Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Svensk hausse i Berlin?

Svenskfödda ettåringar säljs runt om i Europa. Blir miljonär i Åmål? Stortränare fast för doping. Uppfödare i blåsväder för påstådda sexuella trakasserier. Unghäststjärna i topp i Cesena. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dags för ASVT;s auktionslopp på Solvalla på onsdag nästa vecka.
Dags för ASVT;s auktionslopp på Solvalla på onsdag nästa vecka.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Åtta svenskfödda ettåringar bjuds ut på den tyska Derbyauktionen den 21 augusti i Berlin. Aldrig tidigare har det erbjudits så många svenskfödda ettåringar i Berlin som det görs under den 31:a upplagan av tyska Derbyauktionen på Mariendorfs travbana:

Namn (kön & stamtavla)

 • Avantage (sto e. Raja Mirchi-Brooke Boko)
 • Höwings Cinderella (sto e. S.J.’s Caviar-Sissy Jean Boko)
 • Ivo (sto e. Daley Lovin-Västerbo Gogogo)
 • Jolie Chevaux (sto e. Partout Simoni-Super Cool Deal)
 • Nikki Greenwood (sto e. Orlando Vici-You Win Kievitshof)
 • Noor Flevo (sto e. Muscle Mass-Mayene)
 • Quater Bo (hingst e. Southwind Frank-Robinia Face)
 • Queen Heuvelland (sto e. Father Patrick-Miss Love)

Flera auktionshus har publicerat sina kataloger inför höstens auktioner och däribland Ventes de Trotteurs i Caen. Europas största unghästauktion pågår under åtta dagar och Ventes de Trotteurs bjuder ut totalt 919 hästar, varav 782 ettåringar och 137 föl.

Den danska Derbyauktionen – Copenhagen Sale – hålls den 28 augusti och där säljs en helbror till danske Derbyvinnaren Extreme, medan Coin Perdu har sin första kull ute till försäljning och detsamma gäller för duon Bvlgari Peak och Luckycharm Hanover.

På den finska ettåringsauktionen Varsahuutokauppa i Ypäjä säljs första avkomman efter svenskuppstallade fransmannen Flocki d’Aurcy.

Maharajah. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

ITS Yearling Sale har också flera avkommor efter svenskfödda pappor och Reven d’Amour har sin första kull ute till försäljning. Av de svenskfödda hingstar drar förstås Maharajah till sig störst intresse. Hela 27 italienskfödda ettåringar bjuds ut efter den svenske championhingsten.

Dessutom säljs tre svenskfödda ettåriga hingstar; Eclisse Bi (e. Southwind Frank-Zelma Bi), Killiam Fromentro (e. Villiam-Caryatide) och Tino Barosso (e. Father Patrick-Ursel Gio).

Svenskfött bjuds det också på franska prestigeauktionen Arqana Trot i Deauville. Esprit Royale (e. Brillantissime-Scullys Girl), Kumla Fromentro (e. Villiam-Princesse Natacha) och Silver Lining (e. Djali Boko-Urial Face), men också italienskfödde Elton Kronos (e. Fabulous Wood) undan svenska toppstoet Vincennes (e. Spotlite Lobell), 1.09,9ak/6.467.387 kr.

Både Klasselöpsauktionen i Norge och Kriterieauktionen i Sverige har också kungjort vilka hästar som säljs, men har inte offentliggjort auktionskatalogerna ännu. Nämnas ska också att Åby Yearling & Mixed Sale hålls på Åby den 7-8 oktober.

Ettåringsauktioner i Europa:

17 augusti – Sweden International Yearling Sale på Solvalla

21 augusti – Tyska Derbyauktionen i Berlin

26 augusti – Osarus Yearling Sale i Argentan

28 augusti – Copenhagen Sale i Hörsholm

1-3 september – Arqana Trot i Deauville

3 september – Kolgjini Yearling Sale i Vomb

7-10 september – Klasselöpsauktionen på Bjerke

10 september – Varsahuutokauppa i Ypäjä

13-14 september – ITS Yearling Sale i Busto Arsizio

14-16 september – Ventes de Trotteurs* i Caen

24-27 september – Kriterieauktionen på Solvalla

27 september – Anact i Milano

7-8 oktober – Åby Yearling & Mixed Sale

Fotnot: *Ventes de Trotteurs hålls förutom 14-16 september, 28 september-1 oktober och 12 oktober.

***

2 USA:s ledande sulkytränare Ron Burke har ännu en gång åkt fast för doping. Den 29 maj på Scioto Downs tävlade Burke-tränade Drunk On Your Love med Triamcinolonacetonid i kroppen över gällande gräns på 100 picograms/ml. Dopingprovet visade 121 picograms/ml. Triamcinolonacetonid används bland annat för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.

Ron Burke har dömts till 1.000 dollar i böter och dessutom ska prispengarna – 3.750 dollar – som Drunk On Your Love tjänade vid sin debutvinst för Burke betalas tillbaka.

I slutet av förra året på Meadowlands tävlade en av Burkes hästar med Dextrometorfan i kroppen, vilket slutade med en avstängning mellan den 11-25 maj och 500 dollar i böter plus av Tru Lou blev av med förstapriset på 7.750 dollar.

***

3

Uppfödaren Alan Leavitt, 85 år, har tvingats bort från Kentucky Horse Racing Commission på grund av anklagelser om sexuella trakasserier, enligt tidningen Lexington Hearld-Leader.

Alain Leavitt. Foro: Harness Racing Museum.

Idag är Alan Leavitt president för Kentucky Standardbred Breeders Association och Walnut Hall Ltd. Leavitt är en av de mest kända och framgångsrika uppfödarna i USA. När han drev Lana Lobell Farms låg han bland annat bakom syndikeringarna av Speedy Crown, Noble Victory, Tom Ridge, Deweycheatumnhowe och Conway Hall. Uppfödare är Alan Leavitt också till storstjärnan Mack Lobell och den framgångsrike avelshingsten Garland Lobell.

Alan Leavitt säger till tidningen Lexington Hearld-Leader ”att anklagelserna är helt osanna och att han aldrig sexuellt trakasserat någon.Läs hela artikeln här!

***

4 2011 var det premiär. I eftermiddag genomför Åmål sin traditionella sommartävlingsdag ”The Right Way” för elfte gången. Det handlar helt enkelt om att alla lopp körs år ”fel” håll, i högervarv istället för som på alla svenska banor i vänstervarv.

Karat Band och Åke Lindblom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Dagens huvudlöpning bär just namnet ”The Right Way” och de fyra senaste upplagorna har det handlar om medeldistans. Fjolårsvinnaren Karat Band (e. Love You) är en av tolv hästar i årets startfält när Åke Lindblom låter sin femåring göra comeback efter fyra månaders uppehåll. Karat Band var bland annat etta och tvåa i Margaretas Tidiga Unghästserie som treåring och blir miljonär om han är bland de tre bästa.

Miljonär är redan fjolårets Derbyfinalist Västerbo Lexington (e. Muscle Mass). Robert Berghs travare har bland annat slutat tvåa i silverdivisionsförsök i sommar och jagar första årssegern.

Senaste vinnarna av The Right Way:

Häst (far) – Kusk – Segertid

 • 2017 A.Hannibal (e. Skogans Orlov) – Åke Lindblom – 1.13,8a
 • 2018 Montdore (e. Love You) – Robert Bergh – 1.13,9a
 • 2019 Only One Winner (e. Scarlet Knight) – Nathalie Blom – 1.13,3a
 • 2020 Karat Band (e. Love You) – Åke Lindblom – 1.13,6a

***

5 Förutom Åmål (start 13.45) är det även tävlingar på Dannero (start 12.45) under söndagen. Östersundsamatören Anders Henriksson har verkligen hittat rätt disciplin för sin tioåring Alviano (e. Offshore Dream). Hästen gjorde fyra starter under sadel 2019 och har de senaste två säsongerna i huvudsak tävlat under sadel.

Att Alviano trivs råder inga tvivel om. 19 montéstarter har givit sex segrar, fem andraplatser och tre tredjepris! Angela Eriksson sitter allt som oftast i sadeln, så även i eftermiddag.

Här är startlistorna till söndagens tävlingar.

***

6 Bill Ingvarsson i Östervåla gick ur tiden i torsdags och för travsportens folk är han mest känd för att ha format både Misty Trottings och Excel Konsult AB:s hästar på Gundbo Gård innan de ska säljs på auktion.

Bill Ingvarsson. Foto: Travhästen

Michael Demmers berättar den tråkiga nyheten:

– En mycket lojal vän och jag klarar inte av i ord att beskriva om hur det känns. Om jag upplever det som tufft så ska vi tänka på hans fru Ewa Fridh-Ingvarsson och deras barn Wictoria och Christian. Våra tankar går till dem och naturligtvis Bills pappa Ingvar.

***

7 Svenskfödde Kriterie-vinnaren Deimos Racing (e. Quit Easy-Athena Håleryd) tog hem Gran Premio Riccardo Grassi (€40.040) sent igår kväll i Cesena.

Enrico Bellei skötte tömmarna och segertiden skrevs till 1.13,1a/1.660 meter när han besegrade Verdon Gf (e. Raja Mirchi) och Showmar (e. S.J.’s Photo), vilka båda noterade 1.13,3.

Tränar för Erik Bondo och det var andra triumfen för säsongen. I februari vann Deimos Racing Gran Premio Mario Locatelli (€40.040) i Milano.

 

 

Fokustema
V75 Färjestad
Läs senare

”Min bästa segerchans”

Björn Goop, Daniel Redén och Robert Bergh har alla 13 tränarsegrar i STL-lopp 2021.
Alla kan förbättra den siffran på Färjestad i morgon.
Så här säger Redén om sina tre V75-hästar.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Missle Hill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Missle Hill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I de rikstotolopp som ingår i STL har Daniel Redén drygt 19 i segerprocent efter 13 segrar på 68 starter hittills i år. När Unionstravet avgörs på Färjestad på lördagen plockar Redén ut tre hästar i STL-lopp.

Missle Hill (e. Muscle Hill) startar i gulddivisionen efter sex veckors tävlingsuppehåll. I sin senaste start slutade han tvåa från 40 meters tillägg över lång distans i Sommartravets final.

– Han gick väldigt bra och visade uppåtform. Nu har det gått lite lång tid mellan starterna, men Missle har tränat på fint. Det är bra distans och läge nu, det känns bra. Jag har inte bestämt mig om vagn än, det kan bli tal om vanlig vagn eftersom han gick så bra i en sådan senast, sade Daniel Redén till V65 Direkt.

Hästen är bra för klassen, men är lite vansklig från start

Mest betrodd av Redéns V75-travare är Bugatti Miles (e. Djali Boko), som vunnit tre av sju starter sedan han kom till Redén men också galopperat vid två tillfällen. Klass I-hästen kommer närmast från seger i ett långlopp i Eskilstuna.

– Bugatti var mycket bra vid segern, han fungerade bra och Per (Lennartsson) var nöjd. Hästen är bra för klassen, men är lite vansklig från start, det är där han kan galoppera. Annars är hästen förnuftig och fin. Han kommer att göra ett bra lopp och borde gått framåt med senaste starten. Det är min bästa segerchans, sade Redén.

Deal Done Zet (e. Googoo Gaagaa) har klivit upp i bronsdivisionen, där han står hårt inne på pengarna.

– Hästen har tränat på och gått bra, han gjorde ett starkt lopp senast. Han håller sin fina form och jag tror att han gör ett bra lopp igen, men han har kommit upp i klass och då blir det tuffare.

V75-tips: Vi tar grepp direkt!

Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Proffstränare utreds för djurskyddsbrott

En svensk proffstränare misstänks för att ha gått mycket hårt åt och slagit en häst utanför tävling. Enligt uppgifter till Sulkysport ska det också finnas en film på händelsen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En proffstränare är misstänkt för att ha slagit en häst och ST har startat en utredning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
En proffstränare är misstänkt för att ha slagit en häst och ST har startat en utredning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det här ett relativt nyligen initierat utredningsförfarande och i det skedet kan vi bara bekräfta att vi har en pågående utredning. Vilka åtgärder som vi vidtar kan jag inte gå in närmare på, säger Jesper Holm, utredare på Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning.

Enligt uppgifter till Sulkysport är händelsen filmad.

– Jag kan inte kommentera något i utredningen just nu och inte heller vilken typ av material som finns, säger Jesper Holm.

Kan bli en polisanmälan

Vad som sker återstår att se, men om det visar sig vara ett djurskyddsbrott kan det bli frågan om en polisanmälan också.

– I ett sådant fall ligger det på vår veterinär. Alla veterinärer har en skyldighet att polisanmäla om det sker ett djurskyddsbrott, säger ST:s förbundsjurist Göran Wahlman.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Helt annan häst”

Inleder man sin tävlingskarriär med att springa banrekord får man förväntningar på sig.
Efter tre mindre lyckade starter studsade Global Crusader tillbaka med besked under torsdagskvällens tävlingar på Bergsåker!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Henrik Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Henrik Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den treårige S.J.’s Caviar-valacken inledde sin karriär med att springa banrekord i Östersund. Henrik Svenssons häst kom i mål på 1.15,7/2.140 meter vid tävlingsdebuten den 5 juli efter att kvalat på 1.18,6 två veckor tidigare.

Fakta

GLOBAL CRUSADER

Treårig brun valack e. S.J.’s Caviar-Undine Kronos e. Muscle Hill

St: 5: 2–0–1, 1.14,9k, 112.500 kr.

Ägare: Henrik Svensson Travstall AB, m fl.
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.

Tränare: Henrik Svensson, Bergsåker.

– Det har har alltid varit en trevlig häst; han har haft lätt för sig och är en fin travare men han har varit jättetrög och inte så träningsvillig. Därför var det en väldig överraskning när han debuterade på 1.15,7. Han hade piggnat till i några jobb innan det och även i kvalet, men att han skulel gå ut och debutera på banrekord gick inte att förutspå.

”Svarade på allt”

Därefter har det följt tre raka starter med begränsade resultat innan det åter blev full pott i torsdagskvällens lopp ingående i Svensk Travsports Unghästserie.
Från tät vann Global Crusader på 1.14,9/1.640 meter via 1.11,4 sista 500 meterna. Det hämtades hem 50.000 kronor med gott om sparade krafter i reserven.
– Han är en helt annan häst när han är i öppet läge, men jag tror dock att han kommer lära sig att gå i ryggar vad det lider. Om han får gå invändigt och får häst på utsidan tror jag att han kommer lära sig att ta i. Faktum var att han även var trög i debuten, men svarade på allt som kom så det går åt rätt håll.

För ovanlighetens skull hade Svensson utrustat en treåring med urryckare i torsdagskvällens lopp.
– Jag brukar inte ha det så tidigt på hästarna, men i och med att han är så trög så testade jag. Jag fick fullt i tömmarna så fort jag ryckte dem och det fanns krafter kvar i hästen över mållinjen.

Framtiden?
– Vi får göra någon start till det här året för han känns så fin, men jag har inte tittat ut något specifikt lopp. Sedan ställer vi av honom när det blir hårda banor.

Oaksvinnare på mödernet

S.J.’s Caviar (e. S.J.’s Photo) är far till någon storstjärna varje säsong. I den kull som Global Crusader tillhör är Oaksfinalisten Rihanna W.I. 1.12,9am/910.000 kr den hittills främsta och han har dessförinnan fyra raka årgångar bakom sig där han är far till minst en svenskfödd miljonär.

Mödernet på Global Crusader går i tredje led tillbaka till Syrinx Hanover (e. Lindy Lane) 1.10,4ak/$1.699.426 som var en fantastiskt framgångsrik tävlingshäst med triumfer i Breeders Crown som tvååring samt äldre och Hambletonian Oaks bland mycket annat.
– Vi lånade faktiskt Global Crusaders mor Undine Kronos (e. Muscle Hill) av Global, tog två avkommor och behöll den här själva så Global Crusader har varit hos oss hela tiden, avslutar Henrik Svensson.