Det säger Fabrice Souloys advokat Staffan Uvabäck om det norska travförbundets apellkommittés dom gällande att Your Highness, Un Mec d’Heripre, Lionel och Timone Ek lämnade positivt dopingprov avseende kobolt Oslo Grand Prix-dagen 2016.
Domskommittén dömde till 15 års avstängning och 500.000 norska kronor i böter. Något som alltså reducerades till tio års avstängning i överinstansen. Böterna kvarstår. Anledningarna till den lägre straffsatsen var två: Apellkommittén påpekar att den ”inte ville bruka hela straffskalan för det kan komma värre saker” och att ”15 års avstängning för en 50-åring är liktydigt med livstid”.
Staffan Uvabäck finner både med- och motgångar för sin klients del i apellkommitténs dom.
– Som sagt, utifrån utgångsyrkandet att det norska travförbundet begärde livstids avstängning så är tio år en framgång. Viktigt i domen är också att apellkommittén skriver att de fyra hästarna inte tagit skada, säger Staffan Uvabäck, och kopplar det sistnämnda som väsentligt inför en eventuell kommande civilprocess i Norge, om Fabrice Souloy vill gå vidare med en sådan.
– Ja, det gjordes ju en väldigt stor sak från åklagarsidan att Souloy hade utsatt hästarna för stora hälsorisker, men apellkommittén konstaterar att hästarnas välfärd inte riskerats.
Den största och viktigaste pusselbiten, att Fabrice Souloy dömdes för avsiktlig (forsettlig) doping lyckades Souloy, hans försvarare och de vittnen som var kallade av försvarssidan under de två förhandlingsomgångarna i Oslo inte undanröja.
– Nej, och det är nedsidan med den här domen. Det hade blivit klart lägre straffsats, kanske fem års avstängning, om apellkommittén ansett att det varit oaktsamhet. I så fall hade jag rekommenderat Souloy att stanna där och acceptera påföljden. Nu anar jag att han vill ta en diskussion om att försöka gå till civilrätt och pröva domen där, säger Staffan Uvabäck.
Han skjuter också in sig på vad han tycker är ologiskt resonemang av apellkommittén:
– Apellkommittén har gjort en mycket mer välskriven dom om domskommittén, den hade jag ärligt talat noll respekt för, det måste jag få sagt. Men samtidigt är det för mig en stor märklighet och ologiskt hur man kunnat resonera så olika i Norge gällande skidåkaren Therese Johaugs munsalva med anabola steroider och det här travsportsfallet. Johaug dömdes till 13 månaders avstängning för att man ansåg att det var hennes läkare som orsakat att hon lämnade positivt dopingprov, så hon dömdes ”bara” för oaktsamhet, fast det handlade om anaboler. I Souloys fall har man dock inte tagit minsta hänsyn till vittnesmålet om att det Souloy gjorde var att följa sin veterinär Alessandrinis anvisningar. Men det kanske är så enkelt att man i Norge har, och gör, skillnad i sitt synsätt på ”egna” skidstjärnor och utländska travtränare.
De tio årens avstängning är i praktiken förvisso åtta år och tio månader räknat från och med nu eftersom Souloy varit avstängd i Norge sedan september 2016 och det ska räknas av från de tio åren.
Inställt i Sverige?
Det finns en överenskommelse om att ”hårdaste påföljden ska gälla” i det som kan kallas det svenska parallell-fallet, Un Mec d’Heripres tredjeplats i Elitloppet där hästen också lämnade positivt prov avseende kobolt. Där dömde ST:s Ansvarsnämnd till licensindragning i ett år och böter på en miljon kronor, med brottsrubriceringen oaktsamhet. Även den domen är överklagad och beräkad att komma upp för förhandling tidigast i januari.
– Vi får väl se hur det blir med den saken nu. Det finns inget att vinna för någon på en förhandling i Sverige också. Den svenska överdomstolens påföljd kommer aldrig att kunna komma över det som nu dömts av apellkommittén i Norge och då blir det den norska domen som gäller i praktiken, säger Staffan Uvabäck.
Men det finns väl ett principiellt värde här; det här är ju det första koboltfallet som provas i norden och då är det väl förståeligt om ST av prejudicerande skäl också vill ta sitt fall ”hela vägen”?
– Kanske finns det en sådan aspekt. Vi får helt enkelt avvakta och se hur ST agerar nu gällande sitt överklagande och vad nästa steg blir, säger Staffan Uvabäck.
Svensk Travsports jurist Göran Wahlman har i nuläget inget svar på om överklagandet till Överdomstolen fullföljs.
– Vi funderar och diskuterar den saken nu. Synpunkten att den norska domen kommer att vara den som får verkan för Fabrice Souloy äger sin riktighet, det är den praktiska sidan av saken. Men samtidigt finns också aspekten att det här även har principiella infallsvinklar. Det är där vi står, och det är de sakerna vi väger mot varandra, säger Göran Wahlman.
Den norska apellkommittens dom kan läsas här.