Fokustema
Nyhet
Läs senare

Tunga namn bojkottar Dam-SM

Fyra av landets tio mest segerrika damer väljer att bojkotta kvalen till årets Dam-SM.
Anledningen är finalloppets placering på Solänget lördag den 23 juli mitt under brinnande Stochampionatshelg på Axevalla.
– Den som ansvarar för den här planeringen har brustit i sitt jobb ordentligt, säger titelförsvararen Linda Sedström.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Emilia Leo, Iina Aho, Linda Sedström och Henriette Larsen tillhör landets mest framgångsrika, kvinnliga utövare, men står samtliga över Dam-SM. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Emilia Leo, Iina Aho, Linda Sedström och Henriette Larsen tillhör landets mest framgångsrika, kvinnliga utövare, men står samtliga över Dam-SM. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det var Travronden som först med att uppmärksamma att Dam-SM:s flytt från SM-dagen på Åby i oktober till lördagkvällen den 23 juli på Solänget väckt debatt.
Finalloppet krockar med Axevallas trippeltravshelg där det bland annat rids två penningstinna montélopp (ett under lördagen samt ett under söndagen) i vilka flera kvinnliga utövare sannolikt har ritter, men även med lärlingslopp.
– Jag tycker det tråkigt att de gör såhär. Jag har ett fyraårigt sto som jag tänkt försökt kvala in till Stochampionatet och skulle jag kvala in till finalen av Dam-SM så har jag inget annat val än att tävla på Solänget, det går inte att välja undan och det är ett jättelång resa mellan banorna. Jag tycker det är ett konstigt tillfälle att köra det här loppet på och ska man köra ett Dam-SM över huvud taget så tycker jag det ska ligga en annan dag. Om det inte ska vara med under SM-dagen på Åby så kunde man kört det på Axevalla istället dit blickarna riktas eller en annan dag. Nu kommer det hamna än mer i skymundan, säger Emilia Leo.

”Viktiga lopp på Axevalla”

Hon får stöd av flera aktiva. Sulkysport har varit i kontakt med såväl titelförsvaren Linda Sedström som den meriterade duon Iina Aho och Henriette Larsen vilka samtliga avstår att försöka kvala in till Dam-SM.
– Jag är även montéryttare och för oss finns det inte så många chanser. Det är viktiga lopp på Axevalla den helgen och jättetrist att behöva välja. Jag tycker att planeringen kunde ha varit bättre, säger Iina Aho.

Henriette Larsen går i stora drag i samma tankar.
– Det geografiska läget spelar dels inför mig. Stochampionatshelgen är helig för oss som bor här nere och lockar mer. Det finns monté- och lärlingslopp under helgen och säkert även andra lopp där det kan bli aktuellt att köra så då känns det naturligt att välja detta före. Jag tycker det varit jättebra som det varit de senaste åren att köra finalen i samband med SM-dagen, men hade säkert kunnat tänka mig att köra Dam-SM på Solänget om finalen var vid något annat tillfälle. Nu krockar det med helt fel helg.

Tävlar nio dagar senare

Linda Sedström är titelförsvare i Dam-SM och tog ett tidigt beslut att stå över. I synnerhet när Axevalla är hennes hemmabana sedan senvåren.
– Ska det finnas ett Dam-SM ska det tillhöra SM-dagen som alla andra SM-lopp. Att placera loppet under Stochampionatshelgen när alla blickar riktas mot Axevalla… nej, det är till att ta bort all fokus från loppet. Som jag förstått det ska det vara damklubbens önskemål att låta Dam-SM avgöras på olika banor, men den här planeringen är inte alls bra. Jag tycker att den som ansvarar för den här planeringen har brustit i sitt jobb ordentligt.

Travsveriges Damklubbars Riksförening (TSD) sekreterare Kristin Olofsson har motiverat beslutet enligt följande till Travronden:
– Vi bestämmer över det här med finalen, men sedan hjälper Svensk Travsport oss med att placera ut de sex olika försöksloppen. De har bättre koll på tävlingsplaneringen. När det gäller att tävla mot Stochampionatshelgen så fanns tyvärr inget annat bra alternativ. Solänget har inte så många tävlingsdagar utan den 23 juli var den enda som passade in i kalendern, säger Olofsson till Travronden.

Noterbart är att Solänget även arrangerar tävlingar nio dagar senare. Måndag den 1 augusti är Örnsköldsvikbanan värd för ATG:s V64-spel under en tävlingsdag där man ”bara” krockar med vanliga lunchtävlingar från Åby samt ”vardagslopp” i Rättvik.