Fokustema
Solvalla
Läs senare

Värd berömmelse och ära

Fame and Glory är alltjämt obesegrad även efter Svenskt Trav-Kriterium.
Calgary Games halvbror stod i en klass för sig i en udda körd upplaga av Sveriges största treåringslopp och som utmynnade i den näst snabbaste segertiden i loppets historia.
Av
Emil Persson
Fame and Glory vann Svenskt Trav-Kriterium. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fame and Glory vann Svenskt Trav-Kriterium. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Fame and Glory (e. Tactical Landing) kom nämligen i mål på 1.12,6a/2.640 meter och blott Villiam (e. Muscle Hill) som vann år 2017 på 1.12,0 har varit snabbare.

Att sluttiden blev så pass snabb bidrog ledaren Kuiper i stor grad till. Daniel Wäjersten skickade iväg sin hingst med full kraft från början och fick en glödhet häst på kuppen som stack iväg med 1.10,1 första varvet.

När Fame and Glorys stallkamrat Our Pride fick löpa som förstahäst i andraspår på behörigt avstånd vilket slet kraft valde Björn Goop att flytta fram Fame and Glory från fjärde utvändigt när 1.100 meter återstod och kunde runda rusande Kuiper 850 meter före mål.

Segerdans efter Kriterie segern av Björn Goop och Timo Nurmos. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Därefter uteblev all dramatik. Fame and Glory fick ett par längders försprång som han höll med säker marginal före Fiftyfour (e. Fourth Dimension) och Our Pride (e. Maharajah).

– Hästen gjorde ett jättebra lopp. Han kändes fantastiskt fin i veckans träning och även i värmningen idag. Fame and Glory är lite annorlunda än Calgary Games och en större häst. Nu blir det en äggmacka hemma och ett glas mjölk, sade tränaren Timo Nurmos som likt år 2006 tog dubbeln Oaks och Kriteriet.

”Ville inte krångla”

Timo Nurmos vann härmed sitt åttonde Kriterie som tränare och körande Björn Goop sett tredje och första sedan Conny Nobell (e. Pearsall Hanover) vann 2004.

– Det är enkelt när man har en bra häst och det gick fint idag. Det har varit en fin häst från första stund och man vill löpa linan ut och lyckas. Det är mycket press runt omkring, men jag faller mer in i lugnet då när det blir hög press. Han var inte van vid banbelysning och storbildsskärmen på bortre långsidan då han inte är van att starta på kvällen och lite rädd, men det gick bra, sade Björn Goop och förklarade sina taktiska tankar:

– När det återstod 1.100 meter kände jag att jag inte ville krångla till det utan valde att gå fram. Det kändes fint upploppet ner, sade Goop.

”Kanonjobb”

Fame and Glory ägs av Stall SoFo vilken Solvallas tidigare vd Stefan Lundborg och Angelica Ljungdahl köpte på Menhammar Online för 1,2 miljoner kronor.

– Det är ju de här stora loppen som man vill vara med i. Precis just nu tänker jag mest på min pappa som är 88 år gammal och sitter på sin älderboende. Han tog med mig till Solvalla från början och jag ringde honom inför loppet idag och sade att ”pappa, idag är det vår tur”, sade Lundborg och berättade om hästens bakgrund:

– Hästen har varit hos Kristian Lindberg för inkörning under ett år. Han har lagt grunden för hästen. Därefter har hästen varit hos Timo Nurmos där de gjort ett kanonjobb med hästen. De är en ynnest att få äga en sådan här häst.

Obesegrad i sex starter

Fame and Glory lyckades med det inte storebror Calgary Games (e. Readly Express), 1.11,7al*/6.685.000 kr, klarade av att göra och vann Svenskt Travkriterium idag på Solvalla. Calgary Games var struken ur sitt försök på grund av en hovböld, men hade därefter en fantastisk karriär med dubbla Derbytriumfer och han inledde karriären med tio raka segrar innan han åkte på sin första och enda förlust.

Calgary Games vid sin seger i Derbyt. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Fame and Glory vet fortfarande inte hur det är att förlora efter sex starter och idag tog han sin största seger i Svenskt Travkriterium och erhöll fyra miljoner kronor. Som ettåring köpte Stefan Lundborg och Angelica Ljungdahl (Stall SoFo) Fame and Glory av uppfödaren Margareta Wallenius-Kleberg.

Sjätte vinnaren

För Menhammar Stuteri och framlidna Margareta Wallenius-Kleberg var det sjätte vinnaren som stuteriet fött upp i Svenskt Travkriterium. Först ut var Mignon 1964 och han följdes av From Above 2001, Jaded 2005, Maharajah 2008, Rokkakudo 2013 och i år Fame and Glory.

Margareta Wallenius-Kleberg. Foto: Claes Kärrstrand

Kriterievinnarens far Tactical Landings äldsta avkommor är tre i år och i USA har han redan blivit historisk som far till årets Hambletonian Stakes- och Kentucky Futurity-vinnare Tactical Approach, 1.08,4/$1.013.989.

Nancy Takters Hambo-vinnare Tactical Approach. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Fame and Glorys möderne går inte heller av för hackor och hon är sprungen ur Sveriges främsta möderne…mormors mormors mor Scotch Dot, följd av Glenna H, Cikora Tilly och Pearl Tilly – mormor till Fame and Glory – har samtliga belönats med epititet ”Elitsto” och det är unikt. Och att Calgary Games och Fame and Glorys mor Olympia Tilly blir medlem i samma exklusiva klubb är en självklarhet efter hennes inledning i avelsboxen.

Vilka hästar!

Modern Olympic Tilly (e. Lindy Lane-Pearl Tilly), 1.11,8ak/1.827.100 kr, köpte Margareta Wallenius-Kleberg som fyraåring från Kerstin och Hans-Gunnar Tillander (Stall Tilly) och då hade hon bland annat vunnit finalen i Breeders Crown för treåriga ston.

Victory Tilly. Foto Stalltz.se

Den här stamtavlan innehåller också Sveriges mest överlägsna Derbyvinnare – Opal H. – men också Sveriges vinstrikaste travare genom alla tider. Victory Tilly (e. Quick Pay), 1.08,9ak/37.705.278 kr. vann också travsportens blå band och blev världens snabbaste travare 2002.

Även i Finland finns det en Derbyvinnare med Scotch Dots mödernelinje. Seabiscuit (e. Credit Winner-Candy Tilly), 1.10,4ak/3.796.411 kr, som också formades av Timo Nurmos.