Hemsidan horserunner.se lanserades för ett par år sedan som en form av ”pricerunner” för travsporten. Tanken var att först och främst proffstränarna skulle lägga in uppgifter om träningsavgifter, vad som ingår i den, och vad de tar betalt för tillkommande kostnader som transporter, skoning, utselningsavgifter, förbrukningsmaterial, och så vidare. I horserunner skulle även andra företagare, som transportörer och veterinärer. kopplade till travsporten kunna lägga in sina priser.
Om TDS
Tränardebiteringssystemet (TDS) är en faktureringstjänst för professionella travtränare verksamma i Sverige.
TDS-systemet administreras av Svensk Travsport och avsikten är att förenkla fakturahanteringen för både travtränaren och hästägaren.
TDS-systemet bygger på att det finns ett träningsavtal mellan tränaren och hästägaren som är registrerat hos Svensk Travsport. Därutöver registrerar tränaren in övriga kostnader som uppstår under månaden. Svensk Travsport fakturerar sedan hästägaren åt tränaren en gång i månaden.
(Fakta om TDS publicerat på travsport.se)
Men tjänsten har blivit lite använd och till exempel är endast två veterinärkliniker med. Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola har till exempel inte anslutit sitt Hallands Djursjukhus till horserunner.
– Horserunner är att betrakta som dött och inte funktionellt, säger Staffan Osterling.
Nu är dock horserunner.se på väg att få en helt ny position genom att sajten ska kopplas ihop med TDS-systemet, det som proffstränarna använder för att fakturera sina hästägare och där även ST reglerar utbetalning av prispengar.
Detta TDS-avtal har blivit omodernt och haft uppenbara brister, bland annat gällande hur fakturaunderlag kommit hästägarna tillhanda. Eller snarare inte kommit hästägarna tillhanda. Därför har TDS-avtalet gjorts om och ST har tillsammans med hästägarorganisationen Travhästägarna och Travtränarnas Riksförbund pratat sig samman om hur bland annat frågan om specificering av kostnader på fakturorna ska hanteras och konkretiseras.
Det är där horserunner.se kommer in i bilden. Genom att göra det obligatoriskt att tränare som är anslutna till TDS:en också ska ha så mycket som möjligt av sina fasta prissättningar och ”vad som ingår” angivna och uppdaterade på horserunner.se skulle tränarna slippa att behöva ha en massa specificeringar på varje enskild faktura och alltså spara administrativt jobb. Det som står på horserunner skulle fungera som ”officiell prislista”, vara tvunget att överenstämma med vad som faktureras. Det blir transparent och lättkontrollerat för fakturamottagarna – hästägarna.
Horserunner-kravet för TDS-användande tränare ska träda i kraft redan vid årsskiftet är tanken, men Travtränarnas Riksförbund är inte riktigt med på den saken.
– Nej, först måste ST göra ett betydande utvecklingsarbete av horserunnersajten så att den blir funktionell och lanseras i en förbättrad version. Innan det är klart är det orimligt att införa som obligatorium att tränarna måste vara med i horserunner för att kunna använda TDS-verktyget. Det är sagt att utvecklingsarbetet ska göras till våren, och när det är klart och vi ser vad resultatet blir får vi ta upp frågan om den här hopkopplingen igen, säger Staffan Osterling.
Det av faktureringarna i TDS som inte ryms inom horserunner, till exempel veterinärkostnader som det förmodligen vanligaste, ska tränarna åläggas att tillhandahålla hästägarna korrekta underlag för på annat sätt, i god innan fakturan förfaller till betalning. Där har man redan kommit en bit på vägen genom att det från och med augusti i år är obligatoriskt att behandlande veterinär anges på TDS-fakturan.
– Det säger vi inget om, där har det slarvats och inte fungerat. Det har sitt ursprung i att TDS-systemet inte varit prioriterat utvecklingsmässigt och det har uppstått, och skyllts på, datatekniska begränsningar. Det finns skräckexempel som att det kunnat stå ”veterinär 27.000 kronor” på TDS-fakturor utan närmare specifikation än så, och det håller ju inte. Där är vi eniga om att det måste börja fungera med ordentliga fakturaunderlag, säger Staffan Osterling.
En tredje nyhet gällande förhållandet mellan travtränarna och deras kunder hästägarna är att Svensk Travsport ska formalisera och aktivera något som i praktiken bara funnits på papperet, nämligen ST:s skiljenämnd, när det uppstår tvistigheter om fakturor. Skiljenämnden blir obligatorisk instans när fakturor bestrids och tvister uppstår, med målet att tvistigheterna ska kunna hanteras och klaras upp sportinternt och inte – som nu är fallet – hamna i civil domstol.