Fokustema
Kriterierevanschen
Läs senare

”Tarzans” sköna present

Stefan Melander firar (?) sin 65-årsdag denna onsdag och han kunde knappast tänkt sig en bättre present.
Thereisnolimit plockade hem Kriterierevanschen efter ett rafflande upplopp.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Thereisnolimit (mitten) vinner för Carl Johan Jepson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Thereisnolimit (mitten) vinner för Carl Johan Jepson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Thereisnolimit (e. Nuncio-What’s Your Limit) föddes och växte upp i Sverige innan uppfödaren, ägaren och tränaren Stefan Melander lät flyga över hästen till USA för att mäta krafterna med de amerikanska unghästarna.

Tillbaka på svensk mark plockade han karriärens stärsta seger i onsdagskvällens Kriterierevansch på Solvalla tillsammans med Carl Johan Jepson.

Blott åtta hästar mötte upp i loppet med 200.000 kronor till vinnaren, men det blev ett minst sagt spännande lopp.

Stefan Melander, Travkusk, Travtränare, Sulkysport, Travsport
Stefan Melander. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Thereisnolimit stack till front och Jepson släppte till Drake Kronos (e. Muscle Hill) mitt i första sväng. Samtiigt hade Magnus A Djuse letat sig ut från innerspår med storfavoriten Excusez Moi (e. Readly Express) och placerade hästen i tredje utvändigt. 

Efter 1.12,0 första 500 meter dämpades farten till varvning på 1.14,4 och passering första 1.500 meterna på 1.15,2. Strax innan hade Djuse lyft ut Excusez Moi i tredjespår och där fick han trava resten av loppet utan rygg  till krafterna tröt ut ur slutsvängen. 

Där började också dramatiken på allvar. Night Art (e. Googoo Gaagaa) hade tagit över täten in i slutsvängen, Staro Mack Crowe (e. Bold Eagle) bytte andra utvändigt mot dödens och Kriterietrean Ante la Roque (e. Uncle Lasse) attackerade i fjärdespår efter att ha följt i Excusez Mois rygg genom slutsvnägen.

Där mitt i högen letade Carl Johan Jepson fritt slagläge med Thereisnolimit. 150 meter från mål och klämd mellan Staro Mack Crowe i andraspår och Ante la Roque i fjärdespår fanns tillräckligt många millimeter för att kunna accelerera och sätta nosen först på mållinjen. Segertiden skrevs till 1.14,0a/2.640 meter.

– Som jag bedömde det kom Stefan (Persson bakom Ante la Roque, reds. anm.) i fjärdespår och då hade jag rätt till tredjespår. Det var gjul mot hjul, men jag tyckte att jag hade rätt till spåret, sade Carl Johan Jepson i vinnarcirkeln.

Måldomarnämnden var av samma uppfattning och segern gick till Thereisnolimit.

– En jättefin häst, det var väldigt imponerande. Det kändes innan att det var lite extra och lät på ”Tarzan” som att det skulle kunna gå bra också, sade Jepson.

Tränades av brorsonen Marcus

Thereisnolimit tävlade i Marcus Melanders regi i USA och gjorde 16 starter (4–4–1) som två- och treåring på andra sidan Atlanten. Bland annat vann han på 1.09,0a/1.609 meter på Meadowlands och testades i försök till Hambletonian.

Thereisnolimit och Mattias Melander. Foto: Curtis Salonick

Thereisnolimit avslutade sejouren i USA med seger på 1.11,0a/1.609 meter på Pocono Downs den 22 augusti., innan han togs till Sverige lagom till Kriteriekvalen. Där slutade han trea, precis som i Kriteriet Consolation innan första segern i hemlandet kom i Breeders Crown-försök i Bollnäs. Han var sedan nära att kvala in till BC-finalen, men fick nöja sig med femteplatsen som först bland de utslagna i sin semifinal.

Nu kom istället karriäens största seger värd 200.000 kronor i Kriterierevanchen.

Syster med Milligan’s School

Modern What’s Your Limit (e. Credit Winner-Tori Ann), 1.11,0ak/586.050 kr, tävlade för Stefan Melander och Thereisnolimit är hennes andra avkomma.

Själv är What’s Your Limit halvsyster med Stefan Melanders världsrekordhållare och Åby Stora Pris-vinnare Milligan’s School (e. Yankee Glide), 1.09,3ak*/17.980.211 kr, som nyligen lagt tävlingsskorna på hyllan för att satsa på en karriär som avelshingst. I samma syskonskara ingår också Lets Get Started (e. Dejarmbro), 1.11,6/$278.822, She Wore Red (e. Yankee Glide), 1.10,5*/$195.675, och Shanty Irish (e. Muscles Yankee), 1.11,2/$125.739.