Fokustema
V75 Östersund
Läs senare

V75: Har hittat rätt – efter två år

Nästan två år kantade av skador och flytt från USA till Sverige.
Lindysmusclemania vill inte bli uträknad.
Andra segern på två starter i Sverige kom i klass I-försöket i Östersund.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Wäjersten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Lindysmusclemania (e. Muscle Hill) tränades som unghäst av Åke Svanstedt, där det blev fem segrar på tio starter (varav fyra av sju som tvååring) och närmare en halv miljon kronor insprunget innan han togs till Europa på hösten som treåring.
I Sverige har hästen tränats av Caroline Holm (i två omgångar) och Svante Båth, innan han i oktober förra året flyttade till Daniel Wäjersten.
– Jag har uteslutande kört backträning för att hålla nere farten med tanke på hans historik kring med problem med benen, men ändå träna med puls. Jag trodde det skulle saknas lite spänst i honom, men han gav ett bra intryck redan i kvalet, sade Daniel Wäjersten efter segern i comebacken.

Tävlingsdebuten på svensk mark slutade med seger i ett vanligt lopp i Östersund och idag var hästen tillbaka i Jämtland. Då handlade det om annat motstånd i klass I-försöket.

Från fjärde utvändigt vred Daniel Wäjersten ut till attack 1.400 meter från mål och fick svar av stallkamraten Kingslayer Pellini (e. Up And Quick). Denne tog sig snabbt fram utvändigt ledande Coffey (e. Make It Happen) och Lindysmusclemania kunde glida fram i andra utvändigt.
Där kunde Wäjersten sitta lugn till 200 kvar då attacken sattes in och kort före mål fångades tappre stallkamraten in.
– Kingslayer var ju med i körningen varvet kvar och jag tänkte att han skulle bli lite mör, men han gjorde det också väldigt bra, sade Wäjersten om loppet tvåa.

Och vinnaren då?
– Det har blivit två fina lopp för honom, så det har varit en bra start. Det är en häst som om det stämt för honom förmodligen skulle haft betydligt mer pengar på sig, men att komma tillbaka på den här nivån är bra, sade en nöjd Wäjersten i vinnarcirkeln.

Det här var Lindysmusclemanias blott tolfte starter i livet och hästen tog sjunde segern. I pengar har det ”bara” blivit drygt 600.000 kronor för valacken, som travade 1.09,4 med galopp i sista satrten i USA i juni som treåring.
Nu skrevs segertiden till fina 1.11,8a/2.140 meter.

Lindysmusclemania ägs av Stall Droad som även har Seinäjoki Race-tvåan Borups Victory (e. Googoo Gaagaa) 1.11,8am/1.749.940 kr hos Bergsåkertränaren.

Lindysmusclemania när han såldes som ettåring. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Lindysmusclemania köptes som ettåring i Lexington för 80.000 dollar och tränades som unghäst av Åke Svanstedt, där det blev fem segrar på tio starter med dubbla triumfer i Kindergarten Classic ($20.000) som tvååring samt fullträff i New Jersey Sire Stakes ($25.000) som treåring.

Lindysmusclemania som tvååring i USA. Foto: Lisa Photo

Modern Possessed By Lindy (e. Self Possessed), 1.14,6*/$3.900, har lämnat Big Man Ev (e. Chapter Seven), 1.10,6/$231.921, Pembroke Moni (e. International Moni) 1.11,7/$158.818 Amityville Lindy (e. Deweycheatumnhowe), 1.11,5/$148,764, och Lindyaholic (e. Chocolatier), 1.11,6/$130.528 och ingår själv i en syskonskara där fem hästar har tjänat över 400.000 dollar.

”Kändes bra redan i söndags”

I övrigt från Östersunds V75-omgång:

Lucka 40 meter från mål – det räckte för att Öystein Tjomsland-tränade Ros Borken (e. Bork Odin) skulle hinna sätta nosen först på mållinjen i Sjunga Bests Minne tillsammans med Ulf Ohlsson. Ros Borken serverades en resa i rygg på ledande Klack Molle (e. B.W.Modde) och Björn Goop, som anförde i jämnt hårt tempo. In i slutsvängen anslöt kallblodens speedracevinnare under Elitloppshelgen, Ramstad Balder (e. Norheim Faksen) på utsidan och redan 300 kvar hade denne greppet på ledaren. Samtidigt anföll Stjärnblomster (e. B.W.Modde i tredjespår och Ros Borken satt hermetiskt fastlåst.
Ulf Ohlsson gick ut ett spår, men länge såg uppgiften omöjlig ut. Plötsligt hittade Ohlsson fritt på innerspår och Ros Borken sköt till sylvasst.
– Det var stenhårt. Direkt efter mål var jag förbi, men på mållinjen var det tajt. Man var lite sur att luckan inte kom tidigare, men hade tur att tur att Björns häst kallande precis så att vi hann fram, sade Ulf Ohlsson.

***

Förra året var hon trea i både Stochampionatet och Breeders Crown. Nu har Daniel Redén-tränade Felicia Zet (e. Ready Cash) plockat två raka segrar – i bronsdivisionen. Nya propositioner i vissa brons- och silverdivisionsförsök med fördel för ston som tjänat betydligt mer pengar är en av årets nyheter i de svenska propositioner och det har Felizia Zet utnyttjat till fullo.

Nu behöver hon verkligen inte be om ursäkt för att hon satte hingstar och valacker på plats i bronsförsöket. Det blev tredjespår första 700 meterna i inledningen för att nå fram utvändigt om ledande Declan (e. From Above), men det bekom henne inte det minsta. På upploppet var Felicia Zet den starkaste och avgjorde säkert med ryckhuvan oanvänd.
– Hon är riktigt bra. Hon fick en väldigt tung resa idag, men vann säkert ändå, sade Örjan Kihlström.

***

Niclas Hammarström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hemmajubel blev det när Per Linderoth-tränade Young Mistress (e. Orlando Vici) plockade hem Wångens Stora Ungdomspris tillsammans med Niclas Hammarström. Från rygg ledaren fick Young Mistress luckan i tredjespår 300 meter från mål. Det dröjde innan hon fick upp farten, men sista 100 bet det riktigt bra och tappra dödenstravaren Isabelle Cash (e. Ready Cash) fångades in kort före mål.
– Jag har sett henne och gillar hästen, det kändes bra redan i söndags när jag såg kompletteringslistan och såg att jag skulle få köra. 100 kvar kände jag att hon skulle vinna, sade Niclas Hammarström som karriärens första V75-seger. 

Tränare Linderoth var minst lika glad:
– Hon är fantastisk trevlig att hålla på med och otroligt tacksam att arbeta med. Jag har varit lite tveksam att hästarna är på väg att tappa form efter att ha gått bra i vintras, men nu känns det bra, sade Per Linderoth.

***

Fyraårige Portofino (e. Charly du Noyer) vann bland annat försök i Solvallaserien i vintras, men i mitten av februari bytte han ägare. Fredrik B Larssons mångårige ägare Ingemar Geidemark klev in och med ett lopp i kroppen för nye tränaren var Portofino segermogen i klass II-försöket över lång distans. Från jumboposition följde Portofino som trea i tåget tredjespår som anfördes av R.K.Star (e. Nuncio) 1.100 meter från mål. Då var det långt fram till ledande Pop The Music (e. Tobin Kronos), som dragit i bra fart med De Facto (e. Maharajah) på utsidan.

250 kvar fick Portofino full anfallsordet och det bet riktigt bra över Östersunds långa upploppet. Valmar E.W. (e. Maharajah), som satt framför hela vägen, försvarade sig tappet, men sista 100 meterna var Portofino den starkare.
– Det hör är rätt sort. Han fick vila direkt efter vi köpte honom, sedan blev det mycket mängdträning och backe, men ingen fartträning, så jag trodde att han behövde mer än ett lopp i kroppen, fast det behövde han inte. Hästen är riktigt bra och det kändes i provstarten att han var på rätt väg, sade Fredrik B Larsson.

***

L.L.Royal (e. Revenue) hade inte vunnit sedan han tog hem ett silverförsök i Skellefteå i oktober förra året. Nu var det dags för en efterlängtad seger i anrika Storsjöpokalen, silverdivisionen, över sprinterdistans. Rikard N Skoglund körde till ledningen efter 300 meter med Robert Berghs travare och sedan var loppet mer eller mindre över. Största hotet kom från tränaren själv, Robert Bergh bakom Kagan (e. Scarlet Knight), som gav ett gott formintryck som tvåa.
– Det blev rejäl körning in i svängen, men jag tyckte att jag hade möjligheter att bli släppt till tät. Sedan blev det moderat tempo och jag kunde styra som jag ville på sista bortre långsidan, sade Rikard N Skoglund.

Fakta

V75-resultat Östersund 10 juni

Rätt rad: 10–8–7–1–11–3–2
Omsättning: 81.282.442 kr
Antal system: 1.084.452 st

Att utdela
Sju rätt: 2.177.505 kr
Sex rätt: 8.927 kr
Fem rätt: 367 kr