Fokustema
V75 Färjestad
Läs senare

Unico Brolines härliga klassresa

Spår tio och gulddebut.
Fjärde inner och hoppas på en peng?
Unico Broline travade i tredjespår sista kilometern och plockade hem Uno Sweds Minneslopp!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Unico Broline vid en tidigare seger tillsammans med Erik Adielsson. På lördag startar Sofia Aronssons stjärna på Axevalla. Foto Adam Ström/stalltz.se
Unico Broline vid en tidigare seger tillsammans med Erik Adielsson. På lördag startar Sofia Aronssons stjärna på Axevalla. Foto Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Unionstravet handlade det om i eftermiddagens V75-omgång på Färjestad och i Uno Sweds Minneslopp gjorde Sofia Aronsson-tränade Unico Broline (e. Cantab Hall) debut i rikstotons högsta klass. Unico Broline har varit något av en följetong inom V75 under året och sju av elva starter 2022 har gjorts i STL-sammanhang, varav fyra slutat med seger.

Sofia Aronssons häst inledde året i silverdivisionen efter att ha avslutat fjolåret med andraplatsen i bronsdivisionsfinalen på Solvalla annandag jul och efter att ha klivit ur klassen i sommar var det dags att spänna bågen i högsta klassen på Färjestad idag.

Det slutade med succé!

I ett fartfyllt lopp satt Henry Flyer Sisu (e. Bold Eagle) i ledningen direkt och öppnade första kilometern på 1.11,9. Då hade Erik Adielsson sedan länge placerat Unico Broline i femte utvändigt, två hack bakom loppets storfavorit Mister Hercules (e. Trixton) och Örjan Kihlström i tredje utvändigt.
Redan varvet från mål vred Adielsson ut i tredjespår med målsättningen att få rygg på favoriten i tredjespår. Det blev precis som planerat när Kihlström vred ut ett spår och gav Unico Broline skön draghjälp.

Fakta

Unico Broline

Valack 6 år e. Cantab Hall – Notre Historie e. Muscles Yankee
Resultat: 49 st: 14–8–8
Rekord: 1.12,1m* – 1.10,9am*
Intjänat: 1.968.250 kr
Uppfödare: Broline International AB, Svenljunga
Ägare: Stall Sofia Aronsson AB, Kvänum
Tränare: Sofia Aronsson, Axevalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Henna Ikonen

Expandera

Mitt i slutsvängen var Mister Hercules framme utvändigt ledaren och lämnade Unico Broline halvannan längd bakom och in på upploppet handlade det bara om Mister Hercules.
Men…
– Jag såg in på upploppet att Örjan fick parera sin häst lite och igen mitt på upploppet. Då förstod jag att vi skulle vinna, sade Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Ja, Mister Hercules klara seger gick upp i rök när han började takta ur och inte var körbar på upploppet.
– Han tappade rytmen helt och var nära att galoppera, sade Örjan Kihlström till TV4.

Istället forsade Unico Broline fram till seger på 1.11,4a/2.140 meter.
– Han gjorde en riktigt bra prestation att kunna gå så långt ut i spåren och ändå vinna, sade Adielsson som håller Unico Broline varmt om hjärtat.
– Det är en otroligt behaglig häst, han är läcker. Det är en sådan som man önskar att alla skulle få prova i lopp, man blir varm inombords, sade Adielsson.

Finalist i Svensk Uppfödningslöpning

Sofia Aronsson är kvinnan bakom verket som haft hästen i träning och gjort jobbet sedan juni som tvååring.

Tidigt i karriären visade Unico Broline framhovarna och som tvååring var han tvåa i ett Breeders Crown-lopp bakom Belker och senare samma år slutade han sexa i finalen i Svensk Uppfödningslöpning.
Nu har Unico Broline hittat nya växlar några år senare i karriären och nu har han skrivit in sig som vinnare i gulddivisionen.

Sofia Aronsson och Unico Broline. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sofia Aronsson äger sedan några år tillbaka sonen till Cantab Hall och italienskan Notre Histoire (e. Muscles Yankee), 1.14,4ak*/179.789 kr.

Mormor är självaste Lovely Godiva (e. Ideal du Gazeau), 1.12,2ak/11.549.624 kr, vinnare av Prix de France och tvåa i Prix d’Amérique för att nämna några av hennes godbitar i karriären som innehöll en rad med storloppssegrar och däribland Stochampionatet på Axevalla.
Någon större karriär hade inte Lovely Godiva i avelsboxen och hennes främsta avkomma blev Paladin November (e. General November), 1.12,8ak*/1.040.237 kr.

Desto bättre har Per-Olof Petterssons stjärnsto varit som mormor – Lovely Godiva är ju också upphov till Heavy Sound (e. Ken Warkentin), 1.09,2ak*/8.343.214 kr, Man At Work (e. Ken Warkentin), 1.10,4ak*/1.784.200 kr, Merci Monsieur Ås (e. Mr Cantab), 1.10,7ak/$202.705, och Villefranche Ås (e. Conway Hall), 1.09,7ak/$152.360.

Han är topp fem av de trevligaste hästarna jag har haft. Man skulle kunna ta in honom i vardagsrummet hemma

I övrigt från dagens V75-omgång noteras…

…att Timo Nurmos-tränade italienaren Aragorn As (e. Ready Cash) provat fem gånger i STL-sammanhang utan att vinna. Den sviten bröts i bronsdivisionen – och det med besked. Sedan det travats 1.09,3 första kilometern med Luringen La Ma (e. Raja Mirchi) i spets klev Örjan Kihlström in i handlingen bakom Aragorn As på sista bortre långsidan. Det var en bit fram till täten för den småtröge sexåringen, men det bet bra och redan tidigt på upploppet var segern säkrad.
– Jag har aldrig kört hästen tidigare, men han har gått bra och visat fin styrka, en styrka kom till sin rätt idag, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.
Segertiden skrevs till lysande 1.09,8a/1.640 meter.

…att klubban slogs på 140.000 euro när Johan Untersteiner vann budgivningen om Crown Wise As (e. Muscle Hill) för norske hästägaren Kjell Magne Andersens räkning på Asta selezionata Yearlings Trottatori 2019. Det har inte varit raka spåret sedan lillebrodern till flerfaldige storloppsvinnaren Vivid Wise As började tävla, men nu på hästen som fyraåring verkar bitarna ha fallit på plats. I klass II-försöket blev redan perfekt – rygg ledaren och lucka 200 kvar – men hästen har tagit steg på utvecklingskurvan den senaste tiden.
– Det är en häst som jag alltid har gillat, det är en otrolig personlighet och han är topp fem av de trevligaste hästarna jag har haft. Man skulle kunna ta in honom i vardagsrummet hemma. Det har krånglat mycket med honom, framför allt halsen och han har inte fått luft, men jag hoppas att han blir en V75-följetong nu, sade Johan Untersteiner.

…att Timo Nurmos väntade tio månader innan han lät nyförvärvet John King Boko (e. Yankee Glide) debutera i sin regi. Det har varit värt att vänta på. Tillsammans med Magnus A Djuse kom första segern i större sammanhang i Nurmos-regi efter en imponerande insats i dödens. Björn Goop såg ut att vara på väg mot seger med Jörgen Westholm-tränade Ninepoints Candy (e. S.J.’s Caviar) i ledningen, men precis på mållinjen satte John King Boko nosen först.
– Det var en otroligt bra insats. Han fick göra mycket jobb själv. Han kändes stark och fin, men jag hade inte segerfeeling förrän 150 kvar, sade Magnus A Djuse.

Erik Lindegrens fyraåring Ruger. Foto Adam Ström/Stalltz.se

…att varken Ruger (e. Readly Express) eller High On Pepper (e. Ready Cash) hade några tankar på att ge sig i Unionsstayern över tre varv. Sida vid sida stred de båda fyraåringarna under ett slutvarv i rykande fart. In på upploppet såg High On Pepper ut att ta sig förbi, men det ville inte Ruger. Erik Lindegrens segermaskin försvarade sig snyggt och höll huvudet först hela vägen.
– Han vägrar att släppa någon förbi sig. Så har han varit hela tiden sedan vi började köra honom. Han var slapp och slö, men när det det är någon på utsidan vill han inte släppa någon förbi sig. Han har bra hjärta, lungor och fin teknik, sade Erik Lindegren om sitt ämne som nu vunnit tio av 18 starter.

…att norske Falcon Eye (e. Father Patrick), som tränas av forne toppkusken Thor Borg, hade den största läppen i silverdivisionsförsöket tillsammans med Eirik Höitomt. Hästen har redan visat upp sig på svensk mark som vinnare av Örebro Int’l i våras och var trea i norskt mästerskap i somras.
Falcon Eye följde som trea i tredjespår från köposition varvet från mål, i rygg på Titan Yoda (e. Ready Cash), men när Jorma Kontio kopplade grepp med dödenstravaren Bandido Gar (e. Maharajah) in på upploppet såg uppgiften omöjlig ut för hästarna som attackerade i spåren. Men varken Titan Yoda eller Falcon Eye hade kastat in handduken. Kort före mål var Titan Yoda först, men precis på mållinjen hann Falcon Eye förbi efter att måldomarnämnden synat målfotot länge.
– Jag kände att det var väldigt långt fram och det är svårt att sitta nästan sist och vara först, men jag hade en bra häst och en bra rygg. Hästen är enormt speedig när han får gå i ryggar, sade Eirik Höitomt.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 2–1–8–5–11–4–8
Omsättning: 111.678.470 kr
Antal system: 1.605.605 st

Att utdela:
Sju rätt: 4.774 kr
Sex rätt: 43 kr
Fem rätt: Jackpot

Expandera