Det var besvärliga banförhållanden på Bergsåker denna 1 maj. När det var som värst lämnade fälten till och med bitvis innerspåret och höll till längre ut i banan. Mitt i V75-omgången gjordes klokt nog ett extrainsatt uppehåll mellan loppen för att skrapa bort några centimeter lera och fixa till underlaget så gott det gick.
Sorbet
hingst 7 år e. Super Photo Kosmos – Altar Bound e. Supergill
33 st: 7–8–5
Rekord: 1.11,8am
Insprunget: 2.512.416 kr
Uppfödare: Veterinär D Söderberg AB, Uppsala
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén
Körsven: Örjan Kihlström
Skötare: Ellinor Wennebring
Sorbet kan mycket i sina ljusa stunder och året inleddes med en seger på Vincennes. I Assar Engbloms Lopp stod han bra inne nära loppets övre gräns 2,5 miljoner kronor och det var en väl förberedd häst Daniel Redén skickade till Bergsåker.
– Det gick fort, men jag hade att köra med när den norska hästen kom ute i tredjespår, sade Örjan Kihlström och avsåg när Noralf Braekken ”lade lasset” på sista bortre långsidan med Evil Enok M.E.
Sorbet kördes till ledningen och efter att ha fått sänka tempot i mittdelen av det kunde Sorbet klara av att svara Evil Enok M.E:s speedryck oxh hålla undan för West Wing och Evil Enok M.E. med rätt säker marginal på 1.13,7a/2.140.
Sjätte raka för Sir Q.C.
Sir Q.C. (e. Raja Mirchi – Mumma Q.C.) kom med fem raka segrar och över 600.000 kronor insprunget i år och hade därför egentligen hamnat pyrt på det med 40 meters tillägg och bland hästar som tjänat en miljon kronor. Femåringen, som är bror till V75-bekante styrkefenomenet Qahar Q.C., redde dock ut det till seger i stayerloppet, med ett inledningsvarv i tredjespår till ledningen. Det kostade att komma till täten och in i slutsvängen blev Sir Q.C. utmanad av Ready Ribb. Sir Q.C. avvisade dock denne också, med pondus, skulle man kuna säga, på 1.16,3/2.180.
– Sir Q.C. tog i när den andra hästen kom på honom. Sir Q.C. visar verkligen fighting-spirt. Att slå en slådan som Ready Ribb är bra gjort, sade Ulf Ohlsson om den Catarina Lundström-tränade hästen.
Young da Vici (e. Orlando Vici – Shanaya) vann fyraåringsloppet, från dödens. Hingsten som tog sin andra ”extra-V75-omgång-seger” i år (vann också i Bollnäs Prix d’Amérique-söndagen), visade bra löphuvud då han för Per Lennartsson trots den tunga resan avvisade Dom Perignon i spurten på 1.14,9a/2,140.
Frenchnorwegian I.D. (e. Saxo de Vandel – Private Melody) var överlägset först över mållinjen i treåringsloppet i V75, sedan både Even’s Cool Boy och Adi Gallia galopperat på upploppet när de var på väg att gå i närkamp med Robert Berghs häst. Frenchnorwegian I.D. inledde karriären med två raka segrar och tog nu sin tredje. Bergh körde fram utvändigt ledande Tellus Face inför slutvarvet och Frenchnorwegian I.D. vann på 1.17,1a/2.140.
Toppstammade B.W.Sture (e. Moe Odin – Gullan Fax) är en femåring som gillar lång distans och dessutom gick han i land med bedriften att vinna från ledningen. Ulf Eriksson körde Jan-Olov Persson-hästen som denna gång höll sig lugn (kvävde sig och kom inte i mål starten före i Gävle). B.W.Sture drog i jämnt 1.28-tempo hela vägen för att landa på 1.28,2/2.640.
Rita C.D. (e. Mythical Lindy – Jodas Julia) fick i Diamantstoförsöket utdelning på en invändig smygresa då hon med en vass slutstöt fångade in tappra ledarinnan Bear Abiba på mållinjen. Kaj Widell körde det Hans R Strömberg-tränade fyraåriga stoet som vann på 1.15,8a/2.140.
Esprit Sisu (e. Ready Cash – Yankee T.L.) fann fritt spurtspelrum i allra sista sekunden för att från rygg ledaren hinna avgöra till knapp seger. Snyggt kört av Per Linderoth med fyraåringen som tagit tre segrar och en andraplats sedan han kom i Svante Båths regi.
Spelfakta
Rätt V75-rad:
2–3–4–7–5–15–5
Utdelning:
Sju rätt: 922.459 kr
Sex rätt: 2.054 kr
Fem rätt: 118 kr.
Omsättning: 31.931.286 kr