Fokustema
Åby
Läs senare

Who’s Who – en lysande taktiker!

Precis som vid segern i Hugo Åbergs Memorial nyttjade Örjan Kihlström Who's Whos startsnabbhet när det betydde som mest, eller?
– Nej, det var inte alls min plan att ladda som det nu blev utan det var hästen som var pigg idag, sade Kihlström efter att åttaåringen vunnit Paralympiatravets final.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Who's Who är pappa till Who's the Winner. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Who's Who är pappa till Who's the Winner. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

I pappa Maharajahs (e. Viking Kronos) hovspår gick därmed Who’s Who vid denna seger. Hans far vann loppet 2013 som åttaåring från just spår fyra bakom bilen i vad som då hette Olympiatravet och exakt samma scenario utspelade sig nu i Paralympiatravet med Who’s Who.
Det var inget snack initialt utan Extreme (e. Chocolatier) fick se sig snuvad på taktpinnen från innerspår medan Night Brodde (e. Up and Quick) dundrade på utifrån. Det gjorde han i så pass hög fart att Who’s Who fick släppa honom förbi sig efter 300 meter.
– Min plan var inte att ladda som det nu blev utan det var hästen som var pigg idag. Han drog iväg själv, jag fick köra lite för att komma till ledningen. Det var faktiskt väldigt nära galopp idag också, precis som senast på Romme. Det blev bra i slutänden, men det såg kritiskt ut i det skedet, sade Örjan Kihlström i Åbys vinnarcirkel.

Night Brodde tar över taktpinnen från Who’s Who, men Kihlström kunde återta kommandot senare. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Att han skulle få överta från Night Brodde hade han på känn och Who’s Who kunde snabbt överta taktpinnen på nytt. Med en varvnotering på 1.14,1 förstod allt och alla vem som hade loppet i sin hand och Extremes slutliga, vassa slutstöt via open stretch-spåret utgjorde aldrig något riktigt hot.
– Det är klart att det kändes bra när vi fick bestämma i lugn fart. Hästen kändes väldigt laddad idag och det blev faktiskt ett ganska enkelt lopp för honom idag. Han gick undan med en del krafter sparade, sade Örjan Kihlström som gav beröm till tränaren Pasi Aikio:
– Snyggt tränarjobb. Det är en väldigt fin häst det här och han hade satt honom i toppform tills idag, det är snyggt gjort.

Tränaren Pasi Aikio, Who’s Who och skötaren Jennie Ek. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Klar för Elitloppet

Fem Grupp I-segrar har det blivit i Aikios regi för Maharajah-sonen. Segern i Paralympiatravet värd 1,5 miljon togs på 1.11,9a/2.140 meter och var kvalificerande för start i Elitloppet. Ett mål som man från stallets håll varit oerhört tydliga med en längre tid har varit ett mål.
– Det här är en av de största segrarna, så är det. Han är så otroligt klok, lugn och stressar väldigt sällan upp sig, sade Aikio.

Extremes avslutning till andraplatsen var det inget fel på utan Steen Juuls häst visade att han verkligen närmar sig den absoluta toppformen i precis det skede då det betyder som mest.
Även Night Brodde stod för en topprestation som trea medan det blev omöjligt för Delia du Pommereux (e. Niky) att få med sig mer än fjärdeplats från tredje utvändigt i detta temposvaga lopp.

Stor uppställning efter Who’s Whos seger. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Who’s Who är en son till Maharajah som också vann Olympia/Paralympiatravet. Modern Reality Pride skulle egentligen säljas på Prix d’Amérique-auktionen i januari 2012 och i det läget var hon From Aboves vinstrikaste sto. Hon hade sprungit in 1.109.430 kronor och tagit rekordet 1.11,6ak i regi Ulf Nordin. Reality Pride kom aldrig upp i ringen utan köptes innan auktionen från ägarinnan och uppfödaren Yvonnick Garandeau.

Istället gick hon i träning till Veijo Heiskanen och hon behövde få en del pengar på kontot innan hon kunde börja tävla i Frankrike. Tyvärr lyckades hon inte speciellt bra, och det blev det en andraplats på gräsbanan Royan-La-Palmyre som bäst.

Mormor Elitloppa fanns också hos Ulf Nordin, men en skada stoppade upp karriären – i alla fall för en tid. Hon betäcktes 1997 och året efter nedkom hon med stoet Kingly Pride (e. Defi d’Aunou), 1.13,3/€170.156.

Men hon skulle återvända till tävlingsbanan och när Elitloppa lade tävlingsskorna på hyllan för andra gången hade hon tagit rekordet 1.11,7ak och tjänat 377.438 euro. Och sju år senare föddes Reality Pride – mor till Who’s Who.