David Persson var tre år gammal när Emilie Palema (e. Pershing) vann 1987 års upplaga. Josefine Ivehag föddes i sin tur samma år.
Nu är det den duon som tränar årets hemmahopp i Axevallas stora lopp där samtliga hästar är premechansade och segerchecken till vinnarna kommer uppgå till 2,4 miljoner kronor.
På pappret må duon stå som amatörer, men att de bedriver mer eller mindre professionella verksamheter är ingen hemlighet.
Båda tränar sina hästar i sanden på Bjertorps travanläggning, men hästarna står uppstallade en bit ifrån varandra.
Under torsdagen gick faktiskt duon det finslipande jobbet tillsammans vilket gav ett nöjaktigt utfall.
– Global Brilliance har inte tagit loppen på rätt sätt tidigare, men äntligen gjorde hon det efter fredagens kval. Hon har varit stel och kantig efter de tidigare loppen, men det är möjligt att det faktum att vi nu körde henne barfota hjälpt till. Jag sade till skötaren Frida att ”går hon till final lär vi bara jogga henne i nästa vecka”, men nu tog hon loppet så bra att hon kunde gå ett vanligt jobb under torsdagen och jag var mycket nöjd med hur hon kändes, säger David Persson.
”Spela Bingolotto”
Att han vill tävla i dagens finallopp råder ingen tvivel om.
– Vi har spår innanför alla konkurrenter och min häst är startsnabb. Vi gör allt vi kan för att hålla ledningen och det är där vi vill köra. Hon är obesegrad i tät och även om det är en stor risk att man blir besegrad denna gång så, ja, varför ska man dö nyfiken? Att släppa och hoppas på det bästa… då kan man spela Bingolotto istället. Vi måste tro på vår häst.
Global Brilliance ger stundtals ett underligt intryck och verkar bitvis slagen i loppen. I försöket var det ingen som helst tvekan om att Eagle Eye Sherry var förbi en kort stund.
– Hon behövde se nosen på henne för att ta i ordentligt. Nu vill jag att hon ska hinna se rörelser från andra hästar lite tidigare och funderar på någon form av open eye-huvudlag.
Persson har varit med allt mer flitigt i hetluften de sista åren, men förnekar inte att det känns speciellt att ha en häst i Stochampionatet.
– 95 procent av tankarna kring hästarna denna helg har riktats mot Stochampionatet. Jag går och tänker på hur det ser ut efter 50 meter, efter ett varv, på upploppet… det är ett för stort lopp för att ignorera, men jag tycker bara det är trevligt att tänka på det.
”Kommer inte ens titta”
Om Persson blivit ytterst bekant med att tävla i stora sammanhang så gör Ivehag debut som tränare i den absoluta eliten.
– Och jag kommer inte ens kunna titta på loppet! Jag ställer mig ensam och så kollar jag lite ibland. Att folk ska stå och tjata på en eller komma med dumma kommentarer… nej, det orkar jag bara inte med, säger Ivehag.
Precis som Persson fick Global Brilliance under vårkanten så kom också Chablis Ribb till Ivehag i samma skede. Under fjolåret sprang Raja Mirchi-dottern in dryga miljonen i Leif Witasps regi.
– Det medför höga krav och förväntningar att få en sådan häst i träning. Man får ögonen på sig, men det är en rolig press.
Att Chablis Ribb svarat bra på sandträningen går inte att ta miste på. Efter att gjort comeback på Solvalla i slutet av juni och kommit i mål på 1.10,1a/1.640 meter bakom Brezza du Kras så gick stoet ut och vann sitt försökslopp från ledningen.
– Hon har gått framåt och blivit starkare av sandträningen. Efter Solvallaloppet blev förväntningar större och de farhagor som fanns kring distansen blev ju inte besannade. Hon klarade av den bra och tog loppet jättebra.
Vad tycker du talar för Chablis Ribb?
– Att hon har utvecklas för varje lopp hon gjort och jag tror hon har tagit ett steg till efter kvalet. Det är en startsnabb, lättplacerad häst och hon måste inte gå i ledningen. Jag tycker inte att hon är sämre än någon annan i fältet, men jag tror inte hon vinner om vi får dödens.
Till finalen görs en ändring och den stavas Claes Sjöström istället för Carl Johan Jepson som kusk.
– Han blev jätteglad när jag ringde och frågade om han ville köra henne så det känns bra, avslutar Josefine Ivehag.
Hemmahästarnas resultat under 2000-talet
2002:
Alfa Eme (Sivert Jannesson) – Trea
2004:
Minnesota (Åke Svanstedt) – Trea
What a Joy (Anders O Jonsson) – Oplacerad
2005:
Spoon Hornline (Åke Svanstedt) – Fyra
2006:
Alltid V.G. (Åke Svanstedt) – Tvåa
2007:
Stargirl (Åke Svanstedt) – Trea
2008:
Flea Southwind (Åke Svanstedt) – Femma
2009:
Estepona (Åke Svanstedt) – Tvåa
Mystical Ann (Åke Svanstedt) – Sexa
2010:
Borga Brunett (Åke Svanstedt) – Fyra
2011:
Nettan Palema (Åke Svanstedt) – Trea
Barbie Look (Åke Svanstedt) – Oplacerad
2013:
Your Highness (Ulf Stenströmer) – Tvåa
Rica Neo (Åke Svanstedt) – Trea
T.P.Emily (Åke Svanstedt) – Oplacerad
2015:
Thorn Bird (Eric Martinsson) – Trea
Jetta Palema (Pär Hedberg) – Oplacerad
Evelina Palema (Pär Hedberg) – Diskvalificerad