Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kort, medel, lång eller extra lång?

Topphästar i loppet som alltid byter skepnad. Nordström hetast på hemmaplan? Mångmiljonärer flyttas från Hamre – en går till Sverige. Två nya banchampions. Derbystovinnare mot hingstar. Fame And Glory ger pengar till travskola.
Detta och mer i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Mellby Jinx startar i Mälarpriset. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mellby Jinx startar i Mälarpriset. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1Eskilstuna står i centrum till helgen med auktionen Next Generation Sale på fredagskvällen och V75-tävlingar (första start 14.45) på lördag med banans mångåriga storlopp Mälarpriset som höjdpunkt. Ett lopp som bytt skepnad många gånger.

Kort, medel, lång eller extra lång – distanserna har varierat i loppets drygt 60-åriga historia. Likaså tidpunkten. De första 38 åren avgjordes loppets nästan uteslutande i juni. Sedan dess har det flyttats runt i kalender och körts allt från januari till november. Och vad gäller prispengarna har Mälarpriset ståtat med 400.000 kronor till vinnaren som mest vid tre tillfällen, däribland 2022 när hemmaekipaget Certainly (e. Readly Express) och Markus B Svedberg segrade i ett flerklasslopp över drygt tre varv.
Bland de stora namn som segrat finns Xanthe, Emter W, Zorrino, Legolas, Jet Ribb, Remington Crown, Scarlet Knight, Torvald Palema och On Track Piraten för att ta ett axplock ur den mäktiga segerlistan.

Ifjol var det en gulddivision med 150.000 kronor över lång distans med bilstart som vanns av Admiral As (e. Ready Cash) och på lördag är distansen ett halvvarv kortare. Samtidigt ser årets upplaga ut att vara en av de allra främsta i historien!

Här är startlistorna till Eskilstunas tävlingar på lördag.

***

2Två svenska banor tävlar denna tisdag och Jägersro (första start 18.20) har huvudanrättningen ikväll.

Per Nordström har ett par intressanta hästar till start och kör själv treårige Run Champ Run (e. Googoo Gaagaa), som inledde med två raka segrar i juni, och sedan har en galopp och en andraplats i resultatraden på fyra försök. Han är andra avkomman till toppstoet Run Chica Run (e. Scarlet Knight), som åtta av 20 starter och sprang in 3,6 miljoner.

Nordström andra häst inom V64-spelet är en sexåring som ska prova någon helt nytt. Farfars Dream (e. Maharajah) kommer nämligen ut i ett montélopp för första gången och rids av Sveriges obestridige montéetta Jonathan Carré.
Farfars Dream är segerlös i fem sulkystarter i Nordströms regi, dit han anlände i början av året. Återstår att se hur han tacklar den nya disciplinen.

***

3För två månader skadades Peter Eriksson svårt när han blev sparkad i ett lopp i Rättvik. Bollnästränaren förlorade synen och tillbringade långt tid innan han kunde återvända till hemmet.

I lördags var han på plats på grannbanan Hagmyren och fick vara med om att egenägda Florence Ima (e. Maharajah) för andra gången på en månad slog med vinst till i ett diamantstoförsök.

Träningsrörelsen rullar på och på dagens lunchbana Dannero (första start 12.20) startar kallblodet Ragnar (e. Tekno Odin). Ulf Ohlsson kör hästen som vunnit ett lopp tidigare i karriären, i april med tränare Eriksson i vagnen.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

Beads under sin tid hos Jean-Michel Bazire. Foto Scoopdyga.com

4Norske storhästägaren Eirik Djuve flyttar ett par av sina topphästar i eliten. Mångmiljonärerna Feydeau Seven (e. Redeo Josselyn), 1.09,9ak*/7.380.093 NOK, och Beads (e. Archangel), 1.08,6ak*/6.783.183 kr, startade båda i regi Frode Hamre på Bjerke i söndags, men bytte tränare efter loppet.

Feydeau Seven, som slutade trea bakom Stoletheshow och Beartime, går till Kjetil Djöseland, medan jänkaren Beads följde med Åbytränaren Per Henriksen till Sverige efter att ha gjort bort sig med galopp i söndags. Det skriver norska Trav- og Galopp-Nytt.

Beads köptes till Europa från Per Engbloms stall för stora pengar efter fyraåringssäsongen 2021 i USA, men hans tre säsonger på europeisk mark har varit en besvikelse. Hästen har tränats av Frode Hamre (i tre omgångar), Jean Michel Bazire och Alessandro Gocciadoro och enda framgångarna kom hos Bazire med tredjeplatsen i Prix Tenor de Baune (€200.000) och segern i Prix du Luxembourg (€100.000) under vintermeetinget 2022-2023.
– Tillsammans med medägaren bestämde vi att Per Henriksen ska få försöka. Vi var eniga om att Hamre skulle få en sista chans, men det blev ju galopp igen. Nu är det Pers tur, sade Eirik Djuve till TGN.

***

5Björn Goop och Johan Untersteiner inkasserade varsitt banchampionat ”i kavaj” i söndags – årets första för båda kuskarna. Då satte nämligen Lindesberg och Tingsryd punkt för säsongen 2023 och breddlopp stod på menyn på båda barnona.
Goop är tvåa i landet när det gäller banchampionat och Färjestadskusken har efter årets första titel plockat hem 77 championat. Bara Ulf Ohlsson är bättre med 121.

Untersteiner har varit bäst 14 gånger (sex i Halmstad, tre på Åby och Tingsryd samt två i Kalmar). Johan var också överlägsen i tränarligan med nio vinster till stallet under året. Joakim Lövgren tog silvret på fem vinster.

I tränarligan i Lindesberg vann Mattias Djuse på nio segrar, en mer än Timo Nurmos. 

Svenska banchampions 2024

Bana – Kusk, hemmabana – Segrar

  • Arvika – Petter Karlsson, Färjestad – 4
  • Hoting – Per Linderoth, Östersund – 6
  • Karlshamn – Kevin Oscarsson, Kalmar – 4
  • Lindesberg – Björn Goop, Färjestad – 9
  • Lycksele – John Östman, Umåker – 5
  • Oviken – Stefan Edin, Dannero – 5
  • Tingsryd – Johan Untersteiner, Halmstad – 7

***

Fame And Glory efter Derbysegern. Foto Adam Ström/Stalltz.se

6Kriterie- och Derbyvinnaren Fame And Glory (e. Tactical Landing) tränades upp under ett år hos Årjängstränaren Kristian Lindberg och hästskötaren Jenny Eriksson innan hästen gick vidare till Timo Nurmos för att tävla.
Ägaren Stall SoFo vill ge tillbaka till värmlandsbanan och skänker 50.000 kronor till banans nya travskola.
– Årjängstravet och Stall Kristian Lindberg är en plats där vi har alltid känt oss mycket välkomna. Vi ser även över möjligheten att stödja projekt inom psykisk ohälsa som är högaktuellt inom travsporten och viktigt för oss båda, säger Stefan Lundborg och Angelica Ljungdahl i Stall SoFo i ett pressmeddelande.

Åtta miljoner kronor har investerats totalt i Årjängs nya travskola som ska invigas lördag den 28 september. Travskolan kommer att vara tillgänglighetsanpassad och Årjängs travbanechef Johanna Karlin hoppas att travskolan ska kunna vara till hjälp för att förebygga psykisk ohälsa.

***

Daim Brodda och Eirik Höitomt behärkade allt från ledningen i Derbystoet, som hon vann före Mattias Djuses duo Dial Square och Knickers Sisu. Foto Adam Ström/Stalltz.se

7För en dryg vecka sedan vann Thor Borg-tränade Daim Brodda (e. Readly Express) och Eirik Höitomt Derbystoet och två miljoner kronor på Jägersro. På lördag är hon tillbaka på banan igen och den här gången ställs hon mot hingstar och valacker i fyraåringsloppet Josef Kleins Minne på Orkla Arena utanför Trondheim.

Daim Brodda har inlett karriären med åtta segrar på elva starter och är minst meriterad av de tio fyraåringarna på Orkla.
Två av söndagens Derbyfinalister på Bjerke – Nelson Daytona (fyra) och Kjella (sexa) – samt kapabla, fartfyllda duon Cabron och Kong du Dalm finns bland motståndarna.

Startlista Josef Kleins Minne, Orkla lördag
2.300 meter autostart, förstapris 150.000 NOK

  1. Kjella (e. Brillantissime) – Magnus Teien Gundersen
  2. K.G.H.Atlas (e. Nuncio) – Noralf Braekken
  3. Daim Brodda (e. Ready Express) – Eirik Höitomt
  4. Cabron (e. Caballion) – Åsbjörn Tengsareid
  5. Kong du Dalm (e. Feeling Cash) – Björn Steine
  6. Nelson Daytona (e. Father Patrick) – Tom Erik Solberg
  7. Googooman (e. Googoo Gaagaa) – Jomar Blekkan
  8. Q.Tooma (e. Explosive Matter) – Thomas Mjöen
  9. Asap Go (e. Nu Padagi) – Arve Sjoner
  10. Rush (e. Born In The U.S.A.) – Veronika Bugge