Kallblodsstoet Bäcklös Amalia (e. Briskeby Philip) är den gemensamma nämnaren bakom de båda framgångsrika kallbloden. Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan) är hennes första avkomma och Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) den andra!
Nicklas Blom och Kristin Persson från Tierp är paret bakom de framgångsrika uppfödningarna och de äger fortsatt Uriel som tränas hemma på gården i Bäcklösen, medan Faron såldes som unghäst till hästägare hos Oskar Kylin Blom.
– Det ska bli väldigt kul att komma igång och tävla igen med Uriel. Jag ser verkligen fram emot söndagen och är väldigt spänd. Så nervös som jag jag var inför kvalet vet jag inte när jag var senast, säger Nicklas Blom.
Ja, efter den framgångsrika treåringssäsongen för Bäcklös Uriel gjordes bokslut i augusti efter segern i Svenskt Kallblodskriterium på svenskt rekord, men fyraåringssäsongen blev inte vad Blom hoppats på.
– Han var sjuk mest hela året, det var halsinfektioner som spökade och han fick fyra penicillinkurer under sommaren. I Derbykvalet var han jättefin som tvåa, men finalen blev en stor besvikelse (femma). I efterhand ser jag dock att han gjorde ett fantastiskt lopp, där han galopperade från start och sedan satt fast länge. Men efter Derbyt blev han sjuk igen, han gjorde en start till innan vi beslutade att ställa av honom.
”Slet hårdare än jag trodde”
Ja, i våras klev Bäcklös Uriel in i avelsboxen på Hudik Stallion och det blev 34 betäckta ston premiäråret och även nästa år väntar samma avelsuppgift, men först…
– …ska han tävla vidare i vinter om det fungerar som jag hoppas och tror på söndag. Uriel var lite svår att få igång efter avelsarbetet, det var svårt att få fart på honom och betäckningarna slet hårdare än jag trodde på honom att betäcka och hållas igång med träning under tiden.
Inför kvalloppet i Gävle i slutet av hade Uriel gått 1.28/1.600 meter i ett snabbjobb och kvalet löstes på 1.30,0/2.180 meter med ständige följeslagaren Wiktor Kylin-Blom i vagnen. Precis som i söndagens comeback.
Nu väntar tävlingscomeback – första starten sedan oktober förra året – och bland motståndarna finns alltså fyraårige lillebrodern Bäcklös Faron. Denne var tvåa i Svenskt Kallblodskriterium förra sommaren och följde upp med dubbla världsrekord på hösten som treåring, men årets Derbysäsong blev till mångt och mycket förstörd i våras när hästen drabbades av en gaffelbandsskada.
I höst har fyraåringen kommit tillbaka på banan i tre starter för sin tränare Oskar Kylin Blom. Med dessa förberedelser jämfört med Bäcklös Uriels ligger pappa Nicklas lågt inför brödramötet.
– Att göra de lopp Faron gjort nu i höst är otroligt och mina förhoppningar med Uriel sträcker sig till att vara fyra-femma och att han ser bra ut. Då blir jag superglad och nöjd. Det kommer att bli hård körning i början och därför är jag nöjd med bakspår för min häst. Och den som försöker ta emot Faron i ledningen kommer att få det tufft, han är så fin och det finns sådan enorm styrka i honom, säger Nicklas.
Vi har nog tittat på samma proposition även till nästa start
Och det kan bli fler möten mellan bröderna senare i vinter.
– Ja, både min och Oskars plan är att tävla vidare med hästarna om de fungerar som de ska. Vi har nog tittat på samma proposition även till nästa start.
Att de tävlar i samma klass numera är också tydligt. Båda hästarna har gjort 13 starter. Uriel (3–1–2) har tjänat 835.800 kronor och håller undan för lillebror Faron (6–5–0) med 780.712 kronor.
Dessa är modern Bäcklös Amalias första två avkommor. Hennes tredje, treåriga Bäcklös Yrja (e. Järvsö Tore) som är helsyster med Faron, skulle också ha tävlat i år, men ströks från den tilltänkta debuten i somras.
– Det hände något med henne i somras och vi fick inte ordning på henne. Nu är det beslutat att hon går till avel och betäcks med Tangen Bork (dubbel Derbyvinnare i sommar, reds. anm.) tidigt nästa år, säger Nicklas.
Här är startlistorna till Gävles tävlingar på söndag.