Fokustema
Lutfi Kolgjini:
Läs senare

”ST mer och mer som en bananrepublik”

Lördagens gulddivisionsfinal på Gävletravet är inte vad som normalt gäller i rikstoton: att samla poäng i försöksloppen för att komma med i finalen. Istället har fältet fyllts med en kombination av hästar som fått wildcards och ”vanliga startpoäng”.
– Då är det ju ingen guldfinal och borde inte heta så. Det känns som att Svensk Travsport drivs mer och mer som en bananrepublik i många avseenden, säger Lutfi Kolgjini.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg
Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg

Han fick nu se stallets Speedy Face bli förste reserv i loppet.

– Det här är ju som att stjäla pengar ur rikstotosystemet med försök och finaler, där hästarna i försöken samlar poäng som leder till att få vara med i finalerna med de högre prispengarna där. Nu har man ju i praktiken tagit bort guldfinalen för de som startat där under meetinget, och istället gjort loppet till något annat, säger Lutfi Kolgjini.

Han har delvis rätt i det. Enligt propositionen var vinnarna i de sju försöken på Jägersro 4 april (Cyber Lane), Romme 12 april (Elian Web), Umåker 18 april (Next Direction), Åby 25/4 (Paralympiatravet, Elian Web), Örebro 2/5 (Tae Kwon Deo), Åby 9/5 (Cokstile), Mantorp 16/5 (Mindyourvalue W.F.) kvalificerade för finalen och resterande tre platser skulle tas ut medelst wild-card-möjlighet.

Med facit i hand ser vi att ingen av de sex hästar (Elian Web har ju vunnit två lopp) som vunnit gulddivisionsförsöken startar på lördag. Hela sex (!) hästar fick i slutändan i två utdelningsomgångar wild-card och resterande fyra (Conrads Rödluva, Rose Run Sydney, Snowstorm Hanover och Zarenne Fas) kommer med på ”vanliga startpoäng”. Den ende av dessa fyra hästar som överhuvudtaget startat i gulddivisionsförsök under meetinget är Stefan Melanders Snowstorm Hanover, med en fjärde- och en femteplats.

På reservlistan hamnade samtidigt hästar med gulddivisionspoäng, förutom Kolgjini-stallets Speedy Face (trea i Örebro) främst också Son Of God (tvåa-fyra på Umåker och Algot Scotts Minne på Åby) och Dreammoko (trea-trea på Umåker och Mantorp).

– Det här är ju tvärtemot idén med rikstoton som gällt sedan 1974. Nu kommer det in ”hästar från gatan” med höga startpoäng de tjänat ihop i andra lopp som slår ut sådana som matchats i guldloppen under meetinget, med sikte på att samla poäng för att att komma med i finalen. Om ST ska ha just det här loppet som en special veckan före Elitloppet, får de i alla fall koppla loss det från rikstoton och sluta kalla det gulddivisionsfinal, säger Lutfi Kolgjini.

Startlistan

Gulddivisionen final, Gävle 23 maj, 1.609 meter autostart. Förstapris 300.000 kr:

 1. Conrads Rödluva – Örjan Kihlström (tränare: Daniel Redén)
 2. Billie de Montfort – Björn Goop (Sébastien Guarato)
 3. Baron Gift – Rickard Svanstedt
 4. Racing Mange – Joakim Lövgren
 5. Zarenne Fas – Rikard N Skoglund (Jerry Riordan)
 6. Diamanten – Erik Adielsson (Stig H Johansson)
 7. Ferrari B.R. – Per-Oleg Midtfjeld
 8. Snowstorm Hanover – Jorma Kontio (Stefan Melander
 9. Rose Run Sydney – Mats E Djuse (Daniel Redén)
 10. Minnestads El Paso – Rebecca Dahlén (Dennis Palmqvist)
Fokustema
Hingstligan 3-9 augusti 2020
Läs senare

Maharajahs makalösa vecka

Maharajah stod i en klass för sig förra veckan med tio segrande avkommor och dessutom kunde han räkna in en dubbelseger i Åby Stora Pris, tre miljoner och världsrekord när Moni Viking vann före Who's Who.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Maharajah-sonen Moni Viking och Björn Goop plockade hem Åby Stora Pris på nytt världsrekord och bakom honom slutade en annan Maharjah-son – Who's Who – tvåa. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Maharajah-sonen Moni Viking och Björn Goop plockade hem Åby Stora Pris på nytt världsrekord och bakom honom slutade en annan Maharjah-son – Who's Who – tvåa. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Eftersom Love You inte lyckades bokföra sig för en enda segrande avkomma innebar det att Maharajah plockade in tio pinnar och är nu 15 segrar efter i totaltabellen.

Maharajah. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

I Maharajahs segerbukett ingick: Argbiggan, Avena Jet, Bag In Box, Betting Pacer, Elegant Ima, Malva Ha, Moni Viking, Pane Vino, Tidore Degato och Ture L.A.

Maharajahs starka vecka innebar också att han plockade in rejält i penningligan på Muscle Hill. Nu skiljer det endast 352.550 kronor mellan de båda toppförärvarna – Muscle Hill (21.968.950 kr) och Maharajah (21.616.400 kr) – medan Love You är på efterkälken när det gäller pengar. Hans avkommor har sprungit in drygt 14,8 miljoner under 2020.

Fakta

Förra veckans toppar:

Tio segrar:

 • Maharajah

Åtta segrar:

 • Muscle Hill

Sex segrar:

 • S.J.’s Caviar

Fem segrar:

 • Raja Mirchi
 • Ready Cash

Fyra segrar:

 • Bold Eagle
 • Dream Vacation
 • Googoo Gaagaa
 • Järvsöfaks
 • Moe Odin
 • Zola Boko

Tre segrar:

 • Bork Odin
 • Chocolatier
 • Djali Boko
 • Donato Hanover
 • From Above
 • Gift Kronos
 • Järvsöviking

Fotnot: gäller 3-9 augusti 2020 och listan tar upp hingstar med tre eller fler segrar på svensk mark.

Expandera

Järvsöfaks och Moe Odin gick bäst av kallbloden med fyra vinster vardera förra veckan. Toppar bland kallbloden gör Bork Odin med 71 triumfer före Moe Odin (51), Järvsöviking (42) och Järvsöfaks (39).

Segerrikaste avelshingstar 2020
Namn
StarterSegrar
1 Love You
1.264193
2 Maharajah
1.275178
3 Muscle Hill
822134
4 Ready Cash
781133
5 S.J.'s Caviar
994119
6 Scarlet Knight
1.441114
7 Zola Boko
1.360109
8 Super Photo Kosmos
89984
9 Quite Easy
78383
10 Make It Happen
85482
Fokustema
Tyskland
Läs senare

Hjärtattack i lopp

Tyske toppkusken och Europamästaren Roland Hülskath drabbades av en hjärtattack i ett lopp i Mönchengladbach igår och föll ur sulkyn och blev liggande på banan.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Europamästaren Roland Hülskath.

Roland Hülskath satt i vinnarhålet med Quinze Jin när han föll helt pladask ur sulkyn på bortre långsidan och låg livlös på banan. Loppet blåstes av och resten av tävlingsdagen ställdes in i Mönchengladbach.

Mår bra

Hoofworld.de rapporterar om att efter omständigheterna har 45-årige Roland Hülskath klarat sig bra.

För tolv år sedan blev Hülskath Europamästare för kuskar i Sverige. I år har han kört 137 lopp och vunnit 16.

Roland Hülskath var den kusk som bröt Heinz Weverings 29 år långa svit av tyska championat (1977-2005) när han blev segerrikaste kusk i Tyskland 2006. Ytterligare fyra championat tog Hülskath åren 2007, 2010, 2011 och 2012.

Fokustema
Österrike
Läs senare

Svenskfödd pappa i St. Leger

Badens travbana bjöd på två större löpningar igår för österrikefödda tre- och fyraåringar med en svenskfödd pappa till en av vinnarna.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Alv Peacepipe-sonen Catch Me If You Can (u. Velocita Massima) och Franz Konlechner tog hem Österrikiskt Traber St. Leger (€10.000) för fyraåringar på 1.16,8a/2.100 meter. Förstapriset uppgick till 5.000 euro.

Fadern Alv Peacepipe (e. Active Bowler), 1.12,7ak/1.801.454 kr, exporterades till Österrike 2005 och har verkat i många år som avelshingst där.

Andrahandsfavoriten Heck M Eck (e. Odessa Santana-Devona) toppade den 48:e upplagan av treåringsloppet Grosser Badener Zucht-Preis der Dreijährigen (€15.000) för Josef Sparber 1.16,9a/2.100 meter. Förstapriset uppgick till 7.500 euro.