Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Svanstedt till salu

Hemmahopp valde bort storlopp, jackpotspikarna på V75, Svanstedt ”upp i ringen”, hemmahäst fick wildcard till storlopp, matchningsplanen för klass I-finalvinnare och V65-värdet efter tre avdelningar: fyra kronor!
Här är lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedt. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Åke Svanstedt. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Fyraåringsloppet Ina Scots Ära med 300.000 kronor till vinnaren är den sportsliga höjdpunkten när Mantorp (första start 14.45). Där hade hemmatränaren Stefan P Pettersson kunnat starta Kungspokalsfinalisten Iznogoud Am (e. Muscle Hill), men så blev det inte. Fast Mantorppubliken går ändå inte miste om den läckre travaren – från spår sex kommer Iznogoud Am ut i bronsdivisionsförsöket över sprinterdistans!

– Vi bollade om Ina Scots Ära och det här loppet, det var plus och minus hela tiden och till slut bestämde Anders (ägaren Ström, Stall Courant), reds. anm.) att vi skulle prova den korta distansen inför kommande lopp,  Stefan P Pettersson till V65 Direkt och syftade förstås på Sprintermästaren om en månad.

Iznogoud Am efter segern i Margaretas Tidiga Unghästserie. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Efter att ha inlett året fläckfritt med tre raka segrar stod inte Iznogoud Am riktigt att känna igen i Kungapokalens final, där han var stort slagen efter att ha tvingats trava utvändigt ledaren och vinnaren Francesco Zet (e. Father Patrick). En hopplöst tuff uppgift helt enkelt, men den lämnade en del frågetecken hos Stefan.

– Det var mest oro och frågetecken efteråt, vi hade ingen riktig koll på varför det blev en sådan insats. Jag är inne på att hästen är ”amerikanskt körd” och därmed är van vid full fart hela vägen utan att tas upp som det blev nu. Hästen har tränat på efteråt och jag har kört ett banjobb, där allt verkade bra. Han kommer att behöva springa fort och han kan springa fort, så det ska bli roligt att prova sprinterdistans. Jag måste vara optimist och tror att min häst vinner om han är lika bra som han ska vara, sade Stefan till V65 Direkt.

Förutom Mantorp är det breddlopp med start på förmiddagen på Jägersro (start 11.10).

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

2Den 5 juli 2018. Det är senaste gången globetrottern Calle Crown (e. Great Challenger) segerdefilerade på svensk mark. Tillsammans med Christoffer Eriksson plockade då Tomas Malmqvists häst hem ett försök till Sprintermästaren på 1.10,3ak, men galopperade sedan i finalen som vanns av Perfect Spirit (e. Andover Hall).

Nästan fyra år senare kan det vara dags igen, för dagsformen går det inte att klaga på när det gäller Calle. På näthinnan sitter den starka insatsen i Copenhagen Cup för knappt tre veckor sedan, där Calle Crown bara fick se sig besegrad av blivande Elitloppstrean och försöksvinnaren Mister F.Daag (e. Conway Hall).

Calle Crown har haft sin bas i Frankrike sedan hösten som fyraåring och karriären har givit 13 segrar på 67 starter och 5,4 miljoner kronor i prispengar för sina tolv entusiastiska delägare. Hittills är bäst att tillägga. Fem av segrarna har tagits i Frankrike, övriga åtta i Sverige. Favoritbanan? Kolla nedan!

Här har Calle Crown vunnit lopp:

  • Vincennes: 4 gånger
  • Solvalla: 3 gånger
  • Kalmar: 2 gånger
  • Cagnes-sur-Mer: 1 gång
  • Färjestad: 1 gång
  • Halmstad: 1 gång
  • Jägersro: 1 gång

Mantorp saknas i listan ovan. Är det dags att bocka in en ny bana i eftermiddagens Östgötaloppet?

***

3Det ligger extra pengar i potten på V75 i eftermiddag.  Eftersom utdelningen uteblev för fem rätt i lördags går 29,5 miljoner kronor extra in i Mantorps sjurättspott.

Hur ser då omgången ut? Margareta Tooma (V75-4) blir tung favorit i Diamantstoet, men det tuggar vi i oss. Hon känns helt enkelt för bra för de här konkurrenterna och vi kompletterar därtill med spik på Calle Crown (V75-7) i Gulddivisionen som vi tror hittar till tät i tidigt skede.”

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång till eftermiddagens V75-jackpot.

Vill Du spela tillsammans med Sulkysport? Här finns andelar till dagens V75-omgång!

***

4Efter uppehåll under Elitloppshelgen är Traveras internetauktion tillbaka i kväll – och då finns mer än hästar och hingstandelar till salu. I den digitala katalogen dyker nämligen två körsvensdresser upp. Det handlar om dresserna Åke Svanstedt använde på Solvalla under elitloppshelgen, en med kort är och en med lång.

Åke Svanstedts två körsvensdresser från Elitloppshlegen säljs på Traveras auktion.

”Köpesumman kommer oavkortat att gå till Bergsåkers Ponnytravklubb och Bergsåkers Damklubb, då dessa föreningar ligger Åke varmt om hjärtat sedan hans tid på Bergsåker. Dressarna kommer också att signeras av Åke”, står att läsa om objekten.

På den fyrbenta sidan är utbudet stort. Det bjuds ut 19 hästar och en levande föl-avgift för Cruzado dela Noche 2023. Hela 13 av hästarna kategoriseras starthästar med exempelvis V75-vinnaren Use Face (e. Joke Face) och Västerbo Victorius (e. Mister J.P). Bland fölstona finns bland annat finfint stammade Queen of Heart (e. Super Arnie-Ticora Tilly).

Här går det att se hästar och objekt och följa budgivningen under kvällens auktion.

***

Dwayne Zet och Magnus A Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

5En hemmahäst är klar för Jämtlands Stora Pris på Östersundstravet nästa lördag, den 11 juni. Oscar Berglund-tränade Dwayne Zet (e. Muscle Massive) har fått wildcard till banans storlopp med 700.000 kronor i förstapris.

”Sexåringen vann Sylvesterloppet på nyårsafton med över en halv miljon kronor i förstapris vilket också är den största segern en Östersundstränad häst någonsin vunnit,” skriver Östersundstravet på banans hemsida.

Dwayne Zet väntar på första årssegern, men visade i Sweden Cup på Solvalla i lördags gott formintryck som trea i försöket och fastlåst i finalen. Då kördes hästen av Magnus A Djuse, men i Jämtlands Stora Pris kör storebror Mats, då Magnus är avstängd efter att ha orsakat omstarter.

Jämtands Stora Pris är Östersundstravets flaggskepp på varmblodssidan och första upplagan 1995 bjöd på en minnesvärd duell mellan ettan i tvåan i Elitloppet ett par veckor före, Copiad och Zoogin, med den stora skillnaden resultatmässigt att Åke Svanstedt triumferade med Zoogin.

***

6 Matchningsplanen är lagd för lördagens vinnare av Klass I-finalen på Solvalla. Det handlar om Gennaro Casillo-tränade Charliebrown Effe (e. Conway Hall) som fortsätter att tävla inom STL-cirkusen.
– Nu är planen att han ska starta i Bronsdivisionen i Kalmar den 26 juni, Eskilstuna Fyraåringstest den 20 juli och så förhoppningsvis finalen av Bronsdivisionen på Åby den 13 augusti, säger tränarsonen Manuele Casillo till Sulkysport.

***

V65-värdet efter tre avdelningar på Sörlandet i torsdags: fyra kronor! Källa rikstoto.no

7Vad sägs om två kronor i värde efter första avdelningen, tre kronor efter andra och fyra kronor efter tredje på V65-spelet? I torsdags kväll på norska Sörlandet var det precis så V65-omgången inleddes. Till den på förhand mycket favorittyngda omgången omsattes 854.135 kr, fördelat på hela 125.581 system! Snittkostnaden per system var blott 6,80 kronor.

När fem streckfavoriter och en tredjehandare vunnit stannade utdelningen på sex rätt vid 34 kronor, vilket cirka 10.500 av de 125.000 systemet klarade.

Svenskägde segermaskinen Ari Potter och Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Först ut i favoritparaden var ett intressant svenskägt kallblod, som gjorde comeback efter nio månaders frånvaro. Det handlade om femårige Ari Potter (e. Bork Odin), som efter att ha inlett med sex raka segrar som treåring blev gaffelbandsskadad i augusti. Efter det beskedet såldes hästen till hästägare hos Öystein Tjomsland – Bergsåker Open Trotters med Leif Lindholm i spetsen – där hästen i återkomsten efter skadan vann tre av fyra starter. Enda förlusten kom för övrigt vid hästens Sverigebesök förra året, på Derbydagen i Östersund, där hästen inte orkade från ledningen.

Elva starter, tio segrar, 157.987 kronor på kontot och vassa rekordet 1.23,2ak i livets sjunde start förra sommaren är Ari Potters resultat sedan han i torsdags varit överlägsen från ledningen på 1.28,6/2.140 meter med tränare Tjomsland i vagnen.