– Jag har arbetat på Visbytravet några år, älskar mitt jobb i grunden och den puls som det inte minst ger under högsäsong, säger Simon Röcklinger.
Under flera års tid har Simon Röcklinger ägnat sina tankar åt att försöka hitta en väg framåt för travsporten.
– Jag gillar att tävla och älskar att analysera och har funderat mycket över de pilar som stadigt pekat nedåt i travsporten de senaste tio åren, men som alla vill ska plana ut eller allra helst gå uppåt. De enda pilar som idag pekar uppåt är kostnader för administration och drift av publika event. Enligt min personliga åsikt lägger vi i travet alldeles för mycket pengar i administration. Vi är inte alltid tillräckligt smarta hur vi spenderar våra pengar och enligt mig finns det inte för litet medel i systemet för att sporten ska må bra. Däremot så tycker jag att vi kan använda dem på ett mer klurigt sätt.
Styrelsen sade nej
För en dryg vecka sedan trillade polletten ner hos Simon Röcklinger efter ha ägnat de flesta av dygnets timmar att fundera kring travets fortlevnad.
– Detta efter också ha provskjutit min idé på ett 20-tal personer. Jag har en fördel av att ha ett starkt nätverk utanför travet – allt från affärsmän till en av världens bästa tennistränare, men även presenterat min idé för Martin Carlsson-Wall på Handelshögskolan som utbildar landets travbanechefer.
Simon Röcklinger presenterade idén för styrelsen i Gotlands Travsällskap, men där tog det stopp.
– Styrelsen ville inte genomföra min idé, utan ville ha ett mer genomtänkt förslag och att det skulle presenteras i höst. Jag blev irriterad, det kändes som ett riktigt energidränage och jag sade upp mig i vändande mail. Styrelsen trodde att jag handlade i affekt, men så var det inte. Vi har träffats igen efteråt och jag vill få till ett snyggt avslut och kommer ta Visbytravets högsäsong i mål.
”Jag har en bra grej på gång”
Simon Röcklinger kommer inte lämna travsporten. Om allt fungerar lär hans arbetsfält bli större än Visbytravet.
– Okej, det är naivt och säga att jag tänker vara snubben som räddar svensk travsport, men jag tror mig veta ett sätt att göra det. Jag förstår att ett sådant uttalande sticker ut i en sådan hård bransch som travet, men ibland måste man följa sitt hjärta och min passion ligger i travsporten. I sammanhanget är jag junior och har inte levt ett helt liv inom travet, men jag tror att jag har en bra grej på gång.
Simon Röcklinger ville inte avslöja för mycket redan nu.
– Så mycket kan jag säga att en del av mina tankar bygger på att pengarna som finns i systemet kan användas på ett bättre sätt än det görs idag. Jag är också väldigt mån om att de aktiva ska må bättre i en framtid. Idag drar de ett väldigt tungt lass som ofta inte syns utåt.