Redan år 2017 twittrade Jakobsson ut en tanke om att genomföra det annorlunda tävlingsupplägget på Åby. En idé där konceptet är att ett ekipage startar från spår ett, det andra från spår fyra och att man måste hålla sitt spår fram tills bortre långsidan.
Därefter ska spåren helt enkelt vara de omvända under den andra halvan av det 1.000 meter långa loppet. Hästarna kommer med andra ord att röra sig som
Hästarna tävlar helt enkelt två och två via kvartsfinaler, semifinal och slutligen en final.
– Arbetsnamnet är The Great Eight och tanken är att det här ska avgöras fredag den 9 augusti nästa år, det vill säga kvällen före Åby World Grand Prix som ju kommer ha sex miljoner kronor i förstapris, säger Kristofer Jakobsson.
”Sticker ut”
Tanken är att kvartsfinalerna ska inledas klockan 16.00 och utmynna i en final knappt två timmar senare. Hoppet är stort att finalen ska sändas direkt i TV4 och målbilden är att det ska tävlas om 250.000 kronor till vinnaren!
– Det här kommer förmodligen kosta mer pengar än vad det kommer dra in, men ska vi få till travet och få dem att få upp ögonen så behöver vi också göra saker som bryter mönstret och sticker ut. Upplägget med att man tävlar två mot två lockar och även om jag inte säger att vi kommer ha en anstormning hit till banan för att bevittna det hela så är jag övertygad om att det kommer bli en bra och annorlunda upplevelse.
Internationella kuskar
Grundtanken är därtill att internationella kuskar ska drabba samman och hästarna inte ska plockas från ”elitskiktet” utan preliminärt ska vara hästar som tjänat dryga halvmiljonen.
– Travsporten har sett precis likadan ut hela tiden sedan vi började med travet och jag tycker det är dags att pröva något nytt. Förhoppningsvis kan ATG erbjuda en attraktiv spelprodukt och jag tror det kan finnas ett intresse från spelarna. Tar vi 640 metersloppet på Solvalla under Elitloppsdagen så omsatte väl det drygt 900.000 kronor så jag tror det finns alla möjligheter att det här kan göra det också, säger Jakobsson och fortsätter:
– Med positioneringssystemet tillgängligt kan det finnas möjlighet att både publicera mellantider som vilken hastighet hästarna springer i. Spårbytet gör att man lätt kan lura sig som tittare och tro att en häst har ett större övertag än vad som är fallet så jag tror det kan bli en häftig upplevelse, avslutar Kristofer Jakobsson.