Fokustema
V75 Rättvik
Läs senare

V75: Wäjerstens kupp gav succé

Framgångar under tre unghästsäsonger med E3-seger som toppnummer.
Nu har Global Badman klivit in i eliten.
I gulddivisionsdebuten i Ego Boys Minne blev det seger direkt.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjerstens Global Badman. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Wäjerstens Global Badman. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Daniel Wäjerstens genombrottshäst i storloppssammanhang som färsk proffstränare är Global Badman (e. Yield Boko), som sprang in drygt 2,3 miljoner kronor till och med fyraåringssäsongenefter åtta segrar på 24 starter.

Här är hästens unghästmeriter:

  • Som tvååring: Seger i Breeders Crown-lopp och trea i Svensk Uppfödningslöpning.
  • Som treåring: Seger i försök och final i långa E3.
  • Som fyraåring: Finalist i Svenskt Travderby och Europaderbyt.

– Det som har varit har varit väldigt bra och vi har sett resten som ren bonus. Nu känns det som att vi för höja förväntningarna lite och tro att han ska etablera sig i alla fall i klassen snäppet under absoluta eliten, sade Daniel Wäjersten i vinnarcirkeln.

Efter sex starter i år (3–2–0) i ”vanliga” norrländska lopp och med segern i femåringsloppet Henning Mårthans Minne som topp valde Wäjersten att låta femåringen testa gulddivisionen för första gången.
Väl där ville varken Global Badman eller Daniel Wäjersten spela några statistroller.
Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) och Fredrik B Larsson försvade enkelt ledningen från innerspår i sprinterloppet och han var aldrig utmanad i spetskörningen. Kanske blev också Larsson för lugn och säker på sin fart när första halvvarvet öppnades på billiga 1.12,2.

För efter 500 meter lämnade Daniel Wäjersten andra utvändigt och satte allt på ett kort. Ett hastigt speedryck senare satt han i ledningen och Milliondollarrhyme tvingades istället kliva ut i dödens 900 meter från mål.
Den uppgiften blev för tuff för Milliondollarrhyme, som inte kunde utmana Global Badman när denne stack undan över upploppet till seger på 1.11,3a/1.640 meter.
– Det började gå väldigt sakta och jag ville få kontakt med Milliondollarrhyme. Min häst är väldigt snabb i benen och då valde jag att sätta allt på ett kort. Det var en femstjärnig prestation, sade Daniel Wäjersten.

Tre tiondelar från svenskt rekord

Om fartfesten uteblev i Ego Boys Minne så gick det desto snabbare i andra lopp i Rättvik idag.
Som i kallblodsloppet över sprinterdistans med voltstart.

Norske Ramstad Balder (e. Norheim Faksen) drog i jämn, bra fart i ledningen tillsammans med Carl Johan Jepson och hade klart grepp en bra bit in på upploppet. Då hade Tobjörn Jansson vridit ut tolvårige Valle Mattis (e. Järvsöfaks) i fjärdespår 300 kvar efter att ha följt med i rygg i tredjespår på sista bortre långsidan.
Då gick det undan och kort före mål satte ”gamlingen” nosen först.
– Jag hade kollat lite och sett att han gått snabba tider. Jag värmde inte hästen, men kände i provstarten att det var en riktig raket, han var ju lite för snabb i den ogiltiga starten också, sade Torbjörn Jansson som orsakade omstarten.

Torbjörn Jansson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Han hade god segerkänsla redan i slutsvängen.
– Jag trodde på bra chans när jag vred ut, men först tog han inte så mycket. Sedan kände jag sista 100 meterna att det skulle gå vägen.

Segertiden skrevs till fina 1.21,7/1.660 meter, vilket var tre tiondelar långsammare än Alm Naganos (e. Moe Odin) svenska rekord för sexåriga och äldre hingstar och valacker över kort distans i voltstart. Han travade 1.21,4 i just Rättvik förra sommaren.
Svenska rekordet för svenskfödda hästar har förresten Valle Mattis pappa Järvsöfaks (e. Trollfaks), som travade 1.205/1.640 meter på Bergsåker – för 20 år sedan!

22:a gången gillt för Dats So Cool

I övrigt från Rättviks V75-omgång noteras…

…att Robert Bergh fick iväg L.L.Royal (e. Revenue) i volten och låg lugn i andraspår genom första sväng innan Bergh klev fram och fick överta ledningen på första långsidan. Väl där var segern i hamn när L.L.Royal joggade undan i sin småtröga stil på 1.13,3/2.140 meter. det var fjärde segern, och den andra inom STL, på sex starter i Berghs regi.
– Det var faktiskt ett snabbt första varv, många öppnade bra i volten och jag förväntade mig inte att köra 1.13 första varvet. Jag hade på känn att det fanns bra grejer i hästen när jag fick honom. Han hade haft problem med travet efter en olycka och nu när vi fått ordning på travet har han utvecklats fint, sade Robert Bergh i vinnarcirkeln.

…att Kajsa Frick ordnade stort hemmajubel med andelshästen Alberto Ray (e. Walk The Walk), som hon själv fött upp. Från rygg på ledande M.T.On Target kom luckan perfekt i början av upploppet, Ray Alberto speedade vasst och hann fram kort före mål  på 1.12,6a/1.640 meter.
– Med tanke på att inte hade några startpoäng (392 poäng och med som sista häst i loppet, reds. anm.) så var jag tacksam att bara få vara med och såg det som ett gott omen. Det är en bra häst som inte fått någon utdelning, han är under utveckling och det kan bli famtastiskt roligt om han håller ordning på sina fyra ben, sade Kajsa Frick i vinnarcirkeln.

Eric Martinsson-tränade Dats So Cool och Carl Johan Jepson. Foto Gunilla König/Stalltz.se

…att Dats So Cool (e. Classic Photo) hade gjort 21 starter i rikstotosammanhang utan att få vinna (två andra- och fyra tredjeplatser), men idag var det dag! Med silverdivisionsfinal på Åby nästa helg som väntar var taktiken att köra på innerspår och det löste sig helt perfekt för Eric Martinssons häst och Carl Johan Jepson. Denne lotsade snyggt hästen fram mellan hästar och när Dats So Cool vreds ut 200 kvar blev segern hur lätt som helst på 1.12,0a/2.140 meter.
– Det löste sig perfekt. Det är en hedershäst som sällan gör dåliga prestationer och är jämn och säker. Vi förstod att han skulle vinna på V75 någon gång, men visste inte när, sade Carl Johan Jepson.

…att Global Benefit (e. Donato Hanover) är i sitt livs form som femåring. Tillsammans me tränaren Mattias Djuse vände hon ut och in på konkurrenterna i Diamantstoet, sedan Mattias vridit ut till attack från andra utvändigt 300 meter från mål. Segertiden blev vassa 1.12,7/2.140 meter.
– Hon är jättevass på kort speed och vann väldigt bekvämt. Hon duger jättebra med den här typen av lopp och har vunnit på väldigt bra sätt, sade Mattias Djuse.

…att Ferox Brick (e. Orlando Vici) har hittat tillbaka efter sitt 1,5 år långa skadeuppehåll. Fjärde segern på sex årsstarter togs sedan Ulf Ohlsson tidigt kört till ledningen. Väl där hölls tempot uppe och över upploppet gick Ferox Brick undan till enkel seger på 1.14,2a/2.640 meter.
– Det är så otroligt roligt med den här hästen som har haft sina problem, men när han väl funkar så är han grym. Han har precis blivit såld till nya hästägare som har fem hästar hos oss. Det var otroligt tungt när Leif (Bengtsson/Philip Konsulting HB, Vänersborg, reds. anm.) bestämde sig för att sälja sina hästar, men sedan kom nya ägare in och satsar på oss, sade Jasmine Ising i vinnarcirkeln.

…att det väntar jackpot på V75 nästa lördag när Åby Stora Pris och STL-finalerna avgörs. Redan i sjätte avdelningen försvann de fem sista kvarvarande systemen från chansen till sju rätt. 21,4 miljoner kronor går vidare till sjurättspotten på Åby.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 3–3–2–11–9–10–7
Omsättning: 82.424.658 kr
Antal system: 1.115.429 st

Utdelning: 
Sju rätt: jackpot
Sex rätt: 158.837 kr
Fem rätt: 1.885 kr