Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Trippelmiljonär byter tränare

Super-Hilda hyllas på Bergsåker, Elitloppshäst i snabbloppet, trippelmiljonär till Malmqvist, 40 hästar på kvällens auktion och kört för kallbloden på Vincennes?
Här är ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Reden och Kenneth Haughstad tillsammans med Heavy Sound. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Daniel Reden och Kenneth Haughstad tillsammans med Heavy Sound. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1För andra lördagen i rad är det jackpot på V75. Efter den favoritbetonade finalomgången på Solvalla uteblev utdelningen på fem rätt och ur den potten flyttas drygt 23,2 miljoner kronor in i Bergsåkers sjurättspott på lördag. Detta samtidigt som skotvånget gjort sitt intåg i svensk vintertravsport. I december, januari och februari är det skor på som gäller för alla hästar.

Så här skriver Sulkysports tipsexpert Emil Persson om gulddivisionen – Hilda Zonetts lopp:

”En mycket lurig guldhistoria där det inte slagit gnistor om särskilt många av deltagarna sista tiden. Spickleback Face har inlett sin period hos Daniel Wäjersten med tre segrar på fyra starter. Hästen har varit rejäl och visade senast på Umåker att han tävlar bra på skor. Han kan absolut vinna loppet, men om han görs till storfavorit så tycker vi att det är väl tufft. 
Selmer I.H. vet vi hävdar sig väl i guldsammanhang. Han förlorade förvisso mot Swagger i genrepet, men det är inget man behöver skämmas för på något vis. 
Remarkable Feet hade en superperiod förra vintern. Under skotvånget gjorde han åtta starter i STL-sammanhang och vann två lopp, slutade två eller tre i ytterligare fem samt femma i ett lopp. Senast på Solvalla fick han ett tufft lopp med dödens bitvis mot riktigt bra hästar så vi dömer hon inte på det ”ägg” som blev den dagen. Vi blir inte alls förvånade om vi har honom överst i ranken när vi publicerar vår slutliga analys på fredag.”

Här är hela genomgången med tidiga tankar inför V75-omgången på Bergsåker – avdelning för avdelning.

***

Martin de Bos och Franck Nivard. Foto Scoop Dyga

2Svenskfödde sjuåringen Martin de Bos (e. Maharajah) har sprungit in nästan tre miljoner kronor till sina finska ägare Tuulilaukka Oy. Hästen tävlade framgångsrikt i regi Petri Puro under knappt tre år och vann bland annat sex rikstotolopp när han gick från lägsta klassen till gulddivisionen.

Förra sommaren gick hästen i träning till Fabrice Souloy och Philippe Baillard och tjänade ytterligare en miljon kronor på tio månader. Hästen kom tillbaka till Puro i somras, men nu är det dags att ge sig av söderut igen. Finska travsajten MT Ravinetti berättar att transport är beställd till Frankrike och Tomas Malmqvists stall.

– Såvitt jag vet har Puro satt hästen i form igen och Martin de Bos är en topphäst. Det finns mycket pengar att tävla om för honom i Frankrike. Sedan får vi se om det blir på Vincennes eller på andra banor, säger Malmqvist till MT Ravinetti.

Martin de Bos har gjort 50 starter (16–7–6) och tagit rekordet 1.10,5am vid seger på Vincennes i november förra året.

***

3Tisdagens huvudbana i Sverige är Eskilstuna (start 18.20), där det bland annat bjuds ett välfyllt snabblopp med tolv miljonärer bakom startbilen över medeldistans i kamp om 30.000 kronor i förstapris. Med 8.261.714 kronor på kontot är Daniel Redén-tränade Heavy Sound (e. Ken Warkentin) rikast i fältet, men årets Elitloppsdelstagare får sällskap av en sjufaldig miljonärska och två sexfaldiga miljonärer i loppet. En ur de sistnämnda kategorin är Björn Goops elvaåring Reckless (e. Ready Cash) som i händelse av seger kliver över sjumiljonersvallen.

Tolv unga kuskar – födda 1991 eller senare – gör upp som segern i två avdelningar av ungdomsseriens final. För att stå som slutsegrare krävs att kusken vinner minst ett av de två loppen.

Förstå ut är lunchbanan Bollnäs (start 12.20), medan kvällens tävlingsutbud kompletteras av Jägersro (start 18.30).

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

4 ASVT:s internetauktion hålls ikväll och hela 40 hästar bjuds ut till försäljning, varav 31 fölston kommer från Stefan Melander. Det säljs också en livstids betäckningsrätt i Brillantissime.

Foto Mia Törnberg
Stefan Melander och Nuncio. Foto Mia Törnberg

Första klubbslag sker klockan 19.00 och nedan hittar ni alla hästarna som ska säljas.

Här är hästarna som bjuds ut på ASVT:s internetauktion i november – och här går det att följa budgivningen.

***

5Samtliga åtta lopp på Vincennes (16.27) denna tisdag är vidga åt inhemska hästar, men det hindrar inte att det likväl finns svenskintresse. I tvååringsloppet Prix des Giroflées (€36.000) startar nämligen Jarmo Niskanen Sam Bourbon-dottern Joyful Diva vilken därtill bedöms vara ett av de hetare buden i loppet. Den franska facktidningen Paris-Turf rankar stoet tvåa efter en plusbetonad insats som silvermedaljör på just Vincennes i det senaste framträdandet.

Det travas även i Mauquenchy (11.40) och där är det betydligt fler svenskkopplingar. I EU-loppet Prix Francois Lochou (€27.000) över 2.850 meter syns inte mindre än fyra svenskfödda hästar bland deltagarna. Från 25 meters tillägg ska Mattias Djuse-tränade Electrical Storm (e. Make It Happen) och Björn Goop-tränade Ready Ribb (e. Ready Cash) försöka jaga ikapp Nicklas Westerholms Kalashnikov (e. Orlando Vici) samt Jo Corbanies It’s Showtime Zaz (e. Maharajah) i ett lopp som lockar med 12.150 euro till vinnaren.

Björn Goop har även fyraårige High Fashion (e. Love You) till start i Prix Jean Lapierre (€18.000) och anlitar Francois Lecanu som kusk bakom båda sina hästar.

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistorna till tävlingarna på Vincennes.

***

6 I förra veckan kungjorde Svensk Travsport betäckningsstatistiken för 2021. Green Manalishi stod upptagen på listan över avelshingstar uppstallade i Sverige, vilket var fel. Han verkade på Tara Hills Stud i Kanada under 2021 och där betäckte Green Manalishi 36 ston.

Green Manalishi. Foto: Lisa Photo

Det betyder att antalet betäckningar i Sverige var 3.578, medan hingstarna utomlands betjänade 981 temporärt från Sverige exporterade ston. Det totala antalet betäckningar förblir oförändrat, vilket betyder 4.559 betäckta ston och det var 83 färre än året innan.

***

7Lykketinder (e. Lykkebron) och Per-Gunnar Persson skrev historia 2002. Då vann nämligen duon de två första kallblodsloppen som körts på franska huvudstadsbanan Vincennes under vintermeetinget. Prix des Pays Nordiques och Prix des Trotteurs Sang-Froid är de båda loppen för svenska, norska och finska kallblod döpta till och dessa kördes årligen fram till 2018. Loppen kördes inte 2019, men var tillbaka 2020 för att på nytt ställas in i vintras med anledning av pandemin.

Nu är kallblodsloppens framtid på Vincennes osäker. Det franska travförbundet har, enligt Svensk Travsports hemsida, meddelat att det inte blir några lopp denna vinter och att kallblodsloppen tidigast kan vara tillbaka 2023. Inga beslut om återkomst är dock fattade.

Senaste vinnaren på Vincennes är finske H.V.Tuuri (e. Turo) som vann båda loppen 2020. Samme H.V.Tuuri som i maj var knappt slagen tvåa bakom Odd Herakles (e. Moe Odin) i Elitkampen på Solvalla.