Fokustema
TDS-fakturering
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tränarna måste börja använda horserunner.se?

Hemsidan horserunner.se är på väg att bli ett instrument i Svensk Travsports faktureringstjänst, TDS:en. För alla proffstränare som vill vara anslutna till TDS införs obligatorium om att ha faktauppgifter om prissättning, och vad som ingår i träningsavgiften, officiellt angivna på horserunner.
– Sakta i backarna, först måste horserunner.se utvecklas och bli fungerande innan det kan bli aktuellt med att koppla ihop det med TDS:en, säger Travtränarnas Riksförbunds generalsekreterare Staffan Osterling.
Av
Lars G Dahlgren
Nya regler gäller för TDS vid årsskiftet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Nya regler gäller för TDS vid årsskiftet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Hemsidan horserunner.se lanserades för ett par år sedan som en form av ”pricerunner” för travsporten. Tanken var att först och främst proffstränarna skulle lägga in uppgifter om träningsavgifter, vad som ingår i den, och vad de tar betalt för tillkommande kostnader som transporter, skoning, utselningsavgifter, förbrukningsmaterial, och så vidare. I horserunner skulle även andra företagare, som transportörer och veterinärer. kopplade till travsporten kunna lägga in sina priser.

Fakta

Om TDS

Tränardebiteringssystemet (TDS) är en faktureringstjänst för professionella travtränare verksamma i Sverige.

TDS-systemet administreras av Svensk Travsport och avsikten är att förenkla fakturahanteringen för både travtränaren och hästägaren.

TDS-systemet bygger på att det finns ett träningsavtal mellan tränaren och hästägaren som är registrerat hos Svensk Travsport. Därutöver registrerar tränaren in övriga kostnader som uppstår under månaden. Svensk Travsport fakturerar sedan hästägaren åt tränaren en gång i månaden.

(Fakta om TDS publicerat på travsport.se)

Expandera

Men tjänsten har blivit lite använd och till exempel är endast två veterinärkliniker med. Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola har till exempel inte anslutit sitt Hallands Djursjukhus till horserunner.

– Horserunner är att betrakta som dött och inte funktionellt, säger Staffan Osterling.

Nu är dock horserunner.se på väg att få en helt ny position genom att sajten ska kopplas ihop med TDS-systemet, det som proffstränarna använder för att fakturera sina hästägare och där även ST reglerar utbetalning av prispengar.

Detta TDS-avtal har blivit omodernt och haft uppenbara brister, bland annat gällande hur fakturaunderlag kommit hästägarna tillhanda. Eller snarare inte kommit hästägarna tillhanda. Därför har TDS-avtalet gjorts om och ST har tillsammans med hästägarorganisationen Travhästägarna och Travtränarnas Riksförbund pratat sig samman om hur bland annat frågan om specificering av kostnader på fakturorna ska hanteras och konkretiseras.

Det är där horserunner.se kommer in i bilden. Genom att göra det obligatoriskt att tränare som är anslutna till TDS:en också ska ha så mycket som möjligt av sina fasta prissättningar och ”vad som ingår” angivna och uppdaterade på horserunner.se skulle tränarna slippa att behöva ha en massa specificeringar på varje enskild faktura och alltså spara administrativt jobb. Det som står på horserunner skulle fungera som ”officiell prislista”, vara tvunget att överenstämma med vad som faktureras. Det blir transparent och lättkontrollerat för fakturamottagarna – hästägarna.

Horserunner-kravet för TDS-användande tränare ska träda i kraft redan vid årsskiftet är tanken, men Travtränarnas Riksförbund är inte riktigt med på den saken.

– Nej, först måste ST göra ett betydande utvecklingsarbete av horserunnersajten så att den blir funktionell och lanseras i en förbättrad version. Innan det är klart är det orimligt att införa som obligatorium att tränarna måste vara med i horserunner för att kunna använda TDS-verktyget. Det är sagt att utvecklingsarbetet ska göras till våren, och när det är klart och vi ser vad resultatet  blir får vi ta upp frågan om den här hopkopplingen igen, säger Staffan Osterling.

Det av faktureringarna i TDS som inte ryms inom horserunner, till exempel veterinärkostnader som det förmodligen vanligaste, ska tränarna åläggas att tillhandahålla hästägarna korrekta underlag för på annat sätt, i god innan fakturan förfaller till betalning. Där har man redan kommit en bit på vägen genom att det från och med augusti i år är obligatoriskt att behandlande veterinär anges på TDS-fakturan.

– Det säger vi inget om, där har det slarvats och inte fungerat. Det har sitt ursprung i att TDS-systemet inte varit prioriterat utvecklingsmässigt och det har uppstått, och skyllts på, datatekniska begränsningar. Det finns skräckexempel som att det kunnat stå ”veterinär 27.000 kronor” på TDS-fakturor utan närmare specifikation än så, och det håller ju inte. Där är vi eniga om att det måste börja fungera med ordentliga fakturaunderlag, säger Staffan Osterling.

En tredje nyhet gällande förhållandet mellan travtränarna och deras kunder hästägarna är att Svensk Travsport ska formalisera och aktivera något som i praktiken bara funnits på papperet, nämligen ST:s skiljenämnd, när det uppstår tvistigheter om fakturor. Skiljenämnden blir obligatorisk instans när fakturor bestrids och tvister uppstår, med målet att tvistigheterna ska kunna hanteras och klaras upp sportinternt och inte – som nu är fallet – hamna i civil domstol.

Svensk Travsport säger upp avtal med proffstränarna

Fokustema
Investering
Läs senare

Ny banbelysning på Axevalla

Axevalla investerar nio miljoner kronor i ny banbelysning under våren.
Av
Lars G Dahlgren

– Det är den största investering som Axevalla gjort på många år, skriver vd:n Roger Moström i ett pressmeddelande.

Arbetet med den nya banbelysningen börjar under våren och ska vara klart i god till Stochampionatshelgen i juli.

Det är inte bara banbelysningen som moderniseras och förbättras. Även stallbacken ska få ny belysning.

Fokustema
Tisdagstävlingar
Läs senare

Fina hästar i små fält

Nästa tisdag körs Grains lopp på Solvalla. Blott fem treåringar vill tävla om förstapriset på 100.000 kronor.
Av
Ola Lernå
Belker krigade ned Alien Kronos vid senaste mötet. På tisdag möts treåringarna på nytt på Solvalla. Foto Mia Törnberg
Belker krigade ned Alien Kronos vid senaste mötet. På tisdag möts treåringarna på nytt på Solvalla. Foto Mia Törnberg

Vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning, Belker (e. Scarlet Knight) är en av dessa och han ställs bland annat mot Alien Kronos (e. Infinitif). Duon bjöd på en härlig fight i sin senaste start där Belker gick segrande ur striden.

Ytterligare ett treåringslopp, stängt vid 49.000 kronor för ston, har lockat sex hästar med ett förstapris på 70.000 kronor.

Sex fyraåringar kommer ut och tampas om 70.000 kronor där Stoletheshow (e. Dream Vacation) får möta sina krafter med Viking Grace (e. Jimmy William).

Startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag är klara i eftermiddag.

Fokustema
Totomater
Läs senare

Östersundsbutik bästa ombud

I “ATG Sales Awards”, prisas landets bästa spelbutiker i olika kategorier. Ica Kvantum Lillänge i Östersund räknas som den bästa ATG-butiken i landet.

Av
Lars G Dahlgren

Av åtta kategorier är “Årets Butik” det mest prestigefulla priset och i år vannIca Kvantum Lillänge i Östersund.

Juryns motivering lyder:

”ICA Kvantum Lillänge har ett stort fokus på samhällsansvar. Butiken samarbetar med travsporten och det lokala föreningslivet för att stärka sin hemstad. Man engagerar sig i barn och ungdomars liv genom internationella välgörenhetsprojekt. Allt detta blir möjligt med ett starkt driv och ett engagemang utöver det vanliga.”
Halva insatsen från butikens andelsspel på populära spelformer, såsom V75 och V86, går till ett projekt i Nicaragua som stödjer funktionsnedsatta barn. Dessutom arbetar butiken aktivt med aktiviteter tillsammans med den lokala travbanan och hockeylaget.”

Samtliga vinnare ATG Sales Awards 2019:


Årets ATG-butik: Ica Kvantum Lillänge, Östersund
Årets Harrybutik: Snusboa, Stenungssund
Årets Andelsbutik: Direkten Spel på Direkten, Bollnäs
Årets Tillsammansbutik: VinnaTillsammans, Eskilstuna
Årets V75-butik: Direkten Spel på Direkten, Bollnäs
Årets Medlemsbutik: Direkten Stockholms Turaffär
Årets Sverigelottenbutik: City Gross, Norrköping
Årets Telekontantbutik: Tensta Spel och Tobak

Källa: pressmeddelande från ATG