Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Populäraste hästrasen i USA

Högre förstapris än Hambletonian Stakes. Tappar förstapris efter tingsrättdom för djurplågeri. Beat Generation mot ny fransk triumf? Så gick det i Dam-EM för amatörer.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Den popuäraste hästen är quarters i USA. Förra året registrerades 74.728 föl. Foto: Amanda Hodges Weir
Den popuäraste hästen är quarters i USA. Förra året registrerades 74.728 föl. Foto: Amanda Hodges Weir
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 Vilken är den populäraste hästrasen i Nordamerika. Travare, passgångare eller galoppörer? Svaret är quarterhästen. Siffrorna för 2022 års registreringar har släppts och det visar sig att quarterhästar står – som vanligt! – i en klass för sig. Hela 74.728 hästar registrerades förra året, men det är inte något rekord på något sätt. 2010 var siffran över 100.000 föl!

Quarters är den populäraste rasen i USA. Foto: Kati Clyde

I USA slås travare och passgångare ihop till en kategori och tillsammans uppgick antalet registreringar för sulkyhästar (standardbred) till 8.631, medan antalet fullblod nådde 18.700.

Painthästen, som är mest känd för att oftast vara skäckfärgad, brukar ligga på fler registreringar än passgångare/travare. Några siffror för 2022 har inte släppts ännu, men antalet registreringar året innan uppgick till 9.881 hästar och det var fler än för standardbreds.

I quartersporten – det tävlas över 404,25 meter – finns det också pengar att tjäna. I The All American Futurity ($3.000.000) på Ruidoso Downs Racetrack den 4 september i år tävlas det om ett förstapris på 1,5 miljoner dollar.

Den amerikanska quartersportens rötter går tillbaka till 1600-talet. År 1611 importerdes 17 engelska hingstar och ston till staten Virgina. Kort efter att de första hästarna nått den amerikanska kusten legaliserade statens guvernör Nicholson hästkapplöpning. Idag finns det mer än 100 banor i Nordamerika

***

2 Crazymonsterhearts ägare har blivit av med förstapriset och 10.000 kronor i ett lopp som avgjordes på Kamartravet den 12 juli 2021 sedan segerkusken Tuomas Rantanens drivningsförseelse (märke på hästen) gick hela vägen till Kalmar tingsrätt. Nu har Tuomas Rantanen dömts för djurplågeri och domen föll den 29 mars i Kalmar tingsrätt, skriver travsport.se.

Det betyder att loppet fick en ny vinnare – Bear A Perfection och Sofie Ericsson – och ägaren Kevin Oscarsson kunde räkna in 5.000 kronor till.

***

3 För 27 år sedan avled proffstränaren Rolf Sundling från Boden i en olycka. Sedan 1997 har hans minne hedrats på hemmabanan med ett minneslopp.

”Rolf Sundling var så mycket mera än bara travtränare. Kalla honom gärna för hedersman och en hästkarl lite av den gamla stammen,” skriver Bodentravet i programmet till kvällens tävlingar, där det är dags för årets upplaga av loppet. Tio kallblod på två volter möts om 50.000 kronor i förstapris.

Öystein Tjomsland sänder segermaskinen Ros Borken (e. Bork Odin) norrut med Ulf Ohlsson i tävlingssulkyn. Den forne norske Kriteriefinalisten har varit på segertåg norröver tidigare. På midsommardagen förra året vann han ett fyra- och femåringslopp i Skellefteå med 75.000 kronor till vinnaren.

trav, travsport, sulkysport, startlistor, v75, v86, gs75
Pinto Bob. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Snabblopparna i norr får den här gången inleda från tillägg och på den fållan finns bland andra Robert Berghs Pinto Bob (e. Maharajah), som galopperat i två raka gulddivisionsstarter, och Sandra Erikssons årsdebutant Maesteraemon (e. Andover Hall), som kom till Sandra förra sommaren. För sin tidigare tränare Stefan Melander slutade jänkaren trea i Sprintermästaren 2021.

***

4 Det tävlas på tre svenska banor idag och vid sidan om huvudbanan Boden (första start 18.20) blir det kvällstrav i Bollnäs (start 17.45). Mattias Djuse-tränade femåringen Run n’Cola (e. Bar Hopping) årsdebuterade med seger i ett försök i Solvallaserien och får nu en genomkörare inför finalen på Solvalla om knappt två veckor.

Mattias Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

För motståndet i loppet med fördel för ston står bland annat miljonärskorna Green Mamba (e. Algiers Hall), Alexi Quick (e. Up And Quick) och Bon Ego (e. Maharajah).

Lunchtävlingarna avgörs på Axevalla (start 12.20), där Björn Goop tar ut fyraårige Gatling (e. Charly du Noyer), som inledde karriären med fyra segrar på fem starter i höstas. I vinter har han gjort två starter – fyra i Margaretas Tidiga Unghästserie som bäst – när han nu vässar självförtroende och form i lunchsammanhang.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

5 Jörgen Westholms Beat Generation (e. Bird Parker) segrade direkt i sin tävlingsdebut på fransk mark och idag är det dags för ny start. Enghien (första start 12.00) är skådeplatsen och Prix du Pont Charles de Gaulle (€60.000) loppet där hästen testar lyckan.

Beat Generation och Jörgen Westholm vid segern i Kriteriet Consolation. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Återigen är det Eric Raffin som kör hästen i detta renodlade femåringslopp över 2.875 meter där vinnaren belönas med 27.000 euro.

Två svensktränade treåringar startar därtill på Parisbanan. Tomas Malmqvist bidrar med Keynote (e. Face Time Bourbon) i Prix du Pont Notre-Dame (€40.000), medan Björn Goops Kay Lee du Campus (e. Love You) går ut i Prix des Batignolles (€40.000).

***

6 En gång i tiden var Österrike en stormakt inom travsporten, men numera för travet en ganska anonym tillvaro. På huvudstadsbanan Krieau i Wien hålls årets första storlopp på söndag. Då avgörs Preis der Stadt Wien (€5.000) för åldrarna 3-14 år med 2.500 euro till vinnaren och med en svenskfödd travare – Angle of Attack (e. Scarlet Knight) – till start.

Startlista:

Preis der Stadt Wien (€5.000)
1.600 meter, autostart.

  1. Juliano Mo – Mario Zanderigo
  2. Lozano Boko – Christoph Fischer
  3. Urus Caf – Joze Sagaj
  4. Undigious Diamant – Harald Sykora
  5. Fun de Bellande – Erich Kubes
  6. Fan d’Arifant – Christoph Schwarz
  7. Angle of Attack – Gerhard Mayr

***

7 Norskan Anette Frönes tog sin andra Amatör-EM-titel för damer igår på Momarkens travbana.Anette Frönes.

– Jag är mållös, det är nästan overkligt och jag trodde aldrig det skulle vara en möjlighet att vinna på min hemmabana, sade Anette Frönes efter segern till Rikstoto Direkt.

Den första EM-titeln tog Frönes i Danmark 2015 och det var sjätte gången hon deltog i Amatör-EM för damer.
Anette Frönes inledde med seger på Bjerke i tisdags bakom Thai Daphne (e. Revenue) och igår blev det en andra- och sjundeplats, vilket räckte för att bärga totalsegern.

För Sveriges representant – Hanna Lähdekorpi – gick det inte lika bra. Hennes bästa placering blev en fjärdeplats bakom kallblodet Prins Villiam.

Fyra lopp ingick i Europamästerskapet och de andra löpningarna gick till M.H.Getonmylevel (e. Maharajah) och Hiltje Tjalsma, Sitje Victor (e. Alm Viktor) och Minna Rampa, samt Apollo Creed (e. Orlando Vici) och Cherise Farrugia.