagebrant tränade stoet ned tappre Barack Face (e. Ready Cash) och segrade på nya världsrekordet 1.12,1a/2.640 meter.

Joviality och Erik Adielsson vinner Svenskt Travderby. Foto Adam Ström/stalltz.se

Sabine Kagebrant blev samtidigt den första kvinnan någonsin att vinna Svenskt Travderby som tränare.
– Att jag får hänga med den här hästen är häftigt. Alla i stallet ska ha en stor eloge för arbetet. Det är ett otroligt rus jag känner just nu och jag hoppas att det aldrig släpper, sade Sabine efteråt.
I och med segern klev Joviality förbi en annan Derbyvinnare, Ina Scot, och är Sveriges vinstrikaste sto genom tiderna.

Läs mer om Svenskt Travderby här!

***

Hohneck och Gabriele Gelormini vid vinsten i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2Tvåa i försöket med bakskor på och nedspeedad av San Moteur (e. Panne de Moteur). Fast franske stortränaren Philippe Allaire hade ett ess kvar i rockärmen med Hohneck (e. Royal Dream).
När Allaire och kusken Gabriele Gelormini fick välja startspår som fyra var fortfarande bricka ett ledig. Dessutom skulle Hohneck tävla på optimal balans, barfota runt om, och fransmännen drömde om ledning från start till mål.

Så blev det förvisso inte när Önas Prince (e. Chocolatier) var kvickast första biten, men Gelormini var vakne, lyfte ut Hohneck och Per Nordström släppte välvilligt ledningen efter 300 meter.
Resten blev ny, fransk travhistoria. Hohneck lämnade konkurrenterna på upploppet och landade på 1.08,9a/1.609 meter, vilket är en tangering av den snabbaste finaltiden i Elitloppets historia. Hohneck blev också den femte franskfödde vinnaren på tio år i Solvallas storlopp.
– Jag förstås väldigt glad och litade på att Gabriele Gelormini skulle sköta sitt jobb eftersom han var mitt val av kusk. Själv gjorde jag ett misstag i försöket när jag inte lät Hohneck tävla utan skor på alla fyra hovarna. Hohneck blev lite för stor i gången, men det korrigerade vi till finalen. Det var skönt att vi lyckades och jag är också väldigt glad att få vinna Stig H Johanssons Pokal (Elitloppet, reds. anm), vilket är mycket stort för mig som tränare, sade Philippe Allaire.

Hohneck kom tillbaka till Solvalla en gång till och lekte hem finalen i UET Elite Circuit under Kriteriehelgen med fem längder från ledningen.

Läs mer om Elitloppet här!

***

Fame and Glory vann Svenskt Trav-Kriterium och inkasserade dubbla förstapriset fyra miljoner kronor. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Att Timo Nurmos satt med trumf på hand inför treåringarnas största lopp Svenskt Travkriterium rådde inga tvivel om. Hans tre finalister i Kriteriet visste inte ens hur det kändes att förlora inför det stora slaget. Our Pride (e. Maharajah) hade vunnit livets alla sex starter, stallkamraterna Fame And Glory (e. Tactical Landing) och Nouri di Quattro (e. Southwind Frank) fem av fem starter.

För Fame And Glory levde segersviten även efter Kriteriet. 

Calgary Games halvbror stod i en klass för sig i en udda körd upplaga av Sveriges största treåringslopp och som utmynnade i den näst snabbaste segertiden i loppets historia, 1.12,6a/2.640 meter, tillsammans med Björn Goop.
– Han kändes fantastiskt fin i veckans träning och även i värmningen idag. Fame and Glory är lite annorlunda än Calgary Games och en större häst, sade tränaren Timo Nurmos.

För Menhammar Stuteri och framlidna Margareta Wallenius-Kleberg var det sjätte vinnaren som stuteriet fött upp i Svenskt Travkriterium. Först ut var Mignon 1964 och han följdes av From Above 2001, Jaded 2005, Maharajah 2008, Rokkakudo 2013 och i år Fame and Glory.

Läs mer om Svenskt Travkriterium här!

***

Adriatica sträckte på sig och höll undan till vinst i Svenskt Trav-Oaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

4 …och redan en knapp timme tidigare hade Timo Nurmos lagt beslag på Svenskt Trav-Oaks och Sveriges allsvenske kuskchampion Magnus A Djuse tagit sin största prischeck som kusk. Men den som verkligen fick göra jobbet var Adriatica (e. Bold Eagle).
Tredjespår första 600 meterna och därefter en resa utvändigt ledande stallkamraten Granger (e. Trixton) såg ut att bli för tufft för Adriatica, men Magnus gjöt mod i Adriatica som visade grym kämparanda när hon krigade till vinst.
– Jag tror det är första gången som jag vaknat och varit lite nervös innan. Det har varit stor förväntan, men också nervositet inför dagen, sade Magnus A Djuse.

Det var andra gången Timo Nurmos dubblerade på treåringarnas största dag i Sverige. 2006 vann han också både Kriteriet och Oaks. Då hette hästarna Marquis du Pommeau (e. General du Pommeau) och Early Southwind (e. Super Arnie).
Adriatica har Timo Nurmos fött upp tillsammans med Daniel Olenklint (Verrazzano AB) och stoet har vuxit upp på samma gård som Readly Express, hos Anette Holmgren i Normandie. 
– Det tar många år innan man står här när man fött upp en egen häst, men nu är vi här, sade Timo Nurmos.

Läs mer om Svenskt Trav-Oaks här!

***

Mika Forss sträckte handen upp i luften efter att Joy Sisu spurtat hem Stochampionatet. Foto Anton Gustavsson/SLA

5Med drottningen Joviality (e. Chapter Seven) i startfältet var det ingen utopi att Great Skills världsrekord från Stochampionatet förra året skulle kunna hotas i årets upplaga. Och visst klev ett nytt sto in i rekordrullorna – men det var inte Joviality. 

Efter att ha skuggat hårddragande ledarinnan Joviality vred Mika Forss ut Joy Sisu (e. Brillantissime) till attack 350 meter från mål. Petri Salmelas sto kopplade segergreppet direkt och höll undan till vinst på nya världsrekordet 1.12,3a/2.640 meter, en putsning av Great Skills notering med två tiondelar.
– Det kändes redan 400 kvar att hon hade mycket krafter kvar och direkt när upploppet började så kände jag att det var säkert att vi skulle besegra ledaren, sade Mika Forss som var tvåa med Lara Boko 2022.

För Bodentränare Salmela var det karriärens största seger.
– Kan man besegra Joviality som är en så fin häst? Vi kunde aldrig drömma om att det skulle bli såhär bra med loppet samtidigt som jag tyckte den långa distansen passade oss. Det här är min största seger i karriären, sade Salmela.

Läs mer om Stochampionatet här!

***

Bore Mikkel och Öystein Tjomsland var överlägsna i svenska Derbyt i somras. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

6På tal om att dubbla i klassiska finaler samma dag…Öystein Tjomsland, som driver tränarrörelse både i Norge och i Bergsåkerräjongen, hade en ny stor dag på Östersundstravet i somras när han för andra året i rad och för fjärde gången i karriären vann både Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet.

I Derbyt har dominansen varit enorm de senaste åren och när Tjomsland med sin ende finalist Bore Mikkel (e. Moe Odin) bollade med motståndet – läs: sex hästar från Jan-Olov Persson stall – i finalen innebar det tränarseger för sjätte året i rad för Tjomsland!
– Det var hård körning hela vägen och jag var beredd på det, sade Tjomsland efter vinsten på 1.23,1a/2.140 meter.

I Derbystoet blev trippelt Tjomsland i topp med Vega N.O. (e. Åsajerven) först vid överlägsen vinst före svenskfödda Siri Donna (e. Järvsö Tore). Vega N.O. avlade maiden först i maj i år.
– Hon var inte bland de bästa ifjol, men det här visar att hästar kan komma tillbaka när de blir äldre. Hon har visat en otrolig utveckling, sade Öystein Tjomsland.

2012 tog Tjomsland tränardubbeln för första gången genom Tekno Odin (e. Moe Odin) och Grude Jenta (e. H.G.Balder), 2020 med Havglimt (e. Moe Odin) och Norheim Borka (e. Bork Odin) och ifjol med Tangen Minto (e Bork Odin) respektive Nordsjö Anna (e. Tekno Odin).

Läs mer om Kallblodsderbyt här!

***

Daniel Redéns Francesco Zet och Örjan Kihlström vid segern i Margareta Wallenius Klebergs Pokal. Foto Adam Ström/stalltz.se

7Det blev bara fyra starter under 2023 för under året avelsdebuterande Francesco Zet (e. Father Patrick), men det räckte för att Daniel Redéns stjärna skulle göra avtryck.
I Margareta Wallenius-Klebergs Pokal, tidigare Jubileumspokalen, blev det seger från dödens på starka 1.10,5a/2.140 meter, men det var en orolig tränare Daniel Redén inför loppet.
– Han hade varit så seg i två-tre jobb innan och jag sade att värmer han inte bra så stryker vi. Jag var inte säker på min häst, men ändå är han såhär bra. Det har varit några jobbiga dagar och så har jag haft några sjuka hästar som stått i samma stall, sade Redén efteråt.

Francesco Zet har inte förlorat sedan andraplatsen i korta E3-finalen 2021 – Felix Orlando (e. Orlando Vici) segrade) – och kan fira jul med 17 raka segrar i bagaget.

Läs mer om Margareta Wallenius-Klebergs Pokal här!