Fokustema
E-tidning, app & print
Läs senare

Sulkysport nummer 33

I veckans nummer kan ni läsa den fantastiska historien bakom Svampen-segrarens väg tillbaka till livet som häst, vi har fokus på Jägersro och Breeders Crown på Solvalla på söndag, Jim Oscarssons nya liv, startlistor och tips till hela helgen och så mycket mer!
Av
Cecilia Kristoffersson
  • Ett längre möte med Jim Oscarsson som numer driver sitt familjeföretag utan familjen
  • Uppfödarna berättar om hundattacken mot Maze Runner
  • Fredrik Steffensen om det hårda mentala arbetet med Svampen-segraren
  • Startlistor och tips till V64 i Örebro fredag, V75 på Jägersro och söndagens extra V75-omgång med semifinaler till Breeders Crown på Solvalla
  • Utblick
  • Thomas Hedlunds dresserie fortsätter
  • Lopp i tiden
  • Maria Törnqvist är veckans krönikör
  • Breeders Crown i USA
  • Veckans höjdare
  • Day Or Night In är redo för en vinter i Paris
  • Season Leaders

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor stycket. Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital.

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Kampanj
10 veckor för 299 kronor
Prova 10 veckor med både pappers- och e-tidning
Endast 29,90 kr per vecka för den bästa sportbevakningen
Beställ

 

Fokustema
Sju nyheter vid sju
Läs senare

Ny stjärna växer upp i Svampen?

Tränarna som vet hur man vinner Svampen. Laddad för ny tipssuccé! Svenska Stokriterievinnare jagar ny norskt klassiker. Verbeeck mot Mahony på Momarken. Karl tillbaka på banan. Untersteiner mot andra BC-segern. Redén jagar storpott i Finland.
Detta och mer i lördagens ”sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Nightlife In och Per Nordström startar i Svampen från bakspår. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Nightlife In och Per Nordström startar i Svampen från bakspår. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1Tomas Malmqvist har tre titlar, Fredrik Wallin och Per Nordström har gjort det två gånger, Joakim Elfving och Daniel Wäjersten en gång vardera. Vunnit tvååringsloppet Svampen i Örebro alltså.

I eftermiddag har kvintetten chansen att fylla på meritlistan med ytterligare en seger i grupp II-loppet i Örebro, där tolv hästar slåss om tidernas näst högsta prischeck, 595.000 kronor. Bara 2022 års vinnare Feel No Pain (e. Walner) har tjänat mer, 600.000 kronor.

Per Nordström har vunnit loppet med Denim Boko (e. Chocolatier) 2012 och Dixi Sisu (e. Ready Cash) 2015 och rustar med obesegrade Nighlife In (e. Days Or Night In) i årets upplaga.
– Allt har gått som på räls med honom både i uppträningen och i segerloppen. Det är en långstegad herre som tar livet med en klackspark. Han har gått sina normala jobb och allt är normalt, säger Per Nordström.

Läs hela intervjun med Jägersrotränaren om Nightlife In och där han kritiserar travförbundets sätt att behandla tvååringssporten.

Snabbaste vinnarna av Svampen

År/vinnare (far) – Kusk – Tränare – Segertid

  • 2017 Maze Runner (v e. G.H.Nemo) – Johnny Takter (Marcus Lindgren) – 1.13,3a
  • 2018 Global Adventure (h e.  S.J.’s Caviar) – Erik Adielsson (Svante Båth) – 1.13,3a
  • 2012 Denim Boko (s e. Chocolatier) – Per Nordström  – 1.14,0a
  • 2015 Dixi Sisu (s e. Ready Cash) – Per Nordström – 1.14,0a
  • 2021 Tetrick Wania (h e. Muscle Hill) – Riina Rekilä – 1.14,0a
  • 2020 Mi Ma Ohrtus (h e. Jocose) – Rikard N Skoglund (Joakim Elfving) – 1.14,2a
  • 2016 Executive Caviar (h e. S.J.’s Caviar) – Björn Goop (Joakim Lövgren)  – 1.14,3a
  • 2022 Feel No Pain (s e. Walner) – Daniel Wäjersten – 1.14,5a

Läs om dagens deltagare, Svampens historia och annat smått & gott i ”Det snackas om Svampen” här!

***

Åtta rätt och 113.638 kronor i ren vinst blev det för Sulkysports spelförslag till V86 i onsdags, signerat Magnus Blom.

2Åtta rätt och 113.638 kronor i vinst på V86 i onsdags. Sulkysports tipsexpert Magnus Blom visade lysande spelform, men vilar inte på lagrarna. Nu har han laddat om till Örebros V75-omgång, där han har två starka förslag till enkelstreck. 
Missle Hill i V75-3 har inte vunnit på ett tag, men här ser det ut som spets och slut tillsammans med Örjan Kihlström. Marseille i V75-2 är mer av en chansning. Men han går ned i klass och för Kenneth Haugstad gäller det att sätta in attacken i tid,” skriver Magnus Blom.

Vad tycker då tränare Daniel Redén om sin åttafaldige miljonär Missle Hill (e. Muscle Hill)?
– Han satt fast med mycket sparat i ett bra lopp senast. Han ser riktigt fin ut i jobbet och spår ett på Örebro tycker i alla fall jag är väldigt bra. Formen är riktigt bra också så jag tycker det känns bra på förhand. Han går som han brukar göra, säger Daniel Redén på Stall Zets hemsida.

––> Här är Sulkysports stora tipsgenomgång inför Örebros omgång.

Missa inte andelsspelen hos vår samarbetspartner Travnet på Högkvarteret.
Här finns Travnets andelar.

Ytterligare en svensk bana tävlar idag. I Rättvik (start 18.53) ikväll väntar åtta lopp– och på tal om Svampen. 2020 års vinnare av storloppet, Mi Ma Ohrtus (e. Jocose), dyker upp från tillägg i högsta klassen. Uppfödaren och ägarinnan Anna Maria Hanses sköter träningen.

Här är startlistorna till dagens tävlingar.

***

3Jan-Olov Persson har vunnit Stokriteriet i Norge fem gånger, men i Oaks har det hittills ”bara” blivit två vinster genom åren: Eldsiri 2009 och Majblomster ifjol. I eftermiddag väntar årets upplaga på Momarken och Persson sitter med trumf på hand när han startar Hertiginnan Stöen (e. Tekno Odin).
Stoet har vunnit Kriteriestoet både på Dannero och Bjerke i år och redan passerat miljonen intjänat i karriären. Mats E Djuse är tillbaka i sulkyn. Vid storsegern på Bjerke i senaste starten kördes Hertiginnan Stöen av lillebror Magnus.
Från innerspår ställs Hertiginnan Stöen mot bland andra Öystein Tjomslands svenskfödda Stavre Maggan (e. Tekno Odin) och Anders Wallin-tränade Björgen (e. Bork Odin). 

Ytterligare en svenskfödd- och tränad häst har segrat i Oaks. 2011 slog Niclas Torstemo till med egentränade Pyrodi (e. Moe Odin).

Majblomster vid segern i Derbystoet i Östersund i augusti före Voje Lotta. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Fjolårsvinnaren Majblomster (e. Tekno Odin) ger sina kullkamrater chansen till revansch i Oaksrevanschen, som är en toppupplaga med kullens tre starkaste ston. Majblomster utmanas av Stoderbyvinnaren på Bjerke, Voje Lotta (e. Ängsborken), och Prinsesse Ness Tjo (e. Moe Odin).

På varmblodssidan saknas däremot svenska tränarsegrar i historien. Den långa svinten kan Bodentränaren Petri Salmela bryta när han sänder vinnaren av norska Stokriteriet till Momarken. Lilium Sisu (e. Face Time Bourbon) klev fram som etta bland stona i den norska kullen när hon sänkte löpningsrekordet med sju tiondelar. Mika Forss sitter som vanligen i sulkyn och precis som i kallblodsklassen väntar 300.000 kronor på vinnaren.

Årjängstränaren Paw Mahony gör resan till Mysen med sin stjärna Millmighty (e. Make It Happen), som ger sig ut i ett riktigt styrkeprov. 4.140 meter är grunddistansen i Lionels Höstmaraton med 125.000 norska kronor till vinnaren och Millmighty startar från 60 meters tillägg. Ytterligare 20 meter bakom jagar en av Europas mest meriterade kuskar – Jos Verbeeck gästar Momarken för att köra Evening Quick (e. Magnificient Rodney).

Här är startlistorna till Momarkens stordag.

***

Riet Hazelaar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

4Det är Breeders Crown-helg på Berlinbanan Mariendorf och lördagen tillskrivs de fem- till sjuåriga hästarna. Fyra svensktränade hästar reser söderut för att tävla om 39.174 euro i två klasser, där vinnarna tar hem 19.587 euro.

En som redan vet hur det känns att vinna tyskt Breeders Crown som äldre är Johan Untersteiners sjuåring Toto Barosso (e. Ready Cash), som är titelförsvarare i loppet. Hästen slutade även tvåa i äldrefinalen 2022 och Johan kör själv i dagens storlopp.

På stosidan står en svensktränad trio på startlinjen med Daniel Wäjerstens Riet Hazelaar (e. S.J.’s Caviar) i favoritposition. Hon ställs bland annat mot Per Henriksen-tränade Mose Eagle (e. Bold Eagle) och Adrian Kolgjinis Donato Princess (e. Donato Hanover).

Här är startlistorna till dagens Breeders Crown-finaler i Berlin.

***

5På tal om Breeders Crown…årets Hambletonianvinnare Karl (e. Tactical Landing) är tillbaka på tävlingsbanan när det är treåringarnas tur att kvala i amerikanska Breeders Crown på Meadowlands i natt.

Både hingstarna/valackerna och stona gör upp i två försök vardera där de fem främsta går till final och det är svensktätt i startlistorna.
Nancy Takters Karl, som inte hade sin bästa dag som fyra i Kentucky Futurity i senaste starten, ställs mot fyra svensktränade treåringar, däribland svenskfödde och svenskägde Tony Adams (e. Muscle Hill) med fyra miljoner kronor på kontot.

Svensktränade hästar i BC-försöken

Treåriga hingstar/valacker:

  • Marcus Melander: Security Protected (e. Father Patrick), Wild Ticket (e. Chapter Seven), Vic Zelenskyy (e. Greenshoe)
  • Åke Svanstedt: Mr Bluebird (e. Six Pack), Amazing Catch (e. Walner), Tony Adams (e. Muscle Hill), Daiquiri Hanover (e. Bar Hopping)
  • Nancy Takter: Karl (e. Tactical Landing)
  • Lucas Wallin: For July (e. Greenshoe)

Treåriga ston:

  • Marcus Melander: Date Night Hanover (e. Chapter Seven)
  • Åke Svanstedt: French Champagne (e. Muscle Hill), Warrawee Michelle (e. Walner), Senorita Palema (e. Chapter Seven)
  • Lucas Wallin: Soiree Hanover (e. Walner)

Här är startlistorna till nattens tävlingar på Meadowlands.

***

Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

6Fyraåringar mot äldre hästar över lång distans och 36.000 euro till vinnaren. Det är förutsättningarna för lördagens storlopp på finsk mark, S:t Leger i Björneborg.
En svensktränad häst slåss om den saftiga prischecken, Daniel Redén-tränade Imperator (e. Maharajah), som slutade tvåa i försöket bakom fyraåriga stoet Callela Ellen (e. Love You) förra veckan. Det andra försöket vanns av Massimo Hoist (e. Muscle Hill). 

Finska S:t Leger är öppet för alla åldrar, med både fyraåringar och ston får 20 meters gottgörelse. För fyraåriga ston ger det 40 meters försprång på de äldre hästarna och fyra ston födda 2020 tar chansen från startfållan.
Mest meriterad i fältet är ett sjuåriga sto. Unghäststjärnan An-Dorra (e. Maharajah) med segrar i Kriteriet, Stokriteriet och Stochampionatet samt andraplats i Derbyt på meritlistan gjorde i våras comeback efter ett 21 månader långt tävlingsuppehåll. Som i fornstora dagar är dock inte stoet som vunnit två av 16 starter efter comebacken.

Startlista, finskt S:t Leger

Björneborg lördag, förstapris: 36.000 euro
2.600 meter:

  1. Callela Ellen (e. Love You) – Esa Holopainen
  2. Icella (e. Maharajah) – Antti Teivainen
  3. Nothing Comes (e. Coktail Jet) – Tommi Kylliäinen
  4. Fortnite (e. Monteil) – Jere Hurme
    2.620 meter:
  5. Odin Orden (e. Orlando Vici) – Johan Utala
  6. True Colors (e. Zola Boko) – Jere Kiveinen
  7. An-Dorra (e. Maharajah) – Ville Tonttila
  8. Ava di Alessia (e. Expres Duo) – Ari Moilanen
  9. God Hyperion (e. Brad de Veluwe) – Henri Bollström
  10. Sahara Vision (e. R.C.Royalty) – Jarmo Saarela
    2.640 meter:
  11. Skyfall Shine (e. Muscle Hill) – Jukka Torvinen
  12. Main Stage (e. Prodigious) – Santtu Raitala
  13. Massimo Hoist (e. Muscle Hill) – Hannu Torvinen
  14. Imperator (e. Maharajah) – Olli Koivunen
  15. Marschall Match (e. Zola Boko) – Niko Jokela

***

720 starthästar finns i den 41 hästar stora katalogen till kvällens internetauktion hos Travera. Bland dessa finns fyraåringarna Macao Keeper (e. Southwind Frank) och Kalypso Sisu (e. Readly Express). 
Macao Keeper har vunnit fem av 15 starter, däribland försök och final i rikstotons klass II i augusti. Kalypso Sisu vann lopp på Solvalla så sent som förra fredagen.

Av tolv fölston till försäljning är sju dräktiga och Tango Brodda (e. Muscle Hill) säljs tillsammans med sitt årsföl med Calgary Games som far. 

På unghästsidan finns fyra ettåringar (pappor Campo Bahia, Maharajah, Very Kronos och Ingbest), och lika många tvååringar med Aperfect Yankee, Brillantissime, Hayden Hanover och Maharajah som fäder. Dessutom säljs en betäckningsrätt för 2025 i Greenshoe.

Här går det att se hästarna som bjuds ut och följa budgivningen under kvällen.

Fokustema
Svampen Per Nordström
Läs senare

Inför Svampen: ”ST vill gömma tvååringarna”

Per Nordström har vunnit Svampen vid två tillfällen. Och han är ute efter en tredje viktoria, men riktar samtidigt stark kritik mot Svensk Travsport.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Nightlife In och Per Nordström startar i Svampen från bakspår. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Nightlife In och Per Nordström startar i Svampen från bakspår. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Tvååringsloppet Svampen på Örebrotravet instiftades 2011 och har körts sedan dess. En som vunnit det prestigefyllda loppet två gånger är norrlänningen Per Nordström, stationerad på Jägersro, som fått lagerkrans både 2012 och 2015.

– Min träningsfilosofi är unghästinriktad och det är naturligtvis ett viktigt lopp som jag vill vara med och tampas i, kommenterar Per, vars segrar kommit med Denim Boko (e. Chocolatier) 2012 och Dixi Sisu (e. Ready Cash) 2015.

Vad minns du av segerloppen?

– När Denim Boko vann gick loppet i december och det var runt minus 15 grader och vi körde med brodd. Men det gick vägen och hon vann väldigt enkelt. Med Dixi Sisu var det tät dimma som rådde och det fanns banpersonal runt banan, men det klarade vi galant och hon vann också lätt från ledningen.

Och återväxten i stallet i Skåne ser bra u för 57-åringen då det finns 32 tvååringar och 35 ettåringar på träningslistan.

Riktar kritik

Men trots framgångarna med sina tvååringar genom årens lopp är Per besviken på Svensk Travsport.

– Det finns knappt några tvååringslopp att tävla i när det gäller södra Sverige och man får åka runt på olika banor om förstapris på ynka 30.000 kronor. Det är knappast något som gynnar hästägarna att satsa.

Per fortsätter sin kritik:

– Då det finns få lopp att tävla i gör att utvecklingen stoppar ut för dem som är startklara tidigt. Aveln har gått framåt från år till år, men ST hänger inte med i utvecklingen utan sover mest.

Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

På lördag är också tvååringsloppet Svampen, med ett förstapris på 595.000 kronor placerat som lopp 4 och ingår alltså inte i V75-omgången. Ett beslut som irriterar Nordström.

– De skyller på att hästarna är orutinerade, samtidigt som spelarna kräver svårare lopp för att fortsätta spela. Jag får inte ihop den ekvationen. Svampen är ju ett lämpligt lopp för att profilera unghästar, men nu väljer ST att gömma tvååringsloppet istället.

Per har mer kritik på lager.

– Uttagningsloppen till Uppfödningsloppet krockar också mellan Jägersro och Solvalla som kör samtidigt den 3 november. Nu kan jag inte starta på Valla utan får istället välja andra upplägg med mina fem tilltänkta kandidater.

Obesegrat löfte

På lördag rullar transporten från stallet i Sjöbo till Örebro och i den återfinns obesegrade löftet 10 Nightlife In (e, Day or Night In) i lopp 4, där han gjort två starter och vunnit bägge.

– Allt har gått som på räls med honom både i uppträningen och i segerloppen. Det är en långstegad herre som tar livet med en klackspark. Han har gått sina normala jobb och allt är normalt.

Hur ser du på chansen på lördag?

– Bakspår är alltid bakspår och det kan lätt strula. Men stämmer det hoppas jag han kan vara med och kriga om segern. Han är stark och rejäl och tål att göra en hel del jobb på egen hand. Det blir open eye med fast bomull i öronen och fyra järnskor som tidigare.

Nuförtiden slipper du tampas med Svante Båth och Lutfi Kolgjini i tvååringsloppen. Saknar du den duon?

– Ja, det är klart. Vi hade våra bataljer, men den konkurrensen tror jag bara var nyttig. Nu kommer nya utmanare som Daniel Wäjersten, Oskar Kylin Blom och Fredrik Wallin och tar upp kampen. De har också insett att tidigt tävlande kan vara lönsamt.

Förresten, gillar du svamp?

– Jajamän. Kantareller, champinjoner och Karl-Johan är tre favoriter. Men som norrlänning vill jag även lyfta fram murklor, avrundar Per Nordström.

Fokustema
Sju nyheter vid sju
Läs senare

Här är planen för San Moteur

San Moteur mot nya äventyr. Italiensk topphäst debuterar för Haapakangas – oh åttaåring gör första starten för Nurmos. Männen bakom Svampen. Derbytvåa lämnar Jägersrotränare. Jepson mästare i kavaj.
Detta och mer i tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goops San Moteur tar sikte mot det första B-loppet på Vincennes. Foto Scoopdyga.com
Björn Goops San Moteur tar sikte mot det första B-loppet på Vincennes. Foto Scoopdyga.com
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1San Moteur (e. Panne de Moteur) hade inte sin bästa dag i Svenskt Mästerskap på Åby för drygt två veckor sedan, där han hade gjort sitt 200 kvar efter avancemang till dödens. Nu återhämtar han sig och laddar för ett nytt äventyr i Frankrike!
– Han hade lite taskiga blodvärden när han startade senast. Nu tränar vi på inför Paris och första starten där nere blir den 17 november, sade Håkan Arvidsson i Åmål igår.

Det handlar om Prix de Bretagne, det första av fyra B-lopp inför det stora slaget på Vincennes den 26 januari. De fyra främsta i varje B-lopp, plus vinnarna av Criterium Continental och Prix Tenor de Baune, är garanterade plats i Pd’A.

Vägen till Prix d’Amérique 2025:
Datum – Lopp – Distans

  • 17 november – Prix de Bretagne (€120.000) – 2.700 meter
  • 8 december – Prix du Bourbonnais (€120.000) – 2.850 meter
  • 22 december – Criterium Continental (€240.000) – 2.100 meter (a) – fyraåringar
  • 22 december – Prix Tenor de Baune (€240.000) – 2.700 meter – femåringar
  • 28 december – Prix de Bourgogne (€120.000) – 2.100 meter (a)
  • 12 januari – Prix de Belgique (€120.000) – 2.850 meter
  • 26 januari – Prix d’Amérique (€1.000.000) – 2.700 meter

***

Danao Degli Dei och Combat Fighter sida vid sida. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2Han kom till Sverige via Alessandro Gocciadoros italienska stall förra våren och gjorde avtryck direkt med seger på 1.10,4ak – i ett lopp stängt vid 350.000 kronor! Danao Degli Dei (e. Mago d’Amore) blandade och gav en del, men visade hög kapacitet och när Gocciadoro slog igen sin svenska filial förra hösten stannade Danao Degli Dei i Sverige – hos Adrian Kolgjini.
Under denne beskydd vann fem rikstotolopp och i den sviten ingår dubbla försök och final i bronsdivisionen plus försök och final i silverdivisionen i vintras.

Det fick storhästägaren Stall Denco (Berndt Denberger) att handla Danao Degli Dei från italienska ägarna Scuderia Verner i juli och hästen bytte tränare till Veikko Haapakangas.
Där blir det en lika spännande som efterlängtad debut vid dagens lunchtävlingar på Jägersro (första start 12.20). Med mest pengar på kontot i loppet startar Danao Degli Dei från bricka tolv bakom bilen i spårtrappan och Stefan Persson sitter i sulkyn.
Danao Degli Dei har gjort 30 starter och vunnit 16 av dessa. På kontot finns 1.403.077 kronor.

***

3Svenskt Travkriterium både 2023 och 2024 och Svenskt Travderby 2024. Forne Solvalla-vd:s Stefan Lundborg har firat stora framgångar som hästägare de senaste åren. Men det finns annat än unghäststjärnor i stallet.

Åttaårige Gaylord Am (e. Muscle Hill), 1.11,2am/1.961.646 kr, har sedan början av sommaren fått en ny hemvist efter att ha tränats och tävlat för Kristian Lindberg, Anders Eriksson och Björn Goop. Hos den sistnämnde mestadels på fransk mark, där senaste segern togs i april.
Under fyra månader har Timo Nurmos skött träningen av hästen som ikväll debuterar i sin nya regi från dubbla tillägg i ett flerklasslopp i Eskilstuna (första start 18.20). Vid seger kliver valacken över två miljoner kronor intjänat i karriären.

Det var favoritbetonat i Mantorp igår kväll, vilket gör att sexrättspotten på V64-spelet i Eskilstuna kryddas med drygt 800.000 kronor extra i jackpotpengar.

Kvällen kompletteras av Axevalla (start 17.45), dit Flemming Jensen kommer på besök från Danmark. Det var just med Axevalla som hemmabana Jensen etablerade sig som tränare på svensk mark 1999 och han blev kuskchampion på banan året efter. Nu gästar han kvällens tävlingar med fyra egentränade hästar.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

Daniel Wäjersten och Feel No Pain fick 600.000 kronor vid segern i Svampen 2022. Foto Gunilla König/Stalltz.se

4I december 2010 lanserade Örebrotravet med idékläckaren Håkan ”Lillis” Olsson och Claes Broberg i spetsen ett nytt stort insatslopp för tvååringar i Sverige. Svampen såg sitt ljus och hade premiär året efter med två lopp, ett för vardera kön. Loppet har hela tiden även varit öppet för utlandsfödda tvååringar.
De två första åren handlade det alltså om två klasser, men sedan 2013 har en vinnare korats.

I år bjuds det näst högsta förstapriset i loppets historia när lördagens vinnare tar hem 595.000 kronor. Bara 2022 års Svampenetta Feel No Pain (e. Walner) och Daniel Wäjersten har fått en större prischeck, 600.000 kronor.

Förra året segrade Frrdrik Wallin-tränade stoet Matchmadeinheaven (e. S.J.’s Caviar), vilket var Gävletränarens andra triumf i loppet. 2019 var Sayonara (e. Donato Hanover) bäst i Örebros tvååringslopp.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar i Örebro.

***

5Förra året vann han norska Sprintermästaren Jarlsberg Grand Prix och slutade tvåa i Norskt Travderby, men 2024 har varit en besvikelse för Just Perfect Sisu (e. Brillantissime), 1.10,4ak/1.119.955 kr. Blott 17.520 kronor inspunget har det blivit på sju starter.
Nu har Preben Söviks travare flyttat västerut, till Prebens pappa Lars Magne Sövik, skriver Trav- og Galopp-Nytt.

Just Perfect Sisu opererades i framknäna i vintras och var borta från tävling första halvåret i år. Totalt har den femårige valacken gjort 33 starter (6-6-1).

***

Jägersroamatören Stephanie J Werder vann bland annat ett lopp och tog hem hela montématchen på Berlinbanan Karlshorst i söndags. Foto Privat

6Stephanie Werder gjorde ett gästspel på Karlshorst i söndags och kunde vända hem med en seger, en andra- och tredjeplats på tre uppsittningar i monté. Vinsten togs med ukrainafödde Parom (e. Montepellier-Parizhanka) i PSP German Masters im Trabreiten (€2.200) på 1.15,4a/2.000 meter. 
Paroms senaste start skedde i hemlandet Ukrania den 28 augusti 2022 i Kiev och sedan dess har valacken tävlat i Tyskland. Modern Parizanka (e. Idalo), 1.26,8, är halvsyster med tidigare Jörgen Westholm-tränade River de Liton (e. Super Arnie), 1.14,4/€62.677.

Stephanie Werders andraplats togs med Störtebeker på 1.18,6a/2.000 meter i ett lopp som vinnaren och svenskfödde Charamel Wibb (e. Charly du Noyer-Northern Gleam) noterade 1.17,1 för Maha Unterdörfer. Tredjeplatsen togs ovanpå Rolfi (e. Baltimore As) på 1.17,3a/2.000 meter, medan målettan Flash Gordon (e. Ganymede-Giunone Dei) segrade för Ronja Walter på 1.17,0.

Stephanies resultat gjorde att hon tog hem hela montématchen PSP German Masters im Trabreiten.

***

7Carl Johan Jepson räknade in sitt femte kuskchampionat i Åmål, trots att han inte kört lopp sedan Derbydagen på Jägersro den 1 september på grund av skada. Elva segrar blev det under året för catchdrivern som var två pinnar före fjolårets champion Björn Goop.
Den sistnämnde kunde istället glädja sig åt championtiteln som tränare med sju segrar. Eric Martinsson spurtade vasst med en trippel vid årsfinalen, men stannade på sex segrar.

Förutom fem titlar i Åmål har Jepson tagit championatet på Axevalla sju gånger,  Mantorp fem, Årjäng tre, samt Arvika, Vaggeryd och Örebro en gång vardera. Totalt 23 banchampionat så här långt alltså.

Svenska banchampions 2024

Bana – Kusk, hemmabana – Segrar

  • Arvika – Petter Karlsson, Färjestad – 4
  • Dannero – Susanne H Osterling, Solänget – 9
  • Hoting – Per Linderoth, Östersund – 6
  • Karlshamn – Kevin Oscarsson, Kalmar – 4
  • Lindesberg – Björn Goop, Färjestad – 9
  • Lycksele – John Östman, Umåker – 5
  • Oviken – Stefan Edin, Dannero – 5
  • Tingsryd – Johan Untersteiner, Halmstad – 7
  • Vaggeryd – Peter Untersteiner, Halmstad – 12
  • Åmål – Carl Johan Jepson, Färjestad – 11