V75-cirkusen rullar vidare och stannar denna vecka i björknarnas stad Umeå. Efter förra lördagens favoritkavalkad har vi en dubbeljackpot framför oss och prognosen säger att det ska finnas 63 miljoner kronor i sjurättspotten vilket givetvis ökar spelvärdet markant.
Vi gillar omgången skarpt och spikar två hästar som i skrivande stund inte är favoritspelade.
Oscar Berglunds Jackpot (V75-2) jagar revansch i Klass II efter ett galoppmisslyckande i samma klass för två veckor sedan.
Nu växlar Östersundstränaren upp med barfotabalans samt jänkarvagn och då vi tror att det kan bli körning mellan flera ekipage från start bör möjligheten att runda fältet trots bakspår vara relativt god.
En annan väg till seger tror vi att Global Badman (V75-3) tar i Gulddivisionen. Som vi läser loppet får han överta ledningen och därifrån ska han ha god chans att hålla hela vägen med en nyttig ögonöppnare innanför västen.
Här kan du ta del av startlistor till tävlingarna på Umåker.
Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:
Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck
Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck
Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck
Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.640 meter voltstart
- Chitchat segrade i försök och final av Klass II i vintras och tog sedan ett stort steg upp till denna klass. Han gjorde ett försök i Bronsdivisionen i februari, men då fick han svar i spetsjakt, backades ner som tredjehäst längs sargen och drogs bakåt av trött konkurrent i slutkurvan varpå loppet var över för hans del. I comebacken i förra veckan fick han jobba på tredjespår utan rygg de sista 700 meterna och var knappt slagen av Rio Alta Wine via 1.11,5 sista varvet. Hur Chitchat kan lägga iväg från ett sådant här startspår står skrivet i stjärnorna, men det kryllar inte av startsnabba hästar på insidan så chansen att han åtminstone hamnar långt fram i fältet direkt bör vara god.
- Chestnut har en väldigt säregen stil, men vi får ändå säga att det såg lite förbättrat ut vid hans seger i årsdebuten. En resa utvändigt ledaren var inget bekymmer utan hästen gick ifrån till säker seger via 1.11,8 sista rundan. Chestnut startade från spår två den dagen precis som är fallet nu och såg lite spänd ut initialt så vi förväntar oss ingen snabbstart.
- Maybach W.F. har startat på och presterat vintern och våren igenom. Han forcerades till tät efter 600 meter vid genrepet i just Umeå och drog hårt på slutvarvet som gick efter 1.12,5. Det var ett positivt intryck från femåringen och skorycket gjorde tveklöst extra effekt. Maybach W.F. får anses vara ”mediumplus” iväg och har viss chans på tätt i ett lopp där det inte kryllar av startraketer.
- Global Crusader var det ”surr om” i förra veckan efter en stark comebackinsats som dödenstvåa. Han blev dragen bakåt den dagen från vinnarhålet och gick i mål med sparade krafter. Hästen var tvåa från tät i ett Klass I-försök i oktober över just 2.640 meter voltstart och även om han står hårt inne på pengarna i det här loppet så tycker vi att han är alldeles för lite spelad kontra vad han har för faktiskt vinstchans.
- Cab Frontline har fått blytunga lopp i de två senaste starterna och verkligen fallit med flaggan i topp. Han kan må gott av en invändig, spårsnål smygare denna gång och kan överraska med fritt i slutkurvan.
Rank:
A: 7-2 B: 1-3-8-12-11-4-5 C: 9-10-6
Spetsstriden: Maybach W.F. kunde inte ta ledningen från samma startspår inom STL i oktober, men får ändå anses vara mer än okej första biten. Chestnut är ingen blixt initialt, men däremot kan Global Crusader lägga iväg bra och är den främste utmanaren. Chitchat gör sitt första voltlopp för Daniel Wäjersten och är svår att bedöma. Däremot har In Love Boko tidigare visat väldigt osäkra tendenser i voltstart.
Avd 2 – Klass II, 1.640 meter autostart
- Jackpot jagar revansch i denna klass efter att galopperat bort sig i Örebro för två veckor sedan. Den dagen öppnade han snabbt från springspår, men tappade travet efter 200 meter och så var den dagen förstörd. Vi har uppfattat honom travsäker dessförinnan samt ytterst rejäl då han gång efter gång gjort jobbet på ledarens utsida, men tagit sig an den uppgiften utan att ge vika. Här är det upplagt för en tuff öppning med flera snabba hästar på framspår och vi tror Jackpot har alla möjligheter att avgöra på styrka under loppets andra halva.
- Juan Sisu testades i Kriteriekval ifjol och den dagen galopperade han 300 meter före mål i vinnarhålet bakom Greensboro Zet och Coquaholy. Petri Salmelas häst har gjort två starter efter vinteruppehåll och gick först en rejäl 700 metersrepa till vinst innan han löste ett lunchlopp trots tidig galopp i den efterföljande starten. Den dagen blev det väldigt långt fram, men hästen malde bara på och hann fram i god tid via 1.12,8 sista varvet. Jean Sisu är tveklöst kapabel för klassen, men vi bedömer honom som för osäker för att vi ska placera honom i A-gruppen.
- Lucky Flevo är inte heller att lita på. Han galopperade i slutskedet av årets två första starter, men höll sig på benen i senaste försöket och avgjorde då på snyggt vis via vinnarhålet och lucka vid upploppets början. Att han har spår långt in bakom startbilsvingen och chans på en position på innerspår tror vi är gynnsamt för hans del då hästen inte tycks fungera som bäst när han får gå ute i spåren.
- Roberto U.R. vann sin tävlingsdebut som tvååring på 1.15,2/1.640 meter, men aldrig blommat ut till den häst som han där och då såg ut att kunna bli. Nu har han gjort två starter i ny regi varav framförallt den senaste insatsen var klart positiv då han gick på i jämn fart och höll ihop aktionen bra.
- Global Currency har övertygande spetssegrar i resultatraden varav den senaste togs via 1.10,5 sista halvvarvet med full spänst efter en lugn, inledande kilometer. Framspår hade tveklöst varit att föredra, men Jörgen Westholms häst har spring i benen.
- Oligark Tooma är väldigt framåt och tog ledningen från spår sju på Solvalla den 16 november i en 1.08,5-öppning. Han gav sig aningen enkelt från tät i comebacken, men kan mått gott av den urblåsaren.
Rank:
A: 10 B: 6-4-3-9-7-1-8-11-5
Spetsstriden: Med Ajlexes Hans struken ur loppet lär det bli kamp mellan Roberto U.R. och Lucky Flevo från de inre spåren, men allra raskast bedömer vi Oligark Tooma att vara nu när han kommit ner ett spår.
Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart
- Global Badman hade ett starkt fjolår med andraplatsen i Jubileumspokalen bakom San Moteur som russinet i kakan. Han kördes fullt naturligt avvaktande i årsdebuten och hade långt fram från tredje utvändigt när attacken sattes in 550 meter före mål, men bet i bra över spurtrakan som fyra via 1.11,3 sista varvet. Han lär gå framåt med det loppet i kroppen och står spännande placerad här då chansen att han får överta ledningen från Remarkable Feet bör vara god. Från tät är Global Badman hästen att slå för de övriga.
- Brambling höll okej från dödens i årsdebuten bakom Very Kronos utan att bli hotfull. Han hade en omöjlig uppgift på pappret senast i Örebro och det blev inte enklare då han skulle börja plocka längder från femte utvändigt sista halvvarvet, men avslutningen till tredjeplatsen var klart bra. Vi vill dock se än mer från hästen innan vi lägger alla ägg i samma korg och ser honom bara som en av fyra hästar i loppet som är med och strider om segern.
- Very Kronos är inte lätt att räkna på. Han lämnade Brambling rejält på efterkälken när de möttes på Solvalla i början av april och såg stark ut utvändigt om ledande Emoji senast på Jägersro när galoppen kom 425 meter före mål. Från spår åtta riskerar Very Kronos en tuff väg fram och kommer han inte ner till innerspår känns han sårbar.
- Power var Robert Bergh aktiv med i årsdebuten då han sände fram hästen utvändigt ledaren efter 700 meter. Sjuåringen stod för en fullt godkänd comeback och lär gå framåt ytterligare med det loppet i kroppen, men likt Very Kronos har han en knivig uppgift framför sig från detta startspår.
- Hector Sisu skrällvann snabbloppet i Umåker för två veckor sedan före hästar som just Power och Global Badman. Den dagen stämde det optimalt med en invändig smygare och luckan i slutkurvan. Det lär krävas något liknande här för att han ska kunna blanda sig i platsstriden.
Rank:
A: 3-4-8-7 B: 9-1 C: 2-5-6-10
Spetsstriden: Fördel Remarkable Feet, men vi kan inte tänka oss att han körs i ledningen utan här ska det vara god chans att Global Badman kan överta taktpinnen.
Avd 4 – Klass I, 2.140 meter autostart
- Olly Håleryd har segrat i hälften av de dussin starter hon gjort såhär långt i karriären och bara blivit bättre och bättre. Fjolåret avslutades med en tredjeplats i final av Diamantstoet samt V75-seger på Umåker under juldagen trots galopp och hon har verkligen inte sett sämre ut i årets framträdande. I årsdebuten fick hon press i omgångar i tät, men svarade fint och senast på Umåker gjorde hon ett topplopp från sjätte utvändigt via 1.11 sista varvet och var stor i nederlaget bakom Zätas Forever Star. Olly Håleryd är rask iväg, men inte beroende av ledningen utan hanterar flera olika typer av upplägg. Därtill är hon anmäld barfota runt om denna gång vilket blir första tillfället och det kittlar givetvis.
- Heartbeat Thunder tävlade barfota runt om för första gången i Daniel Wäjerstens regi i senaste starten och vann då ett större fyraåringslopp i just Umeå. Han hamnade först i andraspår halvvägs in i loppet, men antog den utmaningen och avgjorde säkert sista 100 meterna via 1.13 sista varvet. Att vinna på dödens även här blir tufft, men med ett rygglopp är Heartbeat Thunder en given segerkandidat.
- Kingslayer Pellini kommer från seger i försök och final av Umåker Cup. Han var helt överlägsen i försöket trots kort galopp och i finalen löste det sig väldigt bra då han kunde forceras till tät efter ett varv utan att det kostade multum. Från spår åtta kan han få svårare att komma till med många startsnabba hästar på utsidan och det gör att han inte får plats i vår A-grupp.
- Bettle Hanover har aldrig varit sämre än tvåa efter karriärens första 13 starter, men över full väg är han faktiskt segerlös då han samtliga sju tidigare försök resulterat i andraplatser! Femåringen är en utmärkt frontrunner och känns ändå så pass rejäl att det känns underligt att han inte stått hela vägen över 2.140 meter, men det är trots faktum och ligger till grund till att vi inte har honom överst i ranken.
- Father Simon vann ett Klass II-försök i Örebro i augusti från tät om än med knapp marginal. Han galopperade från start i årsdebuten och visade inget extra bakom fältet därefter varpå han blir svårbedömd inför denna start även om det känns som att Björn Goops hästar rent allmänt är uppåt för dagen.
Rank:
A: 4-2 B: 8-1-5-7-12-6 C: 10-11-3-9
Spetsstriden: Bettle Hanover har god chans att hålla ut Olly Håleryd och Father Simon.
Avd 5 – Vårbjörken, 1.640 meter autostart
- Månlykke A.M. är Sveriges kallblodskung, men vi kan inte förneka att han känns väldigt svårbedömd för dagen. I årsdebuten i Gävle fick han förvisso en tuff mental utmaning då han fick jaga från andra utvändigt över sista bortre långsidan när farten skruvades upp, men han var aldrig nära segern den dagen trots att han avslutade 1.20,5 sista 700 meterna. Gunnar Melanders häst var struken på grund av feber i Bollnäs den 20 april och det är givetvis inte optimalt att han saknar den rätta genomköraren inför detta lopp samtidigt som han ska brottas med ett jobbigt sjundespår. Det går med andra ord att spekulera i förlust för favoriten.
- Pydin var hästen som besegrade Månlykke A.M. i Gävle och han gjorde det med besked. Efter att Tomas Pettersson lyckats forcera hästen till tät från tillägg redan på första bortre långsidan drog han stenhårt på slutvarvet och Pydin försvann ifrån till överlägsen vinst via 1.19 sista 800 meterna. I den efterföljande starten på Hagmyren fick Pydin alldeles för långt fram från femte utvändigt och vi tar lätt på att speedade ebbade ut sista 100 meterna. Pydin har lagt iväg riktigt rappt bakom bilen när Tomas Pettersson bett om den växeln och vi håller honom som spetsfavorit.
- Gorm var chanslös att utmana B.W.Rune i årsdebuten, men svarade ändå för en bra prestation med tanke på att han fick gå i andraspår hela loppet. När han testade mot eliten i Steggbests Minne i oktober blev han dragen bakåt i slutkurvan, men kom tillbaka storstilat som fyra via 1.18 sista 500 meterna och vi är övertygade om att Gorm kommer hävda sig mot de bästa under året. Nu utrustas hästen med jänkarvagn och så blir det barfota runt om; klara signaler om att det är mer påställt denna gång!
- B.W.Sture fick för långt fram senast på Hagmyren, men avslutade bra på avstånd bakom Bäcklös Uriel och Pydin. Vid andraplatsen på Klosterskogen såg han urläcker ut som tvåa bakom Tangen Bork och nu är det aviserat barfota runt om. Vid de två senaste tillfällen man testat den balansen har han sprungit 1.20,5 respektive 1.20,6 och även om det inte resulterat i segrar så råder det ingen tvivel om att det är ett jätteplus för tioåringen.
- Järvsöodin skrällvann i Kallblodsdivisionen i februari. Han avslutade bra bakom eliten på Klosterskogen och var stor i nederlaget senast på Bjerke som fyra efter stentufft upplägg. Spår åtta är ett stort hinder och även om han är rask iväg blir det svårt att ta sig förbi samtliga direkt.
- Nyland har inte haft någon lycka med sig vid tidigare försök på svensk mark (femma, sexa samt sexa). Han ser ut att vara bättre än någonsin nu som 13-åring, men spår tolv över sprint mot Sverigeeliten är ingen barnlek…
Rank:
A: 7-2-5 B: 6-8-12 C: 10-3-11-4-1-9
Spetsstriden: Vi påminner om att Pydin tog sig förbi självaste Stjärnblomster från spår tre i Steggbest Minne i Skellefteå i hösts och håller honom som knapp spetsfavorit gentemot Bellfaks, Gorm och B.W.Sture. Månlykke A.M. öppnade klart förbättrat bakom bilen ifjol, men frågan är om han är lika explosiv nu och släpps fram smärtfritt när han blott gjort en start på sju månader?
Avd 6 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart
- Kate River har en tredje-, en femteplats samt en diskvalifikation bakom sig från de tre tidigare försök hon gjort i lopp med sexsiffrigt förstapris, men det tar vi inte så hårt på. Hon har dels tävlat i Klass II mot hingstar och valacker och i det enda försök hon tidigare gjort i Diamantstoet hade hon inte alls samma utsökta förutsättningar som hon har här med springspår. Trixton-dottern övertygade vid spetssegern i fredags och vi håller henne som klar spetsfavorit från springspår.
- Great Skills är givetvis bästa hästen i loppet, men det är ingen barnlek att runda konkurrenterna från 40 meters tillägg denna period av året. Fjolårets Stochampionatsvinnare tycks väl förberedd och har gjort så pass bra insatser med skor på hovarna tidigare att vi inte kan räkna bort henne, men att gå fullt ut på Great Skills såhär i årsdebuten tycker vi är fel.
- Invidia har tagit tre raka segrar barfota runt om under våren och gick en rejäl 700 metersrepa till vinst i just ett Diamantstoförsök näst senast. Genrepet i Mantorp blev billigt då hon släpptes till tät, men intrycket var gott och hon blir att räkna med även här som perfekt inmatchad på mellanvolten.
- Vilja T.Y.C. behöver köras på chans och fick chansen för sent bakom Invidia vid V75-starten på Solvalla den 9 april. Hon fick göra lite för mycket grovjobb i den efterföljande starten i Bollnäs, men höll farten bra som fyra och nu rycker man åter av framskorna. Det spurtstarka stoet får inte glömmas bort.
- Hazyshadeofwinter fick för långt fram senast i ett V75-lopp i Gävle mot tuffa hästar, men avslutade 1.11,5 sista varvet i skymundan.
Rank:
A: 6-15-12 B: 14-11-2-4-5-10-3-1 C: 7-8-13-9
Spetsstriden: Kit Crown, Nunja och Ektara har samtliga haft det kämpigt från snäva startspår. Toscana Southwind fick se sig besegrad från ledningen i senaste starten och vi tror inte hon körs i tät nu när Kate River lär utmana rejält från springspår.
Avd 7 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart
- L.L.Royal har inlett året med tre starter i Silverdivisionen och som bäst slutat fyra, men det har på intet vis varit något fel på insatserna. Näst senast på Axevalla så satt han fast med sparade krafter och i lördags fullföljde han bra från som femma via 1.10 sista 700 meterna efter att gått i andraspår hela vägen. Äntligen har L.L.Royal fått ett riktigt bra startspår bakom bilen och mycket talar för att han är loppets anförare. Från den positionen är han hästen att slå för de övriga.
- L.A.Boko var finalist i Svenskt Travderby ifjol, men det har tagit lite tid för honom att varva upp i årets starter. Nu har han fått tre lopp i kroppen och avslutningen senast i Örebro från andra utvändigt var klart positiv även om han inte kunde ta sig förbi Hipster Am och Falcon Eye. Spår elva är givetvis inget optimalt utgångsläge att börja jobba ifrån, men hästen tål att göra en del jobb själv under vägen.
- Santos de Castella hade vi utan tvekan placerat först i ranken om han hade haft spår invändigt om L.L.Royal. Sexåringen vann en Bronsdivisionsfinal i september på 1.11,2a/2.140 meter efter forcering till tät och det känns som hästen är allra effektivast när han får löpa ut i den positionen i jänkarvagn. Vid comebacken i Orebro Int’l fick han dra tåget själv i tredjespår sista 700 meterna och gick sig trött på kuppen på en krävande bana vilket inte var mycket att säga något om.
- Xanthis Coktail stod för en stark insats som femma i Gulddivisionen i februari och gjorde en mycket bra insats som dödenstvåa bakom Fortune Mearas i senaste starten. Däremot ströks han på grund av sårskada den 9 april varpå det föreligger visst frågetecken för formen, men att Xanthis Coktail är bra nog att utmana de här hästarna tvivlar vi inte alls på.
- Frodo S. kördes spårsnålt längs sargen i årsdebuten och sköt till bra som trea. Han är rask iväg och skulle han rentav ta sig förbi L.L.Royal direkt bör han som sämst ha vinnarhålet när fältet har formerat sig.
Rank:
A: 2-11-6 B: 4-3-1-9-8 C: 10-5-7
Spetsstriden: L.L.Royal har chans att hålla ut Frodo S. när de står sida vid sida. Utifrån kan Ad Hoc och framförallt Santos de Castella öppna raskt utan att vara superblixtar. Det krävs nog att Frodo S. eller Ad Hoc tar sig förbi L.L.Royal för att Santos de Castella ska nå piken.
V75-FÖRSLAGET 13 MAJ
Avd 1: 1,2,3,4,5,7,8,11,12 (9,10)
Avd 2: 10 Jackpot (6,4)
Avd 3: 3 Global Badman (4,8)
Avd 4: 2,4,8 (1,5)
Avd 5: 2,5,6,7 (8,12)
Avd 6: 2,6,11,12,14,15 (4,5)
Avd 7: 1,2,3,4,6,11 (9,8)
3.888 rader / 1.944 kronor