– Syftet är att åstadkomma registrering av så många av ATG:s marginalkunder som möjligt före årsskiftet, men det blev olyckligt kommunicerat av oss, säger ATG:s tillförordnade head of sales, Peter Magnsjö.
När den nya spelregleringen träder i kraft vid årsskiftet införs obligatorisk registrering av alla spelare och dessas spel. För ATG:s kontokunder betyder detta ingenting. Men för alla som ”bara” spelar hos ombud och/eller i spelluckor på banor, innebär den nya lagen att de måste registrera sig för att få spela.
Detta är en omställning ATG med fog har bävan för. Antalet nu registrerade (konto)kunder uppgår till cirka en halv miljon svenskar medan antalet kunder som är ännu är oregistrerade och kan sägas delta i ATG:s spel ”på marginalen” är minst dubbelt så stort.
– Det handlar om de storleksordningarna. Vår målsättning är att få alla som spelar i dag att registrera sig till årsskiftet. Vi behöver komma upp till 1,3-1,4 miljoner registrerade kunder om inte ATG ska riskera att drabbas av sjunkande omsättningssiffror vilket innebär lägre pooler. Det är väl ett scenario ingen vill ha, säger Peter Magnsjö.
ATG har de senaste åren investerat stort i att höja omsättningen och öka kundbasen. Om man nu inte lyckas med de kommande obligatoriska registreringarna av (marginal)spelarna kan det visa sig att de investeringarna slår fel.
– Det får helt enkelt inte ske samma sak som det hände med Svenska Spels resultat när de införde obligatorisk registrering 2014-15, eller Norsk Rikstoto som gjorde det vid årsskiftet 2017-18. De drabbades av betydande nedgångar. Det är det vi försöker förhindra genom att uppnå att så många som möjligt är registrerade före årsskiftet när den nya lagstiftningen träder i kraft, så att övergången då blir mjuk, säger Peter Magnsjö.
Det får helt enkelt inte ske samma sak som det hände med Svenska Spels resultat
När Svenska Spel införde obligatorisk registrering av alla spel och spelare – långt innan det var beslutat om någon lagstiftning på området – gick bolagets resultat ner med storleksordningen en halv miljard kronor det året. Norsk Rikstotos obligatoriska registrering från 1 januari i år förskräckte också.
– Norsk Rikstoto gick ner runt 20 procent, vissa veckor till och med 30 procent, säger Peter Magnsjö.
Det är här den nyuppfunna mulitjackpoten den 10 november, helgen när Breeders Crown-finalerna körs på Sundbyholm, kommer in i bilden. ATG har beslutat att från och med Hagmyrens V75-omgång i morgon delas INGA eventuella jackpotmedel ut veckan efter, som normalt är fallet. 80 procent av jackpotsumman hänskjuts till 10 november, resterande 20 procent till winterbursten runt jul och nyår. Något som väckte ramaskri i spelarkretsar när det tidigare i veckan presenterades i ett pressmeddelande.
På sociala medier finns nu gott om exempel där profilstarka spelare, många av dem inte minst konstruktörer av de allt populärare tillsammansbolagen, deklarerar att de gör uppehåll i V75-spelandet från och med nu till mitten på november. De vill helt enkelt inte vara med och bygga upp multijackpotten.
– Att det skulle bli diskussion bland V75-spelarna om detta förstod jag, jag har trots allt jobbat på ATG i 28 år…Syftet med upplägget är att skapa en så stor jackpot, göra ett så attraktivt speltillfälle, att vi når väldigt många med det här att registrera sig. Vi vill göra det i november; i december är det så mycket med julhandeln, och vi vill som sagt ha nått så långt som möjligt före årsskiftet, säger Peter Magnsjö och fortsätter:
– Tyvärr blev kommunikationen när vi gick ut med det här olycklig, det framgick inte tillräckligt väl att syftet är att nå spelare som idag är oregistrerade att registrera sig som ATG-kunder och att vi gör det genom att skapa ett väldigt attraktivt speltillfälle, en jättejackpot.
göra ett så attraktivt speltillfälle, att vi når väldigt många med det här att registrera sig
Men hade det inte gått att göra på annat sätt? Till exempel med att ATG lagt en grundplåt på 20-30 miljoner, modell ”fetodds” ur potten öresavsrundning och oinlöst, i V75-potten den lördagen? Då hade ni ju inte behövt ta ”hela” jackpotsummorna från V75-kollektivet de närmaste veckorna?
– Vi har vänt och vridit på väldigt många alternativ att göra det här speltillfället så attraktivt som vi vill att det ska bli. Vi vet ännu inte hur jackpotutfallet blir. Det kanske inte blir en enda jackpotomgång före den 10 november och då blir det ju ingen pott alls. Om det behövs någon extraåtgärd för att göra den här omgången attraktiv för marginalspelarna får vi i så fall ta beslut om det längre fram, säger Peter Magnsjö.
Han säger också att utöver den nyuppfunna V75-jackpotten finns två tillfällen kvar under 2018 då ATG automatiskt når ”många”.
– Det handlar om uppesittarkvällen den 23 december då vi samarbetar med Folkspel (Bingolotto, reds.anm.) och så winterbursten mellan jul och nyår. Det görs en väldig massa arbete nu ute hos ombuden för att få så många som möjligt att registrera sig med konto och vinstbevakning, säger Peter Magnsjö.