Fokustema
V75 Örebro
Läs senare

V75: Nytt kapitel i travsagan

Från noll till tre miljoner på sex år.
Det skrivs nya kapitel i sagan Beartime.
– Det är helt fantastiskt, säger tränaren Helena Edlund efter gulddivisionssegern i Örebro idag.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Helena Edlund-tränade Beartime och Carl Johan Jepson vann Express Gaxes lopp. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Helena Edlund-tränade Beartime och Carl Johan Jepson vann Express Gaxes lopp. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Beartime (e. Pastor Stephen) har hunnit bli nio år, men hästen som kom till Årjängsamatören Helena Edlund på våren som tvååring har inga som helst planer som att lämna livet som tävlingshäst.

Det visade han med eftertryck i Express Gaxes lopp i Örebro på lördagen, där han vände ut och in på konkurrenterna över Örebros korta upplopp tillsammans med Carl Johan Jepson. Spår tolv bakom startbilen blev ingen fälla även om Beartime fick göra jobbet från sjätte utvändigt.
– Jag var ganska nöjd som loppet blev ändå. När Osterc satt kvar när jag gick och jag fick rygg på Daniels häst (Rome Pays Off, reds. anm.), sade Jepson i segerintervjun.

Fakta

Beartime

Valack 9 år e. Pastor Stephen – Global Ninni e. Love You
Resultat: 83 st: 11-18-9
Rekord: 1.11,9m – 1.10,4ak
Intjänat: 3.130.501 kr
Uppfödare: Alebäcks Stuteri AB, Vinninga
Ägare: Stall H o J HB, Årjäng
Tränare: Helena Edlund, Årjäng
Körsven: Carl Johan Jepson, Färjestad

Vägen dit då? Chapuy (e. Quite Easy) var snabbast i början, medan favoriten Dark Roadster (e. Super Photo Kosmos) till slut fick en resa i tredje utvändigt. 900 kvar fick Ida Riesterer kliva ut som etta i tredjespår när det attackerades bakifrån och fick göra jobbet där ute resten med Rome Pays Off och Beartime klistrade i rygg.
Chapuy kastade in handduken på upploppet, Dark Roadster höll starkt i tredjespår och Rome Pays Off gjorde en av sina bästa insatser på länge när han attackerade ut ur slutsvängen, men ingen av dessa kunde stå emot Beartime.
– Det var bra tempo på sista borte långsidan och jag förstod att det skulle stå mellan min och Daniels häst. Beartime nöp i väldigt fint när jag lyfte ut honom och när öppnade öronen 100 kvar så bara stack han, sade Jepson.

Segern togs på 1.13,6a/2.100 meter och var hästens första sedan ett vanligt lopp på Axevalla i mars förra året.

Beartime och Carl Johan Jepson flög fram till seger i Express Gaxes lopp. Foto Gunilla König/Stalltz.se

Hästen kom närmast från galopp i STL Champions för två veckor sedan.
– Hästen är bankänslig, det var mycket material på banan i sista sväng och då straffade han ut sig själv. Idag var banan jättefin och då gick han bra, sade Jepson.

Prix de Paris-vinnare

Tränaren bakom verket är alltså Helena Edlund, amatörtränare med Årjäng som hemmabana, men ett långt förflutet i hästsporten. Bland annat som mångårig hästskötare hos Stig H Johansson, där en av hennes passhästar var Piper Cub, som bland mycket annat segrade i morgondagens storlopp Prix de Paris 1990.

Helena Edlund tränar Beartime. Foto Mia Törnberg

Jämtlandstösen, som började sin bana i stallet som sjuåring hos Östersundsprofilen Bosse Hjelm, bor sedan 20 år i Värmland. Hon har fyra egna hästar i stallet och Beartime är förstås den främste.
– Nu har han passerat tre miljoner och det är helt fantastiskt, sade Helena.

Segerkusken Carl Johan Jepson körde hästen för första gången i kvallopp i oktober som tvååring 2017.
– Han gick 1.25 då. Jag sade till Calle att ”kör 1.25” och det gjorde han, och sade att det fanns en del kvar. Sedan har han startat varje år sedan treåringsäsongen, sade Helena.

Inom rikstoton var det här första segern på nästan två år. Då vann han i högsta klassen på Momarken.
– Nu får vi kolla upp honom och sedan får vi se vad nästa uppgift blir, sade Helena.

Samma möderne som Victory Tilly

Om Beartime har blivit etablerad i eliten och passerat tre miljoner kronor efter segern, så är David Persson-tränade fyraåringen Baron Tilly (e. Ready Cash) från Hans-Gunnar och Kerstin Tillanders sagolika uppfödning som givit Sveriges vinstrikaste travare genom tiderna, Victory Tilly med 37,7 miljoner kronor insprunget.
Victory Tillys mamma är Icora Tilly (e. Fakir du Vivier) – och Icora är även mormor till Baron Tilly via dottern Infra Tilly (e. Super Arnie). 

David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Tränaren David Persson andades optimism inför starten i klass II-försöket och den orutinerade Baron Tilly motsvarade alla förväntningar. Carl Johan Jepson satt i sulkyn även här och från andra utvändigt avgjorde hästen mot ledande Hoohoo Haahaa (e. Googoo Gaagaa) via ett tungt slutvarv.
– Den här gillar jag, det är en spännande häst inför året. Det är lite märkligt med hästen för han ser inte märkvärdig ut och känns inte märkvärdig när man kör, men så tittar man på klockan och då ser man vilken häst det är, sade Carl Johan Jepson.

För Baron Tilly var det elfte starten i karriären och femte segern. 
– Jag är så tacksam att jag får vara med om den här hästen. Han går rakt in i skälen på en, sade David Persson till ATG Live.

Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Stochampionatsfinalist i topp

I övrigt från dagens tävlingar i Örebro noteras:

4starter och fyra segrar. Så har italienske femåringen Danao Degli Dei (e. Mago d’Amore) inlett sin karriär i Adrian Kolgjinis träning sedan han anlände på senhösten när Alessandro Gocciadoro stängde sitt svenska stall för säsongen. Från tolftespår bakombilen över sprinterdistans blev det en spårvid inledning innan Danao Degli Dei nådde fram utvändigt om ledande Global Classified (e. Bold Eagle) efter halva loppet. Väl där kopplades greppet redan vid upploppets början.
– Han är fruktansvärt bra, men det ska ändå göras. Det är kallt i luften, han fick gå i tredjespår och dödens och bomullen var kvar. Det kändes ändå tryggt under vägen, det han gjort innan visar på stordåd. han tränar enbart med en annan häst hemma och får gå i rygg, och det är en häst man måste lägga mycket tid på, sade Adrian Kolgjini.

***

Bold Face (e. Mosaique Face) vann försök till Stochampionatet i somras, men efter galopp i finalen stannade hon på 260.500 kronor i årsinkomst 2023. Nu plockade hon karriärens första STL-seger i ett diamantstoförsök utanför V75-kupongen tillsammans med tränaren Adrian Kolgjini. Dramatiken kom i första startförsöket, där Bold Face var för snabb och orsakade omstart5en.
– Hon dummade sig i första starten och jag fick ta en säkerhetsstart i den giltiga, så det kostade väldigt mycket för henne att komma till ledningen. Över lång distans var det mastigt, men hon höll tempot hela vägen hem och är en stark krigare. Det finns potential i henne, men hon har inte kunnat leva upp till det. Nu får vi köra V75-svängen som femåring, sade Adrian Kolgjini.

***

Solvallatränaren Mattias Djuse står fortfarande på sidan efter olyckan före jul, men hans hästar springer för fullt – och framgångsrikt. Femårige Global Dependable (e. S.J.’s Caviar) försvarade ledningen från innerspår i klass I tillsammans med Magnus A Djuse och sedan försvarade han positionen hela vägen till säker seger.
– Jag trodde att det skulle blev stumma ben till slut efter den tuffa öppningen, men det var ingen fara. Han kändes ganska stark i sista sväng, sade Magnus A Djuse.

***

Örebrosonen William Ekberg visade kyla och hade spurtkrutet torrt över upploppet med chefen Jörgen Westholm-tränade Lady Silver (e. S.J.’s Caviar) i lärlingsloppet. Det hade gått undan första kilometern – 1.12,1 – med I Love Faux Depart (e. Bold Eagle) i spets, Gelato Pellini (e. Trixton) i dödens och Navy Zon (e. Yarrah Boko) i tredjespår.
Navy Zon lämnade in först, Gelato Pellini gav upp i sista sväng, medan ledaren höll långt in på upploppet. Ändå var han helt utan chans att stå emot Lady Silvers vassa avslutning från fjärde utvändigt.
– Det är fantastiskt roligt att vinna på hemmaplan och hästen som jag fått chansen att köra på sistone. Jag tyckte det var perfekt läge på förhand och känslan var att det skulle bli tempo, och det blev det också. Jag hade rubbet kvar i tömmarna i sista sväng och hade rubbet kvar i mål också, sade William Ekberg.

***

Första starten i Ulf Stenströmers regi och seger direkt. Det blev en perfekt start för Great Time Trot (e. Walner), som anlände från Svante Båths stall i början av november. Hästen gjorde tre starter som tvååring, men missade hela treåringssäsongen och var inte tillbaka förrän förra sommaren – efter 21 månaders tävlingsfrånvaro. Nu vann han efter nästan fem månaders frånvaro.
– Ibland får man känslan i provstarten och oftast slår det rätt, det gjorde det idag. Han kändes stabil i provstarten och trampade iväg på bra sätt. Det blev en hård första 500, men hästen var vältränad och gjorde ett bra lopp. Hästen har vuxit på sig och fått mer tid, sade Ulf Ohlsson.

***

Någon ledning blev det inte för André Eklundh-tränade Jalapeno K. (e. Propulsion), i alla fall inte inledningsvis. Men efter att startrusningen lagt sig körde Erik Adielsson till ledningen och väl där var det lugna gatan. Jalapeno K. kom från seger i klass I-final och kan nu ladda för final i brons i mars.  
– Framför allt är det en ruskigt mysig häst, men det var annorlunda idag, han var helt död i provstarten och det gjorde att han inte öppnade lika bra. Han har till och med varit lite vass tidigare. Jag har försökt hålla honom lugn. Han har det mesta, men framför allt har han ett bra driv och han springer och klipper med öronen. Det var en hel del kvar, sade Erik Adielsson. 

Fakta

V75-resultat Örebro 24 februari

Rätt rad: 1–9–12–5–6–12–2
Omsättning: 123.862.073 kr
Antal system: 1.684.595 st

Att utdela:
Sju rätt: 30.778 kr
Sex rätt: 183 kr
Fem rätt: 23 kr