En av Svensk Travsports nyheter i propositionerna 2023 är att ston som tjänat mer pengar än hingstar och valacker får chansen att tävla i brons- eller silverdivisionen. För Daniel Redén-tränade Felicia Zet (e. Ready Cash) öppnades möjligheten att vara med i bronsdivisionsförsök i både Gävle och Östersund. Normalt är går gränsen i brons vid 900.000 kronor, men dessa försök var även öppna för ston med högt 1,7 miljoner kronor på kontot.
Det passade Felicia Zet alldeles utmärkt – men hon har verkligen inte fått något gratis.
- I Gävle travade hon större delen av loppet utvändigt ledaren över sprinterdistans, men avgjorde säkert uta att vara bottnad.
- I Östersund blev det ännu tuffare med tredjespår första 700 meterna för att nå fram utvändigt ledaren, men det bekom inte Felicia det minsta när hon vann hur lätt som helst.
Respekt från motståndarna i finalen på Bergsåker idag och en enklare resa kanske? Absolut inte! Löpningsscenariot blev en repris av senaste starten i Östersund, där Felicia Zet i stentufft tempo hängde i tredjespår första 700 meterna innan hon nådde fram utvändigt om värste utmanaren Cronos Degli Dei (e. Ready Cash), som körts till ledningen efter 400 meter. 1.09,1 första 500 meterna och 1.12,1 första kilometern var tempot med en gott gåendes Cronos Degli Dei i täten.
Ur ur slutsvängen hade han fortfarande en längds försprång, men då drog Örjan Kihlström första växeln på Felicia Zet: det norska huvudlaget.
Felicia Zet närmade sig och 140 meter från mål gjordes nästa drag när ryckhuvan drogs. Felicia svarade direkt och knaprade in decimeter för decimeter. Strax före mållinjen var hon förbi efter en strålande insats.
– Hon är fantastiskt bra, hon blir bara finare och finare för varje start. Hon har alla kvaliteter: öppnar bra från start, är stark rejäl och har fin inställning där hon kämpar hela vägen till slut, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.
”Gör lite ont i tränarhjärtat”
Tränare Redén var förstås mycket nöjd med sitt toppsto som gjorde blott 17:e starten, efter att ha drabbats av hovbensfraktur under fyraåringssäsongen.
– Hon tappade nästan halva fjolåret på grund av det och kom tillbaka väldigt bra andra halvåret. Nu har hon fått en vinters träning till, sade Daniel Redén till ATG Live.
Felicia var borta från november som treåring till Stochampionatskvalet i mitten av juli. Det loppet vann hon och följde upp med tredjeplatsen i finalen bakom en viss Great Skills. På senhösten tog hon samma placering i Breeders Crown-finalen för fyraåriga ston, så det var inte med dåliga meriter som Felicia Zet klivit in i bronsdivisionen det här meetinget.
– Morsan tjänade ju 13 miljoner och Felicia är väldit bra, både stark och rejäl. Det är inte lätt att vinna dessa tuffa lopp utvändigt. Det gör lite ont i tränarhjärtat att se henne henne utvändigt och brotta ned killarna varje gång, så nu får vi möta tjejerna nästa gång. Hon äri stoeliten nu och där hör hon hemma, sade Daniel Redén till ATG Live.
Ready Cash-dottern Felicia Zet är undan Jimmy Takters storstjärna Pampered Princess (e. Andover Hall), 1.09,6/$1.740.605, som Jimmy ansåg så bra att han valde bort Oaks och startade henne i Hambletonian Stakes. Hon vann sitt försök, men slutade oplacerad i den final som vanns av fenomenet Donato Hanover.
Pampered Princess meritlista var lång med segrar i Reynolds Stake, Tompkins-Geers, Robert Stewart Stake, Champlain Stake, Oakville Stake, International Stallion Stake, Elegantimage Stake, Delvin Miller Memorial och Bluegrass Stake vann hon både som två- och treåring.
När Pampered Princess gick till avel hade hon vunnit 16 lopp på 27 starter och varit tvåa vid åtta tillfällen.
Great Skills krossade Kagan
I silverdivisionsfinalen var det Daniel Wäjerstens Stochampionatsvinnare Great Skills (e. Ready Cash) att svara för samma bedrift. Från sjundespår bakom bilen och huvudopponenten Kagan (e. Scarlet Knight) på insidan stod det skrivet ”dödens” i programmet för Great Skills.
Och som om hon skulle bry sig om det! Wäjersten parkerade på utsidan om Kagan efter första sväng och klockan visade 1.13,2 första kilometern.
På sista bortre långsidan började Great Skills med en helnöjd Wäjersten i sulkyn massera ledaren. Redan ut ur slutsvängen var segergreppet kopplat och Great Skills tågade undan till enkel seger efter en ny toppinsats.
– Man är inte orolig på förhand när man sitter bakom henne. Jag hade på känn på förhand att hon skulle få vandra där. Hon är tuff, sade Daniel Wäjersten
Ägaren Rolf Andersson hintade om start i EM för ston på Solvalla under Jubileumspokalkvällen för Great Skills. Tränare Wäjersten verkar mer intresserad av huvudloppet den kvällen.
Oavsett uppgift – räkna med Great Skills!
Rycktussar gav full effekt
I övrigt från Bergsåkers lördagstävlingar noteras:
Anytimeisnow (e. Muscle Mass) testades med rycktussar för första gången i klass II-finalen och dessa nyttjade körande Jorma Kontio. Fast först såg Jorma till att köra till ledningen med Björn Rocklingers traare som drog i tufft tempo, 1.12,0 första kilometern. När upploppet nalkades såg utvändige Poleposition (e. Propulsion) segerfarlig ut, men då dplockade Kontio fram ässet ur rockärmen och drog tussarna. Gensvaret blev enormt och seger enkelt för duktige Anytimeisnow.
– Det är en otroligt trevlig häst, han är lite lat och flegmatisk men gjort bra lopp. Jag hade på känn att han skulle svara bra på rycktussarna och det gjorde han, sade Björn Röcklinger i vinnarcirkeln.
***
Ytterligare ett sto från Daniel Redéns stall visade tuffhet. Örjan Kihlström körde fram i dödens i diamantstofinalen med Mahala (e. Propulsion) och därifrån avgjorde hon knappt men säkert på imponerande sätt. Daniel Redén är uppfödare, ägare och tränare till stoet.
– Hon är en fantastisk individ som inte haft det så lätt genom åren, men tekniken har kommit mer och mer, så det blir en spännande framtid, sade Redén i vinnarcirkeln.
Segern var det fyraåriga stoets femte i blott nionde starten.
***
Efter nästan två års skadeuppehåll som började med gaffelbandsskada som treåring i USA har Lindysmusclemania (e. Muscle Hill) kommit tillbaka påstrålande sätt för sin nye tränare Daniel Wäjersten.
Efter två segrar bakifrån på svensk mark hade valacken framspår för första gången i klass I-finalen. Det innebar snabbstart till ledningen och efter 1.14,4 första kilometern lämnade Lindysmusclemania konkurrenterna redan i näst sista korvan. Segern blev helt överlägsen och det fanns gott om krafter i behåll.
– Han öppnade väldigt bra och sedan tyckte jag att det var stiltje i loppet även om vi fick lucka. 500 kvar var det bara att lätta på tömmarna, det var femstjärnigt. Det är en riktigt bra häst, sade Daniel Wäjersten.
***
Daniel Wäjerstens Global Escape (e. S.J.’s Caviar) visade finfin uppfattning i livets fjärde start när han vann E3 contolation för hingstar och valacker. Treåringen stack till ledningen direkt och gled undan till slut med till synes gott om krafter kvar. Segertiden skrevs till 1.14,2a/2.140 meter för lillebrodern till nästanmiljonären Global Concept (e. Charly du Noyer).
– Det var en jättebra insats, det gick fort från början och snabbt till slut. Jag har gillat hästen från dag ett, det är en fin häst med fin exteriör och bra stamtavla, så vi har förhoppningar att han ska kunna kvala till några storlopp i höst, sade Daniel Wäjersten.
***
Mattias Djuse hade en bra dag som tränare med andraplatsen för Knickers Sisu (e. Souuthwind Frank) i stonas E3 och fjärdeplatsen för Maco Toro (e. Nuncio) i E3 för hingstar och valacker. En fullträff blev det också när A Teaser (e. Flocki d’Aurcy) med lätthet speedade hem E3 Consolation för ston, värd 100.000 kronor. A Teaser har tidigare vunnit en avdelning i Margaretas Tidiga Unghästserie.
– Hon gick hyggligt i skymundan i kvalet, men kändes snäppet bättre idag. Hon är väldigt snabb en bit, sade Magnus A Djuse.
V75-resultat Bergsåker 1/7
Rätt rad: 7–5–3–10–5–10–7
Omsättning: 91.359.691 kr
Antal system: 1.298.341 st
Att utdela:
Sju rätt: 812 kr
Sex rätt: 17 kr
Fem rätt: jackpot